ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
Σελ. /48
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας

Στο Δημόσιο έχει ήδη αποφασιστεί απεργία για την Πέμπτη 3 Ιούνη

Περιοδεία σε εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη
Περιοδεία σε εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για να ξηλωθεί συνολικά το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο, κινούνται Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Τα σωματεία συντονίζουν το βηματισμό τους με στόχο την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου και την οργάνωση κινητοποίησης που θα αγκαλιάσει όλους τους κλάδους και τις περιοχές της χώρας. Ηδη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Πέμπτη 3 Ιούνη, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα και έχει απευθύνει κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα για κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Με συνελεύσεις και συσκέψεις, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση, με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί το τερατούργημα και να μην κατατεθεί στη Βουλή, απαιτώντας το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης

Τις συγκεντρώσεις - συσκέψεις με τα μέλη του συνεχίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «New Sia» (πρώην «First Data»), το Σάββατο 22 Μάη, στις 6 μ.μ., στα Ανω Πατήσια (πλατεία Αγίας Βαρβάρας, μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ) και την Κυριακή 23 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Καπανδρίτι.

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 22 Μάη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως (Αγίας Φιλοθέης 5Β), με θέμα «Αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο. Λέμε όχι στις "ανατροπές του αιώνα"». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου, η Χαρά Μαρκατσέλη, δικηγόρος, και η Αφροδίτη Ρέτζιου, γιατρός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Το Σάββατο 22 Μάη:

-- Συνέλευση της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα).

Την Κυριακή 23 Μάη:

-- Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, στις 10.30 π.μ. στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου).

-- Συνέλευση του Σύνδεσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στην Ελευσίνα (Ιωνος Δραγούμη 37).

-- Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην Κοζάνη, στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι του πάρκου Αγίου Δημητρίου.

-- Συνέλευση του Σωματείου Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ.

-- Σύσκεψη του Συνδικάτου Τροφίμων Ημαθίας - Πέλλας και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, στις 11 π.μ., στα Γιαννιτσά (πάρκο Αγίου Γεωργίου).

Στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα, η συλλογική οργάνωση και πάλη

Αλλη μια αντιδραστική «τομή» επιχειρεί το αντεργατικό τερατούργημα

Ξεχωριστή θέση στο αντεργατικό νομοσχέδιο - τερατούργημα έχουν οι διατάξεις αναθεώρησης του συνδικαλιστικού νόμου, που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αυταρχικού πλαισίου ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, περιορισμού της δράσης των σωματείων, διευκόλυνσης της παρέμβασης κράτους και εργοδοσίας στην ίδια τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Διατάξεις που «παίρνουν τη σκυτάλη» από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και από όλο το κατασταλτικό πλαίσιο που αξιοποιούνταν για να βγαίνουν η πλειοψηφία των απεργιών «παράνομες και καταχρηστικές», να σέρνονται στα δικαστήρια πρωτοπόροι συνδικαλιστές κ.ο.κ.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο:

-- Σε ό,τι αφορά την απεργία, εισάγει την έννοια της «Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας». Ουσιαστικά καταργεί το απεργιακό δικαίωμα, αφού προβλέπει ότι σε μέρα απεργίας το συνδικάτο πρέπει να διασφαλίζει «τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας». Δηλαδή, βάζει τα συνδικάτα να ορίζουν «απεργοσπάστες», αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με την προηγούμενη απεργοκτόνα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποχρέωνε σε αυξημένη συμμετοχή (50%+1) στη Γενική Συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου που αποφασίζει απεργία.

-- Απαγορεύει την απεργιακή φρουρά, την υπεράσπιση δηλαδή του αγώνα από τους ίδιους τους απεργούς, επικαλούμενη το «δικαίωμα στην εργασία» τη μέρα της απεργίας.

-- Ολη η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, αφού τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα μπορούν να ελέγχονται απευθείας από την εκάστοτε κυβέρνηση, με το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Αυτό θα είναι και προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν ΣΣΕ, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες. Ακόμα το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρέωση των συνδικάτων να τηρούν ψηφιακό αρχείο μελών, διαθέσιμο στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ το φακέλωμα κλιμακώνεται και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία που επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι αν ψηφιστεί ο νόμος, οι εργαζόμενοι θα χρειάζεται να αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερα εμπόδια για να οργανώσουν την πάλη τους, για να ασκήσουν το απεργιακό τους δικαίωμα. Ακόμα κι αν ξεπεραστεί ο φόβος του ηλεκτρονικού φακελώματος, ακόμα κι αν τα σωματεία «καταφέρουν» να λειτουργήσουν «νόμιμα» μέσα από όλες αυτές τις διατάξεις περιορισμού της δράσης τους, ο νόμος θα επιβάλλει σε χιλιάδες εργαζόμενους να πάνε για δουλειά, στο όνομα της «ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας», σε μια προσπάθεια να εξουδετερώνεται κάθε διεκδίκηση, κάθε αντίσταση στα σχέδια της εργοδοσίας.

Τα παραπάνω είναι η άλλη όψη των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου, του νέου χτυπήματος στο 8ωρο, της καθιέρωσης της απλήρωτης δουλειάς και της ζωής - λάστιχο. Γι' αυτό και πρέπει να απαντηθούν επιθετικά από το εργατικό κίνημα, μέσα από την απαίτηση να αποσυρθεί το τερατούργημα αλλά και να ξηλωθεί κάθε νόμος που βάζει στο στόχαστρο την εργατική - λαϊκή πάλη.

Ανοιχτή επιστολή προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» για συκοφαντικό δημοσίευμα

Ανοιχτή επιστολή προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» αποστέλλουν τα μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ που έχουν εκλεγεί με τη ΔΑΣ, απαιτώντας την άμεση διόρθωση ψευδών αναφορών σε ρεπορτάζ της εφημερίδας σε βάρος τους. Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι Πέρρος Γιώργος, Ταβουλάρη Γιώτα, Τασιούλας Γιάννης, Συρίγος Βάλσαμος, Καραντούσας Μανόλης, Μαυροκέφαλος Νίκος, Γκώγκος Θανάσης, Στολτίδης Λεωνίδας και Παπαγεωργίου Νίκος.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Στο ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών", με τίτλο "Διαβούλευση", που παρουσιάστηκε στην έντυπη, αλλά και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας στις 20 Μάη, χρεώνεται ουσιαστικά η μη αντίδραση της ΓΣΕΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο στην "ανοχή των συνδικαλιστών του ΚΚΕ" και χαρακτηριστικά γράφεται ότι "δεν θα εκδιδόταν ανακοίνωση, αφού ούτε η ΔΑΚΕ ήθελε να υψώσει τους τόνους".

Το συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου είναι συκοφαντικό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση διότι αν και η συγκεκριμένη δημοσιογράφος είναι επιφορτισμένη με τα εργασιακά θέματα, αλλά και με το ρεπορτάζ για το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και των συλλογικών διαδικασιών της ΓΣΕΕ, προχώρα σε τέτοια ψευδή αναφορά.

Να υπενθυμίσουμε πως οι δυνάμεις της ΔΑΣ βρίσκονται εκτός προεδρείου της ΓΣΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Τα δελτία Τύπου και οι ανακοινώσεις που εκδίδει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) φτάνουν στα mail μας και γινόμαστε γνώστες την ίδια στιγμή που φτάνουν και στους δημοσιογράφους, ενδεχομένως και αργότερα. Με βάση αυτά μπορεί να κατανοήσει και ο πιο "άψητος" που παρακολουθεί τις διεργασίες που υπάρχουν στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και τις διαδικασίες του, ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση σε οποιονδήποτε υπαινιγμό που αναφέρει συνδιαμόρφωση ή ανοχή σε περιεχόμενο ανακοινώσεων. Ούτε μας ζητάνε τη γνώμη ούτε πολιτικά συμφωνούμε πάνω στη διαμορφωμένη γραμμή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Γνωστά πράγματα!

Επί της ουσίας όμως: Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, όσον αφορά την αντίδρασή της στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας, είναι προκλητική και σε πλήρη αντιστοίχιση με τη στήριξη των κυβερνητικών μέτρων όλους αυτούς τους μήνες. Επειδή, λοιπόν, τα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων της ΓΣΕΕ υπάρχουν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, άρα μπορεί να ανατρέξει σε αυτά ο κάθε δημοσιογράφος, να θυμίσουμε πως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τόσο στην απεργία του Νοέμβρη για τα ζητήματα της προστασίας της υγείας, αλλά και ενόψει του νομοσχεδίου που προετοιμαζόταν, όσο και στην πρόσφατη απεργία στις 6 Μάη, χαρακτήριζε "γελοίες" τις απεργίες που οργάνωναν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα αναφερόταν σε ανύπαρκτο νομοσχέδιο και σε διαρροές, όταν την ίδια στιγμή ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας το παρουσίαζε σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε εφημερίδες.

Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (στη συγκεκριμένη ανακοίνωση που επικαλείται η συντάκτρια του άρθρου) ανέφερε πως "θα παρουσιάσει με τη συνδρομή των νομικών και του Ινστιτούτου Εργασίας τη λεπτομερή απάντηση στις προωθούμενες διατάξεις", τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκονταν έξω από το υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου και παράλληλα οργάνωναν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την επόμενη μέρα, πρωτοστατώντας στην απεργιακή και αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δοθεί, πρωτοβουλίες τις οποίες κάλυψε με εκτενή ρεπορτάζ και η δική σας εφημερίδα. Σήμερα είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μαζικό, ταξικό, απεργιακό μέτωπο απέναντι στις ανατροπές του αιώνα και σε αυτό συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την ίδια ώρα ψάχνει να βρει θετικές διατάξεις στο αντεργατικό έκτρωμα και προσπαθεί να αποδιοργανώσει και να αποσυντονίσει τη μαζική αντίδραση.

Είναι γνωστό σε όλους πως οι δυνάμεις που απαρτίζουν το προεδρείο της ΓΣΕΕ, που οργανώνουν συνέδρια με την καταστολή και τα ΜΑΤ, ορίζουν τη γραμμή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και συντάσσουν τις ανακοινώσεις της, είναι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Κοψίνη να ψάξει σε αυτές τις δυνάμεις να βρει τις ανησυχίες τους, τις ανοχές τους και τις ενοχές τους. Γνωρίζονται καλά!

Ζητάμε την άμεση διόρθωση των ψευδών αναφορών και να δημοσιευτεί η απάντησή μας στην εφημερίδα, στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή της».

Σύσκεψη σωματείων την Τρίτη από το ΕΚΑ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί σωματεία σε σύσκεψη την Τρίτη 25 Μάη, στις 5 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν», με θέμα τον συντονισμό της δράσης τους ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η σύσκεψη θα μεταδοθεί ζωντανά (YouTube) και θα περιλαμβάνει ενημέρωση για το ν/σ από τον νομικό σύμβουλο του ΕΚΑ Γ. Μελισσάρη και συζήτηση για την κλιμάκωση της αντίδρασης των σωματείων για να μην κατατεθεί στη Βουλή.

ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Λαμία την Τρίτη 25 Μάη

Με συνέχιση του πολύμηνου δίκαιου αγώνα, προχωρώντας σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 25 Μάη και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα μεταλλεία του Αϊ - Γιάννη στις παγίδες, στις πιέσεις και τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Για τη μετάβαση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λαμία, για τη συγκέντρωση της Τρίτης 25 Μάη, έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από τη Λάρυμνα, τη Μαλεσίνα και άλλα χωριά της περιοχής στις 9 το πρωί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ