ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
«Οχι» στην απαγόρευση της ΚΝ Τσεχίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τη σύλληψη μέλους της ΚΝ Τσεχίας, επειδή διαδήλωνε με πικέτα της ...παράνομης οργάνωσής του!

Από εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Τσεχίας, τον περασμένο Απρίλη
Από εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Τσεχίας, τον περασμένο Απρίλη
Η ΚΝΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική σύλληψη του μέλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, David Pazdera, σε πορεία που πραγματοποιήθηκε χτες από την οργάνωση και την ένωση σωματείων «CMKOS» στην Πράγα ενάντια στα σχέδια της τσέχικης κυβέρνησης και της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας της χώρας. Παρόμοιες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση της 24 Ιούνη. Ο λόγος της σύλληψης ήταν ότι κατά τη διάρκεια της πορείας το μέλος της ΚΝ Τσεχίας κρατούσε πικέτα που έφερε την υπογραφή της ΚΝ Τσεχίας, οργάνωσης ...απαγορευμένης.

«Το συγκεκριμένο γεγονός», τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού της Συμβουλίου, «αποτελεί εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης απαγόρευσης της ΚΝ Τσεχίας, απόφαση που έχουν πάρει από τον περασμένο Μάρτη τα δικαστήρια της χώρας, με τις εντολές και τις "ευλογίες" της τσέχικης κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η προκλητική αυτή ενέργεια είναι συνέχεια της κατάσχεσης σημαιών από πορεία της ΚΝ Τσεχίας στην πόλη Μπρνο στην πρόσφατη πρωτομαγιάτικη πορεία.

Πρόκειται για μεθοδευμένη κλιμάκωση των προκλητικών αντικομμουνιστικών επιθέσεων που πρέπει να καταδικαστούν από κάθε νέο, νέα, μαζικό νεολαιίστικο φορέα συνολικά από το λαϊκό κίνημα.

Η νέα τρομοκράτηση των συντρόφων της ΚΝ Τσεχίας πρέπει να πέσει στο κενό. Το μήνυμα καταδίκης που ήδη έχουν στείλει πάνω από 100 φορείς, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, το παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης ενάντια στην απαγόρευση της ΚΝ Τσεχίας που ήδη έχει εκδηλωθεί, πρέπει να δυναμώσει». Γι' αυτό και η ΚΝΕ καλεί όλες τις πολιτικές νεολαίες «να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τον αντικομμουνισμό που σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη».

Μπροστά και στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, η ΚΝΕ θα ξεκινήσει πρωτοβουλίες οικονομικής ενίσχυσης της ΚΝ Τσεχίας για όλο το καλοκαίρι, επιδιώκοντας «να στηριχτεί και υλικά ο δύσκολος αγώνας των συντρόφων μας στην Τσεχία».

«Οχι στην απαγόρευση της ΚΝ Τσεχίας. Η αντικομμουνιστική τρομοκράτηση δε θα περάσει», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονίες συνδικαλιστών και μελών του ΚΚ Κολομβίας

Οι δολοφονίες συνδικαλιστών, μελών του Δημοκρατικού Πόλου, μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, αλλά και η καμπάνια κατατρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος στη Βάλε ντελ Κάουκα αυξάνονται δραματικά με το πέρασμα του χρόνου, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια συνολικά του πληθυσμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος (PDA).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βος», ήδη το PDA έχει καταφύγει στη Γενική Εισαγγελία καταγγέλλοντας τις δολοφονίες που συνεχώς αυξάνονται από την ημέρα έναρξης της περασμένης εκλογικής καμπάνιας του υποψήφιου προέδρου Χοσέ Ομπντούλιο Γκαβίρια, τονίζοντας ότι «η κατάσταση της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί δραματικά από τις δολοφονίες, αλλά και τις απειλές, που προέρχονται από παραστρατιωτικές και εγκληματικές οργανώσεις. Η τελευταία προσφυγή μας ενώπιον της Εισαγγελίας αφορούσε τις καταγγελίες και τα στοιχεία ύπαρξης ενός ενορχηστρωμένου και λεπτομερέστατου σχεδίου που έχει τεθεί σε εφαρμογή και στοίχισε τη ζωή και του ηγετικού στελέχους του φοιτητικού κινήματος και βουλευτή του PDA, Κάρταγκο Αντρες Φελίπε Γιάνο Κάλβο, 26 ετών».

Επίσης, ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κολομβίας (CUT) καταγγέλλει ότι «υπάρχει σε εξέλιξη καμπάνια εξόντωσης του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος και των ηγετικών του στελεχών. Μόνο κατά τους πρώτους μήνες του 2008, τουλάχιστον 30 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν - 6 ηγετικά στελέχη και 24 συνδικαλιστές. Απεμπολώντας κάθε ευθύνη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κανένας τους δεν είχε δεχτεί απειλές, δε βρισκόταν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες του ούτε αντιμετώπιζε εχθρικές συνθήκες στον τόπο δουλειάς του»...

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία σε λιμάνια, σιδηρόδρομο και Δημόσιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε μάχη με την αστυνομία εξελίχθηκε, χτες, η συγκέντρωση αλιέων από όλη τη Γαλλία στην πρωτεύουσα, την ώρα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Γεωργίας. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο και όταν απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και ακολούθησαν συγκρούσεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Οι αλιείς διαμαρτύρονται για την αύξηση των καυσίμων και ζητούν από την κυβέρνηση τη χορήγηση βοήθειας. Η κυβέρνηση ενέκρινε, το Γενάρη, την παροχή 310 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην τριετία και αναμένει τη σχετική έγκριση από την ΕΕ. Οι αλιείς, όμως, υποστηρίζουν ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά 30% και είναι «κοροϊδία» η κυβερνητική δέσμευση.

Οπως όλα δείχνουν, η διαμαρτυρία τους θα συνεχιστεί και σήμερα με αποκλεισμούς ακόμη περισσότερων λιμανιών. Χτες, σταμάτησε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Γαλλίας - Βρετανίας λόγω του αποκλεισμού των αλιέων. Σήμερα, όμως, κλείνουν τα λιμάνια και οι ναυτεργάτες διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων ενώ χτες το απόγευμα άρχισε η 36ωρη πανεργατική απεργία δημοσίων υπαλλήλων, σιδηροδρομικών, ταχυδρομικών ενάντια στα σχέδια μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού που προβλέπουν αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι φοιτητές πλημμύρισαν χτες τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Ινδονησίας Τζακάρτα και άλλων μεγάλων πόλεων του νησιωτικού κράτους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να καταδικάσει δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Πώς; Ως το τέλος του μήνα θα περικοπούν οι επιδοτήσεις στα καύσιμα με συνέπεια την αύξηση της τιμής τους κατά τουλάχιστον 30%. Το πρόσχημα της κυβέρνησης του Προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο είναι ότι η διεθνής κούρσα ανόδου στις τιμές των καυσίμων έχει διογκώσει κατά πολύ τα ελλείμματα του προϋπολογισμού...

Από τις χτεσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις - που συνέπεσαν με τη 10ετή επέτειο από την ανατροπή του δικτάτορα Σουχάρτο - δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία όπως αυτές έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Τζακάρτα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων νέων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μερικές μέρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του αρμόδιου Γραφείου της Σκότλαντ Γιαρντ που χαρακτήρισε «πραγματικό φιάσκο» την επιτήρηση και μείωση της εγκληματικότητας με τις 4,2 εκατομμύρια κάμερες που καλύπτουν τη χώρα, περίπου μία για κάθε 14 Βρετανούς... η βρετανική κυβέρνηση επιστρέφει με νέα σχέδια για δημιουργία μιας βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφεται κάθε τηλεφώνημα και ηλεκτρονικό μήνυμα που ανταλλάσσεται στη Βρετανία, καθώς και ο χρόνος που περνά κάθε χρήστης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς».

Εννοείται ότι στόχος του μέτρου κατά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση με τις κάμερες, φέρεται να είναι «η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας». Τα στοιχεία που θα δίνουν στο υπουργείο Εσωτερικών οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και παροχής ίντερνετ, θα αποθηκεύονται για τουλάχιστον 12 μήνες και οι αρχές ασφαλείας θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση με την άδεια δικαστηρίου.

NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Προεδρική εντολή για επέμβαση του στρατού

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Στο Ντέρμπαν εξαπλώθηκαν χτες οι βίαιες επιθέσεις ξενοφοβίας μαύρων Νοτιοαφρικανών με θύματα Νιγηριανούς μετανάστες. Τουλάχιστον οκτώ Νιγηριανοί νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα καθώς δέχτηκαν απρόκλητα επίθεση από όχλο οπλισμένο με σπασμένα μπουκάλια και πέτρες μέσα σε ταβέρνα στο Ντέρμπαν, όπου δούλευαν τα θύματα. Η εξάπλωση των συγκρούσεων έκανε χτες βράδυ το Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Τάμπο Μπέκι, να διατάξει το στρατό να επέμβει για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων ξενοφοβίας κατά μεταναστών εργατών...

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, πάντως, φάνηκε χτες να περιορίζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών εργατών που έχουν καταφύγει σε ναούς, αστυνομικά τμήματα και κοινοτικά κέντρα του Γιοχάνεσμπουργκ, με μοναδικά εφόδια λίγες κουβέρτες και ελάχιστο φαγητό. Αιτία; Οι ανηλεείς επιθέσεις που δέχτηκαν μέσα στο τελευταίο 10ήμερο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 42 νεκρούς, ενώ έγιναν στάχτη οι παράγκες και οι καλύβες στις οποίες κατοικούσαν...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ