ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απλώνεται παντού η πολιτική εξόρμηση των δυνάμεων του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση στη ΝΑΥΣΙ
Από τη συζήτηση στη ΝΑΥΣΙ
Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εκεί που η ανεργία «θερίζει» ξεπερνώντας σε ποσοστό το 90%, περιόδευσε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συνομιλώντας με τους ανέργους καζαντζήδες, αμμοβολιστές και εφαρμοστές οι οποίοι συμμετέχουν σε σεμινάρια που γίνονται μέσα στα ναυπηγεία ΝΑΥΣΙ και Παλαιούδη.

Η περιοδεία ήταν ενταγμένη στο μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και με αιχμή την ανεργία, από τις δυνάμεις των Τομεακών Οργανώσεων Πειραιά, Μεταφορών και Μετάλλου του ΚΚΕ, τις Κομματικές Οργανώσεις Υγείας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών, Οικοδόμων. Στόχος της πολιτικής εξόρμησης που περιλαμβάνει περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και εργατογειτονιες της περιοχής του Πειραιά, είναι να ανοίξει η συζήτηση παντού για την πολιτική πρόταση διεξόδου που δείχνει το ΚΚΕ στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, για να βγουν από τη βαρβαρότητα που βιώνουν.

Κορύφωση αυτής της προσπάθειας θα είναι η συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 8 το βράδυ στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανεργία και την προστασία των ανέργων».

Ο Γ. Τασιούλας ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική χτυπά κάθε δικαίωμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας και ότι απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας που είναι σύμφυτο με την αντιλαϊκή πολιτική και την καπιταλιστική «ανάπτυξη» είναι να δυναμώσει το ταξικό κίνημα τόσο ώστε να ενισχυθούν σ' αυτό τα χαρακτηριστικά της ανατροπής. Επισήμανε ότι ενώ στη Ζώνη και στα άλλα ναυπηγεία οι εργάτες είναι στα συσσίτια και τα κομμένα ρεύματα και τεράστιες εγκαταστάσεις ρημάζουν, οι εφοπλιστές επιδοτούνται από κυβέρνηση και ΕΕ για να κατασκευάζουν τα καράβια τους σε άλλα ναυπηγεία. Είναι ενδεικτικό το κοινό ταμείο μεταξύ Ελλάδας Κίνας για τη χρηματοδότηση των εφοπλιστών να κατασκευάζουν πλοία σε ναυπηγεία της Κίνας.

Πρέπει να «σημάνει συναγερμός» ανέφερε σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε γειτονιά για να συγκροτηθεί μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που θα βάλει φραγμό σε αυτόν τον κατήφορο και θα διεκδικήσει την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Βήμα στο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων

Ενα ακόμα βήμα στην υπόθεση του συντονισμού και της κοινής δράσης των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία και συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου αποτέλεσε η σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με τη συμμετοχή 13 σωματείων Μετάλλου της Αττικής. Η σύσκεψη διοργανώθηκε από τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ», μετά από πρόταση που κατέθεσε η αγωνιστική παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέληξαν σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο στοχεύει στην άμεση λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ναυπηγείου και σε όλο τον κλάδο. Καμία απόλυση. Υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις με πλήρη δικαιώματα. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Κατάργηση της μαύρης εργασίας και της Συνθήκης Μπολκεστάιν. Η προοπτική της πάλης να είναι η δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Επόμενο βήμα της κοινής δράσης θα είναι η γενική συνέλευση - συγκέντρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου στο ΕΚΠ την 1η Ιούλη. Για την προετοιμασία της συνέλευσης, όλα τα σωματεία των ναυπηγείων θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, ενώ θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 26 Ιούνη στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση πολύμορφων κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εισηγητικά ανέφερε πόσο ακριβά έχει στοιχίσει στους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας η βάρβαρη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που φέρει ατόφια τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά και οι 1.000 εργαζόμενοι επί 15 μήνες απλήρωτοι, ενώ είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να υπάρχει το ναυπηγείο. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας «φυτοζωούν», ενώ ο ιδιοκτήτης Ταβουλάρης, αφού άρχισε να τσεπώνει εκατομμύρια ευρώ -συνολικά θα πάρει 85 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού- άρχισε να απολύει τους εργαζόμενους. Τα ναυπηγεία Χαλκίδας, και Νεωρίου έγιναν καρνάγια και στη Ζώνη δεν πέφτει «σφυριά».

«Είναι επιτακτική ανάγκη -ανέφερε- η συσπείρωση των εργαζομένων και των σωματείων από τα κάτω, ώστε να υπάρξει απάντηση στην κυβερνητική επιθετικότητα, αλλά και στην αδιαλλαξία των εργοδοτών». Αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία από τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας που συνέβαλε στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ενώ επισήμανε ότι έχει τεράστια σημασία για την οργάνωση της πάλης, οι εργαζόμενοι να δουν την προοπτική, ότι δεν είναι μονόδρομος «η ανάπτυξη για τα μονοπώλια», ότι υπάρχει πραγματικά λύση: «Τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια γενικά τα μέσα παραγωγής μπορούν αν τεθούν στην υπηρεσία του λαού, να βελτιώσουν τη ζωή του, να αυξήσουν το πλούτο του, να εξασφαλίσουν δουλειά για όλους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι ταξικές δυνάμεις στο τιμόνι του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου

Την πλειοψηφία των εδρών στο νέο ΔΣ του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης κατέκτησαν οι ταξικές δυνάμεις, παρά την προσπάθεια νόθευσης των αρχαιρεσιών στην οποία επιδόθηκε η απερχόμενη διοίκηση που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ.

Οι εργαζόμενοι εμπιστεύθηκαν τις ταξικές δυνάμεις, αναγνωρίζοντας τη συνεπή δράση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, και την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, αλλά και για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων που πολλαπλασιάστηκαν με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων του κλάδου.

Για το ΔΣ, η «Ταξική Ενότητα» (ΠΑΜΕ) πήρε 111 ψήφους και 5 έδρες (είχε 4). Για αντιπροσώπους σε Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία πήρε 113 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (είχε 2).

Η «Δημοκρατική Εργατική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ) για το ΔΣ πήρε 84 ψήφους και 4 έδρες (είχε 5). Για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία πήρε 83 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε 2).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις πρόσφατες αρχαιρεσίες

Η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκηση στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καθώς οι νέες εγγραφές στο συνδικάτο αποτελούν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη με ουσιαστικό αντίκρισμα στη συσπείρωση των εργαζομένων στον κλάδο. Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 576 εργαζόμενοι για ΔΣ και Ελεγκτική Επιτροπή, ενώ στις προηγούμενες είχαν ψηφίσει 341 εργαζόμενοι, δηλαδή υπήρξε αύξηση συμμετοχής κατά 68,9%. Στις εκλογές υπήρξε ένας συνδυασμός, η «ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΤΗΠ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ο οποίος έλαβε 572 ψήφους.

Το ΣΕΤΗΠ, με ανακοίνωσή του, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους στον κλάδο από τον ΟΤΕ, την «Wind», την «E Value», τη «Vodafone», τη «Mediatel», την «Teleperformance» από κάθε χώρο δουλειάς, τόσο για την απόφασή τους να γίνουν μέλη όσο και για τη συμμετοχή στις εκλογές που έγιναν από τις 5 μέχρι και τις 9 Ιούνη.

«Γνωρίζουμε - σημειώνεται - από τις συζητήσεις που έγιναν στους χώρους ότι υπάρχει θετικός προβληματισμός σε αρκετούς εργαζόμενους για προσέγγιση στο κλαδικό συνδικάτο και ένταξη στη δύναμή του. Καλούμε ανοιχτά να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτό το βήμα και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο. Αυτή η ενότητα, σε συνδυασμό με τον αγωνιστικό προσανατολισμό, την ταξική κατεύθυνση στη δράση είναι τα ζητούμενα σήμερα που συγκυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ενωση - χτυπάνε σχεδιασμένα την εργατική τάξη. Στόχος τους είναι να μειώσουν ακόμα περισσότερο το μισθό μας, να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα μας έχει απομείνει, ώστε να γεμίζουν τα σεντούκια των εργοδοτών».

Το ΣΕΤΗΠ «με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και σταθερότητα θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για δράση που θα συσπειρώνει το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Πάλη για τα προβλήματα, με ταυτόχρονη ανάδειξη των αιτίων και των υπεύθυνων για τη σημερινή κατάσταση των εργαζομένων. Με ζωντανές διαδικασίες "από τα κάτω", στη βάση, με τη συμμετοχή των ίδιων των συναδέλφων, σε κάθε τόπο δουλειάς να προετοιμαστούμε και να κάνουμε πράξη το ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ - ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Πάτρα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Πέμπτη 27 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ