ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2019
Σελ. /24
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Με ψήφο στο ΚΚΕ δίνουμε απάντηση στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, στο φασισμό και τον πόλεμο!

MotionTeam

Ο Αχμετ Μουσταφά και ο Αιμιλιάνο Τσάνε είναι δύο νέοι μετανάστες εργαζόμενοι, δραστήριοι στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, που στις επερχόμενες εκλογές δίνουν τη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ παντού, μέσα από τα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Ο Αχ. Μουσταφά, παιδί μεταναστών από την Αίγυπτο, εργαζόμενος στην αλυσίδα «Σκλαβενίτης», εκλεγμένος συνδικαλιστής στον κλάδο του εμπορίου, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Ο Αιμ. Τσάνε, 27 ετών, γεννημένος στην Αλβανία, που ζει στην Ελλάδα από 7 ετών, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Από νωρίς εντάχθηκε στην ΚΝΕ, δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα και σήμερα εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι δύο υποψήφιοι του ΚΚΕ συζητούν σήμερα με τον «Ριζοσπάστη» και απευθύνουν στους μετανάστες και τις οικογένειές τους κάλεσμα συμπόρευσης με το Κόμμα.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να επικρατήσει στις εκλογές για να βάλει φρένο στην ακροδεξιά και τις ρατσιστικές φωνές. Εχει βάση αυτό το κάλεσμα; Πώς το αντιμετωπίζουν ειδικά οι νέοι μετανάστες; Εσείς τι λέτε;

Αιμιλιάνο Τσάνε: Το κάλεσμα αυτό διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Στα 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι ακροδεξιές και ρατσιστικές φωνές διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε να μη γίνει αυτό, όταν μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσαν μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ; Οταν έχουν για υπουργούς ανθρώπους που αποκαλούσαν τους μετανάστες «κατσαρίδες»; Οταν αποκαλούν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού «σιδηρούν παραπέτασμα», όπως ακριβώς το αποκαλούσαν οι οπαδοί του μακαρθισμού, και στοιχίζονται με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, από τον Σαλβίνι και τον Ορμπαν μέχρι τον Μακρόν και τον Σάντσεθ; Οι μετανάστες πρέπει να σκεφτούν αν μπορεί να αποτελέσει αντιφασιστική δύναμη μια κυβέρνηση η οποία είναι ο «προτιμώμενος εταίρος» του Τραμπ, που στηρίζεται από την Κου Κλουξ Κλαν, που συνεργάζεται με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Που υλοποιεί ιμπεριαλιστικές συμφωνίες στα Βαλκάνια, οι οποίες δίνουν πάτημα και αυξάνουν τις εθνικιστικές φωνές στην περιοχή. Οι μετανάστες πρέπει να σκεφτούν ότι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και τόσων μεταναστών κοιμούνται ήσυχα στα σπίτια τους, χωρίς να έχουν καταδικαστεί ακόμα, και την ίδια στιγμή μια σειρά αγωνιστές του οργανωμένου ταξικού κινήματος διώκονται με διαδικασίες εξπρές και καταδικάζονται, γιατί πρωτοστατούν σε εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Ο Αχμετ Μουσταφά
Ο Αχμετ Μουσταφά
Αχμετ Μουσταφά: Οι νέοι μετανάστες έχουν πολλά παραδείγματα για να δουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί δύναμη ανάσχεσης στην ακροδεξιά και το φασισμό. Αντίθετα, από την ίδια τους τη ζωή βλέπουν ότι οι φασίστες δεν βρίσκουν χώρο να σταθούν μόνο εκεί που δυναμώνει το ΚΚΕ, που δρουν κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, όπως σε σωματεία, συλλόγους, μαθητικά συμβούλια. Εκεί δηλαδή που δυναμώνουν ο κοινός αγώνας Ελλήνων - μεταναστών, η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη. Εκεί που οι προσπάθειες να καλλιεργηθεί το «διαίρει και βασίλευε» από αφεντικά και κυβερνήσεις πέφτουν στο κενό. Για να δυναμώσει λοιπόν αυτός ο αγώνας πρέπει και στις εκλογές να στηριχθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ από περισσότερους μετανάστες.

-- Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένας λόγος που πρέπει να υπερψηφιστεί από μετανάστες είναι οι ρυθμίσεις που έκανε για την απόδοση ιθαγένειας, που όπως λέει δεν θα τις έκανε άλλη κυβέρνηση, π.χ. της ΝΔ. Είναι πράγματι έτσι;

Αχ. Μ.: Η χορήγηση ιθαγένειας και ασύλου σχετίζεται με τις συνολικές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιχειρηματικών ομίλων, για νέο φτηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει «αριστερή» πολιτική θέλει να κάνει και η ΝΔ. Αυτό κάνουν φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό βλέπουμε την κάνουλα της κινητικότητας να ανοιγοκλείνει κάθε τόσο, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι γερμανικοί κολοσσοί έτριβαν τα χέρια τους με τη συσσώρευση πάμφθηνων εργατικών χεριών με καλή μόρφωση. Τα λεγόμενα του προέδρου του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών, που θεωρεί τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία «ευλογία», ή η απαίτηση του συνδέσμου βιομηχάνων της Γερμανίας, αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη τους από εργατικό δυναμικό, προφανώς με λιγότερα δικαιώματα και μισθολογικούς όρους.

Ο Αιμιλιάνο Τσάνε
Ο Αιμιλιάνο Τσάνε
Αιμ. Τσ.: Την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι ασκεί φιλομεταναστευτική πολιτική, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν καν αίτηση, ενώ το κόστος παραβόλων και δικηγόρων είναι πολύ υψηλό. Δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί και κάθε άλλης υπηκοότητας μετανάστες εργάζονται στις οικοδομές, στα χωράφια, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ειδικά οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας, οι μετανάστες πρώτης γενιάς. Πληρώνουν φόρους στο κράτος, εμείς τα παιδιά τους σπουδάζουμε στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, πάμε φαντάροι και η ζωή των οικογενειών μας εξαρτάται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους. Μετανάστες γίναμε γιατί δεν μπορούσαμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι στις χώρες μας, λόγω της φτώχειας, που το σύστημα της εκμετάλλευσης και οι κυβερνήσεις σαν του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν. Είναι οι ίδιες αιτίες που έχουν ωθήσει και τους Ελληνες στη μετανάστευση. Μετανάστες μας κάνουν τα αφεντικά, που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται, για να βρουν πιο φθηνούς εργάτες. Μας κάνουν οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις, όπως των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που προωθούν την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και το μίσος των λαών. Για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ ο ΣΥΡΙΖΑ δαπανά το 2,3% του ΑΕΠ, όταν στην Ελλάδα ο λαός υποφέρει. Από τις βάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και τις οποίες η κυβέρνηση επεκτείνει, φορτώνονται οι αμερικανοΝΑΤΟικές βόμβες που χτυπάνε π.χ. τη Συρία, δημιουργώντας τα κύματα της προσφυγιάς. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν θα πούμε και «ευχαριστώ» σε μια κυβέρνηση που αποτελεί μέρος του προβλήματος της μετανάστευσης, για το αυτονόητο δικαίωμα να έχουμε την ιθαγένεια της χώρας όπου ζούμε. Εμείς καλούμε τους μετανάστες και τα παιδιά τους, μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί τη μετανάστευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να υποταχθεί σε αυτό το σύστημα και ζητάει την ανοχή των μεταναστών για μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων μας.

-- Τι το διαφορετικό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για την ανακούφιση των μεταναστών εργατών και των παιδιών τους;

Αιμ. Τσ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να θέλει να παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των μεταναστών, δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από όσα επιτάσσει η ΕΕ, όπου μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις συνδιαμορφώνει την αντιδραστική πολιτική της. Οι μετανάστες και τα παιδιά τους συνεχίζουν να βιώνουν την ίδια αν όχι περισσότερη εκμετάλλευση από πριν. Συγκεκριμένα οι μετανάστες, είτε με ιθαγένεια είτε χωρίς, δεν σταμάτησαν να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την κακοπληρωσιά, την ανασφάλιστη εργασία, την αυξημένη ανεργία, την αβεβαιότητα για το μέλλον. Με ιθαγένεια ή χωρίς, συνεχίζουν να αποτελούν φθηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ΕΕ. Με ιθαγένεια ή χωρίς, χρειάζεται να δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών τους. Με ιθαγένεια ή χωρίς, είναι αποκλεισμένοι, όπως και οι Ελληνες, από δωρεάν αθλητικούς χώρους, θέατρα, πολιτισμό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στις «Μανωλάδες» και στα εργοτάξια, όπου η εκμετάλλευση οργιάζει και ο φόβος είναι μεγάλος, τα εργατικά «ατυχήματα» μένουν ατιμώρητα. Η μόνη αλλαγή για Ελληνες και μετανάστες μπορεί να έρθει αν ξεπεράσουν τους φόβους και τους δισταγμούς και μπουν στον συλλογικό ταξικό αγώνα, ξεκινώντας με ψήφο στο ΚΚΕ παντού, όσοι από εμάς βέβαια έχουμε το δικαίωμα ψήφου...

-- Το δίλημμα «Ευρώπη της αλληλεγγύης ή Ευρώπη - φρούριο» πώς πρέπει να απαντηθεί από τους μετανάστες εργάτες;

Αχ. Μ.: Είναι ένα ψευτοδίλημμα που βάζουν η σοσιαλδημοκρατία και τα δήθεν αριστερά κόμματα στις χώρες της ΕΕ. Θέλουν να δείξουν ότι από τη μία υπάρχει η «πρόοδος» του κοσμοπολιτισμού και από την άλλη η ακροδεξιά. Είναι κάτι που δουλεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα. Ομως ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, του φασισμού και της ξενοφοβίας. Εξάλλου η ΕΕ παίρνει συνεχώς αυστηρότερα μέτρα για τη νομιμοποίηση, την παροχή ιθαγένειας, ασύλου, τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις. Παίρνει ακόμα περισσότερα στρατιωτικά και αστυνομικά μέτρα φύλαξης των συνόρων της, παρακολούθησης στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα κόμματα, είτε είναι σοσιαλδημοκρατικά ή δήθεν αριστερά, είτε είναι «κεντροδεξιά» - «δεξιά», ακόμα και ακροδεξιά, μαζί ψηφίζουν κατά 90% ό,τι περνάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ λειτουργεί ανταγωνιστικά αλλά και συμπληρωματικά με τις δράσεις του ΝΑΤΟ, ενισχύει τον Ευρωστρατό, την Ευρωαστυνομία αλλά και μονάδες καταστολής, όπως η Frontex.

-- Τι λόγο λοιπόν έχει ένας μετανάστης εργάτης να στηρίξει το ΚΚΕ;

Αχ. Μ.: Τους ίδιους λόγους που έχει και ένας Ελληνας εργάτης και ακόμα παραπάνω. Οσο πιο ισχυρό γίνει το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρή θα γίνει και η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το φασισμό, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα είναι συμβολή στην ενίσχυση της πάλης των μεταναστών για να κατακτήσουν ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργάτες, να μην είναι αντικείμενο διπλής και τριπλής εκμετάλλευσης από τη μεγαλοεργοδοσία, τις ΜΚΟ και τα διάφορα κυκλώματα. Αυτό που κρίνεται στις 26 Μάη και μετά είναι αν θα αναδειχθεί μια δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση που θα πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ και μονοπωλίων. Κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική και στρατηγική του κεφαλαίου. Με αυτό το κριτήριο καλούμε τους μετανάστες εργάτες να πάνε στις κάλπες, απορρίπτοντας τα κάλπικα διλήμματα που τους βάζουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα των εργοδοτών. Για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή και να γκρεμιστεί από την 3η θέση. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ