ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Είναι κρατική ευθύνη η ισότιμη εκπαίδευση

Ανακοίνωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προτάξει την ατομική ευθύνη για την επιστροφή στα Δημοτικά σχολεία

Η μόρφωση δεν είναι ατομική ευθύνη. Είναι κρατική ευθύνη η ισότιμη εκπαίδευση. Τα παραπάνω δηλώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σχετικά με τη συζήτηση γύρω από την επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ΑΣΓΜΕ παραθέτει τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, πως «ό,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (...) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους». Και σχολιάζει την παραπάνω αναφορά, σημειώνοντας πως «δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προτάξει την "ατομική ευθύνη" ακόμα και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Με ευθύνη της κυβέρνησης η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης.

Εδώ και μήνες, ως ΑΣΓΜΕ ρωτάμε το υπουργείο Παιδείας και η υπουργός κα Κεραμέως αρνείται ακόμα και να συναντηθεί με το θεσμοθετημένο Οργανο των Γονέων:

  • Θα προσληφθεί μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία;
  • Θα εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς να μετακυλίσει και αυτό το κόστος στους γονείς;
  • Θα εξασφαλιστούν ισότιμα όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση σε κάθε μαθητή;
  • Θα μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες αδιόριστοι και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ώστε να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά στην κάλυψη της διδακτέας ύλης;
  • Πώς μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, όταν υπάρχουν σχολικές αίθουσες σε container, χωρίς παράθυρα ή ακόμα και κάτω των 20 τ.μ.;

Τα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα από το υπουργείο, αλλά και η αναγωγή της μόρφωσης των παιδιών μας, από κρατική ευθύνη σε ατομική υπόθεση, μας γεμίζουν παραπάνω ανασφάλεια και προβληματισμό.

Το καλύτερο για κάθε γονιό είναι να βλέπει το παιδί του να μορφώνεται ολόπλευρα μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Να βλέπει το παιδί του χαρούμενο από τη γνώση και την κοινωνικοποίηση που του προσφέρει το σχολείο. Να βλέπει το παιδί του να κατακτά τη γνώση σε ένα σχολείο που δεν στερείται σε εκπαιδευτικούς, υποδομές, καθαριότητα, εργαστήρια.

Αντί αυτών, σήμερα η κυβέρνηση μας ανακοινώνει να αποφασίζουμε μόνοι μας αν θα πηγαίνει το παιδί μας σχολείο, αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υγιεινή και την ισότιμη μόρφωση». Τα παραπάνω υπογραμμίζει η ΑΣΓΜΕ, που καλεί όλους τους Συλλόγους Γονέων να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την πλήρη και ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα χρήματα των σχολικών εκδρομών

Την Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας, καλεί η ΑΣΓΜΕ

Να επιστραφούν άμεσα στους γονείς τα χρήματα των σχολικών εκδρομών που ακυρώθηκαν ζητά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Τετάρτη, στις 6 μ.μ., για το θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες.

Η ΑΣΓΜΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους γονείς στο θέμα της μη επιστροφής των χρημάτων των σχολικών εκδρομών που ακυρώθηκαν.

Ενώ το υπουργείο Παιδείας έκανε συστάσεις ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία εκδρομή, δεν φρόντισε με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να επιστραφούν τα χρήματα στους γονείς από τα πρακτορεία τουρισμού που παράνομα τα παρακρατούν.

Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και τα πρακτορεία γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι εκδρομές που ανεστάλησαν ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν σε άλλο χρόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν (αποφοίτηση μαθητών, πιθανόν άλλος μειοδότης εκδρομής την επόμενη σχολική χρονιά κ.ά.).

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα έτσι απλά με μια νομοθετική ρύθμιση, με ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 13/04/20 άρθρο 70), έδωσε τη δυνατότητα στα τουριστικά πρακτορεία "...να προσφέρουν στον πελάτη (γονέα) αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (Voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του"». Τα παραπάνω παραθέτει η ΑΣΓΜΕ, απαντώντας: «Δεν μας περισσεύουν χρήματα για να χρηματοδοτούμε τουριστικά πρακτορεία. Βάζουμε αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη όλη τη σχολική χρονιά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε σε κανέναν αυτά τα χρήματα, που προέρχονται από το υστέρημά μας, ώστε τα παιδιά μας να μη μείνουν έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, απαιτώντας άμεσα να επιστραφούν όλα τα χρήματα (με την ίδια μορφή που δόθηκαν) στους γονείς για τις σχολικές εκδρομές που αναβλήθηκαν.

Σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων

Από προηγούμενη αντίστοιχη σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων
Από προηγούμενη αντίστοιχη σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων
Η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και την υγεία, βρίσκεται στο επίκεντρο της σύσκεψης εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής, που θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο θεατράκι της Γκράβας.

Σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης που ανέπτυξαν ΕΛΜΕ και Σύλλογοι μαζί με γονείς, φοιτητές και μαθητές ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, τα σωματεία δηλώνουν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο και την τροπολογία για την online μετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Σήμερα, Παρασκευή

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΕΜΠ διοργανώνουν συζήτηση για την καπιταλιστική κρίση, στο υπαίθριο σποτ της ΚΝΕ στην Πολυτεχνειούπολη, στις 20.30, με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Στο Βύρωνα, το Στέκι της ΚΝΕ στην πλατεία Ταπητουργείου έχει εγκαίνια στις 19.00, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δραστηριότητας για το Μάη και τον Ιούνη.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΠΑΔΑ διοργανώνουν μουσική βραδιά, στις 21.00, στο αίθριο της Πανεπιστημιούπολης 1.

  • Αύριο, Σάββατο

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΕΜΠ διοργανώνουν, στο υπαίθριο σποτ της ΚΝΕ στην Πολυτεχνειούπολη, αγώνα δρόμου στις 20.00 και μουσική βραδιά στις 22.00.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Καισαριανή διοργανώνουν στις 19.00 σύσκεψη με θέμα «Κρίση του καπιταλισμού ή του κορονοϊού; Η διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει η Μαριάννα Σταμπολάκη, στέλεχος της ΚΝΕ (πληροφορίες συμμετοχής: stampolaki.marianna@gmail.com).

Στο Στέκι Νεολαίας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο ύψος του Λευκού Πύργου (λειτουργεί από 17.00 έως 22.00), προγραμματίζεται τουρνουά σκακιού Blitz.

  • Την Κυριακή 24 Μάη

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Καισαριανή διοργανώνουν στις 11.00 περίπατο μαθητών στον Υμηττό και σύσκεψη στην Καλοπούλα, με θέμα «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Το σχολείο που έχουμε ανάγκη, μέσα από την πρόταση της ΚΝΕ». Θα μιλήσει η Χρυσούλα Σταμπολάκη (πληροφορίες συμμετοχής: chrisoula.st@hotmail.com).

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ οργανώνει σύσκεψη με θέμα «Να βγούμε μαχητικά από το βάλτο της οικονομικής κρίσης και εκμετάλλευσης», στις 19.30, στο Στέκι της ΚΝΕ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γεωργόπουλος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Βύρωνα διοργανώνουν στις 19.00 σύσκεψη με θέμα «Κρίση του καπιταλισμού ή του κορονοϊού; Η διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Λάμπρου, στέλεχος της ΚΝΕ (πληροφορίες συμμετοχής: giannislamprou449@gmail.com).

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στου Ζωγράφου διοργανώνουν στις 19.00 σύσκεψη με θέμα «Κρίση του καπιταλισμού ή του κορονοϊού; Η διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ (πληροφορίες συμμετοχής: teoantwno@hotmail.com).

Στο Στέκι Νεολαίας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο ύψος του Λευκού Πύργου, μετά τις 22.00, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά.

Νέα κινητοποίηση για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων

Σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», συνεχίζοντας τις διεκδικήσεις για διασφάλιση των δικαιωμάτων των οδηγών σχολικών λεωφορείων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων οι οποίοι εξαιρούνται από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ο Σύλλογος «Βύρων» αναφέρεται στη στάση του υπουργείου, που για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Από τις χτεσινές εξαγγελίες όλου του επιτελείου της κυβέρνησης καταλαβαίνουμε ακριβώς πόσο και γιατί είναι πολυάσχολος! Ασχολούνται με τις μειώσεις μισθών, την καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, την πλήρη δυνατότητα στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους, όπου, όσο, όταν, όπως θέλει και στο τέλος να απαιτεί και "ευχαριστώ" για τα ψίχουλα που πετάει. Βάζουν στο στόχαστρο όποια εργασιακά δικαιώματα διατηρούνται, ενώ προετοιμάζεται τσουνάμι νέων απολύσεων».

Οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, και από το υπουργικό γραφείο έλαβαν δέσμευση για τηλεφωνική επικοινωνία σε... αόριστο χρόνο. Κατά τη χτεσινή συγκέντρωση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 11 Ιούνη, ενώ παράλληλα το σωματείο συνεχίζει το γύρο περιοδειών σε ιδιωτικά σχολεία και τις κινητοποιήσεις ενάντια στην τροπολογία για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές τάξεις.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρεμβάσεις φοιτητικών συλλόγων

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κοσμήτορες και προέδρους τμημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσης των φοιτητικών συλλόγων για τη διασφάλιση της εξεταστικής και του εξαμήνου. Σύμφωνα με τους φοιτητές, η κοσμητεία και οι πρόεδροι των τμημάτων ευθυγραμμίζονται με την Πρυτανεία και οδεύουν για ηλεκτρονική εξεταστική, λένε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των φοιτητών στην εξέταση. Δεν ανακοινώνεται όμως κανένα συγκεκριμένο μέτρο, η εξεταστική πλησιάζει, δεν έχει καν ανακοινωθεί ο τρόπος διεξαγωγής της. Οι φοιτητές απαιτούν άμεσα απαντήσεις για κάθε ζήτημα και να πάρουν θέση η κοσμητεία και τα τμήματα για διά ζώσης εξεταστική όπως γίνεται και στο ΕΚΠΑ.

Στο μεταξύ, με καθαριότητα στους χώρους του πανεπιστημίου και με αιμοδοσία, ξεκίνησε χτες η καμπάνια των φοιτητικών συλλόγων Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών και ΣΟΦΕΘ με τίτλο «Ζωντανεύουμε το ΑΠΘ».

Η αιμοδοσία γίνεται στο περίπτερο 11 της ΔΕΘ, σε συνεργασία με το ΑΧΕΠΑ και θα συνεχιστεί και σήμερα από τις 8.30 μέχρι τις 20.00.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με αυτή την πρωτοβουλία μετατρέπουν τους χώρους του πανεπιστημίου σε κυψέλη δημιουργίας με πρωτοβουλίες που θα φέρουν τους φοιτητές σε επαφή με τον σύλλογό τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ