ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων

Με την ψηφοφορία και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο η κυβέρνηση ενσωματώνει νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής και υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α' 99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και σε ανηλίκους, εισάγει στο ελληνικό Δίκαιο διάταξη που διευρύνει το πλαίσιο ποινικής καταστολής ακόμα και σε «προπαρασκευαστικές πράξεις», αναβαθμίζει σε κακούργημα την εκβίαση και την πλαστογραφία που σχετίζονται με «τρομοκρατική» δραστηριότητα, έννοια - «λάστιχο» για την ΕΕ, όπου μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμα και οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος, εισάγει ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία, πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την «τρομοκρατία». Ακόμα, τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ, οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως σημείωσε και χτες η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, «επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά τους κινδύνους που υπάρχουν σε τέτοιου είδους διατάξεις, που διευρύνουν υπερβολικά το αξιόποινο, αξιολογώντας ως εγκληματικές συμπεριφορές, ως συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εικαζόμενες ακόμα σχέσεις και σκοπούς, να αξιοποιηθούν για ένα κυνήγι μαγισσών, κατασκευάζοντας τρομοκράτες πάντα με το μάτι στραμμένο στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Είναι φανερό ότι το αστικό κράτος ετοιμάζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή αντίδραση που θα ξεσπάσει ενάντια στον νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να βγουν άβρεχτοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και από αυτήν την κρίση.

Εχει κάνει η κυβέρνηση ήδη φανερές τις προθέσεις της. Δεν χρειάστηκαν καν τα προσχήματα για να επιτεθεί κατ' επανάληψη σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων», σημείωσε καταγγέλλοντας την ωμή παρέμβαση των ΜΑΤ ενάντια κατοίκων της Τήνου που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το νομοσχέδιο καταδίκασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας ότι όπως πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τώρα της ΝΔ ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο στο ελληνικό Δίκαιο το ονομαζόμενο ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο κινείται όλο και περισσότερο σε αντιδραστική κατεύθυνση, για να θωρακιστεί και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ αναφορά έκανε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Πλεύρης, στην οποία προβλέπεται ποινή έως ένα χρόνο για τα αδικήματα που αφορούν τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι έχει στόχο να καλύψει «τα έργα και τις ημέρες» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των ενστόλων

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Ν. Παπαναστάση σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ολοκληρώθηκε χτες, Πέμπτη, η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχη ε.α. Νίκου Παπαναστάση σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά την οποία συναντήθηκε με στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Το πρωί της Πέμπτης, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και ο Γραμματέας της ΚΟ Ροδόπης, Νίκος Βαργεμίδης, επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην Κομοτηνή. Εκεί συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης, Αν. Αντωνίου, τον διοικητή της 4ης ΕΜΑΚ, Σπ. Κούτρα, και τον υποδιοικητή της ΠΥ ΒΙΠΕ Κομοτηνής, πυραγό Ν. Κατσιγιαννάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ν. Παπαναστάσης ανέφερε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη και γενικότερα η περιοδεία του στην περιοχή σκοπό έχει να ενημερωθεί το ΚΚΕ από πρώτο χέρι για τα γενικά αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και το προσωπικό τους, αλλά και να ακουστούν οι προτάσεις τους για την επίλυσή τους. Πρόσθεσε πως πρόθεσή του είναι και η ενημέρωση του προσωπικού για τις θέσεις του ΚΚΕ κατά περίπτωση, καθώς, όπως ανέφερε, «θεωρούμε πως αυτό είναι αναγκαίο γιατί πολλές φορές οι θέσεις μας παραποιούνται».

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τα ζητήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, όπως της υποστελέχωσης, με τα κενά που υπάρχουν στα ανανεωμένα οργανογράμματα κυρίως σε Καβάλα και Κομοτηνή, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίζει τις δυνατότητες έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης, καθώς και των ελλείψεων σε αναγκαίο εξοπλισμό, ιδιαίτερα της 4ης ΕΜΑΚ. Ακόμα συζητήθηκε και το χρόνιο ζήτημα της ανάγκης μετεγκατάστασης της ΠΥ Κομοτηνής, η οποία στεγάζεται σε κτίριο εκατονταετίας, και μάλιστα εντός αστικού ιστού, αντιμετωπίζοντας έτσι σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της.

Ο Ν. Παπαναστάσης ανέφερε πως το ΚΚΕ θα παρέμβει άμεσα στη Βουλή για να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος, όπως και έπραξε με τη χτεσινή κατάθεση Ερώτησης για το αντίστοιχο πρόβλημα της ΠΥ Ξάνθης μετά την περιοδεία εκεί. Ακόμη, τόνισε μεταξύ άλλων πως το Κόμμα θα συνεχίσει να παλεύει για την εξασφάλιση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, στο ύψος των σύγχρονων απαιτήσεων, στον αντίποδα του σημερινού εργασιακού καθεστώτος που έχει διαμορφώσει μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης του κατάλληλου εξοπλισμού και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στην περιοχή διέρχονται ενεργειακές υποδομές, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται και νέες, όπως ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας και οι αποθήκες φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όπου ο βουλευτής του Κόμματος, μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστο Τρέλλη, συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή, Λ. Τσιάρα. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν ζητήματα λειτουργίας της υπηρεσίας στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και συνάντηση με τον πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Χρ. Τουφάκη. Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των αστυνομικών για τα γενικότερα ζητήματα αλλά και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό στην περιοχή, όπως τα εργασιακά τους δικαιώματα και οι ανάγκες στελέχωσης της υπηρεσίας.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων

Αίτημα για συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων απέστειλε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Με την επιστολή της προς τα κόμματα, η ΕΔΕ εξηγεί πως ζητά τη συνάντηση, ώστε να εκτεθεί αναλυτικά η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ενωση, ενόψει της δηλωμένης πρόθεσης των 9 μελών να προσφύγουν στα Δικαστήρια σε λίγες μέρες για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, ένα αίτημα που σκοπό θα έχει να ανατρέψει το νόμιμα εκλεγμένο προεδρείο.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Κατά το χτεσινό (σ.σ. προηγούμενη Πέμπτη 14 Μάη) ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιχειρήθηκε πραξικόπημα από τα 9 μέλη του, με τη ρητή άρνησή τους να συναινέσουν στην καθορισμένη από το Καταστατικό διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, αν και υπήρχε σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ. Η Ενωσή μας είναι η μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση που εκπροσωπεί πάνω από 2.500 Δικαστές και Εισαγγελείς, με πολλά έτη ιστορίας και αγώνων, σεβόμενη τις δημοκρατικές αρχές. Η πρωτοφανής παραβίαση της βασικής δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν με οποιοδήποτε πρόσχημα συνιστά βαρύτατο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της.

Οι ευθύνες του υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό είναι τεράστιες, καθώς με το υπ' αριθμό πρωτ. 1578/13-5-2020 έγγραφο που μας απέστειλε, αποφάσισε να μην παρατείνει τις θητείες των ΔΣ τριών Δικαστικών Ενώσεων μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών, ενώ αυτό έχει γίνει με όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αθλητικά σωματεία, φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού κ.ά. Οδηγεί με την απόφασή του αυτή ο κ. υπουργός συνειδητά τις Δικαστικές Ενώσεις σε μια δικαστική διένεξη και διαμάχη για την επιλογή μη αιρετών διοικήσεων που δεν θα έχουν καμία εντολή αντιπροσώπευσης από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς. Τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία των Δικαστικών Ενώσεων και τον κομβικό ρόλο τους ως εκφραστών της βούλησης του Δικαστικού Σώματος.

Οι Δικαστικές Ενώσεις έχουν συνταγματική αναγνώριση (άρθρο 89 παρ. 5 του Συντάγματος). Επομένως η διασφάλιση της ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας τους είναι χρέος της Πολιτείας και δεν αποτελεί απλά ένα εσωτερικό ζήτημα. Σας επισυνάπτουμε την επιστολή - καταγγελία που εξέδωσε το Προεδρείο της Ενωσης για τα χτεσινά γεγονότα. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να παρέμβουν έγκαιρα για να διαφυλάξουν την Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό».

Το δικό του εθνικιστικό μόρφωμα φτιάχνει ο υπόδικος Κασιδιάρης

Το δικό του εθνικιστικό μόρφωμα ανακοίνωσε ότι ιδρύει ο υπόδικος φασίστας Ηλ. Κασιδιάρης, γνωστοποιώντας παράλληλα την αποχώρησή του από τη συμμορία της Χρυσής Αυγής. Μια αποχώρηση που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Λαγού, ο οποίος επίσης έχει ιδρύσει πολιτικό μόρφωμα, αλλά και άλλων στελεχών της οργάνωσης, που την εγκατέλειψαν μετά τις διώξεις, με αποκορύφωμα τη μη είσοδό της στη Βουλή. Μιλώντας σε βίντεο, ο Κασιδιάρης παρουσίασε τις βασικές θέσεις της ομάδας που φτιάχνει, λέγοντας ότι δεν μετέχει πια στη Χρυσή Αυγή, γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για πλήρη αναδιοργάνωση και «υπήρξε απόλυτη διαφωνία», προφανώς με τον υπόδικο αρχηγό της συμμορίας Ν. Μιχαλολιάκο.

Σε ό,τι αφορά τις «θέσεις» του μορφώματος που συγκροτεί, πέρα από τις γνωστές χυδαίες ρατσιστικές και εθνικιστικές αναφορές σε σχέδια «αφανισμού της Ελλάδος», ξεχωρίζουν εκείνες σχετικά με την «επιδότηση της επιχειρηματικότητας», τη «μείωση φορολογίας για επιχειρήσεις», την «εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας» και την «προσέλκυση επενδύσεων μέσω της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», ώστε να γίνει «πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο». Κατά τ' άλλα, παριστάνοντας την «υπεύθυνη πατριωτική δύναμη» που έχει «ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα», λέει ότι στην ομάδα του θα συμμετέχουν «πρόσωπα υψηλού επιπέδου», ώστε να φτιαχτεί ένα «σύγχρονο εθνικό κόμμα, σαν αυτά που κυριαρχούν εκλογικά σε ολόκληρη την Ευρώπη», εννοώντας τις κυβερνήσεις σε Ουγγαρία και Αυστρία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ