ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προς εκταμιεύσεις δόσεων και νέων αντιλαϊκών μέτρων

Στο φόρτε τους βρίσκονται τα παζάρια με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ
Με άξονα το διαφαινόμενο συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ με την παρέμβαση και των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επόμενος σταθμός, είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), την ερχόμενη Τρίτη, με ατζέντα τη συμφωνία για το «κλείσιμο» της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, με βάση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, και βέβαια με πρόσθετες προσθήκες αντιλαϊκών μέτρων, όπως με την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την απογείωση της φοροληστείας από άμεσους και έμμεσους φόρους και σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.

Οι διεργασίες για την επόμενη αξιολόγηση είτε στα «μουλωχτά» είτε φανερά ξεκινούν άμεσα, ενώ η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, εκτιμάται για τις αρχές του Οκτώβρη. Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, που ήδη έσπευσε να το ανοίξει και η πλευρά του ΣΕΒ, με φόντο το βαθμό «αποδοτικότητας» των ψηφισμένων αντιλαϊκών πακέτων, την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, τις αβεβαιότητες γύρω από τους ρυθμούς του ΑΕΠ και της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, για τις αρχές Ιούνη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος, με νέες φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, δωρεάν κρατική χρηματοδότηση, επιδοτήσεις του μισθολογικού «κόστους», σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών μέχρι και 12 χρόνια για τις «στρατηγικές επενδύσεις», αλλά και επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» των καπιταλιστών.

Παζάρια γύρω από την «ανακύκλωση» του κρατικού χρέους

Διατεθειμένος, εάν χρειαστεί, να δεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο ως τεχνικού συμβούλου δηλώνει ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Αγορά Γκ. Ετινγκερ. «Μπορώ να κατανοήσω ότι το ΔΝΤ αμφιβάλλει αν η χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμα τα χρέη της. Καθώς, όμως, οι Ελληνες έχουν σε αυτήν τη δεκαετία απαλλαγεί από όλες τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων, οι ελαφρύνσεις χρέους δεν θα φέρουν στη χώρα για την ώρα κανένα πλεονέκτημα». Mιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel», τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να μεταθέτουμε την αποπληρωμή των χρεών στην εποχή των εγγονιών μας». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, τόνισε ότι «σε περίπτωση ανάγκης θα δεχόμουν το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος του προγράμματος στη βάση των υπαρχουσών οικονομικών δεσμεύσεων, αλλά χωρίς απαραιτήτως να δώσει νέο χρήμα. Η τεχνογνωσία του ΔΝΤ είναι σημαντικότερη από το φρέσκο χρήμα που θα φέρει».

Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς ελληνικού κρατικού χρέους από το ΔΝΤ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με ταυτόχρονη ελάφρυνση των επιτοκίων στη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο εξαγοράς των διακρατικών δανείων που χορηγήθηκαν ξεχωριστά από το κάθε κράτος της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου καθώς τότε δεν υπήρχε ο ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός (ESM), ο οποίος καλείται σήμερα να τα εξαγοράσει. Και σε αυτό το επίπεδο, γίνεται φανερή η προσπάθεια επιμερισμού των κινδύνων, εντός και εκτός Ευρωζώνης. Παράλληλα, η τέτοια εξέλιξη φαίνεται να ευνοεί το γερμανικό κράτος, το οποίο ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ελληνικού κράτους, από την πλευρά της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου (2010).

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διεθνή Τύπο, στην «έκθεση βιωσιμότητας» βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι την επιμήκυνση των αποπληρωμών μέχρι το 2080. Στην ίδια έκθεση, προτείνεται η επέκταση της «περιόδου χάριτος» των δανείων από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ΕSM - για 6 χρόνια (δάνεια 3ου μνημονίου) από το προηγούμενο «προσωρινό» μηχανισμό - EFSF - τουλάχιστον κατά 17 χρόνια (2ο μνημόνιο) και από τα διακρατικά δάνεια της Ευρωζώνης (1ο μνημόνιο) κατά 20 χρόνια. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των δανείων που έχουν χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045. Σύμφωνα με το ΔΝΤ χωρίς την υλοποίηση των προτάσεών του, το χρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου. Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γιούρογκρουπ, σχετικά με τις προτάσεις του ΔΝΤ για σταθεροποίηση των επιτοκίων, ανέφερε πως είναι δύσκολο να αποφασιστεί, καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM και θα είχε στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων», οι οποίες απαγορεύονται από τις συνθήκες της ΕΕ. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, φέρεται να έχει δηλώσει σε συνομιλητές του πως η επιλογή της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ, αν υιοθετηθεί, θα χρειαζόταν μια ρητή δέσμευση του ΔΝΤ την Τρίτη στο Γιούρογκρουπ, ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση του «ελληνικού προγράμματος», ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο στο πλαίσιο της ψηφοφορίας στη Γερμανική Βουλή. Να σημειωθεί, πως η εκταμίευση, σε συνδυασμό βέβαια με την αντιλαϊκή συμφωνία, προϋποθέτει την έγκριση από 5 Κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης, ανάμεσα σε αυτά και από το γερμανικό.

Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση βρίσκεται και το ύψος της νέας δόσης που θα εκταμιευτεί από τα δάνεια της Ευρωζώνης με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου. Το ύψος της δόσης, που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωζώνη, με ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο να διαιρεθεί σε «υποδόσεις», εκτιμάται από 9 μέχρι 11 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το ελληνικό κράτος, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», θα χρειαστεί περίπου 7 δισ. ευρώ για τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους και 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, και η συγκεκριμένη εκταμίευση θα αξιοποιηθεί καταρχάς για την εξυπηρέτηση των αποπληρωμών του κρατικού χρέους και στη συνέχεια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες.

«ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Μοχλός αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής

Ολες οι κινήσεις ανοίγουν το δρόμο για συγκεντροποίηση κεφαλαίου ως βήμα νέας διευρυμένης κερδοφορίας

Με την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συμπράξεων και συμφωνιών «υποδέχονται» οι εγχώριες τράπεζες το «άνοιγμα» της δευτερογενούς αγοράς τραπεζικών δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων), που προβλέπεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Ηδη, στο προσκήνιο εμφανίζονται και νέοι «παίκτες», μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς και διακρατικοί «επενδυτικοί» οργανισμοί που αναλαμβάνουν ιδιαίτερο ρόλο και παρουσία στις αναδιαρθρώσεις εγχώριων «βιώσιμων» επιχειρήσεων, αλλά και κλάδων της οικονομίας με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά.

Χαρακτηριστική για τις συντελούμενες διεργασίες σχετικά με το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη μεταξύ των τραπεζικών ομίλων Alpha Bank, Eurobank και της αμερικανικής KKR, με την οποία θα συμπράξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που με τη σειρά της είναι σήμερα και μέτοχος των τραπεζικών ομίλων.

Ειδικότερα:

  • Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR.
  • Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στους ισολογισμούς τους τα δάνεια, καθώς σε αυτήν τη φάση δεν προβλέπεται η πώλησή τους, αλλά η «διαχείρισή» τους από τη νέα εταιρεία, στην οποία μελλοντικά μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες τράπεζες.
  • Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από την KKR και την EBRD, ενώ οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

«Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Ελληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους, προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και, βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης, όπως και με τις ομαδικές απολύσεις, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα «οφέλη» εστιάζονται σε παράγοντες όπως αποτελεσματική διαχείριση των «προβληματικών» δανείων, χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, επανακαθορισμός επιχειρηματικών στόχων.

Η ΚΚR, από την πλευρά της, διαχειρίζεται κεφάλαια που τοποθετούνται σε Ενέργεια, Υποδομές, ακίνητη περιουσία, αλλά και σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και απόδοσης (hedge funds) κ.ά.

«Κλειδώνουν» και συμφωνίες πώλησης χαρτοφυλακίων

Σε συνέχεια των παραπάνω, προχτές, Παρασκευή, οι θυγατρικές του ομίλου της Γιούρομπανκ στη Ρουμανία προχώρησαν σε συμφωνία πώλησης προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου ονομαστικής αξίας 597 εκατ. ευρώ, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό που πρόσφερε ο εξαγοραστής. Να σημειωθεί ότι για τις πωλήσεις δανείων θυγατρικών στο εξωτερικό ισχύει το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτό της Ελλάδας. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις που υπερβαίνουν τις 90 μέρες καθυστέρησης (στις 31 Δεκέμβρη 2015) το οποίο κατέχουν ρουμανικές θυγατρικές της Eurobank, και αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που δόθηκαν στην αγορά της Ρουμανίας. Οπως αναφέρει η Eurobank, η πώληση του χαρτοφυλακίου αναμένεται να σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη συναλλαγή στο είδος της που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη Ρουμανία.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εξαγοράστρια εταιρεία («Prospero Capital») χρηματοδοτείται από κοινοπραξία επενδυτών η οποία αποτελείται από τις εταιρείες «International Finance Corporation» και «Kruk».

Με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα

Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σε συνεργασία με τη «McKinsey», παρουσίασε μελέτη για τη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Από την ανάλυση των δεδομένων, η προτεραιότητα δίνεται σε 5 κλάδους με συνολικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Οι πέντε ταξινομούμενοι κλάδοι στους οποίους καταλήγει η μελέτη και οι οποίοι φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για άμεση ανάληψη δράσης, είναι οι εξής: Τουρισμός, Τρόφιμα και Ποτά, Υγεία και Φάρμακα, Ιχθυοκαλλιέργειες και Μεταφορές.

Το σύνολο των κάθε είδους «κόκκινων» δανείων στις 4 «συστημικές» τράπεζες εκτιμάται (τέλος Δεκέμβρη 2015) στα 103 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μ. Φουξ, με ατζέντα τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την «προοπτική αναστροφής του οικονομικού κλίματος». Ο Μ. Φουξ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας και μίλησε ενθαρρυντικά για τις κινήσεις που σχεδιάζει ο τραπεζικός και ο επιχειρηματικός κόσμος για την αναδιάρθρωση σημαντικών κλάδων της οικονομίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος θα συμβάλει από τη δική του πλευρά στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

ΣΕΒ
«Αναπτυξιακά αντίβαρα» και «συναινέσεις» με το βλέμμα στα Εργασιακά

Στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων καθώς και στα «αναπτυξιακά αντίβαρα» και τις διορθωτικές κινήσεις με επίκεντρο τα ζητήματα της φορολογίας, εστιάζουν την παρέμβασή τους οι εγχώριοι βιομήχανοι, δείχνοντας παράλληλα μια σαφή... προτίμηση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως την πλέον κατάλληλη, στην παρούσα φάση, να υπηρετήσει τους αντιλαϊκούς στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου...

Παράλληλα, ο ΣΕΒ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ανοίγει και το ζήτημα των νέων χτυπημάτων στις εργασιακές σχέσεις (με ειδική έμφαση στο συνδικαλιστικό νόμο και το δικαίωμα της απεργίας), ως απαίτηση του εγχώριου κεφαλαίου και όχι ως «σχέδιο κάποιων ακραίων κύκλων», όπως επιχειρεί να το εμφανίσει η συγκυβέρνηση...

Χαρακτηριστική για όλα τα παραπάνω είναι η τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ο οποίος παρουσιάζοντας το βιομηχανικό συνέδριο που θα διοργανώσει με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», επικέντρωσε στα παρακάτω:

  • Για τα Εργασιακά, ανέφερε ότι θα απασχολήσουν την επόμενη «αξιολόγηση», ωστόσο ήδη συζητούνται με τους «κοινωνικούς εταίρους» και ο ΣΕΒ θεωρεί ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται αλλαγές και επικαιροποίηση (στο όνομα του ότι «έχει παλιώσει»), κυρίως σε σχέση με ρυθμίσεις που δεν αφορούν κατά κύριο λόγο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ). Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.
  • Για το πολιτικό κλίμα σημείωσε ότι «σαφώς η πολιτική διαμορφώνει το επενδυτικό κλίμα», για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλους και εκτιμούμε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προχωρήσει και είναι θετικό ότι θα έχει τη μερική στήριξη της αντιπολίτευσης. Ευχής έργον θα ήταν να συνεννοηθούν οι πολιτικοί και να χαράξουν σχέδιο. Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για τη χώρα, να καταλάβει ο κόσμος τις επώδυνες πλην απαραίτητες λύσεις».

Σχετικά, μάλιστα, με τη στάση της ΝΔ, που ζητά εκλογές ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος βάζει βάρος σε μια οικονομία που είναι έτοιμη να τρέξει, αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς. Με τη σωστή κατεύθυνση η οικονομία μπορεί να προχωρήσει ιδιαίτερα, αφού η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη δρομολογηθεί με τα τελευταία μέτρα»...

  • Εκτίμησε ότι τα όποια φορολογικά βάρη φέρνει το νέο μνημόνιο σε τμήματα του κεφαλαίου, μπορεί να αμβλυνθούν είτε από διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον είτε από «αναπτυξιακά αντίβαρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι που λείπει και «αποτρέπει τους επενδυτές». Μάλιστα, αναφερόμενος στα φορολογικά ζητήματα, σημείωσε ότι στη συνέχεια, «άδικα ή παράλογα μέτρα θα αναθεωρηθούν με την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Κείμενα Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ