ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαχητική κινητοποίηση για μέτρα προστασίας στον ΟΑΣΘ και ενίσχυση του στόλου

Ξεχειλίζει η οργή μετά τον θάνατο τεσσάρων εργαζομένων από επιπλοκές του κορονοϊού

Μέτρα προστασίας της υγείας και αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου της πόλης απαίτησαν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα έξω από το ΥΜΑΘ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, που επιβεβαιώνουν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπου παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες.

Τελευταίο θύμα στη μακάβρια λίστα των νεκρών ήταν ένας 43χρονος οδηγός, πατέρας τριών παιδιών, που πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού. Ηταν ο 4ος νεκρός εργαζόμενος μέσα σε έναν μήνα και ο 7ος στη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 250 εργαζόμενοι νόσησαν, ποσοστό 12,5% σε σύνολο 2.000 εργαζομένων, ενώ χτες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν σε 43.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΟΑΣΘ που όχι μόνο δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, αλλά αντίθετα με τις επιλογές της τους εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει μετατρέψει τους ελεγκτές σε μεταφορείς και διασπορείς του ιού, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στους ελέγχους των επιβατών και να μετακινούνται από λεωφορείο σε λεωφορείο. Οπως λένε, από τους περίπου 80 ελεγκτές σχεδόν οι μισοί βρέθηκαν θετικοί και νόσησαν!

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν ο Νικήτας Τσαρίδης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ΟΑΣΘ και ο Γιώργος Ραπτάκης, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που άφησε το λαό απροστάτευτο από την πανδημία και ρημάδια, χωρίς προσωπικό, τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, ενώ κλείνει τα αυτιά στα δίκαια αιτήματα για ενίσχυση των συγκοινωνιών και καταργεί εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.

Τα εργατικά σωματεία διεκδικούν: Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Καθημερινή υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την ανάληψη εργασίας. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Καθημερινό έλεγχο της διασποράς με τεστ σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες σε εργαζόμενους και επιβάτες, καθημερινή απολύμανση των χώρων αναμονής και των οχημάτων. Περιορισμό της μετακίνησης των εργαζομένων σε διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές. Αγορά καινούργιων λεωφορείων. Πύκνωση των δρομολογίων σε γραμμές και ώρες αιχμής, όπου υπάρχει συνωστισμός. Χρηματοδότηση για την άμεση επισκευή λεωφορείων του ΟΑΣΘ και ειδικά των αρθρωτών. Επίταξη για όσο διαρκεί η πανδημία σε όλο τον διαθέσιμο στόλο οχημάτων που υπάρχει (ΚΤΕΛ και τουριστικά). Προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες (τεχνίτες - οδηγοί).

Πάνω από 80 κρούσματα σε γνωστή ψυχιατρική κλινική

Σε απόγνωση βρίσκονται οι συγγενείς τροφίμων σε γνωστή ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στα νότια προάστια, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο ενημερώθηκαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα ξεπερνούν τα 80!

Από τότε μέχρι και σήμερα, η ενημέρωση για την πορεία των ασθενών γίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο κατόπιν πίεσης των οικείων. Τα αγωνιώδη ερωτήματά τους, όπως αν υπάρχει πνευμονολόγος στην κλινική, αν υπάρχει υποδομή παροχής οξυγόνου, τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε περίπτωση διακομιδής νοσηλείας σε κάποιο νοσοκομείο, παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητα σύμφωνα με καταγγελίες. Να σημειωθεί ότι οι συγγενείς έχουν να δουν από κοντά τούς τρόφιμους της κλινικής εδώ και έναν χρόνο, από τον Φλεβάρη του 2020.

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι τρόφιμοι;

«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε να τους δούμε ή να τους πάρουμε σπίτι κάποιες μέρες. Το Σάββατο μας ενημέρωσαν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό. Από κει και μετά έχει ξεκινήσει ένας γολγοθάς, να είμαστε κρεμασμένοι στα τηλέφωνα, παίρνουμε και μας κάνουν μπαλάκι από το ένα κτίριο στο άλλο. Η όποια ενημέρωση έχουμε είναι κατόπιν δικής μας πίεσης και επιμονής. Δεν ξέρω πού και με ποιον να μιλήσω. Ποιο είναι το πρωτόκολλο σε περίπτωση που χρειαστεί να διακομιστεί; Ξέρουμε ότι ένα τμήμα του προσωπικού και όλοι οι τρόφιμοι δεν έχουν εμβολιαστεί», καταγγέλλει ένας από τους συγγενείς.

Στην ανάγκη του εμβολιασμού, καθώς είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, οι συγγενείς εισπράττουν την απάντηση ότι «δεν έχει έρθει η σειρά των ψυχιατρικών νοσημάτων»!

Αλλος συγγενής καταγγέλλει στην εφημερίδα σχετικά με τον δικό του άνθρωπο, που πάσχει συγχρόνως και από ΧΑΠ (χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια) και «σήμερα είναι 82 ετών. Το Σάββατο ενημερώθηκαν ότι όλο το κτίριο είναι γεμάτο κρούσματα, περίπου 150 τρόφιμοι. Εδώ και έναν χρόνο δεν μπορούμε να τους δούμε από κοντά, αφήνουμε στην πύλη τρόφιμα και παίρνουμε τα άπλυτα. Λόγω ηλικίας μπορούσε να εμβολιαστεί από τον Φλεβάρη και μας απάντησαν από την κλινική όχι, θα έρθει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να κάνει τον εμβολιασμό όταν έρθει η σειρά τους. Πότε; Κινδυνεύουν. Εχουν περάσει τέσσερις μήνες και αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε σαν το σκυλί στο αμπέλι ενώ δικαιούνται να εμβολιαστούν έγκαιρα»...

Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα, όπως κάνει εξάλλου από την αρχή της πανδημίας, αρνούμενη να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα για όσους νόσησαν με κορονοϊό σε κλειστές δομές και την εξέλιξή τους, ενισχύοντας την ασυδοσία των επιχειρηματιών Πρόνοιας, ξηλώνοντας και τις ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες προνοιακές δομές, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες αβοήθητες.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Μέτρα για να μη σκοτώνονται οι εργάτες για τα κέρδη εργολάβων και μετόχων

Περιοδεία στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Περιοδεία στη Κοζάνη πραγματοποίησε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΟ Κοζάνης και της ΤΟ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Το πρωί, ο Λ. Στολτίδης επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου την προηγούμενη βδομάδα έχασαν τη ζωή τους τρεις εργολαβικοί εργάτες μετά από ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα. Συναντήθηκε με εργαζόμενους του ΑΗΣ, ενώ μετά βρέθηκε και στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Εκεί, μαζί με κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν η Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης, Τίνα Κουζιάκη, και η Κατερίνα Λιάκου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον διοικητή του νοσοκομείου, Στ. Γκανάτσιο, και με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ο Λεωνίδας Στολτίδης μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να μην ανεχτεί ο λαός ότι δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η δύναμή τους είναι η σιωπή μας». Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της περιοδείας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη οργανωμένα να διεκδικήσουν μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και μέτρα προστασίας για να μη σκοτώνονται στον βωμό της κερδοφορίας εργολάβων και μετόχων».

Ανάγκη οργάνωσης του αγώνα σε επίπεδο αντεπίθεσης

Στις συναντήσεις στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε στο κλιμάκιο του Κόμματος η κατάσταση που επικρατεί εκεί, ότι δέχεται όλο αυτό το διάστημα μεγάλη πίεση από την πανδημία, έχοντας μετατραπεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε μιας νόσου.

Από την πλευρά του, ο Λ. Στολτίδης επισήμανε την ανάγκη της διεκδίκησης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς υπάρχουν πολυάριθμοι εργαζόμενοι με «ελαστικές» μορφές εργασίας.

Κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, που λειτουργούν ως μιας νόσου, σε βάρος των ασθενών με άλλα νοσήματα. Επίσης, για την ανυπαρξία επιδημιολογικού ελέγχου λόγω του υποστελεχωμένου προσωπικού του ΕΟΔΥ αλλά και την έλλειψη μέτρων σε εστίες υπερμετάδοσης.

«Η κατεύθυνση της ΕΕ, την οποία ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις», τόνισε, «οδηγεί τα δημόσια συστήματα Υγείας στο να παρέχουν ένα "βασικό πακέτο" υπηρεσιών, οδηγώντας τα υπόλοιπα στον ιδιωτικό τομέα (...) Και την ίδια ώρα, το πολυδιαφημισμένο σχέδιο ανάκαμψης δεν προβλέπει ούτε φράγκο για ανάγκες του λαού όπως η Υγεία και η Παιδεία». Μάλιστα σημείωσε πως σε αντίθεση, ο νέος γύρος χρηματοδότησης του κεφαλαίου γίνεται με όρο νέες περικοπές στις δαπάνες που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, σακάτεμα της τιμής της εργατικής δύναμης και χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως και παράλληλη συντριβή των μικρών αυτοαπασχολούμενων και βιοπαλαιστών αγροτών.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στην Υγεία κι άλλους κλάδους να οργανώσουν τον αγώνα τους σε επίπεδο αντεπίθεσης προκειμένου να διεκδικήσουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί τη δημόσια Υγεία προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Διαμαρτυρία στην ΕΥΔΑΠ για τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό έκαναν χτες εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα της ΕΣΚ, απαιτώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε καθώς οι εργαζόμενοι θρηνούν τον δεύτερο νεκρό συνάδελφό τους, ενώ τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς τους καταγράφονται αυξημένα.

Η ΕΣΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, ενώ νοσηλευόταν διασωληνωμένος. «Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για τα τραγικά περιστατικά», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Οπως εξηγεί, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που «προσεγγίζουν πλέον τα 150» και οι δύο νεκροί εργαζόμενοι είναι το αποτέλεσμα της μη τήρησης των απαιτούμενων μέτρων.

Η ΕΣΚ, ανάμεσα σε άλλα, διεκδικεί από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να πυκνώσει τα διαγνωστικά τεστ και να τα επεκτείνει στους εργαζόμενους στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μενίδι, Ασπρόπυργο, Κιούρκα) καθώς και σε όλους τους τομείς αποχέτευσης. Τονίζει ακόμα την ανάγκη να τηρείται το καθεστώς επιφυλακής - εφεδρείας, ειδικά στις Γ. Διευθύνσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης και στα περιφερειακά κέντρα που έχουν επαφή με κοινό, καθώς και να μην «ανακατεύεται» το προσωπικό στις βάρδιες. Απαιτεί την πραγματοποίηση απολυμάνσεων, τη χορήγηση νέων μασκών στους εργαζόμενους, την ενημέρωση για τα κρούσματα και τη διενέργεια μοριακού τεστ με έξοδα της ΕΥΔΑΠ για όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ