ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Οι εφοπλιστές εκβιάζουν ξανά γιατί ανησυχούν

Ασφαλιστικά μέτρα για να βγει η απεργία των ναυτεργατών παράνομη και καταχρηστική κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

Με 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη στο λιμάνι του Πειραιά μηχανικοί και θερμαστολαδάδες, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μπαίνουν ξανά μπροστά στην οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, δίνοντας το σύνθημα της κλιμάκωσης των ναυτεργατικών αγώνων. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συντονισμένα με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν από απόψε Τρίτη τα μεσάνυχτα μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα από το λιμάνι του Πειραιά να μη λύσει κάβος. Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή δίνουν νέα ώθηση και στην κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 8 Ιούνη στο λιμάνι της Κορίνθου, όπου ναυτεργάτες έχουν ακινητοποιήσει τα ανασφάλιστα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «ROPAX» 1 και 2, απαιτώντας πληρώματα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Πρωτοστατώντας με ευθύνη στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που υπηρετώντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα υπονομεύει την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα.

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τους απεργιακούς αγώνες τους κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους και την επίθεση συκοφαντίας που δέχονται από το μπλοκ εφοπλιστών, κυβέρνησης και τα ΜΜΕ τους, που επιδιώκει να στείλει έτσι το μήνυμα «τα κεφάλια μέσα» σε όλη την εργατική τάξη. Χτες, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, εντείνοντας την πρόκληση απέναντι στους ναυτεργάτες και το μπαράζ των διώξεων σε βάρος των ναυτεργατικών αγώνων, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αξιώνοντας να χαρακτηριστεί και η αυριανή απεργία στα καράβια παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση της αίτησης θα γίνει σήμερα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά. Τη δική του θέση στη συκοφάντηση των αγώνων και τον εκφοβισμό των εργαζομένων παίρνει και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι τουριστικών ταξιδιωτικών γραφείων. Σε χτεσινή του ανακοίνωση καταφεύγει σε εκβιασμούς (αξιοποιώντας μάλιστα την άρνηση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να πάρει απόφαση για απεργία) και αναφέρει ότι «όσο δίκαια και αν τυχόν είναι τα αιτήματά τους (σ.σ. των απεργών), η διεκδίκησή τους με ακραίους για τον τουρισμό τρόπους ...μπορεί να μην αφήσει πλέον τουρισμό στη χώρα μας, στο πλαίσιο του οποίου να μπορούν να τα διεκδικήσουν, αλλά και γενικά να εργαστούν».

Στο μεταξύ στις 28 του Ιούνη θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κατατεθεί από τη διαχειρίστρια εταιρεία «Adriatic Lines» των ανασφάλιστων επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων «ROPAX» 1 και 2 - τα οποία ανήκουν στην πολυεθνική «V SHIPS» - ενάντια στη κινητοποίηση που δίνουν με αποφασιστικότητα οι ναυτεργάτες από τις 8 του μήνα στο λιμάνι της Κορίνθου.

Οι ναυτεργάτες με την απεργία της Τετάρτης, με την ακινητοποίηση των δύο ανασφάλιστων πλοίων στην Κόρινθο, με τους μεγάλους αγώνες που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη, συντονισμένα με τους εργαζόμενους της στεριάς, συσπειρωμένοι με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνουν σκληρή μάχη για να υπερασπίσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους που συνθλίβει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ για λογαριασμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν το πρωί της Τετάρτης σε προσυγκέντρωση στις 5.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη. Καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι με την τακτική της «βάζει πλάτη στα αντεργατικά σχέδια, καλλιεργεί συγχύσεις και αυταπάτες, υπονομεύει την ανάπτυξη των αγώνων» και τονίζουν: «Μονόδρομος είναι ο αγώνας για τους εργαζόμενους, για τη ρήξη και ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού που κατέχουν τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής ξεζουμίζοντας τον πλούτο που παράγουμε και διαρκώς να μας φορτώνουν αντιλαϊκά μέτρα.

Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, στην ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, στη μόνη ελπίδα που θα μας απαλλάξει από τη θηλιά των εκμεταλλευτών μας, να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αγωνιζόμαστε: Για την κατάργηση του Μνημονίου (Ν.3845/2010), που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Ενάντια στην άρση του καμποτάζ. Ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Συγκροτήθηκε Πανελλαδική Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Με την ανάδειξη Πανελλαδικής Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, ολοκληρώθηκε, το περασμένο Σάββατο, η σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία ταξικών συνδικάτων του χώρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνολικά 66 συνδικαλιστές, από 24 συνδικάτα και σωματεία. Στόχος της Γραμματείας, θα είναι η πιο αποτελεσματική οργάνωση και ο συντονισμός της δράσης των μεταλλεργατών και των συνδικάτων τους, σε ταξική κατεύθυνση, κόντρα στα εμπόδια που βάζει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ).

Πρώτος άμεσος σταθμός για την οργάνωση της πάλης και στον κλάδο είναι η αυριανή απεργία.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση, ο Δημήτρης Τσουμπρής, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο, τόνισε ότι τα συνδικάτα πρέπει «να αποκτήσουν ποδάρια στους τόπους δουλειάς με σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα. Να κάνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις με ουσιαστική κουβέντα. Τα συνδικάτα να στηρίξουν τη δράση τους στα μέλη τους και να μην είναι υπόθεση κάποιων στελεχών μόνο».

Οσον αφορά τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Δε θέλουμε να είναι μόνο μια τυπική διαδικασία. Θέλουμε η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ να συντονίζει τις ταξικές δυνάμεις πιο αποτελεσματικά. Να κινητοποιεί όλο και περισσότερες δυνάμεις στο Μέταλλο. Να παρεμβαίνει για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους μεταλλεργάτες. Να φτάσουμε σε σημείο που η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ θα λειτουργεί σαν μια ταξική διοίκηση στην Ομοσπονδία Μετάλλου και στον κλάδο».

Κλάδος στρατηγικής σημασίας

Ο κλάδος του Μετάλλου, τονίστηκε, είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, επομένως, «έχει τεράστια σημασία για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι η καρδιά του βιομηχανικού προλεταριάτου». Σημειώθηκε πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στη λαϊκή οικονομία, αφού, «η Ναυπηγική και η Πολεμική Βιομηχανία εάν λειτουργήσουν με κριτήριο τις ανάγκες του λαού έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά». Ενδεικτικό είναι πως στον κλάδο εντάσσονται επιχειρήσεις, όπως τα Ναυπηγεία, οι πολεμικές βιομηχανίες (ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ), οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις (ΛΑΡΚΟ, Αλουμίνιο Ελλάδας κλπ.), καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ, ΑΛΟΥΜΙΛ κλπ.).

Αναφορικά με τη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που μένουν ισχυρές στον κλάδο, σημειώθηκε: «Αυτό επιβάλλει σε μας να οξύνουμε την ιδεολογική πάλη μέσα στους εργάτες, στη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης, της ανυπακοής, που παλεύει το ταξικό κίνημα. Να ανοίξουμε μέτωπο με τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, γιατί αυτό θα βοηθήσει τους εργάτες να καταλάβουν γιατί πρέπει να συσπειρωθούν στη γραμμή που βάζει το ΠΑΜΕ».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα νεολαίας και μεταναστών, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των εργατών του κλάδου, καθώς και στην παραπέρα επεξεργασία πρότασης για τον κλάδο στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στη σύσκεψη ήρθε πλούσια εμπειρία από τη δράση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο, όπου το ΠΑΜΕ απέκτησε «ποδάρια» μετά από επίμονη, πολύμηνη παρέμβαση κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, έξω απ' το χώρο δουλειάς. Τονίστηκε, επιπλέον, πως πρόκειται για κλάδο με μεγάλη διαστρωμάτωση και χρειάζεται να μελετηθεί το θέμα των κοινωνικών συμμαχιών.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ χαιρέτισε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η Γραμματεία «πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς των εργαζομένων στον κλάδο». Σημείωσε, τέλος, την ανάγκη να γίνει συζήτηση παντού, να οργανωθούν οι εργάτες σε ταξική κατεύθυνση.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ
Στο δρόμο από σήμερα

Με αγώνες οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση των ταξικών σωματείων της Ζώνης, θα γίνει στις 2 το μεσημέρι παύση εργασιών παντού και συγκέντρωση μισή ώρα μετά, δηλαδή στη 2.30, στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά, όπου θα ακολουθήσει πορεία στα κεντρικά κτίρια του ΟΛΠ. Οι εργατοτεχνίτες αγωνίζονται κατά την προσπάθεια του ΟΛΠ να συρρικνώσει τη Ζώνη και να την παραδώσει στα μονοπώλια όπως η COSCO, προσπάθεια που διαφαίνεται ολοκάθαρα μέσα από τη θυγατρική για τη Ζώνη που έχει συστήσει ο ΟΛΠ. Οι εργάτες απαιτούν ακόμα άμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων όπως καταβολή τώρα 1.500 ευρώ σε όλους χωρίς προϋποθέσεις, τακτικό επίδομα ανεργίας σε όλους στο 80% των ΣΣΕ του κλάδου, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους με άμεσο σφράγισμα των βιβλιαρίων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ