ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο το αντιλαϊκό πλαίσιο της επόμενης περιόδου

Το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδρίασε χτες, κάνοντας καθαρό ότι η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα δεν θα διαφέρει για το λαό σε τίποτα από τη σημερινή, αφού, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, η βάση του σχεδίου δεν είναι άλλη από τη «δημοσιονομική σταθερότητα που έχουμε πλέον κατακτήσει», ενώ «το πλαίσιο της επόμενης περιόδου προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης»!

Πάνω σε αυτά τα «δεδομένα» του κεφαλαίου, που σκιαγραφούν το περιεχόμενο της «επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα και σε ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης», ο πρωθυπουργός, πέρα από τη γρήγορη ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης» και των μέτρων που τη συνοδεύουν, παρουσίασε ως επιπλέον βήμα στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου την επερχόμενη «συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που ήδη καταγράφεται».

Κάνοντας «λιανές» στο μεγάλο κεφάλαιο τις κυβερνητικές προθέσεις, μίλησε για στήριξη «στους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό, όπως είναι της Μεταποίησης, της Βιομηχανίας, του αγροδιατροφικού τομέα, του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, του Φαρμάκου, των logistics, της Καινοτομίας, των start-ups, των Υποδομών, της Ενέργειας», αλλά και του τομέα των εξαγωγών.

Αναφερόμενος στο «αναπτυξιακό σχέδιο», μίλησε για «αποτύπωση, σε επίσημο κείμενο υπό τη μορφή Σχεδίου για την επόμενη μέρα, των ισχυρών χαρτιών της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και τα μέσα ώστε αυτά να ενισχυθούν» και, εξηγώντας με ποια μέσα θα εκφραστεί η στήριξη αυτή, σημείωσε τις θεσμικές αλλαγές «στο επίπεδο της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις» και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία ενέταξε τον «αναπτυξιακό νόμο», την καθιέρωση συγκεκριμένων «κινήτρων» για τις νέες επιχειρήσεις, το νέο πλαίσιο για τις «στρατηγικές επενδύσεις», τους πόρους από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ, καθώς και τη «φιλόδοξη προσπάθεια για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

«Ολα αυτά, φυσικά, σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος δανεισμού μειώνεται διαρκώς σε επίπεδα προ κρίσης και με τη χώρα να επιστρέφει ξανά στις αγορές χρήματος», πρόσθεσε, μην αφήνοντας αμφιβολίες για το χρήμα που θα ρεύσει άφθονο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω, που έχουν ως «προϋπόθεση» τα ματωμένα πλεονάσματα και την ένταση της εκμετάλλευσης, τα «πασπάλισε» και με ολίγη από «αγωνία» για «τα ζητήματα της εργασίας», υποστηρίζοντας ότι για την κυβέρνηση προέχουν «η αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», όπως και η «αύξηση του κατώτατου μισθού», την ώρα που η κυβέρνηση όχι μόνο έχει χτυπήσει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα, επιχειρώντας να βάλει στο «γύψο» έως και το δικαίωμα στην απεργία, αλλά έχει δεσμευτεί και για τη «μεταμνημονιακή» επέκταση του αντεργατικού πλαισίου, με παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας», σύνδεση των μισθών με την «παραγωγικότητα» και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου κ.ο.κ., ενώ βέβαια αρνείται να φέρει έστω για συζήτηση την πρόταση νόμου εκατοντάδων σωματείων για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στην Αθήνα το Νοέμβρη η 20ή Διεθνής Συνάντηση

Την Κυριακή 20 Μάη 2018 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ασχολήθηκε με ζητήματα διοργάνωσης της φετινής 20ής Διεθνούς Συνάντησης.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, Κόμμα Εργατών Κορέας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχία).

Η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε η 20ή Διεθνής Συνάντηση, που θα φιλοξενηθεί από το ΚΚΕ στην Αθήνα, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του, να διεξαχθεί στις 23, 24 και 25 Νοέμβρη 2018, με θέμα: «Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας - των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα κόμματα αντάλλαξαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Πολλά κόμματα αναφέρθηκαν στις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, ιδιαίτερα το βομβαρδισμό της Συρίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, που σηματοδότησε η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, πολλά κόμματα που πήραν το λόγο κατήγγειλαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σημειώθηκε από πολλά κόμματα η σημασία που έχουν οι μαζικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες, για τα παραπάνω γεγονότα, σε συνδυασμό με την πάλη για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες μεγάλες Πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τα ΚΚ και τους κομμουνιστές, που διώκονται ή που τους βάζουν εμπόδια στην πολιτική δράση τους, για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό, που δείχνει και τα όρια της αστικής δημοκρατίας.

Εγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση των Κοινών Δράσεων, που έχουν αποφασίσει τα ΚΚ στην τελευταία 19η Διεθνή Συνάντησή τους στο Λένινγκραντ, την περασμένη χρονιά.

Να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο 19/5, με θέμα «Το βιομηχανικό προλεταριάτο πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», όπου μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
«Οδηγίες» «αναπτυξιακής» στρατηγικής

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έστηνε στο υπουργικό συμβούλιο μια ακόμα προπαγανδιστική φιέστα με επίκεντρο το «αναπτυξιακό σχέδιο» (βλέπε και το σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του ομίλου της Eurobank, N. Καραμούζης, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος, κατέθετε και τη δική του... συμβολή σε αυτό, θέτοντας τους παρακάτω άξονες:

-- Μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με αξιοποίηση των μεθόδων των παραχωρήσεων (π.χ. μεγάλα έργα υποδομών) και αναθέσεων σε εξωτερικούς παρόχους σημαντικών επιλεγμένων κοινωνικών υπηρεσιών (π.χ. τομέας Υγείας) και λειτουργιών του Δημοσίου (π.χ. φορολογικοί έλεγχοι), καθώς και ευρεία αξιοποίηση των ΣΔΙΤ.

-- «Γενναία φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση», με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για προσόδους από μερίσματα, τόκους, ενοίκια και κέρδη από δραστηριότητες σε βιώσιμες εταιρείες υπό αναδιάρθρωση και για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων.

-- Μετατροπή σταδιακά του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κ.ά.

-- Υιοθέτηση «μοντέλου της Κύπρου» για μη κατοίκους της Ελλάδας, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους έγκρισης εταιρικής φορολογικής έδρας, διαχείρισης προσωπικής και εταιρικής περιουσίας, διαχείρισης ναυτιλιακών επενδύσεων.

-- Επιλογή 50 περιοχών της χώρας στις οποίες θα προ-αδειοδοτηθούν επιχειρηματικές ζώνες με προκαθορισμένους όρους δόμησης και χρήσης γης.

-- Υπεραποσβέσεις 200% για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων.

Συμφωνία και για τα Ενεργειακά

Τα κομμάτια που έλειπαν από την εγχώρια αγορά Ενέργειας για την ολοκλήρωση του «παζλ» της «απελευθέρωσης» συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σχετικά με τη ΔΕΠΑ συμφωνήθηκε να υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε εμπορία και διαχείριση δικτύου, με το Δημόσιο να διατηρεί χαμηλό ποσοστό στο κομμάτι της εμπορίας και μεγαλύτερο στα δίκτυα.

Η λεγόμενη «χρέωση προμηθευτή» - το ποσό που καταβάλλουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού στον ειδικό λογαριασμό που επιδοτεί τις ΑΠΕ - θα διατηρηθεί μέχρι το 2020, οπότε και θα υπάρξει νέος τρόπος ενίσχυσης των ΑΠΕ, μέσω του μηχανισμού των «πράσινων» πιστοποιητικών (σύστημα βάσει του οποίου κάθε προμηθευτής υποχρεούνται ένα μέρος της Ενέργειας που πουλά στους καταναλωτές να προέρχεται από ΑΠΕ).

Για το σύστημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας «ΝΟΜΕ» αποφασίστηκε η μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων κατά 50% όταν γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οριστική κατάργησή τους όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το «μοντέλο - στόχος» της ΕΕ για τις αγορές ηλεκτρισμού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαίωσε ότι η «μεταμνημονιακή εποχή» περιλαμβάνει για το λαό ό,τι και η μνημονιακή

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο:

«Ο κ. Τσίπρας σε "μια από τα ίδια" ομιλία του επιβεβαίωσε ότι η "μεταμνημονιακή εποχή" για το λαό περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς και η μνημονιακή: Εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δηλαδή διατήρηση και ενίσχυση όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή ματωμένα πλεονάσματα. Στήριξη των μεγάλων επιχειρηματιών, με θεσμικές αλλαγές και χρηματοοικονομικά εργαλεία για να κάνουν τις μπίζνες τους. Συνεπώς, οι "άνθρωποι του μόχθου", στους οποίους υποκριτικά ορκίζεται ο κ. Τσίπρας, θα συνεχίσουν να μοχθούν ακόμα περισσότερο, ελπίζοντας σε κάποια ψίχουλα.

Οσο για τον κατώτατο μισθό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή από το ΚΚΕ, εδώ και ενάμιση χρόνο, η πρόταση νόμου των 500 σωματείων. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν την έχει φέρει καν για συζήτηση οφείλεται στο ότι αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ένας νέος μηχανισμός αναπαραγωγής και ενίσχυσης της εργασιακής ζούγκλας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ