ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα καλλιτεχνικό ποτάμι διεκδίκησης πλημμύρισε την πόλη

ΘΗΣΕΙΟ
ΘΗΣΕΙΟ
Σύνταγμα, Θησείο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πλάκα, Μοναστηράκι, Λόφος του Φιλοπάππου, Προπύλαια, Εξάρχεια...

Ενα «ποτάμι» από ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, πλημμύρισε, χτες, το κέντρο της Αθήνας, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Πολιτισμού. Ενα ποτάμι διεκδίκησης καθολικών μέτρων επιβίωσης από την κυβέρνηση!

Σε πολλές γειτονιές της πόλης αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού με την Τέχνη τους ένωσαν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους.

Το δρώμενο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, οι μπάντες από μουσικούς και οι νότες που γέμισαν τις γειτονιές της Αθήνας και άλλες πόλεις με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τα εικαστικά έργα μεγάλων δημιουργών που μοίραζαν στους περαστικούς στο Σύνταγμα οι εικαστικοί καλλιτέχνες μετά από κάλεσμα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, αλλά και τα «γράμματα», οι ανακοινώσεις που μοίραζαν μέλη των σωματείων και του Επιμελητηρίου στον φυσικό αποδέκτη της Τέχνης τους, το κοινό, έστελναν ένα και μόνο μήνυμα: Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων όλης της χώρας! H δύναμή μας είναι στους αγώνες μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε την τέχνη μας. Την τέχνη σας. Τη ζωή μας. Για να μη φορτωθούμε ξανά στις πλάτες μας τη νέα κρίση που έφτασε.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ...

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί στο Θησείο πολλοί ήταν οι ηθοποιοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΕΗ και του ΣΕΘΕΑ.«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις διεκδικήσεις μας με τις διεκδικήσεις όλου του κόσμου. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί μείναμε άνεργοι. Γιατί κι εσείς μείνατε άνεργοι. Γιατί δεν ξέρουμε πότε και με τι όρους θα γυρίσουμε στη δουλειά μας, όπως κι εσείς. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί είμαστε ένα κομμάτι δικό σας. Γιατί είστε ένα κομμάτι δικό μας. Γιατί μέσα από σας υπάρχουμε, δημιουργούμε, εμπνεόμαστε».

Με αυτά τα λόγια απευθύνονταν οι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι στους δεκάδες περαστικούς που κοντοστέκονταν για να παρακολουθήσουν το δρώμενό τους. Ενα δρώμενο που συνδύαζε κίνηση και τραγούδι. Τα παπούτσια στο έδαφος, οι δεκάδες ηθοποιοί που συμμετείχαν, ο γρήγορος βηματισμός τους, το ρυθμικό τραγούδι τους και οι κινήσεις τους υποδήλωναν τη συνέχεια και την συνένωση του αγώνα όλων των εργαζομένων. Με ρυθμικές κινήσεις οι συμμετέχοντες έδωσαν το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας τους: «Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν...».

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Στο Θησείο παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

...διαδηλώνοντας με την Τέχνη μας

Ξεπέρασαν τους χίλιους οι μουσικοί που ανταποκρίθηκαν, πανελλαδικά, στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σε Λάρισα, Ζάκυνθο και σε πολλές ακόμα πόλεις από τη μια άκρη της ώρας ως την άλλη και σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας οι μουσικοί τραγούδησαν για την τέχνη τους και τη δουλειά τους. Μουσικές τζαζ, μπλουζ, ροκ, λάτιν, έθνικ, κλασική μουσική, σύγχρονη και εναλλακτική, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, χορωδιακό ρεπερτόριο, παραδοσιακά, κρητικά, μικρασιάτικα, νησιώτικα, ηπειρώτικα, λαϊκά, ρεμπέτικα, έντεχνα, ποπ ενώθηκαν σε ένα τεράστιο μουσικό σύνολο. Και πράγματι, χτες, η αλυσίδα του αγώνα μεγάλωσε...

Κυριολεκτικά, δεν υπήρχε σημείο στο κέντρο της Αθήνας όπου δεν ακουγόντουσαν οι μελωδίες, τα τραγούδια των μουσικών. Σε τρία σημεία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Πλάκα, στο Θησείο, στο Σύνταγμα, στο Μοναστηράκι, στην πλατεία Αγία Ειρήνης, στο Λόφο του Φιλοπάππου, στα Προπύλαια, στα Εξάρχεια ακουγόταν παντού μουσική, αλλά και η επιβράβευση όσων συναντούσαν αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία.

Αλλωστε, σε αυτόν τον κόσμο απευθύνονταν, που αποτελεί την πηγή της έμπνευσής τους αλλά και τον αποδέκτη του έργου τους. «Απευθυνόμαστε σ' εσένα που τώρα μας ακούς. Σ' εσένα, που δουλεύεις μισές ώρες για μισό μισθό. Σ' εσένα, που αγωνιάς αν θα έχεις μεροκάματο αύριο. Σ' εσένα, που αγωνιάς αν θα σε προσλάβει ξανά το ξενοδοχείο ή αν θα μείνεις άνεργος. Σ' εσένα, που είσαι μητέρα και γύρισες στο σπίτι να δουλέψεις μπροστά στην κάμερα με τα παιδιά στα πόδια σου. Σ' εσένα, που βγήκες σε αναστολή εργασίας από την επιχείρησή σου. Σ' εσένα, που σχόλασες από 24ωρη βάρδια στο νοσοκομείο. Σ' εσένα και σ' όλους τους εργαζόμενους σ' όλη την Ελλάδα! Διαδηλώνουμε για το δικαίωμά μας στη δουλειά! Για το δικαίωμα όλου του κόσμου να έχει πρόσβαση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό...».

Διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ και οι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών με την απόφαση του Συλλόγου τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

Ορμώμενοι από τον στίχο του Νερούντα, «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», οι εικαστικοί ανάρτησαν, σε ψηφιακή ανατύπωση, έργα μεγάλων δημιουργών, όπως του Γκογιέν, του Χαλεπά, του Θεόφιλου, του Κόλβιτς, του Ματίς κ.ά. Στη συνέχεια, διακινούσαν αυτά τα έργα στους περαστικούς. Πάνω τους αναγραφόταν το μήνυμα του ΕΕΤΕ: «Αγωνιζόμαστε για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από την Τέχνη μας» στους περαστικούς. Αντίστοιχα, οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ, με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση, δημιούργησαν πρωτότυπα έργα, που τα μοίραζαν στους περαστικούς με το εξής μήνυμα: «Σας χαρίζουμε το έργο μας, σας καλούμε να φωνάξουμε μαζί: Η Τέχνη είναι ανάγκη. Δεν είναι πολυτέλεια για λίγους. Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση και οργάνωση. Διεκδικούμε τις σπουδές που μας αξίζουν!».

«Παρόντα» στο Σύνταγμα και «τα 100 βιολιά» που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΜΣ χαρίζοντας όμορφες μελωδίες στον κόσμο. Και ο ενθουσιασμός ανέβηκε και άλλο όταν έφτασε στο Σύνταγμα σύνολο κρουστών, που είχε ξεκινήσει από το Μοναστηράκι...

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

ΗΡΩΔΙΟ
ΗΡΩΔΙΟ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Τη «σκυτάλη» από τις χτεσινές κινητοποιήσεις παίρνει σήμερα το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ, που καλεί στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org