ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Συγχρονισμένες «βολές» κατά Ασαντ και Ιράν

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις (αριστερά), με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις (αριστερά), με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Νέες πιέσεις σε βάρος της Συρίας και των συμμάχων της άσκησαν χτες στο Τελ Αβίβ οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, και Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, κατηγορώντας αφενός την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ότι «ανέκτησε χημικά όπλα», αφετέρου το Ιράν ότι «αναπτύσσει διάφορες δραστηριότητες» στον πόλεμο της Υεμένης και στη Συρία.

Οι Λίμπερμαν και Μάτις εκτόξευσαν τις κατηγορίες κατά της Δαμασκού δίχως, βεβαίως, να παρουσιάσουν το παραμικρό στοιχείο. Επικαλέστηκαν «πληροφορίες» μυστικών υπηρεσιών και απέφυγαν να επαναλάβουν τις εικασίες Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων που πριν από λίγες μέρες ισχυρίστηκαν ότι οι συριακές δυνάμεις μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους «3 τόνους χημικών όπλων». Ο Λίμπερμαν είπε ότι «έχει 100% πληροφορίες πως το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά ανταρτών» (!). Ο Μάτις είπε ότι «αναμφίβολα στη σκέψη της διεθνούς κοινότητας η Συρία ανέκτησε χημικά όπλα, παραβιάζοντας τη συμφωνία και την ανακοίνωση ότι απαλλάχθηκε από αυτά».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε ερώτηση για το Ιράν είπε πως τηρεί τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν μετριάζει ούτε δικαιολογεί άλλες ιρανικές δραστηριότητες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Υεμένη και αυτά που κάνουν στη Συρία για να διατηρήσουν στην εξουσία τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ».

Νωρίτερα, ο Μάτις συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που χαιρέτισε την, όπως είπε, «μεγάλη στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική», με αφορμή, όπως διευκρίνισε, την πρόσφατη αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία με πρόσχημα επιθέσεις σε χημικά όπλα και τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Η απάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Κίνας

Εμμεση απάντηση στον Μάτις έδωσε από την Αστάνα του Καζακστάν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι. Ο Λαβρόφ είπε πως η απόρριψη, από τη μεριά της Δύσης, της ρωσο-ιρανικής πρότασης για τη διενέργεια ανεξάρτητης και αξιόπιστης έρευνας για την επίθεση με θύματα δεκάδες αμάχους στις 4/4 στο Ιντλίμπ και οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών όπλων «εμφανίζονται σαν προσπάθεια μεταπήδησης στην ιδέα ανατροπής της συριακής κυβέρνησης» και πως αυτό η Ρωσία «δεν θα το επιτρέψει». «Νομίζω πως πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, γιατί είναι φανερό πως η ψευδής πληροφόρηση για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιείται για να παραμεριστεί η εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει πολιτική λύση και να πάμε στην παλιά ιδέα της αλλαγής καθεστώτος...», τόνισε ο Λαβρόφ. Σε άλλο σημείο επέκρινε τη στάση της Βρετανίας, της Γαλλίας αλλά και του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) για την προέλευση των δειγμάτων χρήσης χημικών όπλων που υποστηρίζουν πως έχουν στη διάθεσή τους, σημειώνοντας πως τέτοια συμπεριφορά «είναι πολύ κοντά σε μία κατά την οποία ένας οργανισμός απαξιώνεται μόνος του».

Από τη μεριά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με τη Ρωσία «στην προώθηση προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και στη ΛΔ Κορέας». Πρόσθεσε, ακόμη, πως η Κίνα είναι έτοιμη «μαζί με τους Ρώσους εταίρους της να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία, να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει διεθνή σταθερότητα, να ρυθμίσει πολιτικά καταστάσεις σε θερμά σημεία». Τόνισε, τέλος, πως η Κίνα ψήφισε υπέρ της ρωσο-ιρανικής πρότασης στον ΟΑΧΟ να ερευνήσει τη χρήση χημικών όπλων στις 4/4 στο Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ, ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών, Καϊράτ Αμπντρακχμάνοφ, με την ιδιότητα του οικοδεσπότη του «Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης» εξέφρασε τη θέληση της κυβέρνησής του να συνεχιστούν οι ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα και ότι είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης «μόνον μέσω ειρηνικών μεθόδων».

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ
Δυναμώνει η αντιπαράθεση με το Ιράν

Ενώ διέταξε έρευνα για τον εισαγόμενο φτηνό χάλυβα και προωθεί σχέδια φορολογικών μεταρρυθμίσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέες κορόνες κατά του (ανταγωνιστικού γεωπολιτικά) Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λευκό Οίκο με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι δεν τηρεί... «το πνεύμα της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα», δείχνοντας πως είναι αποφασισμένος να βρει αφορμές για να οξύνει την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με την Τεχεράνη. Απέφυγε, όμως, να κατηγορήσει το Ιράν για αθέτηση της συμφωνίας, καθώς ένα 48ωρο νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε αναγκαστεί να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί «πλήρως». Βεβαίως και ο Τίλερσον είχε αδράξει την αφορμή για να κατηγορήσει το Ιράν πως είναι «χορηγός κρατικής τρομοκρατίας που απειλεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Τζεντιλόνι, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι «αφοσιωμένη» σε μία «ισχυρή Ευρώπη», αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ΕΕ. Απέκλεισε (επί του παρόντος τουλάχιστον) ένα νέο στρατιωτικό ρόλο των ΗΠΑ για την υποτιθέμενη «σταθεροποίηση» της Λιβύης. Εκτίμησε ότι είναι πιθανό να μπορέσει σύντομα να πετύχει συμφωνίες με το Κογκρέσο σε νομοσχέδια που αφορούν το σύστημα Υγείας - Περίθαλψης και Ασφάλισης, αλλά και τη χρηματοδότηση δημοσίων δαπανών.

Νωρίτερα, πάντως, ο Τραμπ «άναψε το πράσινο φως» για τη διενέργεια έρευνας από αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με τον φτηνό εισαγόμενο χάλυβα (που έρχεται στις ΗΠΑ κυρίως από την Κίνα) στη διάρκεια τελετής στο Λευκό Οίκο, παρουσία Αμερικανών βιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χαλυβουργίας. Η έρευνα του Τραμπ θεωρείται προπομπός πιθανών νέων δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα, πράγμα που αντανακλάστηκε χτες στην αύξηση κατά 8% των μετοχών αμερικανικών εταιρειών παραγωγής και επεξεργασία ατσαλιού.

Νέα διατάγματα Τραμπ

Στα σκαριά είχε βάλει χτες ο Τραμπ και την υπογραφή διατάγματος για τη χρηματοδότηση, τη μείωση φορολογικών βαρών και την απλοποίηση του συστήματος επιβολής φόρων. Είχε, επίσης, προγραμματίσει αργότερα την υπογραφή δύο μνημονίων σχετικά με την επανεξέταση των ομοσπονδιακών κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία εταιρικών κοινοπραξιών. Τα μνημόνια ζητούν από τον υπουργό των Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, να εξετάσει τη λειτουργία συμβουλίων που εντάσσονται στο πλαίσιο ειδικής νομοθεσίας αναφορικά με τη λειτουργία των τραπεζών.

Το ίδιο διάστημα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, κινεί τα νήματα για να καταθέσει επίσημα μήνυση κατά του ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει εγκλωβισμένος από το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να μην απελαθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση. Ο Σέσιονς παραδέχτηκε πως η σύλληψη του Ασάνζ είναι «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση. Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε χτες πως οι αμερικανικές αρχές έχουν βρει τρόπο να ασκήσουν δίωξη στον Ασαντζ για τη διαρροή διαβαθμισμένων ομοσπονδιακών εγγράφων το 2010 και για δημοσίευση μυστικών αρχείων της CIA τον περασμένο Μάρτη, που αποκάλυπταν τις τεχνικές κλοπής δεδομένων που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να παρακολουθούν εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαδηλώσεις από επιστήμονες

Κινητοποιήσεις στην Ουάσιγκτον και πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί για σήμερα από εκατοντάδες οργανώσεις και φορείς επιστημόνων και ακαδημαϊκών εναντίον της πολιτικής του Προέδρου Τραμπ, που σχεδιάζει «κατακρεούργηση» των δαπανών για την προώθηση των επιστημών και της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους τομείς του περιβάλλοντος και της Υγείας.

Μεταξύ των διοργανωτών είναι και η Αμερικανική Ενωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), που εκδίδει το περιοδικό «Science». Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε συνθήκες καπιταλισμού, επιστήμη και επιστήμονες κατά κύριο λόγο λειτουργούν με βάση το νόμο του κέρδους στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παραμένουν διαφορές»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μετά από περίπου δυόμιση ώρες ολοκληρώθηκε η προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για την οποία ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι «το κλίμα ήταν καλό» αλλά αυτό «δεν αρκεί, η ουσία είναι να υπάρχουν αποτελέσματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες, οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Μεταξύ άλλων, είπε πως «δεν είναι δυνατόν από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας», αναφερόμενος προφανώς στην παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα και τις σεισμογραφικές έρευνες που λέει ότι θα διεξαγάγει έως τις 30 Ιούνη εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί - σύμφωνα με τον «Πολίτη» - σε δηλώσεις του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μεθοδολογία, υποστηρίζοντας πως αν συνεχίσει να γίνεται συζήτηση γύρω από ένα ή δύο θέματα και δεν είναι συνολική, δύσκολα θα υπάρξει κατάληξη πριν από τον Ιούλη και έτσι τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα. Σχετικά με την τουρκική NAVTEX, είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να διαχωρίζεται από τους «μονομερείς σχεδιασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς», συνέχισε δηλαδή τις προκλήσεις. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έμεινε πιστή στη συμφωνία να δοθεί περιθώριο στη διαπραγμάτευση σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο. Σε άλλες δηλώσεις του, χτες, ο Ακιντζί είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για ομοσπονδιακή λύση με τις τρέχουσες συνομιλίες, στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική λύση, όπου «δύο ίσα κράτη θα ζουν δίπλα δίπλα».

Θυμίζουμε ότι μες στο Μάη έχουν προγραμματιστεί ακόμα τρεις συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ