ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ
Φιάλες αίματος σε ψυγεία κρεάτων!

Φρικτή κατάληξη της ευγενικής προσφοράς των κατοίκων, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κέρδος των ακτοπλόων εφοπλιστών, που ευνοούν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η κρατική μέριμνα είναι μηδενική, τόσο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, όσο και στη μεταφορά του αίματος
Η κρατική μέριμνα είναι μηδενική, τόσο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, όσο και στη μεταφορά του αίματος
Η συγκινητική προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών της Σαντορίνης, της Ιου και άλλων νησιών των Κυκλάδων συντέλεσε και φέτος ώστε να συγκεντρωθούν 800 φιάλες αίματος. Ομως και αυτή τη χρονιά η άδολη εθελοντική προσφορά των κατοίκων των νησιών ήρθε σε σύγκρουση με την πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ και με το κέρδος των ακτοπλόων εφοπλιστών. Ετσι, για τη μεταφορά δύο αποστολών προς την Αθήνα καταβλήθηκαν 70 ευρώ στη «ΧΕΛΕΝΙΚ ΣΙΓΟΥΕΪΣ ΑΝΕ» και έπονται άλλες τέσσερις μεταφορές.

Εκεί όμως που τα πράγματα «έφτασαν στο κόκκινο» ήταν η μεταφορά 200 φιαλών με το αυτοκίνητο - ψυγείο της μονάδας αιμοδοσίας. Είχε γίνει συνεννόηση με την εταιρεία του πλοίου «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ» για τη δωρεάν μεταφορά του αυτοκινήτου της αιμοδοσίας από την Ιο. Οταν, όμως το αυτοκίνητο της αιμοδοσίας επιβιβάστηκε στο παραπάνω πλοίο, οι υπεύθυνοι του καραβιού, με πρόσχημα ότι δεν μπορούσε να γίνει τροφοδοσία με ρεύμα του ψυγείου όπου βρίσκονταν οι φιάλες με το αίμα, προσπάθησαν να βγάλουν το εν λόγω αυτοκίνητο από το πλοίο! Ο σκοπός τους ήταν να μεταφερθεί νταλίκα - που είχε ναύλο - στη θέση του οχήματος με το αίμα, που θα ταξίδευε δωρεάν!

Κάτω απ' την επιμονή του οδηγού του οχήματος με το αίμα, που απείλησε ότι θα πέσει στη θάλασσα, οι φιάλες μεταφέρθηκαν σε ψυγείο με κρέατα και το όχημα της μονάδας παρέμεινε στο καράβι για τη μεταφορά! Δηλαδή, η όλη διαδικασία της εμπορευματοποίησης της μεταφοράς του αίματος παραλίγο - αν δεν υπήρχε η σθεναρή αντίσταση του οδηγού και ορισμένων επιβατών - να οδηγούσε τη συλλογή πολύτιμων μονάδων αίματος στα σκουπίδια. Και τούτο γιατί το κράτος αρνείται να οργανώσει κεντρικά και με δικές του υπηρεσίες την εθελοντική αιμοδοσία.

Καταγγελία της ΝΑΣ Κυκλάδων

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Κυκλάδων δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη μέριμνα από την κυβέρνηση για την ασφαλή μεταφορά του αίματος. Οταν το αυτοκίνητο της μονάδας αιμοδοσίας επιβιβάστηκε στο γκαράζ του πλοίου, το ψυγείο του αυτοκινήτου όπου βρισκόταν το αίμα τέθηκε εκτός λειτουργίας, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν την κατάλληλη πρίζα για τη μεταφορά ρεύματος!

Η ΝΑΣ καταδικάζει «την κυβέρνηση που επιτρέπει στις μεταφορικές εταιρείες να εισπράττουν κόμιστρα από το αίμα». «Αυτή η κυβερνητική τακτική - σημειώνει - έχει αποθρασύνει τους ακτοπλόους εφοπλιστές να κερδοσκοπούν ακόμα και σε βάρος της εθελοντικής αιμοδοσίας». Η κυβέρνηση και η πολιτική της, την οποία συνεπικουρεί και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει, είναι εχθρική για τους νησιώτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πρέπει να ανατραπεί. Καλεί τους εργαζόμενους «να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά συνδικάτα και γύρω από τις συνεπείς δυνάμεις που αντιπαλεύουν και περιφρουρούν τις λαϊκές κατακτήσεις».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Διαπιστευτήρια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας

Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στη συνέντευξη Τύπου για την αυριανή στάση εργασίας

«Να αφήσουν επιτέλους ελεύθερη και τη ΔΕΗ να ανταγωνιστεί (...) Δεν είμαστε ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δεν είμαστε ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία (...) Θέλουμε ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό επί ίσοις όροις».

Με αυτά τα λόγια η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, διά του προέδρου της, Ν. Φωτόπουλου, ταύτισε τα συμφέροντα των μετόχων της επιχείρησης με αυτά των εργαζομένων, αποθέωσε τον ανταγωνισμό, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, που έχουν σαν συνέπεια την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Η τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας, με αφορμή την αυριανή στάση εργασίας (12.00 - 15.00) και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η πλειοψηφία κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, την περίπτωση της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», όπου η κυβέρνηση επέτρεψε τη μετατροπή της άδειάς της από «αυτοπαραγωγού» σε «συμπαραγωγού», αποκρύπτοντας ότι και η περίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τις οποίες αποθεώνει.

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκε και ο Η. Σταμέλος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας». Αναφέρθηκε στο σκάνδαλο σχετικά με την «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και σε προηγούμενα για να επισημάνει: «Η μήτρα που γεννά τέτοιου είδους σκάνδαλα είναι η πολιτική της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που άρχισε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίχτηκε ανοιχτά στο συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ, από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ)».

Το συνδικαλιστικό κίνημα, κατέληξε, πρέπει να αλλάξει ρότα, να βάλει ως στόχους το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που προτείνει: Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα σε παραγωγή - μεταφορά - διανομή στο πλαίσιο ενός ενιαίου, κρατικού φορέα ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 8%, αλλά και ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διακοπές ρεύματος.

ΟΛΠ ΑΕ
«Πυρ ομαδόν» στους νεοπροσλαμβανόμενους

«Στρατιά» πειθήνιων και φτηνών εργαζομένων επιχειρεί να προετοιμάσει ο ΟΛΠ ΑΕ για λογαριασμό των πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες η κυβέρνηση παραδίδει το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να «στήσει» απεργοσπαστικό μηχανισμό, να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ και να υποτάξει κάθε αγωνιστική διάθεση. Η διοίκηση του ΟΛΠ «επικεντρώνει» τα πυρά της γι' αυτούς τους σχεδιασμούς στους νεοπροσλαμβανόμενους, των οποίων τα μισθολογικά και άλλα δικαιώματά τους, με την άθλια υπουργική απόφαση του καλοκαιριού, εξαρτώνται από αποφάσεις της διοίκησης του ΟΛΠ και όχι από τις ΣΣΕ του κλάδου.

Στις 6 Μάρτη έληξε η 7μηνη δοκιμαστική περίοδος για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ που προσλήφθηκαν τον Αύγουστο. Ο νόμος ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι αξιολογούνται ένα μήνα πριν λήξει η δοκιμαστική περίοδος, ώστε με την ολοκλήρωση του 7μήνου να μετατρέπονται οι Συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο, η διοίκηση του ΟΛΠ, παραβιάζοντας ακόμα και την κατάπτυστη νομοθεσία, θα συνεδριάσει σήμερα, για να τους αξιολογήσει! Ενώ έχει διαρρεύσει ότι κάποιοι θα διωχτούν επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που δίνει ο κλάδος από τις 5 Γενάρη.

Ουσιαστικά το ...μήνυμα «καθίστε στ' αυγά σας» που στέλνει ο ΟΛΠ, δηλαδή η κυβέρνηση, αφορά κυρίως αυτούς που αναμένεται να προσληφθούν. Ηδη είναι σε εξέλιξη διακηρύξεις για την πρόσληψη 50 λιμενεργατών, 15 φυλάκων και ενός αριθμού χειριστών και οδηγών.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΟΣΥΠΑ
Ζητούν τη διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Επεσαν και οι μάσκες στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), με την πλειοψηφία ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ να ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)! Οι παρατάξεις που συγκροτούν το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ, καταστρατηγώντας την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, ζητούν εγγράφως συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, για να συζητήσουν το θέμα της «Δημιουργίας Νομικού Προσώπου παροχής Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας εκτός ΥΠΑ, το οποίο εργολαβικά θα παρέχει υπηρεσίες στην ΥΠΑ, για τις οποίες θα αμείβεται από αυτήν». Οπως μάλιστα επισημαίνεται στην επιστολή, «με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα η Υπηρεσία και γενικότερα οι αερομεταφορές»!

Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΥΠΑ καταγγέλλει ότι το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ με τη στάση του αυτή «βάζει ουσιαστικά πλάτη στην κυβερνητική πολιτική των εκχωρήσεων σε ιδιώτες κερδοφόρων τομέων της ΥΠΑ σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ». Επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική των ίδιων παρατάξεων οδήγησε και τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ - ΟΛΘ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις ιδιωτικοποιήσεις και στην απεμπόληση εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα στελέχη της ΕΣΚ καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τον εμπαιγμό των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ και των κομμάτων που εκπροσωπούν. Να παλέψουν για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια (Αεροναυτιλία - Αεροδρόμια), συμπεριλαμβανομένου και των Σπάτων, ενταγμένη σε ένα Ενιαίο Φορέα Αερομεταφορών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ