ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση με την Κίνα

Εκθεση του Λευκού Οίκου την χαρακτηρίζει «αντίπαλο για την ελευθερία των ΗΠΑ»

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας τον Ιούνη του 2019 στη Σύνοδο του G20

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας τον Ιούνη του 2019 στη Σύνοδο του G20
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Κίνα σε διάφορα πεδία (όχι μόνο για την πανδημία), απόδειξη του σφοδρού ανταγωνισμού που εντείνεται και εκφράζει την ανησυχία για την οικονομικο-στρατιωτική άνοδο της Κίνας και την απειλή στην πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Το νέο στοιχείο της όξυνσης είναι η νέα 20σέλιδη έκθεση που ετοίμασαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έναντι της Κίνας, όπου αυτή παρουσιάζεται ως «ιδεολογικός αντίπαλος» των τάχα «ελεύθερων ΗΠΑ», αλλά και ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για τα «εκατομμύρια Αμερικανούς ανέργους που προκάλεσε η πανδημία».

Πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, αναφέρουν πως επιχειρείται «υποτίμηση» των πολυετών διπλωματικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων που συνάφθηκαν μετά το 1972 επί Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, μολονότι τονίζουν πως επί της ουσίας «δεν αλλάζει κάτι» στην πολιτική της Ουάσιγκτον. Η αλλαγή θεωρείται πως αφορά πιο πολύ τη ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ που γίνεται πιο οξυμένη κατά της κινεζικής κυβέρνησης. Επίσης, εκφράζονται ενδοιασμοί ότι ...«δεν έγινε πλήρως ελεύθερη οικονομία της αγοράς».

Στην έκθεση φέρεται πως επαναφέρονται οι γνωστές κατηγορίες των ΗΠΑ περί της καταπάτησης δικαιωμάτων πνευματικής περιουσίας στην Κίνα με ευθύνη των αρχών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι παρά την υπογραφή πολλών διεθνών συμφωνιών για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, στην Κίνα καταγράφεται το 63% των προϊόντων «μαϊμού» σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας ζημιές «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νόμιμες επιχειρήσεις». Επιπλέον, σημειώνεται ως απαράδεκτη η προσπάθεια της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό της «αναπτυσσόμενης χώρας», μολονότι είναι η πρώτη χώρα στις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και δεύτερη σε ΑΕΠ μετά τις ΗΠΑ, αλλά και σε αμυντικές δαπάνες και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερη έμφαση επίσης δίνεται στις στρατιωτικές υποδομές που αναπτύσσει η Κίνα, που χαρακτηρίζονται «ζήτημα ασφαλείας για τις ΗΠΑ» και ιδιαίτερα για τη δράση της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Καταγράφονται επίσης οι γνωστές κατηγορίες έναντι της σινικής ηγεσίας πως συνεχίζει τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων αντιφρονούντων δημοσιογράφων, μπλόγκερς, ακτιβιστών και δικηγόρων, εντείνοντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

Παρεμβάσεις σε Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ προκαλούν αντιδράσεις

Λίγες ώρες πριν την κυκλοφορία της είδησης περί της 20σέλιδης έκθεσης του Λευκού Οίκου έναντι της Κίνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την έγκριση εξοπλιστικού πακέτου πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων αξίας 180 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν. Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στην επικεφαλής των ταϊβανέζικων αρχών Τσάι Ινγκ-γουέν κατά την ορκωμοσία της για μία δεύτερη θητεία, προχτές, αποκαλώντας την «πρόεδρο της Ταϊβάν» και μνημονεύοντας «τη συνεργασία ΗΠΑ - Ταϊβάν». Η Τσάι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα δεχτούμε τη χρήση της αρχής "μία χώρα, δύο συστήματα" των αρχών του Πεκίνου», επιβεβαιώνοντας ότι η επανεκλογή της θα σηματοδοτήσει όξυνση της αντιπαράθεσης για το καθεστώς στην Ταϊβάν (που η Κίνα αντιμετωπίζει ως δική της επικράτεια, αλλά εκείνη επιμένει να ζητά περαιτέρω ενίσχυση της αυτονομίας της).

Αμεση ήταν η αντίδραση του Κινεζικού Γραφείου αρμόδιου για τις υποθέσεις της Ταϊβάν (όργανο της κινεζικής κυβέρνησης), που σε ανακοίνωσή του επέμεινε ότι η Κίνα παραμένει αφοσιωμένη στην αρχή «μία χώρα - δύο συστήματα» και ότι «δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο σε αυτονομιστικές ενέργειες για την ανεξαρτησία (σ.σ. της Ταϊβάν). Η επανένωση είναι ιστορικά αναπόφευκτη για την αναγέννηση του μεγάλου κινεζικού έθνους», ενώ κατέληξε ότι «διαθέτουμε ακλόνητη αποφασιστικότητα, πλήρη εμπιστοσύνη και αρκετή ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Επίσης, αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ, το κινεζικό ΥΠΕΞ μίλησε για «σοβαρή παραβίαση της αρχής της "ενιαίας Κίνας"» και «σοβαρή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της», σημειώνοντας ότι «στον κόσμο υπάρχει μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν αποτελεί αδιαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας». «Η στάση της αμερικανικής πλευράς - συνέχισε η ανακοίνωση - έστειλε λανθασμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν", ζημιώνοντας σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό όπως και τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας... Το ζήτημα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και τα βασικά συμφέροντα της Κίνας». Καταλήγει δε: «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε την αμερικανική πλευρά ότι η "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" είναι αδιέξοδη. Η παρότρυνση και υποστήριξη τέτοιων δυνάμεων είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε την πώληση αμερικανικών όπλων, λέγοντας ότι «η ταϊβανέζικη αρχή του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (σ.σ. το κόμμα της Τσάι) έχει αγοράσει επανειλημμένα αμερικανικά όπλα με λεφτά των φορολογούμενων. Αυτό το μόνο που καταφέρνει είναι να υποβαθμίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό (σ.σ. που χωρίζει Κίνα από Ταϊβάν) και να θίγει τα συμφέροντα του ταϊβανέζικου λαού».

Το ζήτημα της Ταϊβάν τέθηκε και στην πρόσφατη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, όπου (με την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ) επανήλθε το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη συνάντηση με χωριστή αντιπροσωπεία και όχι μέσω της κινεζικής. Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα, μιλώντας πάλι για σχέδια «παραβίασης της εδαφικής επικράτειας και ακεραιότητάς» της.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση παρεμβαίνει και στην κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε χτες ταξιδιωτική οδηγία για το Χονγκ Χονγκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς πολίτες να είναι «περισσότερο προσεκτικοί εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής» που μαίνεται στη χώρα, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις κινήσεις κινεζικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ», προειδοποιώντας το Πεκίνο να «σεβαστεί τον υψηλό βαθμό αυτονομίας» της πρώην βρετανικής αποικίας που εντάχθηκε το 1984 στην Κίνα με ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας, στην ίδια λογική με την Ταϊβάν «μια χώρα - δύο συστήματα». Η Ταϊβάν έχει δική της διοικητική δομή, αλλά ενιαία εξωτερική και πολιτική άμυνας με την Κίνα.


ΠΟΥ - ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ COVID-19
Ευχολόγια και διαπιστώσεις ενώ η πανδημία εξαπλώνεται

Βασική προτεραιότητα η υπεράσπιση της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ οι κόντρες των μονοπωλίων αγριεύουν

Η πανδημία της νόσου Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς, με το επίκεντρο να μεταφέρεται, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, στη Λατινική Αμερική και την ανησυχία να μεγαλώνει για τις επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος ραγδαίας εξάπλωσης και στις περιοχές όπου υπήρξε έξαρση το τελευταίο 4μηνο.

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, προτεραιότητα των αστικών κυβερνήσεων αλλά και του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (του οποίου άλλωστε η λειτουργία αντανακλά τον σημερινό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και τις προτεραιότητες που υπηρετεί σήμερα και ο ίδιος ο ΟΗΕ συνολικά) αποτελεί η υπεράσπιση της καπιταλιστικής οικονομίας και με γνώμονα αυτό καθορίζουν και συζητούν συνταγές και σχέδια «αντιμετώπισης της πανδημίας», με φόντο τους σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που σιγοβράζουν. Τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν στο έλεος των νόμων της αγοράς, με τεράστιες ελλείψεις και κενά, ενώ η πανδημία αντιμετωπίζεται και ως ευκαιρία διάνοιξης νέων επενδυτικών διαδρόμων για μια σειρά μονοπώλια (Φαρμάκου, ομίλους νέων τεχνολογιών κ.τ.λ.), για αυτό και η απόφαση της Συνέλευσης μιλά γενικόλογα για «ένταση των προσπαθειών για τον έλεγχο της πανδημίας» και εκφράζει προσδοκίες για «ισότιμη πρόσβαση και δίκαιη διανομή των απαραίτητων τεχνολογιών και προϊόντων που αφορούν τον τομέα της Υγείας και την αντιμετώπιση του ιού»...

Την ίδια στιγμή, δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με τον νέο κορονοϊό αλλά και με τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που εστιάζοντας τώρα στη νόσο Covid-19 «εγκαταλείπουν» μια σειρά άλλες ασθένειες, ναρκοθετώντας τη ζωή και την ασφάλεια ακόμα περισσότερων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία του ενημέρωση για την εξάπλωση της πανδημίας, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς - την Τετάρτη - είπε ότι «τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ 106.000 νέα κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν δηλωθεί σε μια μόνο μέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «σχεδόν τα 2/3 των κρουσμάτων αναφέρθηκαν σε μόλις 4 χώρες...», αναφερόμενος σε χώρες «χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», για τις οποίες «είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων».

Ακόμα, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια στην Αφρική εξαιτίας της πανδημίας, προσθέτοντας ότι η νόσος Covid-19 απειλεί τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην ήπειρο και θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες, θα εντείνει την πείνα, τον υποσιτισμό και το πόσο ευάλωτος είναι ο πληθυσμός στην ασθένεια. Κατά τα άλλα, ο Γκουτέρες ζήτησε κινητοποίηση για την αποφυγή μιας δημοσιονομικής κρίσης και για να προστατευτεί η ήπειρος από την απώλεια εσόδων, ζητώντας και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους των αφρικανικών χωρών, ξεκινώντας από ένα γενικό πάγωμα του χρέους των χωρών που δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν.

Πάντως, το ότι δεν είναι όλοι ίσοι απέναντι στην ασθένεια επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη της πανδημίας στις «πλούσιες χώρες». Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, Αντριου Κουόμο, οι κάτοικοι από φτωχές συνοικίες της μεγαλούπολης διαπιστώθηκε ότι έχουν μολυνθεί κατά 27,5% σε αντίθεση με το γενικό ποσοστό μόλυνσης όλου του πληθυσμού, που είναι 19,9%.

Τέλος, όσον αφορά τη μελέτη του SARS-COV-2, Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι διαπίστωσαν αλλαγή συμπεριφοράς του σε εστίες που εμφανίζονται στα βορειοανατολικά της χώρας (περιοχές Τζιλίν και Χελονγκτζιάνγκ), αναφέροντας ότι οι ασθενείς φέρουν τον ιό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και χρειάζεται να περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (σε σχέση με περιπτώσεις από τη Γουχάν π.χ.) για να διαγνωστούν αρνητικοί. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο ιός μεταβάλλεται κατά άγνωστους τρόπους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του SARS-COV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο, χτες έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 5.137.481 και τα θύματα τα 331.499. Ενδεικτικά η εικόνα ήταν ως εξής: Στις ΗΠΑ 1.601.466 και 95.306, στη Ρωσία 317.554 και 3.099, στη Βραζιλία 296.033 και 19.148, στην Ισπανία 279.524 και 27.888 (με μη επικαιροποιημένα στοιχεία), στη Βρετανία 250.908 και 36.042, στην Ιταλία 228.006 και 32.486, στην Τουρκία 153.548 και 4.249.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ