ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ζητάει μετά από 200 ημέρες να κηρυχθεί παράνομη η απεργία!

Κάλεσμα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη στους απεργούς απηύθυνε χτες το σωματείο

Το ποτάμι της ταξικής αλληλεγγύης (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία») μπορεί να «πνίξει» κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης
Το ποτάμι της ταξικής αλληλεγγύης (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία») μπορεί να «πνίξει» κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης
Πιεσμένη από το σκληρό αγώνα των αλύγιστων απεργών χαλυβουργών του Ασπροπύργου, που παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες δεν κατάφερε να σπάσει, η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προχώρησε χτες σε αγωγή που εκδικάζεται σήμερα, με την οποία ζητάει να κηρυχθεί η πολύμηνη απεργία τους παράνομη και καταχρηστική!

Μετά τις απέλπιδες προσπάθειες της εργοδοσίας, χρησιμοποιώντας τα τσιράκια της να σπάσει την απεργία πρώτα με ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια με προκλήσεις μπροστά στην αλυσίδα περιφρούρησης, τώρα πρωτοστατεί η ίδια στην επιχείρηση ποινικοποίησης του περήφανου αγώνα που έχει φτάσει τους 7 μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι στην αγωγή που κατέθεσε και εκδικάζεται σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων αναμασά τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό, όπως ότι είναι «διευθυντικό δικαίωμα» το μαζικό πέταμα στην ανεργία εργαζομένων, ότι εμποδίζονται οι απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο κ.ά.

Μάλιστα, η αγωγή έρχεται αμέσως μετά την ξεκάθαρη απόφαση των χαλυβουργών στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση να εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία το κάλεσμα της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου για συνέχιση του αγώνα. Ενώ η αποφασιστική ενότητα που έχει αναδειχτεί στον αγώνα των χαλυβουργών εκφράζεται και με την κοινή κάθοδο σε ένα ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο και των τριών παρατάξεων που απάρτιζαν το προηγούμενο ΔΣ του σωματείου, το οποίο θα είναι και το μοναδικό στις εκλογές που γίνονται σήμερα.

Μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, οι χαλυβουργοί θα βρεθούν σήμερα στα δικαστήρια μαζί με το σωματείο τους, το οποίο καλεί σε ολόπλευρη και αποφασιστική ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αγώνα τους, από παντού. «Η εργοδοσία προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα μας. Δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα τσακίσουμε την εργοδοσία», τόνισε από τα μεγάφωνα, χτες, ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου, αμέσως μετά την είδηση της αγωγής.

Μηνύματα αλληλεγγύης από Ευρώπη και Ασία

Την ίδια στιγμή και νέα μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης φτάνουν στους απεργούς χαλυβουργούς, αναδεικνύοντας τη μεγάλη αξία που έχει αποκτήσει ο αγώνας των χαλυβουργών. Συγκεκριμένα, μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν η Επιτροπή Εργαζομένων στην εταιρεία «Prinovis» στη Νυρεμβέργη Γερμανίας, μια από τις μεγαλύτερες εκτυπωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και προσφέρει 700 ευρώ που συγκέντρωσαν από εργαζόμενους διαφόρων εργοστασίων της περιοχής. «Ο αγώνας σας είναι ένα γενναίο παράδειγμα αξιοπρέπειας που πρέπει να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο», σημειώνει σε μήνυμά της η Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων Καταλωνίας (Ισπανία), ενώ τη συμπαράστασή του εκφράζει με μήνυμά του και το Σωματείο Οικιακών Βοηθών Ιράν.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ενισχύθηκε η συμμετοχή και η ΔΑΣ

Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Μεταλλεργατών - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ - στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι αντιπρόσωποι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ψήφισαν 312 (55 περισσότεροι από τις εκλογές του 2009) και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 279 ψήφους (60 περισσότερους, αύξηση κατά 27,4%), ενώ η «Εργατική Αγωνιστική Συσπείρωση» 22 (μια λιγότερη). Η «Εργατική Αριστερή Κίνηση» (πρόσκειται στην «ΑΝΤΑΡΣΥΑ») αποσύρθηκε στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και μέχρι τότε είχε πάρει 2 ψήφους. Από τις 11 έδρες στη νέα διοίκηση του σωματείου, η ΔΑΣ καταλαμβάνει τις 10 και η «Εργατική Αγωνιστική Συσπείρωση» τη 1. Οσον αφορά τις έδρες για την ΠΟΕΜ, η ΔΑΣ κατέλαβε και τις 3 θέσεις (από 2), ενώ για το ΕΚ Βόλου κατέλαβε και τις 4 (όπως και πριν).

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ - ΠΑΜΕ), αναφέρει: «Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μεταλλεργατών χαιρετίζει τους συναδέλφους που πήραν μέρος στις εκλογές του συνδικάτου μας και ανέδειξαν, ακόμα μια φορά, πρώτη δύναμη και ενισχυμένη, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, την παράταξή μας. Η συμμετοχή σας και η υπερψήφιση του συνδυασμού της ΔΑΣ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη και τους στέρεους δεσμούς των συναδέλφων μεταλλεργατών με την παράταξή μας, αλλά και την πρόθεσή σας το ΔΣ του συνδικάτου να συνεχίσει στην ίδια αγωνιστική ταξική πορεία.

Φαίνεται, όμως, ότι σε ορισμένους δεν άρεσε το διαφαινόμενο αποτέλεσμα και η προσπάθεια της παράταξής μας για μεγαλύτερη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, για αυτό δεν έχασαν την ευκαιρία, από την πρώτη μέρα των εκλογών, να συκοφαντήσουν την παράταξή μας για νοθεία και αλλοίωση του αποτελέσματος. Αποδείχτηκε, όμως, πως όλη η φασαρία έγινε για να αποτελέσει μια καλή πρόφαση να αποσύρουν το συνδυασμό τους, διαπιστώνοντας ότι οι συνάδελφοί μας τους έχουν γυρίσει την πλάτη, γιατί είναι αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά περίσταση, ταυτίστηκαν μαζί με τους εργοδοτικούς και συμβιβασμένους συνδικαλιστές του ΕΚΒ, στην επίθεση ενάντια στο Συνδικάτο μας. Αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες πρόσφεραν και με την απόσυρση του ψηφοδελτίου τους.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνάνε οι εργαζόμενοι στο μέταλλο, αλλά και το σύνολο της εργατικής τάξης (απολύσεις - ανεργία, απλήρωτη εργασία και γενικότερα την αβεβαιότητα για το αύριο και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης), έχει ιδιαίτερη σημασία η μαζικοποίηση όλων των σωματείων με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων που έχουν αποδείξει ότι θέλουν και μπορούν να μπουν μπροστά για την οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσης των εργαζομένων. Το Συνδικάτο μας θα βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην καθημερινή πάλη».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Να πάρουν οι εργαζόμενοι την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους

Να πάρουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά την υπόθεση του αγώνα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα στα χέρια τους, κόντρα στην επιλογή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» να εγκλωβίσουν τον αγώνα πίσω από τις μάντρες του ναυπηγείου οδηγώντας τον με μαθηματική ακρίβεια στον εκφυλισμό, είναι το κάλεσμα που απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ).

Χτες έγινε μία ακόμα 24ωρη απεργία των εργαζομένων του ναυπηγείου, με βάση την απόφαση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ για απεργία μόνο κάθε Δευτέρα, δηλαδή τη μοναδική «εργάσιμη» μέρα της βδομάδας με βάση την εκ περιτροπής εργασία που έχει εφαρμόσει η εργοδοσία, δηλαδή, τα αραβογερμανικά μονοπώλια, μέτρο που είναι σε ισχύ από τις 18 Απρίλη.

Η ΕΕΝΣ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η «επιλογή τους να κλειστούμε στο ναυπηγείο είναι επικίνδυνη, δεν πιέζουμε ούτε κυβέρνηση, ούτε εργοδοσία. Σπέρνουν με αυτό τον τρόπο την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους».

Η ΕΕΝΣ καταθέτει την πρότασή της στους εργαζόμενους για καθημερινές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, με συγκέντρωση στην πύλη του ναυπηγείου και σχεδιασμένες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας σε υπουργεία, Βουλή, όπου χρειάζεται. Τακτικές γενικές συνελεύσεις, συντονισμός της δράσης και με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων ναυπηγείων, αλλά και στον κλάδο μετάλλου γενικότερα, καθώς όλοι αντιμετωπίζουν πλέον την ίδια άγρια επίθεση στα δικαιώματά τους. Να προβληθεί η μόνη λύση υπέρ των εργαζομένων που είναι «κοινωνικοποιημένο ναυπηγείο που θα είναι η βάση για τον Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγικής βιομηχανίας και όχι συγχώνευση των ναυπηγείων που θέλουν εργοδότες, εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός».

ΠΑΜΕ
Να θεριέψει η αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η εργοδοσία της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" συνεχίζει την προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών χαλυβουργών, επιδιώκει την ποινικοποίηση του αγώνα τους, με την κατάθεση και νέων ασφαλιστικών μέτρων. Οσες προσπάθειες και αν έκανε δεν τα κατάφερε, έπεσαν στο κενό. Και αυτό οφείλεται στην ενότητά τους, στην ανυποχώρητη στάση τους, στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε και συνεχίζεται από χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας αλλά και από όλο τον κόσμο.

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών. Να ορθώσουν τείχος προστασίας απέναντι στον Μάνεση και τις επιδιώξεις του. Να υπερασπιστούν τη Διοίκηση του Σωματείου και τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών.

Οι απεργοί χαλυβουργοί βρίσκονται στην 204η μέρα απεργίας. Δίνουν έναν περήφανο - σκληρό μακρόχρονο αγώνα απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας. Απαιτούν να γυρίσουν πίσω οι 119 απολυμένοι και δουλειά με δικαιώματα. Η ποινικοποίηση, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ