ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Αποκαλύψεις για ανατρεπτικές ενέργειες
  • Σε πλήρη συμφωνία η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τρομοκράτες και μισθοφόροι, με τη συμβολή του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα
  • Οι φίλοι της Κούβας να «βομβαρδίζουν» τον Λευκό Οίκο με ηλεκτρονικά μηνύματα (comments@whitehouse.gov, vice-president@whitehouse.gov) για την υπεράσπιση της Κούβας, της Επανάστασης και του κουβανικού λαού

ΑΒΑΝΑ.--

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Κούβας σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες ανατρεπτικές ενέργειες ενάντια στο Νησί της Επανάστασης σε πλήρη συμφωνία κυβέρνησης των ΗΠΑ, τρομοκρατών και μισθοφόρων, με τη συμβολή του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα.

Μετά την αποκάλυψη της περασμένης Δευτέρας ότι ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης στην Αβάνα μεταφέρει ή συμβάλλει στη μεταφορά επιστολών και δεμάτων που περιέχουν χρήματα προς τους λεγόμενους αντιφρονούντες, δηλαδή ανατρεπτικά στοιχεία και αντεπαναστάτες, με στόχο τη δημιουργία προκλήσεων και την προώθηση εκτεταμένων ταραχών, χτες, η κυβέρνηση της Κούβας παρουσίασε νέα στοιχεία και αποδείξεις, μεταξύ των οποίων και για το ίδρυμα «Νομική Σωτηρία», γνωστό αντεπαναστατικό όργανο, που παρουσιάζεται ως «μη κερδοσκοπική οργάνωση», με επικεφαλής τον Σαντιάγο Αλβαρες Φερνάντες Μαγρινιάτ.

Ο συγκεκριμένος εισήγαγε κρυφά στις ΗΠΑ τον γνωστό εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος ευθύνεται μεταξύ άλλων και για την κατάρριψη του κουβανικού αεροσκάφους «Cubana» το 1976 και το θάνατο των επιβατών του. Σήμερα ο Μαγρινιάτ βρίσκεται στις αμερικανικές φυλακές για «παρεμπόδιση της δικαιοσύνης» (για κατοχή σημαντικής ποσότητας οπλισμού), ωστόσο δε δυσκολεύεται καθόλου να οργανώνει την αποστολή χρημάτων και υλικής βοήθειας στους μισθοφόρους στην Κούβα, με την υποστήριξη του επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, Μάικλ Πάρμλι. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η «Νομική Σωτηρία» - στο έγγραφο καταχώρισής της - βεβαιώνει ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της προέρχεται από κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για αποδείξεις επιταγών σε συγκεκριμένους ανθρώπους, μηνιαία καταβολή χρημάτων σε άλλους, μεταξύ των οποίων και στις «Γυναίκες με τα άσπρα».

Συνηθισμένη πρακτική η ενθάρρυνση των αντεπαναστατών

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνηθισμένη πρακτική της αντεπαναστατικής δραστηριότητας είναι με την ενθάρρυνση διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων να χρησιμοποιούνται πράκτορες, ιδρύματα, σωματεία και εταιρείες ως προκάλυμμα για τη διοχέτευση των μέσων που προορίζονται για ανατρεπτικές ενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η USAID (Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) και η NED (Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία) που από το 1993 έως το 1999 πραγματοποίησαν περισσότερες από 360 χρηματοδοτήσεις σε αντικουβανικά σχέδια και ομάδες.

Η συγκεκριμένη σε βάθος έρευνα, που έχουν πραγματοποιήσει οι κουβανικές αρχές, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανοιχτή ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, που παραβιάζει όχι μόνο τους νόμους και την εθνική κυριαρχία της Κούβας, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις σε θέματα που άπτονται της διπλωματίας και του λεγόμενου αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Η κυβέρνηση της Κούβας δηλώνει πως θα συνεχίσει να ερευνά αυτά τα γεγονότα και τον παράνομο χαρακτήρα τους, αλλά και την απειλή που αποτελούν ενάντια στη σταθερότητα και την πολιτική ηρεμία και τονίζει πως δε θα πάψει να τα καταγγέλλει.

Βροντερό «όχι» στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις

Οργανώσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο υψώνουν τη φωνή τους, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις νέες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και καλούν όλους τους φίλους της Κούβας να «βομβαρδίζουν» τον Λευκό Οίκο με ηλεκτρονικά μηνύματα (comments@whitehouse.gov, vice-president@whitehouse.gov) για την υπεράσπιση της Κούβας, της Επανάστασης και του κουβανικού λαού.

45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Οδηγός στον πόλεμο κατά του ιμπεριαλισμού

Η ΕΕΔΥΕ πραγματοποιεί μνημόσυνο την Τετάρτη 28 Μάη στις 6.45 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, 45 χρόνια μετά από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α΄ Νεκροταφείο, την Τετάρτη 28 Μάη, στις 6.45 μ.μ. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΔΥΕ τονίζεται: «45 χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της αριστεράς, επιστήμονα, βαλκανιονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάη 1963.

Το στυγερό έγκλημα οργανώθηκε από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό παρακράτος, το Παλάτι και με την ανοχή και στήριξη της τότε κυβέρνησης. Με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υπηρέτες τους θέλησαν να χτυπήσουν το ανερχόμενο τότε αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο.

Δυστυχώς γι' αυτούς, εκατοντάδες χιλιάδες Λαμπράκηδες γεννήθηκαν και πήραν τη θέση του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία και το σοσιαλισμό.

45 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα οράματά του παραμένουν ανεκπλήρωτα. Σήμερα, ο ελληνικός λαός, η ανθρωπότητα ολόκληρη, βιώνουν την κλιμακούμενη, αχαλίνωτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

To NATO διευρύνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, επεκτείνει την ακτίνα δράσης του σε ολόκληρο τον κόσμο και μετατρέπεται και τυπικά σε παγκόσμιο χωροφύλακα και εισβολέα. Τα Βαλκάνια βρίσκονται στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα. Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία.

Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, συνεταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, του NATO, της ΕΕ, συμμετέχουν στις διάφορες ιμπεριαλιστικές εγκληματικές επεμβάσεις. Προσαρμόζουν στις ΝΑΤΟικές ανάγκες τη δομή και το δόγμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας γίνεται πιο επιτακτική. Γι' αυτό ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί πιο έντονος, πιο μαζικός.

45 χρόνια μετά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι ο οδηγός και το σύμβολο των αγώνων του λαού μας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Νέες αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα η ΕΕΔΥΕ, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ μαζί με συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και μαζικούς φορείς προγραμματίζουν πορείες ειρήνης και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες:

-- Το Σάββατο 24 Μάη στην Πρέβεζα, οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν πορεία Ειρήνης από τη ΝΑΤΟική βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο έως την Πρέβεζα. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πύλη της ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτιου και θα καταλήξει στην παραλία της Πρέβεζας, όπου θα γίνουν οι ομιλίες και θα ακολουθήσει συναυλία από νεανικά σχήματα. Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον Ιμπεριαλισμό, Εξω ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τα Βαλκάνια» οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στη φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική πορεία, απαιτώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής από τα Βαλκάνια, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και όπου αλλού βρίσκονται, την απομάκρυνση των αμερικανονατοϊκών βάσεων από τη χώρα, το κλείσιμο της βάσης του Ακτιου.

-- Την Κυριακή 1 Ιούνη στην Ξάνθη πραγματοποιείται εκδήλωση Ειρήνης από τις Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με τοπικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους φορείς, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Μήνα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης. Την Παρασκευή 23 Μάη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για τα μεταλλαγμένα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου), με ομιλητή τον Ν. Κατσαρό, ειδικό συνεργάτη του «Δημόκριτου». Την Πέμπτη 29 Μάη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Η νεότερη ιστορία των Βαλκανίων», στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου). Το Σάββατο 31 Μάη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός και Ειρήνη» στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης. Την Τετάρτη 4 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Φλέμιγκ (Μνημείο Ηρώων, Λ. Ειρήνης) εκδήλωση με θέμα «Ολυμπισμός, αναβολικά και εμπορευματοποίηση», με ομιλητή τον Α. Μαρίνο, γιατρό. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώ θα υπάρξει και έκθεση με δημιουργίες για την ειρήνη από τα σχολεία της Ηλιούπολης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού την Τρίτη 27 Μάη διοργανώνει την 3η Πορεία Ειρήνης «Δημ. Μαλαγαρδής». Η εκκίνηση θα δοθεί στις 6.30 μ.μ. από τη Γεννηματά και Ταξιαρχών και ο τερματισμός θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Αϊ Γιώργη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια - Αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ - Αλήθειες και ψέματα». Θα μιλήσει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλή.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, το Σάββατο 31 Μάη, στις 7 μ.μ., στο χώρο της «Ελαιουργικής», διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ