ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θα συνεχίσει την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου «με όποιο κόστος»

Eurokinissi

Μέτρα απομείωσης του κρατικού χρέους ως την αναγκαία ώθηση για να εισέλθει η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης ζητά ο πρωθυπουργός με άρθρο του στην εφημερίδα «Wall Street Journal», αφού προηγουμένως διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του εφάρμοσε και θα συνεχίσει να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική που απαιτείται για τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος «παρά το πολιτικό κόστος που αυτό μπορεί να συνεπάγεται»!

Το άρθρο, με τίτλο «Είναι ώρα να δοθεί στην Ελλάδα χώρος να αναπτυχθεί», που δημοσιεύτηκε χτες ενώ εξελίσσονται τα παζάρια στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για το ελληνικό κρατικό χρέος, περιλαμβάνει τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για υλοποίηση μέχρι κεραίας παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Εκεί, ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης» έχοντας «η Ελλάδα εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, έναντι χρηματοδοτικής υποστήριξης» και «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος των τριών διαδοχικών προγραμμάτων προσαρμογής».

Ως απόδειξη των επιδόσεων της κυβερνητικής πολιτικής προβάλλει τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ισχυριζόμενος ωστόσο ότι «αυτή η υπεραπόδοση είναι το αποτέλεσμα μιας προοδευτικής φορολογικής πολιτικής που εκσυγχρόνισε το φορολογικό μας σύστημα και αντιμετώπισε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή», όπως με θράσος «βαφτίζει» τη φορολεηλασία του λαού και το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αξιοποιεί και τα εύσημα του ΟΟΣΑ, που «χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις το 2015».

«Στοχοπροσηλωμένος» στην ανάπτυξη του κεφαλαίου

Παραδεχόμενος το σκοπό αυτής της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι «ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος που παρέχει δίκαιους όρους προς όλους τους οικονομικούς παράγοντες, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα. Εν ολίγοις, έχουμε θέσει τη βάση για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που επικεντρώνεται στην καινοτομία και τις εξαγωγές».

Στο πλάι αυτών των γενναιόδωρων για το κεφάλαιο μέτρων ο πρωθυπουργός τοποθετεί και τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, τα οποία «βαφτίζει» συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Κατόπιν μιας τέτοιας «καλής διαγωγής», ο Αλ. Τσίπρας ζητά «αποφασιστικά βήματα σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, κατά τρόπο που δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Οι τεχνικές λύσεις που το καθιστούν πολιτικά βιώσιμο υπάρχουν».

Εξηγώντας τη σημασία των μέτρων αυτών για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα, προσθέτει ότι «ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσο- και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργήσει έναν ηπιότερο δημοσιονομικό διάδρομο και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα δώσει το σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα πως η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα».

Διαβεβαιώνει ότι σε αντάλλαγμα η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί «να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πιστωτές μας παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν»! Τοποθέτηση που επιβεβαιώνει την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική «πάση θυσία», αλλά και ότι τα περί «ανάπτυξης για όλους» συνιστούν απάτη προκειμένου να συρθεί ο λαός στα προτάγματα του κεφαλαίου, για την ικανοποίηση των οποίων θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας, σκιαγραφώντας τις οξυμένες αντιθέσεις που αντανακλώνται και στα παζάρια για το ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτει ότι «η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο και καθυστερεί την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη». Ανασύρει δε το χαρτί της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και τους «κινδύνους» που τροφοδοτούν οι ανταγωνισμοί καπιταλιστικών κρατών και κέντρων αναφέροντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «το πεδίο όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έρχονται στην επιφάνεια. Το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας».

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας, κρύβοντας τον χαρακτήρα της ΕΕ και την πηγή των αντιθέσεων που δοκιμάζουν τη συνοχή της, και εκφράζοντας τη βασική γραμμή της εγχώριας αστικής τάξης σημειώνει πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμα τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης παράλληλα με νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση. Αυτές τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό και εγείρουν υπαρξιακούς κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση σε μια περίοδο που η απάντηση είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Συνάντηση Δραγασάκη με ΑΧΕΠΑ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ενωσης (ΑHEPA) είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας.

Ο Γ. Δραγασάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, επισημαίνοντας προς επιβεβαίωση της σημασίας που αποδίδουν στη λαϊκή χειραγώγηση «την ανάγκη συστράτευσης όλων στην εθνική προσπάθεια για το τέλος των μνημονίων, την άρση της επιτροπείας και την οριστική έξοδο από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη συμβολή της ομογένειας και το ρόλο της ΑΧΕΠΑ σε ΗΠΑ και Καναδά.

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εστίασε στην τόνωση των επενδύσεων και ανέλυσε «τα κίνητρα που προσφέρονται για επενδυτικά σχέδια μακράς πνοής σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα», σημειώνοντας τη σημασία των ξένων επενδύσεων για «το συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό», όπως εξάλλου έχει επισημάνει και το εγχώριο κεφάλαιο με παρεμβάσεις του.


Καβγάς εντυπώσεων για τη Βενεζουέλα

Κόβοντας και ράβοντας ο καθένας στα μέτρα του την πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΝΔ ενέταξαν τις τελευταίες μέρες στο μεταξύ τους καβγά τις διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο που γίνονται στη Βενεζουέλα. Αξιοποιώντας παλιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τις σχέσεις και τις επαφές τους με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η ΝΔ ζήτησε σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ώστε να εγκρίνει ψήφισμα για τη «δραματική κατάσταση» και τον «σεβασμό της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει το καθεστώς της Βενεζουέλας, το οποίο χαρακτηρίζει «κομμουνιστική δικτατορία» (!). Το αίτημα της ΝΔ απέρριψε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κώστας Δουζίνας, επικαλούμενος τυπικούς λόγους, όπως ότι «η Βουλή και προφανώς οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές δεν κάνουν ψηφίσματα» και ότι «ουδέποτε στο παρελθόν, και τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει συνεδριάσει αυτή η Επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση σε ένα άλλο κράτος».


ΝΔ
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει το «θάρρος» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Την κριτική προς την κυβέρνηση ότι δεν έχει το «θάρρος» και τη «διαχειριστική ικανότητα», ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα όλη την αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη η ανάκαμψη του κεφαλαίου, συνεχίζει η ΝΔ. Την ίδια ώρα, δηλώνει στο κεφάλαιο τη δική της «αποφασιστικότητα» και «ετοιμότητα» να αναλάβει το τιμόνι της αστικής διαχείρισης, επιχειρώντας παράλληλα να απαντήσει και στην κριτική που της γίνεται από αστικά επιτελεία και φαίνεται να επιδρά ως ένα βαθμό και στο εσωτερικό του κόμματος, για το αντιφατικό της κριτικής της στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που επί της ουσίας στηρίζει τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας δήλωνε χτες ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας» ονοματίζοντας ως πτυχή της τη «γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα». Πρόσθεσε ότι «με αυτήν την κυβέρνηση, η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη: Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση». Οτι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων».

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «Σκάι» είπε πως «εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη διαχειριστική δυνατότητα ή το πολιτικό θάρρος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να γυρίσει η Ελλάδα σε μια "ιστορία επιτυχίας". Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση, ό,τι και να συμβεί, θα βρίσκει τρόπους να ναρκοθετεί την πορεία μας προς μια ανοιχτή οικονομία».

Σε σχέση με την πρόοδο στα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - δανειστών, και αν αλλάζει κάτι στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ο Ν. Δένδιας είπε: «Για τη ΝΔ δεν αλλάζει κάτι (...) Εχει να κάνει με την αντίληψή μας ότι υπάρχει τεράστια δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση, όπως επίσης ανάμεσα στις ανάγκες της οικονομίας - κοινωνίας και στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα».

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις απόψεις που έχουν εκφραστεί και με επιμέρους διαφοροποιήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, περί μιας πιο «θετικής» στάσης της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να κλείσει χωρίς «αναταράξεις» η 2η «αξιολόγηση» και να επικρατήσει «σταθερότητα», σημείωσε πως «είμαστε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα εξαιρετικά δεμένη σε ένα πράγμα: Στο ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και στο ότι οτιδήποτε κάνει, είτε είναι ευθέως απαράδεκτο είτε έχει μια δεύτερη κρυφή κακή λογική από πίσω. Θα έχουμε απολύτως ενιαία στάση σε οτιδήποτε έρθει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ