ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα για τους φοιτητές

Στη 1 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου // «Εφαρμοστικές» τροπολογίες για τον κατάπτυστο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη κατέθεσε η κυβέρνηση

Από προηγούμενο συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων
Από προηγούμενο συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων
Συνεχίζοντας δυναμικά την κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής τους δράσης απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στις σπουδές και τις ζωές τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε νέο φοιτητικό συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, μετά την ολοκλήρωση του διήμερου αποκλεισμού του Ιδρύματος.

Οι φοιτητές κλιμακώνουν τον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές, τα εργαστήρια, οι κλινικές τους με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και για να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Ο αγώνας αυτός γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο να δυναμώσει μετά την κατάθεση χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση «εφαρμοστικών» τροπολογιών για τον κατάπτυστο νόμο.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία που ορίζει τη 15η Μάη ως ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, στην κατεύθυνση υλοποίησης του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των Πρυτανικών Συμβουλίων των ΑΕΙ σχετικά με τις Επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας και με θέματα που αφορούν το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων.

Με άλλο προτεινόμενο άρθρο γίνεται αναπροσαρμογή του μέγιστου αριθμού των εξαμήνων φοίτησης που τίθεται ως προϋπόθεση για φοιτητές τμημάτων ΤΕΙ, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εφόσον περιλαμβάνονται πρακτικές, κλινικές ή εργαστηριακές ασκήσεις.

Χτες οι φοιτητές απέκλεισαν από το πρωί το Ιδρυμα, τοποθετώντας πανό στις εισόδους του. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, μέλη Συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη της Θεολογικής Σχολής, στο οποίο ανέγραψαν «Ως εδώ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω. Στα όνειρά μας δεν χωρά βία και καταστολή. Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά. Πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές!».

Αργότερα, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Τμήμα και στη συνέχεια στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας άμεση επανεκκίνηση των κλινικών και των εργαστηρίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και την ένταξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του τμήματος στη σχετική ΚΥΑ.

Απαίτησαν, ακόμη, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του Τμήματος, να γίνουν προσλήψεις μελών ΔΕΠ και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και να υπάρξει απαλλαγή τους από τα δίδακτρα για τα εξάμηνα που δεν πραγματοποιείται διά ζώσης εκπαίδευση και κλινική άσκηση. Στην κινητοποίησή τους εκδήλωσε τη στήριξή του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Γεωλογικού. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αποφάσισαν να συμμετέχουν με δικό τους μπλοκ στο σημερινό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις σήμερα έξω από τρία δημαρχεία

Διεκδικούν ασφαλή σχολεία και όχι εξεταστικά κέντρα

Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού και Καλαμαριάς, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και ενάντια στη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο.

Στο μεταξύ, μέρα με τη μέρα τα κρούσματα στα Λύκεια που άνοιξαν την προηγούμενη βδομάδα πολλαπλασιάζονται. Χτες ξεπέρασαν τα 300 τα σχολεία που είτε εξολοκλήρου είτε τμήματά τους παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων, αποδεικνύοντας πως το μέτρο των self tests σε τίποτα δεν διασφαλίζει την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, αφού δεν συνδυάζεται με μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, αύξησης του προσωπικού καθαριότητας κ.λπ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες το απόγευμα εκπρόσωποι του Συντονιστικού της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισαν ως μια πρώτη νίκη τη διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει ότι δεν θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις και ότι δεν θα ισχύσει για φέτος η τράπεζα θεμάτων, που στην προηγούμενη εφαρμογή της άφησε μετεξεταστέο το 40% των μαθητών.

Οπως είπαν ο Αρης, πρόεδρος του 15μελούς 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, η Ελίνα από Λύκειο της Μαλακοπής και ο Γιάννης από Γυμνάσιο της Καλαμαριάς, από την πρώτη στιγμή οι μαθητές παλεύουν για ασφαλή λειτουργία των σχολείων και όλους αυτούς τους μήνες έχουν αναδείξει τις διεκδικήσεις τους μέσα από πολύμορφες δράσεις. Συνεχίζουν τον αγώνα και καλούν σε ακόμη πιο μαζική συμμετοχή των μαθητών.

Στις σημερινές δράσεις καλούν: 1ο ΓΕΛ Συκεών, 1ο Γυμνάσιο και 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 2ο ΓΕΛ και 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 2ο ΓΕΛ Θέρμης, 4ο ΓΕΛ και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 19ο ΓΕΛ, Α1 και Α3 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και Α1 1ο ΓΕΛ Νεάπολης.

Στον Βόλο

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 12.30 μ.μ. εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης του Βόλου, με αίτημα να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας για την ασφαλή λειτουργία και το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Οπως καταγγέλλουν, «αρκετά σχολεία και τμήματα στην περιοχή μας κλείνουν άρον - άρον γιατί μετρούν κιόλας κρούσματα. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, επιδεινώνοντας τα σοβαρά κενά που έχουν δημιουργηθεί εδώ κι έναν χρόνο στη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά και στην κοινωνικοποίηση και τον υγιή ψυχισμό τους».

Τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν είναι: Μετάλλου, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθαριστριών - Καθαριστών, Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

Απαράδεκτες πιέσεις σε πανεπιστημιακούς

Ελεγχόμενοι για τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα βρίσκονται πανεπιστημιακοί που παρέδωσαν διά ζώσης μαθήματα σε σχολές και ανοιχτούς χώρους των ιδρυμάτων. Πρόκειται για πανεπιστημιακούς που στέκονται στο πλευρό των φοιτητών, στον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές και συμμετέχουν σε συμβολικά διά ζώσεις μαθήματα που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Χαρακτηριστικά, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, 3 τουλάχιστον πανεπιστημιακοί κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Ιδρύματος. Τη διαμαρτυρία του για το γεγονός εξέφρασε το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου στη διοίκηση του ιδρύματος, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες κινήσεις έγιναν και απέναντι σε πανεπιστημιακούς στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος δραστηριοτήτων προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Σήμερα Πέμπτη:

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις Σταυρούπολης διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ., στο κόκκινο πάρκο Ηλιούπολης, συζήτηση με θέμα «60 χρόνια από την κατάκτηση του Διαστήματος! Ποιο σχολείο έστειλε τον Γκαγκάριν στο Διάστημα; Συζητάμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα».

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους Γεωτέχνες οργανώνουν στις 6 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Ψάξε την πραγματική ουσία, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», στα γρασίδια της Γεωπονίας. Θα μιλήσει η Παρασκευή Τσεκούρα, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.

-- Η ΤΟ ΣΘΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 6 μ.μ., με θέμα «9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών», στην πλατεία Χημείου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσούγγαρης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ διοργανώνει στις 6 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: «Ludwig van Beethoven, ένας μεγάλος συνθέτης στις μεγάλες ρωγμές της Ιστορίας», στην αυλή του ΠΑΜΑΚ. Θα μιλήσει ο Θάνος Κατσάρας, φοιτητής του ΜΕΤ.

Αποχαρακτηρίζεται οικόπεδο όπου θα χτιζόταν σχολείο

Συγκέντρωση - σύσκεψη στο χώρο του οικοπέδου, που η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει και να επιστρέψει στους προγενέστερους ιδιοκτήτες, στερώντας από τον λαό της περιοχής και τα παιδιά του άλλον έναν χώρο που προοριζόταν να γίνει σχολείο, οργανώνουν φορείς της περιοχής, την Κυριακή 25 Απρίλη, στις 11 π.μ. Πρόκειται για το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στην «Αλυσίδα» - μεταξύ των οδών Δανιόλου και Αλ. Σταύρου - που θα στεγάζονταν τα 17ο και 19ο Νηπιαγωγεία. Οι φορείς που οργανώνουν τη σύσκεψη είναι: Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Γυναικών 5ης Δημοτικής Κοινότητας (μέλος της ΟΓΕ), Κοινωνικός Σύνδεσμος Κατοίκων Χαριλάου, Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ