ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Προγραμματική τους συμφωνία το ξεπάτωμα του λαού

Στα σκαριά το «νέο» κυβερνητικό σχήμα, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησε με τον τρόπο που πλασάρεται η αντιλαϊκή πολιτική

Το... μακιγιάρισμα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, γίνεται για να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια
Το... μακιγιάρισμα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, γίνεται για να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια
Με κεντρικό στόχο να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει από την κρίση και να κλιμακώσουν την επίθεση στο λαό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωρούν στο σχηματισμό δικομματικού κυβερνητικού σχήματος, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση.

«Δεν θα πέσουμε σε ακυβερνησία, δεν θα πέσουμε σε στασιμότητα» δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, την ώρα που ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος ετοιμάζουν τη «νέα προγραμματική συμφωνία», που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα τριετίας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων. Σύμφωνα με τα επιτελεία των δύο κομμάτων, πρώτα θα οριστικοποιήσουν τη «νέα προγραμματική συμφωνία» και στη συνέχεια θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να γίνει άμεσα, μετά τη χτεσινή αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπουργοποιηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σίγουρος θεωρείται ο ενεργότερος ρόλος του Ευ. Βενιζέλου, πιθανά σε θέση αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αφού η κοινοβουλευτική δύναμη των δυο κομμάτων ανέρχεται αθροιστικά στους 153 (ΝΔ 125 - ΠΑΣΟΚ 28). Οι ίδιες πηγές σημείωναν χτες ότι οι βουλευτές που πιθανά θα στηρίξουν μια κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι 155, ή ακόμα και 157, αθροίζοντας στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες ορισμένους από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛ.

Στο παιχνίδι και οι «ανεξάρτητοι»

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι σε τροχιά επιστροφής στη ΝΔ βρίσκονται οι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος (προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ.) και Θ. Σολδάτος.

Επαληθεύοντας ότι στο πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται ένα γενικότερο ανακάτεμα της τράπουλας, με στόχο να ελιχθεί απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις, στελέχη των δυο κομμάτων δεν απέκλειαν να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου), οι οποίοι τάχτηκαν κατά της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση.

Θεωρούν επίσης δεδομένη τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη του κόμματος «Συμφωνία Νέα Ελλάδα», οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι ακόμα και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν χρειαστεί, με το επιχείρημα ότι «πρέπει να αποτραπούν με κάθε τρόπο οι εκλογές και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα», όπως δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με συνέντευξή του στο «Real FM», επιχείρησε να εμφανίσει περίπου σαν λαϊκή απαίτηση (!) τη συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης και την κλιμάκωση των μέτρων, λέγοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να αντανακλά τη βούληση του κόσμου. Νομίζω ότι είναι σαφές πως οι Ελληνες δε θέλουν εκλογές σε αυτή τη φάση. Θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας».

ΔΗΜΑΡ
Ανέλαβε ρόλο συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης»

Απέσυρε τα στελέχη της από τη συγκυβέρνηση, αλλά δεσμεύτηκε να στηρίξει τη «μεταρρυθμιστική της πολιτική»

Την απόσυρση των προσκείμενων στη ΔΗΜΑΡ υπουργών (Μανιτάκης, Παπαθεοδώρου, Ρουπακιώτης, Σκοπούλη) αλλά και όσων στελεχών είχε υποδείξει για τη Δημόσια Διοίκηση, αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδρίασε μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή, εγκρίνοντας τη σχετική εισήγηση του Φ. Κουβέλη.

Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει ωστόσο να στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, κατά περίπτωση και στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «προγραμματικής αντιπολίτευσης». Η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, που συγκαλείται πιθανότατα το άλλο Σαββατοκύριακο.

Εχοντας ήδη βάλει γερές πλάτες για το πέρασμα των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, αναγκαίων για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των μονοπωλίων, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να συνυπηρετεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τη στρατηγική γραμμή πλεύσης υπέρ του κεφαλαίου, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχη τη διαφωνία της για τον τρόπο που αυτή πλασάρεται στο λαό.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, επιδιώκει από τη μια να μετριάσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η στήριξή της σε καραμπινάτα αντιλαϊκά μέτρα σαν «υπεύθυνη - και κυβερνώσα μέχρι χτες - αριστερά», και από την άλλη να παραμείνει δύναμη χρήσιμη στο σύστημα για να διαχειριστεί την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του κόμματος αποποιούνται κάθε ευθύνη για το σπάσιμο της κυβερνητικής συνεργασίας και ρίχνουν το φταίξιμο αποκλειστικά στους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Λάβροι κατά του Αντ. Σαμαρά φέρεται να ήταν οι Α. Μανιτάκης και Φ. Σκοπούλη. Με την απόφαση διαφώνησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Β. Οικονόμου, και ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, ενώ επίθεση στον Φ. Κουβέλη εξαπέλυσε και ο Ν. Μπίστης.

Πρόκειται για ομάδα στελεχών που από την Πέμπτη υπερασπίζονταν την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση, απέναντι στην πλειοψηφούσα στα όργανα του κόμματος άποψη που προέτρεπε τον Φ. Κουβέλη να μην κάνει καμία υποχώρηση απ' την αρχική πρόταση της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με την ΕΡΤ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι διαφωνίες των κομμάτων στο ζήτημα της ΕΡΤ δεν ήταν επί της ουσίας, αλλά αξιοποιήθηκαν απ' όλους για να επιταχυνθούν οι διεργασίες στην αναμόρφωση της κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού συστήματος.

Εσωκομματικές αναταράξεις

Ο Γρ. Ψαριανός κατηγόρησε το βράδυ της Πέμπτης τον Φ. Κουβέλη ότι - όπως και άλλα στελέχη - αιφνιδιάστηκε απ' την εξέλιξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αφού ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έφυγε για τη σύσκεψη «με άλλη συμφωνία από το κόμμα και άλλα είπε στο Μαξίμου». Ακόμα πιο επιθετικός ο Ν. Μπίστης, κατήγγειλε τον Φ. Κουβέλη για «παραλογισμό» και εγκωμίασε τον Ε. Βενιζέλο ότι «ήταν φωνή λογικής». Κατέληξε για τη ΔΗΜΑΡ ότι ανεξάρτητα από τις τελικές επιλογές, «το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

Προαναγγέλλοντας εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο, τα μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Γ. Αντωνίου, Γ. Γεωργάτος, Σ. Λιβαδάς, Δ. Τσικαρδάνη, σε κοινή τους δήλωση, μιλάνε για «αδικαιολόγητη μεγέθυνση μιας διαφωνίας» και κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος ότι «εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση» και επιστρέφει «ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ».

Χτες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των οργάνων, ο Φ. Κουβέλης με δήλωσή του αποκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, διαβεβαίωσε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τη «μεταρρυθμιστική πολιτική», αλλά «με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις» απέναντι σε «αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκό όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην τρικομματική κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά το πλασάρισμά της στο λαό. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα και υπερασπίζονται φανατικά, όπως και η ΝΔ, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τη φοροληστεία, τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία για να σωθεί το κεφάλαιο.

Η επίκληση της "νομιμότητας" και της "δημοκρατίας" στην υλοποίηση των μέτρων, που γίνεται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, είναι το φύλλο συκής στην αντιλαϊκή πολιτική. Στο όνομα του δόγματος "νόμος και τάξη" η σημερινή συγκυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις, επιστρατεύσεις, κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων. Ο αυταρχισμός είναι απαραίτητο συνοδευτικό της πολιτικής που τσακίζει το λαϊκά δικαιώματα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Για το λαό που υποφέρει είναι αδιάφορο, αν τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσα από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ή από ένα άλλο παρόμοιο. Καμία κυβερνητική μεταμφίεση, καμία κυβερνητική αλλαγή "εντός των τειχών" του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ δεν αποτελεί λύση για το λαό. Αυτή η λύση βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση με ριζική ανατροπή του σάπιου συστήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ