ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωτοβουλία συντονισμού

Σύσκεψη 16 Εργατικών Κέντρων σήμερα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΕΚΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με τη συμμετοχή 16 Εργατικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, πραγματοποιείται σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνάντηση, με στόχο τη λήψη αποφάσεων συντονισμού της δράσης από τα κάτω, ώστε να ξεπεραστεί η τακτική αδρανοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος, που ακολουθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις στη ΓΣΕΕ. Στη σύσκεψη που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΕΚΘ,θα λάβουν μέρος αντιπροσωπείες από τα ΕΚ Βέροιας, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Δράμας, Εδεσσας, Καβάλας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιλκίς, Κοζάνης, Νάουσας, Πτολεμαϊδας, Σερρών, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΘ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει συζήτηση για τις επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής και την εξαγγελία των συνοδευτικών μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας που συνοδεύει την παραγωγική αποδιάρθρωση σ' όλη τη Μακεδονία. Στόχος είναι, η σημαντική αυτή σύσκεψη να μην περιοριστεί μόνο σε διαπιστώσεις, αλλά και σε συγκεκριμένο προγραμματισμό δράσης στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ώστε τελικά να διαμορφωθεί ένα κίνημα γενικευμένης αντίστασης και αντεπίθεσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

"Πρόκειται για μια προσπάθεια να τεθούν συγκεκριμένα προγράμματα δράσης για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, προϋπόθεση η οποία είναι απαραίτητη για έναν πανελλαδικό συντονισμό", δηλώνει ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης."Αυτή η σύσκεψη που πιστεύουμε ότι θα έχει και περιεχόμενο και επιτυχία, αλλά και περαιτέρω κλιμάκωση - συνεχίζει - είναι μια αναγκαιότητα των καιρών απέναντι στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που σήμερα στέκονται εχθρικά απέναντι σε κάθε έννοια συντονισμού της δράσης. Είναι απαραίτητο πλέον να προχωρήσει ο συντονισμός, για να υπάρξει αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, προκειμένου να υπάρξει μια ολομέτωπη αντεπίθεση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με προοπτική και στόχο".

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Στη μάχη της προετοιμασίας

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μεγάλης έκτασης εξόρμηση στους τόπους δουλιάς και το πρόγραμμα προσυγκεντρώσεων αποφάσισε, χτες, η Συντονιστική Επιτροπή για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

"Επί ποδός" βρίσκονται από σήμερα οι συνδικαλιστές, αρχίζοντας ομαδικά εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη, στην πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί,που διοργανώνει η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Η προετοιμασία της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα και στην οποία αποφάσισε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

"Να πραγματοποιήσει την 1η Μάη πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια μέρα να γίνουν προσυγκεντρώσεις:

α) Για τη νεολαία, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

β) Για τους οικοδόμους, στην πλατεία Κάνιγγος.

γ) Για σωματεία, συνταξιούχους, εργαζόμενους δυτικών συνοικιών, στην Ομόνοια.

δ) Για τους εργαζόμενους των βόρειων συνοικιών, στη Ρηγίλλης.

ε) Για τους εργαζόμενους ανατολικών και νοτίων συνοικιών, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Ολες οι προσυγκεντρώσεις θα συγκλίνουν στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Επίσης, για την καλύτερη προβολή της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε: α) Να δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 27 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

β) Να πραγματοποιηθούν περιοδείες σε χώρους δουλιάς, ΔΕΚΟ, εργοστάσια, εργοτάξια, δήμους, νοσοκομεία".

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής επισημαίνεται ακόμα ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή στις 8 το βράδυ, για να καθοριστεί το αναλυτικό πρόγραμμα και οι λεπτομέρειες της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης.

Βασικοί άξονες του διεκδικητικού πλαισίου των σωματείων είναι η υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ο αγώνας για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, αποχώρηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο".

Απεργία στην ΤΙΤΑΝ

Οι εργαζόμενοι απέκρουσαν απεργοσπαστικές κινήσεις στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου ΤΙΤΑΝ (Θεσσαλονίκης, Ελευσίνας, Καμαρίου και Πάτρας) στη 48ωρη απεργία, που άρχισε χτες με αιτήματα θεσμικά και οικονομικά. Τα τέσσερα σωματεία εργαζομένων του ομίλου κατέληξαν στην κινητοποίηση αυτή μετά την άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα που πρόβαλαν. "Η διοίκηση της εταιρίας θέλει να επιβάλει στο προσωπικό σκληρή λιτότητα και να μας στερήσει αυτά που δικαιούμαστε. Αντί για αυξήσεις κάνει μειώσεις. Ανησυχούμε ότι μία δεύτερη υποτίμηση θα κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο φτωχούς και φαίνεται ότι η εταιρία αυτό προσπαθεί να μας κάνει, δηλαδή νεόπτωχους", δηλώνει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, Γ. Κοκκίνης.

Χτες από το πρωί όλοι οι εργατοϋπάλληλοι ήταν έξω από το εργοστάσιο περιφρουρώντας την απεργία, ενώ απέκλεισαν τις εισόδους του εργοστασίου, εμποδίζοντας την είσοδο αυτοκινήτων και απεργοσπαστικές κινήσεις, που ενθαρρύνονταν από τη διεύθυνση της εταιρίας. Οπως καταγγέλλει ο Γ. Χατζηεμμανουήλ,μέλος της διοίκησης του σωματείου, "τα μέλη της περιφρούρησης δέχτηκαν επίθεση χτες το πρωί από έναν εργολάβο, που βαλτός από την εταιρία, ήθελε, με την προκλητική του συμπεριφορά, να δημιουργήσει επεισόδιο και να αποπροσανατολίσει με τον τρόπο αυτό τον αγώνα των εργαζομένων". Οπως μας δηλώνουν οι απεργοί, ο νομικός της εταιρίας και η διεύθυνση, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, έγραφαν τα ονόματα όσων περιφρουρούσαν την πύλη και απειλούσαν ότι θα τους διώξουν δικαστικά.

Επίσης, το σωματείο καταγγέλλει ότι η διεύθυνση του εργοστασίου, για να μη σταματήσει η παραγωγή, κράτησε τους εργαζόμενους της προηγούμενης βάρδιας από την ώρα που άρχιζε η απεργία. Η Επιθεώρηση Εργασίας επισήμανε το γεγονός πως απασχολείται παράνομα το προσωπικό για πάνω από 24 ώρες και ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες καταγγέλλοντας την εταιρία.

Με παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΕΚΘ, που βρέθηκε στο εργοστάσιο δίπλα στους εργαζόμενους αμέσως μετά την κήρυξη της απεργίας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από εκπροσώπους της Επιθεώρησης Εργασίας σε τμήματα του εργοστασίου και διαπιστώθηκε ότι αυτά λειτουργούσαν με διευθυντικά στελέχη της εταιρίας αντί για το ειδικευμένο προσωπικό. "Στα τμήματα δουλεύουν τα στελέχη της επιχείρησης και με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία. Για να καταλάβετε, δουλεύουν χημικοί μηχανικοί, υπομηχανικοί, οι οποίοι δεν είναι αυτοί που χειρίζονται σε κάθε βάρδια τα μηχανήματα, παρά ασκούν μόνο εποπτικό έργο. Η Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησε να σταματήσει η λειτουργία αυτών των τμημάτων, ενώ το σωματείο μας θα υποβάλει μηνύσεις στη διεύθυνση της εταιρίας", μας λέει ο γραμματέας του σωματείου, Η. Κωνσταντινίδης.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του ΕΚΘ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ για την υπογραφή της σύμβασης.

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Τα θέματα της συνέλευσης είναι η Πρωτομαγιά και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Για την οικονομική στήριξη του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ανοίχτηκ

Για την οικονομική στήριξη του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα. Καλούνται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι, που θέλουν έναν ταξικό, αγωνιστικό γιορτασμό, να καταθέσουν τη συνδρομή τους στο λογαριασμό με αριθμό 10894404614, του υποκαταστήματος πλατείας Βάθης της Εθνικής Τράπεζας.

Να σταματήσει το καθεστώς επίταξης

Να σταματήσει το καθεστώς της επίταξης που χρησιμοποιείται για την επάνδρωση των βοηθητικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως είναι τα υδρογραφικά, απαιτεί από την κυβέρνηση με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Πρόκειται, για καταναγκαστική εργασία, επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, που είναι αντίθετη με κάθε έννοια ελευθερίας, με τις διατάξεις του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων που την κατοχυρώνουν.

Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στην επίταξη του προσωπικού "με ένα νομοσχέδιο που να κατοχυρώνει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των ναυτικών που υπηρετούν σε αυτά τα πλοία και να τους εξασφαλίζει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής όπως και για τους υπόλοιπους Ελληνες ναυτικούς του Εμπορικού Ναυτικού".

Από τον περσινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ