ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις κόντρα στην αστυνομική βία

Ενας 18χρονος νεκρός στο Σάο Πάολο

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για κοινωνικά δικαιώματα
Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για κοινωνικά δικαιώματα
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για ενδέκατη μέρα οι διαδηλώσεις σε δεκάδες μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Βραζιλίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι, με μεγάλη την παρουσία των νέων, διαδηλώνουν ενάντια στην αστυνομική βία και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους. Η αφορμή των διαδηλώσεων δόθηκε στο Σάο Πάολο και το Ρίο Ντε Τζανέιρο με την αντίδραση στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ομως τα αιτήματα των διαδηλωτών συμπεριλαμβάνουν και τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την Υγεία και την Παιδεία... Καταγγέλλεται επίσης η προκλητική δαπάνη δημόσιου χρήματος ενόψει των μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων (Μουντιάλ το 2014 και Ολυμπιακοί Αγώνες το 2016) που έχει αναλάβει η χώρα, την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει.

Οι πρωτοφανείς για τις τελευταίες δεκαετίες στη Βραζιλία διαδηλώσεις εκφράζουν τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή αφού η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπήρξε με τις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβερνήσεις του Κόμματος Εργατών, του Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα και της Ντίλμα Ρουσέφ σήμερα, έφερε κέρδη για το κεφάλαιο -ντόπιο και ξένο- και τεράστια προβλήματα για τα λαϊκά στρώματα.

Η μεγάλη διαδήλωση, που έγινε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δέχτηκε τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας, κυρίως με «κανόνια» νερού, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 62 τραυματίες διαδηλωτές. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν στο Σάο Πάολο (όπου αναφέρεται ένας 18χρονος νεκρός, όταν αυτοκίνητο κινήθηκε κατά διαδηλωτών), το Πόρτο Αλέγκρε και σε όλες τις επαρχίες.

Στην Μπελέμ ντο Πάρα της Αμαζονίας μια Βραζιλιάνα 54 ετών οδοκαθαρίστρια εν'μέσω διαδήλωσης έχασε τη ζωή της από ανακοπή καρδιάς μετά από ρίψη δακρυγόνων. Σε κάποιες πόλεις οι τοπικές αρχές πήραν πίσω το μέτρο της αύξησης κατά τα 10% των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που χαιρετίστηκε από τους διαδηλωτές, ωστόσο μόνο αυτό δε λύνει τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Το Βραζιλιάνικο ΚΚ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην προσπάθεια που γίνεται από κάποιες δυνάμεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με το σύνθημα «Εξω τα κόμματα» και σημειώνει ότι ο αγώνας πρέπει να πολιτικοποιηθεί και να έχει κατεύθυνση τη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, και δεν αρκεί η αγανάκτηση αλλά να μπει στο στόχαστρο το εκμεταλλευτικό σύστημα, για ριζικές κοινωνικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Στις διαδηλώσεις επίσης δε λείπουν οι προβοκάτορες αλλά και η παρέμβαση -όπως καταγγέλλουν λαϊκές οργανώσεις- αντιδραστικών δυνάμεων προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Λόγω των μαζικών αντιδράσεων η πρόεδρος της χώρας Ντ. Ρουσέφ συγκάλεσε χτες το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας) έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι για την επόμενη βδομάδα στην Ιαπωνία. Οπως σημείωσε υπουργός μετά το συμβούλιο υπάρχει έντονη ανησυχία γιατί σήμερα επισκέπτεται το Ριο ντε Τζανέιρο ο Πάπας Φραγκίσκος. Πάντως ήδη από προχτές είχε παρθεί απόφαση να βγουν στους δρόμους δυνάμεις και του στρατού για την ασφάλεια καθώς συνεχίζονται οι αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που αποτελεί πρόβα για το Μουντιάλ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση των συλλήψεων και της καταστολής

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, με την Αστυνομία και ομάδες με πολιτικά να συνεχίζουν την καταστολή εναντίον των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Στην περιοχή Γεκίκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη ομάδα 40 ανδρών - οπαδών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - επιτέθηκε με μαχαίρια εναντίον ομάδας συζήτησης σχετικά με τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν. Επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών σημειώθηκε και στην Αγκυρα, όπου έγινε χρήση αντλιών νερού, χημικών, πλαστικών σφαιρών, αλλά και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Ακόμα, οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν προκειμένου να διαλύσουν αντικυβερνητική διαδήλωση στη Μερσίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του ΚΚ Τουρκίας και αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην έναρξη των Μεσογειακών Αγώνων. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με το πρόσχημα ότι η κινητοποίηση δεν έχει άδεια, κάνοντας για ακόμα μία φορά χρήση αντλιών νερού και πλαστικών πυρών, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να τραυματιστούν.

Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις διαδηλωτών, με αρκετές από αυτές να εξελίσσονται σε κράτηση των «κατηγορουμένων», οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και για «φθορά δημοσίων αγαθών», που επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης. Παράλληλα με τις διαδηλώσεις συνεχίζονται και οι «σιωπηλές διαμαρτυρίες», με εκατοντάδες ανθρώπους να στέκονται σε διάφορες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του Ρ. Ερντογάν και την αστυνομική βία. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούν να εμποδίσουν και αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, η οποία εξαπλώνεται.

Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, που έχουν ξεκινήσει από τις 28 Μάη και κλιμακώθηκαν από τις 30/5, εκφράζουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια εναντίον της πολιτικής του ΑΚΡ και της περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τους Μεσογειακούς Αγώνες «πρόβα για τους Ολυμπιακούς του 2020» και επιχείρησε να δώσει την εικόνα επιτυχίας της κυβερνητικής του πολιτικής. Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, αναφορικά με τις επικρίσεις κατά της Γερμανίας που είχε εκφράσει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, και συγκεκριμένα προς την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να μην αποπειραθεί να μετατρέψει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε ζήτημα της εσωτερικής γερμανικής πολιτικής. Ωστόσο, η Γερμανία διαμηνύει ότι η στάση της δε σχετίζεται με τις διαδηλώσεις στην Τουρκία και την καταστολή.

Τα επεισόδια φαίνεται να προκαλούν και ενδοκυβερνητική κρίση στην κυβέρνηση του ΑΚΡ, καθώς πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ θέλουν τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, να απειλεί με παραίτηση μετά από διαφωνία του με τον Ρ. Ερντογάν για το χειρισμό της κατάστασης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρενέβη ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να πείσει τον Μπ. Αρίντς να παραμείνει στη θέση του.

Πάντως, σήμερα, πραγματοποιείται νέα διαδήλωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία καλεί και το ΚΚ Τουρκίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Κέρι επιστρέφει με ασφυκτικές πιέσεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η επιστροφή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην περιοχή, για πέμπτη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγους μήνες, την επόμενη βδομάδα, είναι ένα από τα κύρια θέματα που φιλοξενούν τις τελευταίες μέρες τα παλαιστινιακά ΜΜΕ. Και αυτό γιατί γίνεται εντονότερη μέρα με τη μέρα η φημολογία ότι η Ουάσιγκτον ασκεί, πλέον, ασφυκτικές πιέσεις στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, να υπαναχωρήσει από τους δύο βασικούς όρους που θέτει για να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Το «πάγωμα» του εποικισμού και την έναρξη της συζήτησης από τα όρια του 1967.

Μέσα στη βδομάδα που πέρασε, ο Αμπάς συνεδρίασε με τα ανώτερα στελέχη της «Φατάχ», που φέρεται να του κατέστησαν σαφές ότι δε θα πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δύο αυτές προϋποθέσεις, θέτοντάς το ως θέμα επιβίωσης. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ουσιαστικά η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται ενώπιον ενός αδιέξοδου διλήμματος. Η θα συζητήσει χωρίς όρους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος είναι εμφανέστατο ότι δεν προτίθεται να καταλήξει σε καμία απολύτως συμφωνία εκτός και αν αυτή είναι εντελώς ευτελιστική για τα παλαιστινιακά αιτήματα - αφού δεν δέχεται τίποτε για τους εποικισμούς, τα σύνορα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιμένει να έχει ο ισραηλινός στρατός τον έλεγχο των ορίων της όποιας κρατικής οντότητας δημιουργηθεί - ή δεν θα υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Π. Αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κατάρρευσης: Είτε λόγω της λαϊκής οργής - η πλειοψηφία των Παλαιστινίων θεωρεί πλέον αδιέξοδη την ειρηνευτική διαδικασία - είτε λόγω του τερματισμού της οικονομικής στήριξης από ΗΠΑ και ΕΕ, που έρχονται να εξισορροπήσουν την ισραηλινή κατοχή, διαιωνίζοντάς την ουσιαστικά. Ενδεικτικό της οργής είναι ότι με ποσοστό που αγγίζει το 70% οι Παλαιστίνιοι θέλουν να καταγγελθεί το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου σε βάρος τους από την Π. Αρχή, ακόμη και αν αυτό σημάνει την τελική κατάρρευση κάθε «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η κατάσταση μοιάζει ακόμη πιο ζοφερή καθώς ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Εθαρίν Κάζιν, επισκεπτόμενος χτες τη Δυτική Οχθη, μίλησε για σοβαρή αύξηση των νοικοκυριών που βρίσκονται σε «διατροφική ανασφάλεια» - δηλαδή δεν εξασφαλίζουν τα βασικά για την επιβίωσή τους - ανεβάζοντας το ποσοστό τους σε 34%. Συνοδευόμενος και από τον επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ο Εθαρίν Κάζιν υπογράμμισε ότι όσο ο παλαιστινιακός λαός δεν θα μπορεί με βεβαιότητα να διασφαλίσει την επιβίωσή του, η οποιαδήποτε «ειρηνευτική διαδικασία ή συμφωνία» είναι επισφαλής.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Η διοίκηση του ΟΗΕ στην περιοχή είναι όργανο των ΗΠΑ»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο Σιν Σον Χο, μόνιμος εκπρόσωπος της ΛΔ Κορέας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου τη βούληση της χώρας του για διάλυση της Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην Κορεατική Χερσόνησο θεωρώντας ότι έχει μετατραπεί σε όργανο των ΗΠΑ που «δεν έχει καμία σχέση με τα Ηνωμένα Εθνη».

«Η διοίκηση του ΟΗΕ είναι διοίκηση των ΗΠΑ στην ουσία» σημείωσε ο Βορειοκορεάτης πρέσβης σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του κινέζικου πρακτορείου «Ζινχουά» από τη Ν. Υόρκη, που θυμίζει ότι στις 27 Ιούλη 1953 υπεγράφη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔ Κορέας και όχι ειρηνευτική συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος της ΛΔ Κορέας υπενθύμισε την πρόσφατη πρόταση της χώρας του για συνομιλίες με τις ΗΠΑ με απώτερο στόχο την αντικατάσταση της συμφωνίας εκεχειρίας αλλά εξήγησε ότι η ΛΔ Κορέας δεν πρόκειται να αναστείλει «την πυρηνική αποτρεπτική αυτοάμυνα» όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην περιοχή και όσο υπάρχει εκεί η διοίκηση του ΟΗΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ