ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να βρουν φάρμακα

Εκβιάζουν οι φαρμακοβιομήχανοι, ενώ οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να εκτελούνται συνταγές μόνο με επί τόπου πληρωμή

Μια επικίνδυνη κατάσταση για την πρόσβαση των αρρώστων στα φάρμακα - και μάλιστα για πολύ βαριές ασθένειες - διαμορφώνεται από αύριο, καθώς οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν φάρμακα μόνο με άμεση πληρωμή τους, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αυτή η αδιέξοδη πρακτική της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων έρχεται να προστεθεί στην υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος καθώς και στους εκβιασμούς των φαρμακευτικών εταιρειών - πρωτίστως των πολυεθνικών - να πληρωθούν, για κερδοσκοπικούς λόγους, «τοις μετρητοίς» από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.

Αύριο οι φαρμακοποιοί κάνουν πανελλαδική απεργία για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, που - σωρευτικά για το 2011 και το 2012 - ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως αίρουν και τη χορήγηση των φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους και δεν θα τα εισπράξουν ποτέ, καθώς ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει - εκτός εκτάκτων περιπτώσεων - πληρωμές για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Μ' άλλα λόγια οι φαρμακοποιοί, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς, μετατρέπονται σε ιμάντα των απαιτήσεων της φαρμακοβιομηχανίας για πληρωμές τοις μετρητοίς προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους για τα φάρμακα. Στην πράξη δηλαδή υποχρεώνουν τα λαϊκά στρώματα, για ζήτημα που αφορά την υγεία τους και μάλιστα σε συνθήκες άγριας περικοπής των μισθών, συντάξεων κλπ., αύξησης των ανέργων, να πληρώνουν και την υποχρέωση που έχει το κράτος στη δαπάνη των φαρμάκων. Οι ασφαλισμένοι δε χρωστάνε τίποτα, αφού έχουν πληρώσει ήδη τις ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνουν και συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων. Οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων αντί να στραφούν κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής που μετατρέποντας το φάρμακο σε εμπόρευμα σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό και των φαρμακοποιών και των ασθενών, πρακτικά μεταφέρουν το πρόβλημα στους ασφαλισμένους, βγάζοντας «λάδι» την κυβέρνηση και την πολιτική της. Σε αυτή τη γραμμή συμφώνησαν από κοινού οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΛΑ.Ο.Σ. στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Αρνήθηκαν την πρόταση του συνδικαλιστή του ΚΚΕ να μην εφαρμοστεί το μέτρο της πληρωμής των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, να εκτελούνται οι συνταγές και να διεκδικηθούν τα χρωστούμενα μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τον ΕΟΠΥΥ και την κυβέρνηση. Στην πρόταση του συνδικαλιστή του ΚΚΕ για πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αντέταξαν γενικά την επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς να προσδιορίζουν από πού, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ζήτημα της επιπλέον επιβάρυνσης των ασφαλισμένων ή και των νέων περικοπών στις παροχές των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε συνέντευξη Τύπου, αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά 163 φάρμακα, ενώ άρρωστοι - όπως καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς - μένουν για βδομάδες χωρίς φάρμακα επειδή οι πολυεθνικές εταιρείες δεν προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, απ' όπου γίνεται η διακίνησή τους.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Δεν έχουν καταβληθεί για Μάρτη - Απρίλη

Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες

Χωρίς το απαραίτητο προνοιακό επίδομα καλούνται να ζήσουν αυτό το μήνα χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), «με απόφαση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που υλοποιεί η υπηρεσιακή, δεν καταβλήθηκαν το μήνα Μάη τα επιδόματα των ΑμΕΑ (για Μάρτη και Απρίλη) και κανείς δεν ξέρει πότε θα καταβληθούν. Οταν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και μοναχικοί ανάπηροι ζουν μόνο από αυτό το πενιχρό επίδομα. Η μη καταβολή του επιδόματος δικαιολογήθηκε από την κυβέρνηση των "ανάπηρο - κυνηγών" γιατί, λέει, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απογραφής».

Την Πέμπτη, 24 Μάη στις 12 το μεσημέρι η ΣΕΑΑΝ καλεί σε κινητοποίηση αναπήρων, χρονίως πασχόντων, γονέων και κηδεμόνων στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος). Για πολλά ΑμΕΑ τίθεται θέμα επιβίωσης, καθώς είναι πολλοί οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι, η ανεργία «θερίζει» σε πολλές λαϊκές οικογένειες και αυτό το προνοιακό επίδομα είναι το μοναδικό τους εισόδημα.

«Γιατί αφού μπορούσαν να πληρώσουν με το παλιό καθεστώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αρνήθηκαν να το κάνουν;», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο επίδομα φτάνει μόλις τα 700 ευρώ το μήνα για παραπληγικούς, ενώ τα υπόλοιπα κυμαίνονται από 250 ευρώ - 325 ευρώ το μήνα. Προετοιμάζουν την «οριστική κατάργηση των επιδομάτων των ΑμΕΑ. Οι "ανάπηροι - μαϊμού", που χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για τα μέτρα που παίρνουν, είναι δικό τους κατασκεύασμα, και ο θόρυβος που σηκώνουν είναι για να κρύψουν τη δραματική χειροτέρευση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων των λαϊκών οικογενειών και τα σχέδιά τους για μαζική κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας. Γιατί για αυτούς ο εργαζόμενος που παράγει κοστίζει. Η υγεία κοστίζει. Ο ανάπηρος στον Καιάδα γιατί και αυτός κοστίζει».

Η ΣΕΑΑΝ, ανάμεσα σε άλλα, απαιτεί:

  • Να καταβληθούν εδώ και τώρα όλα τα επιδόματα των ΑΜΕΑ χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Καμία πληρωμή για φάρμακα και θεραπείες.
  • Αμεση, έκτακτη, οικονομική ενίσχυση όλων των αναπήρων ύψους 1.000 ευρώ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και την κρίση.
ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Καταχρηστική κρίθηκε και η νέα απεργία

Καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά και τη νέα 24ωρη απεργία που αρχίζει σήμερα το πρωί στο ναυπηγείο του μεγαλοεπιχειρηματία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, με την οποία οι εργατοτεχνίτες διεκδικούν την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για το 2012.

Ο επιχειρηματίας Σπανόπουλος για δεύτερη φορά χτες και μέσα σε διάστημα 4 ημερών κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απαιτώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Και χτες, όπως έγινε και στις 17 Μάη, το δικαστήριο «στήθηκε» και αποφάνθηκε σε χρόνο ρεκόρ κατά της απεργίας παίρνοντας ως δεδομένο ότι στο ναυπηγείο υπάρχει Ενωση Προσώπων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι με συγκεκριμένα και αδιάσειστα στοιχεία αποδείχτηκε και χτες στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι Ενωση Προσώπων δεν υφίσταται, αφού οι εργαζόμενοι έχουν πάρει πίσω τις υπογραφές τους που αποσπάστηκαν από την εργοδοσία με εκβιασμό και απειλές. Οι εργαζόμενοι διεμήνυσαν ότι η απεργία θα γίνει.

Διαβουλεύσεις στην πλάτη των εργατών

Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη είχαν χτες οκτώ ομοσπονδίες για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και της εφαρμογής των τελευταίων αντεργατικών νόμων. Στην ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδίες (στις οποίες πλειοψηφούν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), μεταξύ των οποίων η ΠΟΕΣΥ, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΟΣΝΙΕ, η ΠΟΣΠΕΡΤ κ.ά. υποστηρίζουν ότι ο υπουργός συμμερίζεται τις απόψεις τους και πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια «διαβούλευσης με τους εργοδοτικούς φορείς» με στόχο, το πάγωμα των νόμων, μέχρι τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, που θα μειώνει τους μισθούς και θα καταλύει τις συμβάσεις καθώς και την επιβολή ατομικών συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους. Την ίδια στιγμή ο υπουργός σε ραδιοφωνικούς σταθμούς έκανε λόγο για προσωρινό «μορατόριουμ» στους συγκεκριμένους νόμους αν και από το υπουργείο Εργασίας -μέχρις στιγμής- δεν έχει βγει η παραμικρή επίσημη ανακοίνωση.

Καλλιεργείται έτσι ένα υφέρπον κλίμα, προσμονής και αναμονής για κάποια «θετική εξέλιξη», χωρίς όμως την παραμικρή δέσμευση από όσους «κυκλοφορούν» και υποκινούν αυτά τα σενάρια. Και μιλάμε για σενάρια, αφού όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή πρακτική αξία, πέραν από το γεγονός ότι μπορεί να καλύπτουν κάποιες σελίδες εφημερίδων ή ειδησεογραφικού χρόνου στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί και βέβαια δεν θέλει να παρέμβει σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε οι «διαβουλεύσεις» δεν στοιχίζουν σε κανέναν και δεν δεσμεύουν κανέναν.

Προκαλεί όμως μεγάλη απορία η σπουδή των ομοσπονδιών να σπεύσουν να δηλώσουν «ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση»! Από ποιον άραγε θα προέλθουν αυτές οι εξελίξεις και πώς; Γιατί δεν το λένε και στους εργάτες που αγωνιούν και που βλέπουν κάθε μέρα τους εργοδότες να χτυπάνε αλύπητα τους μισθούς και τις συμβάσεις; `Η μήπως προεκλογικά στήνεται ακόμα ένα παιχνίδι και κάποιοι χτυπάνε δόλια τον ταμπουρά της «κυβερνώσας αριστεράς»;

Μετά μάλιστα τις διαβεβαιώσεις που δίνουν προς τους εργαζόμενους οι συγκεκριμένες ομοσπονδίες, τους ενημερώνουν ότι θα στείλουν ανοιχτή επιστολή στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων για να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα..! Πάντως, αν οι ηγεσίες των συγκεκριμένων ομοσπονδιών, αλλά και άλλων, ανησυχούν τόσο πολύ για τους εργάτες, αν ενδιαφέρονται να λυθούν τόσο μεγάλα προβλήματα, τους θυμίζουμε ότι η ομοσπονδία Γάλακτος -Τροφίμων- Ποτών απέτρεψε την μείωση των μισθών και την κατάλυση της σύμβασης στον κλάδο των αναψυκτικών μετά από την οργάνωση και πραγματοποίηση αρκετών απεργιών. Η συγκεκριμένη μάλιστα νέα σύμβαση υπογράφτηκε την παραμονή της προκήρυξης νέας 48ωρης απεργίας στον κλάδο. Ετσι αναγκάστηκαν οι βιομήχανοι να υπογράψουν. Να θυμίσουμε επίσης, ότι το ΠΑΜΕ, έχει ήδη πριν τις εκλογές, καταθέσει στη ΓΣΕΕ πρόταση για προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου με στόχο την υπεράσπιση των συμβάσεων και των μισθών. Επ' αυτού όμως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τηρούν σιγήν ιχθύος. Ακόμα χειρότερα, με τον τρόπο τους, τα παραπέμπουν όλα αυτά στις διαβουλεύσεις και σε κάποια κυβέρνηση που θα προκύψει, έχοντας σε κάθε περίπτωση τους εργάτες στη γωνία. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που κάνουν.


Γ. ΖΑΧ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ