ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ»
Συνεχίζουν τον αγώνα για να μπορούν να φέρνουν μεροκάματο στο σπίτι

Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρ. Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή

Από τη χτεσινή επίσκεψη στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα
Από τη χτεσινή επίσκεψη στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα
Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέες στάσεις εργασίας σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα 25 Μάη, οπότε θα πραγματοποιήσουν και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, στις 10 π.μ., αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση.

Με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι δίνουν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, που τους καλεί να επιλέξουν μέχρι τις 8 Ιούνη με ποιον τρόπο θα απολυθούν, καθώς σχεδιάζει μέχρι τις 31 Οκτώβρη να έχει κλείσει το εργοστάσιο κατασκευής μετασχηματιστών, αφήνοντας χωρίς μεροκάματο 100 περίπου οικογένειες. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Το εργοστάσιο στα Οινόφυτα επισκέφτηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που έγινε μία μέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ», εκφράστηκε η στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων.

«Ηρθε κλιμάκιο του ΣΕΠΕ στο εργοστάσιο, για να βοηθήσει τον υπουργό να απαντήσει στην Ερώτηση που καταθέσαμε και θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής. Δεν περιμένουμε κάτι από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η απάντησή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κατσώτης.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να αναλογιστούν γιατί κλείνουν τα εργοστάσια, φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο τις αρνητικές εξελίξεις στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ» όσο και σε άλλα εργοστάσια όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ και η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι».

«Ο σχεδιασμός της παραγωγής δεν γίνεται με βάση τις ανάγκες του λαού, αλλά με βάση τα κέρδη που αποκομίζουν οι μέτοχοι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά - καλά πού έχουν τα εργοστάσιά τους και τι παράγουν. Πέφτει το κέρδος τους και κλείνουν τα εργοστάσια πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά η εργοδοσία».

Τόνισε επίσης ότι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων της εργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κινούνται και οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία ήρθαν για να μείνουν, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε, τις αλλαγές που προωθούνται στην Εκπαίδευση, αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων με δισεκατομμύρια.

Ολα αυτά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έρχονται να ικανοποιήσουν πάγιες απαιτήσεις της εργοδοσίας και παράλληλα να ενισχύσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου μπροστά στη νέα οικονομική κρίση.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για οργάνωση και σχεδιασμό της παραγωγής με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ. «Τα αφεντικά ξέρουν μόνο να εισπράττουν τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να πάρει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών της στα χέρια της. Χωρίς εργάτες κανένα γρανάζι δεν γυρνά, χωρίς αφεντικά τα εργοστάσια μπορούν να δουλεύουν και να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα χρήσιμα για τις ανάγκες του λαού. Είναι επίκαιρο σήμερα το να έχουμε εμείς τα εργοστάσια και να σχεδιάζουμε την παραγωγή», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι απέναντι στην απόφαση της εργοδοσίας της «ΣΝΑΪΝΤΕΡ» να κλείσει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν με αγώνα, έχοντας αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Οσο απομακρύνεστε από τη θέση αυτή, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια. Χωρίς υπονόμευση και χωρίς να αφήνονται περιθώρια να διεισδύουν οι θέσεις της εργοδοσίας. Χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι «οι εργαζόμενοι μόνο μέσα από μαζικούς και δυναμικούς αγώνες μπορούν να έχουν κατακτήσεις. Μόνο συλλογικά και οργανωμένα, αξιοποιώντας την πείρα τους, μπορούν να αποτρέψουν το να μην πληρώσουν ξανά τη νέα κρίση».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στον τόπο του εγκλήματος...

Ο λαός της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο δρόμο, διεκδικώντας εδώ και τώρα να κλείσει η χωματερή στη Φυλή, καμιά νέα χωματερή, ζητώντας διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και όχι για τα συμφέροντα αυτών που κερδοσκοπούν με τη βρώμα και τον καρκίνο στις αυλές των λαϊκών οικογενειών. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής είναι υπόλογες και εκτεθειμένες για την άθλια πολιτική τους στη διαχείριση των απορριμμάτων, που κλιμακώνεται με το τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Μέσα από εκεί ανοίγει ο δρόμος να ολοκληρωθούν μια σειρά από περιβαλλοντοκτόνα έργα, που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώθηκαν. Ειδικά για τη Φυλή, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση, όταν το κρίνει απαραίτητο, να εγκρίνει, επομένως και να διαμορφώνει κατά το δοκούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής, που θα εκπονείται με ευθύνη του ΕΔΣΝΑ. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί στο εξής να «αποφασίζει και διατάζει» τη λήψη «του οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου» λόγω «απρόβλεπτων καταστάσεων» και «δημοσίου συμφέροντος», ανάμεσα σε αυτά και η περίπτωση που ένας ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. «Φωτογραφία» για Φυλή και Γραμματικό δηλαδή...

* * *

Η επικίνδυνη αυτή πολιτική έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από σωματεία και φορείς, που προσπαθεί να καπηλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση στη Δυτική Αττική. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη διατήρηση και επέκταση της χωματερής στη Φυλή! Η Ερώτηση αυτή είναι μνημείο πρόκλησης και υποκρισίας. Συναγωνίζεται επάξια τις δηλώσεις της περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημαρχείο Φυλής το 2014, όταν ορκιζόταν πως η χωματερή στη Φυλή θα κλείσει άμεσα... Τώρα, ο ένας από τους δύο συνεταίρους στην απόφαση να συνεχίσει η λειτουργία της χωματερής για τουλάχιστον 3,5 χρόνια ακόμα, ρωτά τον άλλο γιατί θα συνεχίσει να λειτουργεί! Ο ένας (ΣΥΡΙΖΑ) που συμμετείχε στις άθλιες μεθοδεύσεις για να συνεχίσει η χωματερή να σπέρνει τον καρκίνο, ρωτά τον άλλο (ΝΔ) γιατί δεν παίρνει μέτρα! Και μάλιστα, λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του με ελαφρά πηδηματάκια από την ψηφοφορία του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που απλά έβαζε σφραγίδα στο έγκλημα της Φυλής...

* * *

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά πώς «ο δολοφόνος που επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος» πιάστηκε στα πράσα.

  • Η απόφαση για τη νέα χωματερή - βόμβα στη θέση Σκαλιστήρι στη Φυλή, που θα δεχτεί 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια, πάρθηκε «νύχτα» της 1ης Αυγούστου 2019 στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος του οποίου ήταν η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ! Η απόφαση αυτή, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία Δούρου, παραπέμπει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον διάδοχό της, Γιώργο Πατούλη. Συμφώνησαν δηλαδή παρασκηνιακά όχι μόνο στη διατήρηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά στη δημιουργία και νέας που βαφτίζουν «επέκταση» της σημερινής.
  • Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο: «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι: «ΟΕΔΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής».
  • ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Τζήμερος ψήφισαν στις 16 Οκτώβρη του 2019 από κοινού να μην ανακληθεί η απόφαση της 1ης Αυγούστου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), η οποία προβλέπει τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή. Αυτή δηλαδή που αναφέρουμε παραπάνω.
* * *

Ολα αυτά αποκαλύπτουν ότι στον πυρήνα της πολιτικής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και των εκλεγμένων τους στην Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους, παραμένει η διαιώνιση του ΧΥΤΑ Φυλής, της ΟΕΔΑ Φυλής (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων) στο σύνολό της, καταστροφική για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας και για το περιβάλλον. Τα «παραμυθάκια» με την Ερώτηση και το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το τι συμβαίνει στη Φυλή, δεν πείθουν κανέναν και θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το λαό της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.


Κ. Πασ.


nullΤετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org