ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε «κινούμενη άμμο» ξανά δικαιώματα και συντάξεις

Στη μέγγενη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις προηγούμενες ανατροπές

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα ασφαλιστικά δικαιώματα
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα ασφαλιστικά δικαιώματα
Σε τοπίο «κινούμενης άμμου», που κινδυνεύει να ρουφήξει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις συντάξεις, έχει μετατραπεί η Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου με τους δανειστές.

Οι διαρροές, τα σενάρια και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών «δίνουν και παίρνουν», τροφοδοτώντας το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας με το οποίο και αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζόμενους αντιδραστικές αλλαγές.

Ετσι, χτες, τη θέση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προεκλογική δέσμευση του κόμματος για απόδοση μέσα στο 2015 της 13ης σύνταξης μέχρι 700 ευρώ, μετατίθεται για το 2016, ήρθε να επιβεβαιώσει εμμέσως πλην σαφώς και ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γ. Ρωμανιάς είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Ο Τάσος Κορωνάκης έχει μάθει να λέει την αλήθεια. Είναι δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν προβάλει αντίσταση στις δικές μας θέσεις...», για να προσθέσει πως οι δανειστές ζήτησαν η 13η σύνταξη να περιοριστεί και να μην είναι 700 ευρώ, ενώ ύστερα πρότειναν η καταβολή της να εξαρτηθεί από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παζάρι με τις πρόωρες

Παράλληλα, στον Τύπο δημοσιεύτηκε χτες ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες πρότεινε στους δανειστές να καταβάλλουν σαν ποινή τις ασφαλιστικές τους εισφορές όσοι φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, μέχρι να συμπληρώσουν το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη ή τα 62 με μειωμένη σύνταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης διέψευσε από τη Βουλή το δημοσίευμα, αλλά δεν είπε τι πραγματικά συζητά η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ ότι το Ασφαλιστικό, αλλά και τα Εργασιακά είναι στο τραπέζι.

Ετσι, προχτές, ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί δήλωνε στο «Ρόιτερς» ότι «παραμένουν μεγάλα κενά, συγκεκριμένα στους ασφαλιστικούς και εργασιακούς κανονισμούς, αν θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία τις προσεχείς βδομάδες». Ακόμα πιο συγκεκριμένος ήταν ο Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου «Bruegel», σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, όπου σημείωσε: «Το συνταξιοδοτικό φαίνεται μη βιώσιμο και απαιτεί μεταρρυθμίσεις (...) Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και επιμένουν να ζητούν ελάφρυνση χρέους (σ.σ. η ελληνική πλευρά), στην ουσία ζητούν από τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα

Κατά συνέπεια, το Ασφαλιστικό είναι βασικό θέμα στην έκβαση της διαπραγμάτευσης και μάλιστα συνδέεται άμεσα με το γενικότερο ζήτημα του χρέους και της χρηματοδότησής του από τους εταίρους. Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν η τελική συμφωνία θα γίνει τον επόμενο μήνα ή το Φθινόπωρο, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι θα περιέχει νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνη με δεδομένη την ταμειακή εξάντληση που παρατηρείται σε μια σειρά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, με την κυβέρνηση να αναζητά πόρους για την ομαλή καταβολή των συντάξεων, όπως στην περίπτωση του ΕΤΕΑ (επικουρικές), ενώ στην περίπτωση των εφάπαξ για τους δημόσιους υπαλλήλους (ΤΠΔΥ), προωθεί μειώσεις μέχρι και 10%, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Σεπτέμβρη του 2013.

Τέλος, αμφιβολίες για το κατά πόσον ο ΟΓΑ θα καταφέρει να καταβάλει τη δεύτερη δόση των οικογενειακών επιδομάτων εξέφρασε χτες ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, προκαλώντας τη διάψευση του Γ. Ρωμανιά.

Αύριο η ημερίδα του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό

Ημερίδα, με θέμα «Οι εξελίξεις στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» οργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Σάββατο, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας). Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής: 9.30 π.μ Προσέλευση. 10 π.μ. Κεντρική εισήγηση από την Εκτελεστική Γραμματεία. 10.30 π.μ. Για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. 10.40 π.μ. Για τα αποθεματικά των Ταμείων. 10.50 π.μ. Παρέμβαση από την ΠΑΣΕΒΕ. 11 π.μ. Γυναίκες και Ασφαλιστικό. 11.10 π.μ. Ασφαλιστικό και Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. 11.20 π.μ. Παρέμβαση από την ΠΑΣΥ. 11.30 π.μ. Διάλειμμα. 12 μ. Για τις συντάξεις. 12.10 μ.μ. Για τη νεολαία, την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις. 12.20 μ.μ. Τοποθέτηση από τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ. 12.30 μ.μ. Παρέμβαση από την ΟΓΕ. 12.40 μ.μ. Κέρδη και προστασία της υγείας. Η εμπειρία από τους χώρους δουλειάς. 12.50 μ.μ. Παρέμβαση από την Ομοσπονδία εργαζομένων ΙΚΑ. 1 μ.μ. Για τα επαγγελματικά Ταμεία. 1.10 μ.μ. Για την ιδιωτική Ασφάλιση. 1.20 μ.μ. Παρέμβαση από το ΜΑΣ. 1.30 μ.μ. Τα καθήκοντα των σωματείων. 1.40 μ.μ. Παρεμβάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις/Συλλόγους.

Μισθολόγιο - φτωχολόγιο συζητάει η κυβέρνηση

Στην επεξεργασία σχεδίου από την κυβέρνηση για ένα νέο μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, που θα ισχύσει από το 2016, αναφέρεται χτεσινό δημοσίευμα (εφημερίδα «Εθνος»). Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς (ποσά που διατηρήθηκαν και υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο μισθό) και η κατάργηση άλλων μη μισθολογικών παροχών.

Επίσης, η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών και η καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης. Η λογική κι αυτού του σχεδίου είναι παρόμοια με τα σχέδια προηγούμενων κυβερνήσεων: Διατήρηση των τεράστιων μειώσεων που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, παραπέρα μείωση μισθολογικών αποδοχών και κατάργηση παροχών στο όνομα της «ισότητας», δηλαδή ισοπέδωση των μισθών, σύνδεση του μισθού με την απόδοση και με την «πορεία της οικονομίας».

Σήμερα, αντί για ενιαία αύξηση των μισθών, μιλάνε για «κατάργηση προσωπικών διαφορών», καλλιεργώντας την αντίληψη περί «προνομιούχων και μη». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνδέει το μισθολόγιο με ένα νέο σύστημα στοχοθεσίας και «αξιολόγησης», που εκτός των άλλων, εξαρτά τις αποδοχές με την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων και την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας.

Απεργία χτες στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»

Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στις μονάδες της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αιτωλοακαρνανίας, σημείωσε η χτεσινή απεργία στον όμιλο των «Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών». Την απεργία κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν οργανωμένα τα δεδουλευμένα και συνολικά τα δικαιώματά τους.

Πολλοί από τους εργαζόμενους στον όμιλο είναι απλήρωτοι για μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μια εβδομάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων. Στις μονάδες της Φθιώτιδας, μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε μήνα για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει πως βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρηματικά παιχνίδια μεταξύ των εργοδοτών. Από τη μία, «η εργοδοσία συγχωνεύεται με άλλες εταιρείες, άλλες τις απορροφά, ενώ έχει ιδρύσει και άλλες εταιρείες ιδίων συμφερόντων», από την άλλη, κυκλοφορούν σενάρια «όπως η εξαγορά των "Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών" από άλλη μεγάλη ανταγωνίστρια εταιρεία του κλάδου».

Αρχαιρεσίες και Γενικές Συνελεύσεις
  • Παρατείνονται οι εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για μία ακόμα μέρα. Ετσι, οι εμποροϋπάλληλοι μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή 24 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
  • Εως τις 27 Μάη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Οι συνταξιούχοι ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. (4ος όροφος). Επίσης, στους δήμους και τις συνοικίες, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα: Παρασκευή 22 Μάη, στο Κερατσίνι (Β' ΚΑΠΗ). Σάββατο 23 Μάη, στο Πέραμα (Δημαρχείο). Δευτέρα 25 Μάη, στη Δραπετσώνα (Δημαρχείο). Τρίτη 26 Μάη, στο Ε' Διαμέρισμα του Πειραιά (Ε1 ΚΑΠΗ). Τετάρτη 27 Μάη, στο Ρέντη (Α' ΚΑΠΗ).
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 24 Μάη, στις 6 μ.μ. (Αριστοτέλους 11 - 15).
Μεγάλο γλέντι από συνδικάτα της Αττικής

Το Σάββατο 6 Ιούνη, στις 8 μ.μ., τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Ενέργειας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος διοργανώνουν εκδήλωση - γλέντι, στην παραλία Μπάτης, στο Παλαιό Φάληρο. «Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους συναδέλφους, να γλεντήσουμε με τις οικογένειές μας, μιας και οι καταστάσεις που βιώνουμε δε μας δίνουν συχνά αυτή την ευκαιρία» σημειώνουν τα συνδικάτα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ