ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζει να αποκαλύπτεται η τραγική κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Γερμανική έρευνα επιβεβαιώνει τη μεγαλύτερη διασπορά σε βιομηχανικές περιοχές

(c) dpa-Zentralbild

Καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας με πάνω από 143,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 3,060 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, εξακολουθεί να αποκαλύπτεται σε όλο τον κόσμο η τραγική κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τα οποία μετά από ένα χρόνο παραμένουν αθωράκιστα.

Στις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, σε Γαλλία και Γερμανία, οι ΜΕΘ «στενάζουν», ενώ στην Ασία εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ινδίας...

Νοσοκομεία μένουν χωρίς οξυγόνο στην Ινδία

Αναλυτικότερα, η Ινδία κατέγραψε χτες πάνω από 2.000 θανάτους και σχεδόν 300.000 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες. Ηταν η 6η συνεχόμενη μέρα με πάνω από 1.000 ημερήσιους θανάτους. Συνολικά πάνω από 182.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί 15,6 εκατ. κρούσματα.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους ορισμένα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί δεν διαθέτουν πλέον παρά «μερικές ώρες» αποθεμάτων οξυγόνου. Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τα αποθέματα αρκούν για 8 έως 24 ώρες στα δημόσια νοσοκομεία και μόλις για 4 έως 5 σε ορισμένα ιδιωτικά. Παράλληλα, σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με COVID-19.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τουλάχιστον 22 ασθενείς πέθαναν σε δημόσιο νοσοκομείο στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στο δε ιδιωτικό νοσοκομείο «Apollo» της πρωτεύουσας, το προσωπικό ανέφερε πως τη νύχτα της Τρίτης το οξυγόνο εξαντλήθηκε προτού έρθουν προμήθειες, «δύο δεξαμενοφόρα φορτηγά» τα μεσάνυχτα. Πλέον οι προμήθειες αρκούν για 12 έως 14 ώρες και η ζωή 200 ασθενών «κρέμεται από μια κλωστή»...

Απεγνωσμένοι συγγενείς ασθενών είναι συχνά αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «πλημμυρίσει» από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξετάζει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδιάζεται να ενταχθούν και οι περιοχές Οζάκα και Χόγκο. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας πλήττει ιδιαίτερα τις πυκνοκατοικημένες περιοχές και επιβαρύνει για ακόμη μια φορά το σύστημα Υγείας. Εως την Τρίτη καταγράφονταν συνολικά 542.000 λοιμώξεις και πάνω από 9.700 θάνατοι.

Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα και πιο αργή μείωση στις βιομηχανικές περιοχές

Στη Γερμανία συνεχίζεται η αύξηση σε κρούσματα και θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό σε ΜΕΘ προσεγγίζει τις 5.000, με τη Γερμανική Διεπιστημονική Ενωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (Divi) να δηλώνει πως η τελευταία φορά που υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση ήταν στα μέσα Γενάρη. Στο μεταξύ, χιλιάδες κρεβάτια ΜΕΘ στη Γερμανία είτε παραμένουν κλειστά είτε είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού... Ο πρόεδρος της Divi ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νέοι, συχνά πολύ νέοι, ασθενείς με Covid-19, 30 ή 40 ετών εισάγονται κάθε μέρα στις ΜΕΘ. Η πίεση είναι μεγάλη επειδή πρέπει παράλληλα να νοσηλευτούν και άλλα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, πρέπει επίσης να γίνουν εγχειρήσεις».

Στο μεταξύ, έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου «Χάινριχ Χάινε» του Ντίσελντορφ διαπίστωσε μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς και συσχέτιση των κρουσμάτων σε παραγωγικές ηλικίες με το βαθμό απασχόλησης και το μέγεθος των βιομηχανιών σε ορισμένες περιοχές. Διαπιστώθηκε ότι οι επαρχίες με συγκριτικά υψηλά ποσοστά απασχόλησης είχαν υψηλότερα συνολικά κρούσματα. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων ήταν συχνά ταχύτερη και υψηλότερη. Οι περιφέρειες με υψηλό ποσοστό εργαζομένων σε βιομηχανίες είχαν και εξακολουθούν να έχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με τις περιοχές με λιγότερο έντονο βιομηχανικό τομέα. Επίσης, μετά από μέτρα lockdown, τα κρούσματα μειώθηκαν σε αυτές τις περιοχές με πιο αργούς ρυθμούς.

Στη Ρωσία, με σταθερά 300 - 400 νεκρούς κάθε μέρα εδώ και μήνες (σχεδόν 107.000 είναι συνολικά οι καταγεγραμμένοι θάνατοι), τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «γονατίσει» από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, αναπνευστήρων και άλλων υλικών, ακόμη και σε ελλείψεις αποθεμάτων τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξέφρασε την «πεποίθηση ότι η Ρωσία θα κατορθώσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία με επιτυχία»... Χαρακτήρισε «αναπόφευκτες» τις απώλειες από την πανδημία που επιβεβαίωσαν την «πρώτη εθνική προτεραιότητα» για επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Η Ρωσία θα διατηρήσει τους στρατηγικούς της στόχους να οδηγηθεί έως το 2030 σε αύξηση του πληθυσμού και σε αύξηση του μέσου όρου ζωής στα 78 χρόνια, είπε.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι λαοί έρχονται αντιμέτωποι με τις ανεπαρκείς ποσότητες εμβολίων... τα «γερά πορτοφόλια» δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Σε ένα ακόμα παράδειγμα «εμβολιαστικού τουρισμού», η ρωσική υπηρεσία της «Deutsche Welle» αναφέρει ότι από τα μέσα Απρίλη, Γερμανοί φτάνουν με οργανωμένα γκρουπ στη Ρωσία, για ταξίδι και εμβολιασμό, με το συνολικό πακέτο να κοστίζει 2.300 ευρώ...

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
«Φρακαρισμένες» μέχρι τον Ιούλη οι λίστες για ακτινοβολίες

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα επαγγελματία φορτηγατζή που μίλησε στον «Ριζοσπάστη»

Στην επιφάνεια βγαίνουν όλες οι διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που πλέον έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά τη μετατροπή του σε μίας νόσου.

Καρκινοπαθής διαγνώστηκε πριν έναν μήνα στο ΚΑΤ, όπου και χειρουργήθηκε. Με τη βιοψία χρειάστηκαν κάποιες συμπληρωματικές μοριακές εξετάσεις, «οι οποίες όμως δεν συνταγογραφούνται. Μπορούσαμε να τις κάνουμε στον Ευαγγελισμό, αλλά πλέον είναι νοσοκομείο για Covid-19, υπάρχει αναμονή, πρέπει να μπεις στη λίστα, ενώ και τα αποτελέσματα αργούν πολύ», αναφέρει ο ίδιος στον «Ριζοσπάστη».

«Αναγκαστικά πήγαμε σε ιδιωτικό εργαστήριο και πληρώσαμε 850 ευρώ! Για τις ακτινοβολίες με παραπέμπουν στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (το οποίο οδεύει και αυτό προς μετατροπή του σε Covid) και μου λένε ότι υπάρχει μεγάλη ουρά, η σειρά μου θα έρθει μετά τον Ιούλη! Οπότε τι κάνεις; Ξέρεις αν έχεις τέτοιο περιθώριο; Πάω σε ιδιωτικό και μου δίνουν "προσφορά", 2.500 ευρώ για 25 ακτινοβολίες....», συνεχίζει.

Χτες το πρωί, μαζί με συναδέλφους του από το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, προβάλλοντας μέσα και από το προσωπικό του παράδειγμα τον επείγοντα χαρακτήρα που έχουν οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, σωματείων και φορέων του κινήματος για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα.

«Κατεβαίνουμε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα καρκινοπαθούς συναδέλφου μας φορτηγατζή, μέλους του σωματείου μας, που δίνει μάχη για την υγεία του. Δικαίωμα που η κυβερνητική πολιτική τού το στερεί, όπως και σε χιλιάδες άλλους φτωχούς ασθενείς, για τους οποίους ο μόνος δρόμος που τους αφήνει ανοιχτό είναι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, που απαιτούν πελατεία και χιλιάδες ευρώ (...) H κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι "όλα βαίνουν καλώς", ενώ αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι βγήκανε τα άπλυτα στη φόρα κι αυτοί προσπαθούν να μας τα πασάρουν για καθαρά και σιδερωμένα», σημειώνει το Σωματείο, μέλη του οποίου παραπέμφθηκαν σε «κάποιον στο υπουργείο Υγείας ...ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος».

Στο 48% ο εμβολιασμός για τον HPV στη χώρα

O ρόλος του ιού HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) καθώς και οι θεαματικές εξελίξεις στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του απασχόλησαν τη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου τις προηγούμενες μέρες.

Στις αναφορές για τα είδη καρκίνου που μπορούν να αναπτυχθούν ως απόρροια της μόλυνσης με τον ιό HPV, καθώς και τις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια κάποιοι εξ αυτών, υπογραμμίστηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που παρέχονται πλέον τόσο στην πρωτογενή (εμβόλια), όσο και στη δευτερογενή πρόληψη (HPV test) εναντίον των καρκινογόνων τύπων του ιού HPV.

«Στην Ελλάδα, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας από το 2008, ο εμβολιασμός κατά του HPV (εμβόλιο για νεαρά αγόρια και κορίτσια, πρόληψης εμφάνισης πολλών τύπου καρκίνου) παραμένει εν πολλοίς ευκαιριακός και συγκυριακός, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεωρεί ότι αποτελεί "υποχρέωση" μόνο των κοριτσιών/γυναικών», είναι μια από τις επισημάνσεις που ακούστηκε στην ημερίδα.

Οπως επισημάνθηκε, «ο μαζικός εμβολιασμός σε νεαρές ηλικίες αποτελεί την καλύτερη πρωτογενή πρόληψη, αφού καλύπτει το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνων σχετιζόμενων με τον ιό, ενώ σε συνδυασμό με το τεστ ΠΑΠ και το νέο HPV DNA test μπορεί να προλάβει την συντριπτική πλειοψηφία περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνων προερχόμενων από τον HPV». Παρ' όλα αυτά εμφανίζεται μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, που φτάνει κατά μέσο όρο μόλις στο 48%, δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Σήμερα θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test στα εξής σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι:

  • Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα»
  • Δ. Αμαρουσίου, Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ)
  • Δ. Πειραιά, Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι
  • Δ. Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό parking στο ύψος της πεζογέφυρας)
  • Δ. Διονύσου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγιος Στέφανος
  • Δ. Νέας Ιωνίας, Παλαιών Πατρών Γερμανού & Καρολίδου
  • Δ. Νέας Σμύρνης, Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης
  • Δ. Χαϊδαρίου, Αναγεννήσεως 25 (2ο κλειστό γήπεδο)
  • Δ. Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος, Ιλιον
  • Νότια Πύλη ΔΕΘ
  • Δ. Καλαμαριάς, στην πλατεία Δημαρχείου, στον Πεζόδρομο
  • Drive through στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, Ηπείρου 19, Πανόραμα
  • Δ. Ευόσμου - Κορδελιού, πάρκο Μουσών
  • Δ. Παύλου Μελά, μπροστά στο δημαρχείο Πολίχνης
  • Δ. Αμπελοκήπων, Φιλιππουπόλεως και Μ. Αλεξάνδρου


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ