ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαχειριστικές αστοχίες με τα έσοδα

Πάνω από 45 δισ. ευρώ οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές» των μεγαλοεπιχειρηματιών προς τα κρατικά ταμεία. Καθίζηση 20% στα φοροέσοδα για το μήνα Μάη

Σε ρότα απότομης παραπέρα υποχώρησης συνεχίζουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, εξέλιξη που έχει να κάνει με την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα διαχειριστικά ζόρια και αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής απέναντι στο λαό.

Η κατάσταση, που επιδεινώνεται μήνα με το μήνα, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο της άγριας χρεοκοπίας του λαού, χωρίς να διαφαίνεται ούτε η παραμικρή ελπίδα στο έδαφος του ευρωμονόδρομου της υποταγής, ενόσω τα μονοπώλια θα αλωνίζουν και κυριαρχούν, διαφεντεύοντας τις τύχες και και το μέλλον του λαού.

Η πτώση των κρατικών φορολογικών εσόδων στο 20ήμερο του Μάη υπολογίζεται πάνω από 20%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα χρέη και τα φέσια μεγαλοεπιχειρηματιών συνεχίζουν να διευρύνονται, ξεπερνούν πλέον και τα 45 δισ. ευρώ, διογκώθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσα στην τελευταία διετία και η συντριπτικά μεγάλη μάζα τους θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «ανεπίδεκτη είσπραξης». Σε προκλητικά, απολύτως εξευτελιστικά επίπεδα, έχει πέσει η φορολογική απόδοση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που διαμορφώνεται πολύ κάτω και από την αναμενόμενη στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012 εξέλιξη για την οποία επικαλούνται την πτώση ή και την ανυπαρξία καπιταλιστικών κερδών. Το τραπεζικό κεφάλαιο, ως τέτοιο, όχι μόνο για φέτος, αλλά σε ορίζοντα δεκαετιών, δεν πρόκειται να πληρώνει ούτε δεκάρα τσακιστή σε φόρους. Οι τραπεζίτες, με τη σειρά τους, επικαλούνται τη χασούρα από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, του χρέους που η πλουτοκρατία φορτώνει στο λαό στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του ευρωμονόδρομου των μονοπωλίων.

Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου συνεπάγονται αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα και χαράτσια. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, με αφορμή χτεσινή επίσκεψη στο ΣΔΟΕ, επανήλθε στο μοτίβο περί «εθνικού καθήκοντος» που αποτελεί η «πληρωμή των φόρων», στις «προσπάθειες για εντατικοποίηση και δραστηριοποίηση των μηχανισμών είσπραξης και με άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα ανακοινώνονται». Αμέσως μετά τις εκλογές, με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ετοιμάζουν, ανάμεσα στα άλλα, να στείλουν και τα χαράτσια σε βάρος της λαϊκής κατοικίας που αφορούν στο 2012...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αγρια κερδοσκοπία εν μέσω κρίσης

Σε μια περίοδο που γκρεμίζεται η βιομηχανική παραγωγή, εξακολουθεί να αυξάνεται ο τζίρος των βιομηχάνων

Την οργιώδη κερδοσκοπία, στην οποία επιδόθηκε το βιομηχανικό κεφάλαιο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη βασικών βιομηχανικών δεικτών. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το διφυές. Από τη μία οι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής και των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία έχουν βυθιστεί στα τάρταρα, αλλά ο δείκτης κύκλου εργασιών (παρακολουθεί την εξέλιξη των τρεχουσών τιμών) κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι η λαϊκή κατανάλωση είναι καταβαραθρωμένη και με τις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων να κερδίζουν συνεχώς νέα μερίδια αγοράς έναντι των ελληνικών, το εγχώριο βιομηχανικό κεφάλαιο ακολουθεί μία ακραία κερδοσκοπική πολιτική τιμών, υπακούοντας προφανώς στη ρήση «πουλάω λιγότερα, αλλά ακριβότερα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (με έτος βάσης το 2005 και δείκτη το 100), ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτη του 2012, σε ετήσια βάση, είχε υποχωρήσει στο 72,6, είχε υποχωρήσει δηλαδή κατά 17,4% σε σχέση με το 2005. Τη ίδια περίοδο ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία υποχώρησε στο 87,3, εμφανίζοντας πτώση 12,7%.

Κι όμως. Ο μόνος δείκτης ο οποίος εμφανίζεται να ...ευημερεί είναι αυτός που παρακολουθεί τον κύκλο εργασιών, ο οποίος το Μάρτη του 2012 ανήλθε στο 118,3, το Μάρτη του 2011 είχε αναρριχηθεί στο 123,7 και το Μάρτη του 2010 στο 114,8%.

Με άλλα λόγια, τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχαν δέσει το λαό στον τροχό της πιο άγριας λιτότητας που γνώρισε ποτέ ο τόπος από τη μεταπολεμική περίοδο και εντεύθεν, το βιομηχανικό κεφάλαιο κερδοσκοπούσε ασύστολα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ ο δείκτης παραγωγής στα ορυχεία - λατομεία το Μάρτη του 2012 είχε υποχωρήσει κατά 30,8% ο δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε κατά 30,4%.

Ο δείκτης παραγωγής του τομέα της μεταποίησης υποχώρησε κατά 27,8%, ο δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε 16,2%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διάψευση σεναρίων

Το θέμα της αθρόας εκροής τραπεζικών καταθέσεων, επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά τη διάψευση στην οποία προέβη η Τράπεζα της Ελλάδας - με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας - περί ύπαρξης σχεδιασμού για την επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων και περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα αυτό καθ' εαυτό υφίσταται, καθώς συνεχίζεται αμείωτη η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή τα χορηγηθέντα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κινούνται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδας, τα υπόλοιπα των καταθέσεων προς το σύνολο των εμπορικών τραπεζών της χώρας, από 237,3 δισ. ευρώ το 2009, υποχώρησαν στα 209,5 δισ. το 2010, στα 174,1 δισ. το 2011, ενώ το α' δίμηνο του 2012 σημειώθηκε νέα εκροή 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σχετικό υπόλοιπο να διαμορφωθεί στα 164,3 δισ. Σε 26 δηλαδή μήνες αποσύρθηκαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 73 δισ. ευρώ ή το 30,1% του αρχικού υπολοίπου των 237,3 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το υπόλοιπο των χορηγήσεων τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το Φλεβάρη του 2012, διαμορφώθηκε στα 246,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει ανατραπεί πλήρως ο κανόνας της τραπεζιτικής επιχειρηματικής, σύμφωνα με τον οποίο οι χορηγήσεις δανείων πρέπει να είναι πάντα μικρότερες από το ύψος των πάσης φύσεως καταθέσεων.

ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Μονοπωλείται ακόμα ένας κλάδος

Μονοπώληση του κλάδου προϊόντων ντομάτας από ένα μικρό αριθμό εταιρειών διαπιστώνουν οι συντάκτες κλαδικής μελέτης της ICAP, μέρος των συμπερασμάτων της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Τα μεταποιημένα προϊόντα ντομάτας στην εγχώρια αγορά διοχετεύονται στο λιανικό εμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων γενικά, ή κατευθύνονται προς τους χώρους μαζικής εστίασης και τη βιομηχανία για την παραγωγή άλλων προϊόντων με βάση τη ντομάτα. Μεγάλο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής αφορά τον τοματοπολτό που έχει σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές, αφού εξάγεται σε ποσοστό 80% του προϊόντος.

Παράλληλα, με τα «επώνυμα» προϊόντα διατίθεται και σημαντικός όγκος προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αναφέρεται, από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η συνολική κατανάλωση προϊόντων ντομάτας παρουσίασε αυξομειώσεις την περίοδο 2002 - 2010, ενώ το 33,6% της εγχώριας κατανάλωσης αφορούσε το 2010 αποφλοιωμένη ντομάτα και ακολούθησε ο χυμός ντομάτας με ποσοστό 29,4%. Εκπρόσωποι της αγοράς του κλάδου εκτιμούν ότι τη διετία 2011 - 2012 θα υπάρξει στασιμότητα του όγκου κατανάλωσης.

Μειώνονται τα αεροπορικά δρομολόγια

Αυξάνονται οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που διακόπτουν τα απευθείας δρομολόγιά τους προς τη χώρα μας, επειδή χαρακτηρίζονται πλέον ως ζημιογόνα. Πιο πρόσφατα, η «Delta Airlines» και η «Singapore Airlines» αποφάσισαν από το προσεχές φθινόπωρο τη διακοπή των δρομολογίων Αθήνα - Νέα Υόρκη και Αθήνα - Σιγκαπούρη αντίστοιχα, ενώ εκτός από τις υπερατλαντικές πτήσεις μειώνονται και τα δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Μείωση παρουσιάζει και η επιβατική κίνηση στο «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών» αφού συνολικά το πρώτο τετράμηνο του 2012 στο «Ελ. Βενιζέλος» κινήθηκαν 2.373.241 επιβάτες έναντι 2.670.380 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Εκτός των παραπάνω εταιρειών από το ερχόμενο φθινόπωρο διακόπτεται η απευθείας σύνδεση Αθήνα - Λισαβόνα της «TAP», ενώ ήδη έχουν σταματήσει τα δρομολόγιά τους η «Thai Airways» και η απευθείας πτήση Αθήνα - Μπανγκόκ και η «Gulf Air» με το δρομολόγιο Αθήνα - Μπαχρέιν. Επίσης, οι Τσέχικες Αερογραμμές διακόπτουν το δρομολόγιο Αθήνα - Πράγα - η γραμμή εξυπηρετείται πλέον μόνο από την «Aegean» - ενώ σε μειώσεις δρομολογίων προχωρά και η Φινλαδική «Blue 1».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στο 136% του ΑΕΠ

Στα 280 δισ. ευρώ, πάνω από το 135% του παραγόμενου ΑΕΠ διαμορφώνεται, μετά το «κούρεμα», το κρατικό χρέος, το οποίο πλέον διογκώνεται από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Στο τέλος του Μάρτη 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαμορφώθηκε στα 280,3 δισ. ευρώ, στο 136% του παραγόμενου ΑΕΠ (από 368 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011). Η υποχώρηση εμφανίζεται στο 23,8% έναντι κουρέματος 53,5% στα παλιά κρατικά ομόλογα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ