ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Απαίτησαν ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες

Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Διάβημα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκαναν χτες το πρωί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων από νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την περίθαλψη και τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και να τους χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που οι ίδιοι επιθυμούν.

Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμμετείχαν η Κική Μακρή, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ο Νίκος Λαρδάς αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου, ο Στρατής Κόρακας, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος. Παρόντες ήταν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο βουλευτής Λέσβου του Κόμματος Σταύρος Τάσσος.

Οι φορείς κατέθεσαν υπόμνημα που συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, το Εργατικό Κέντρο Μήλου και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο, Λήμνο και Χίο. Ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κυνηγημένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και σ' αυτή τους την προσπάθεια θαλασσοπνίγονται από τους δουλέμπορους ή περνούν τα πάνδεινα αν καταφέρουν να πιάσουν στεριά.

Η αλληλεγγύη αυτή παίρνει και έμπρακτη μορφή, με πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης. Οπως όμως ξεκαθάρισαν, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοιες πρωτοβουλίες και απαιτείται άμεση χρηματοδότηση και υποδομές από την κυβέρνηση. Εθεσαν ακόμα το γενικότερο θέμα της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που από τη μια δημιουργούν το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μέσα και από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από την άλλη επιστρατεύουν κατασταλτικούς μηχανισμούς και φτιάχνουν «αποθήκες ψυχών».

Ο γενικός γραμματέας παρέπεμψε στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών που έγινε τη Δευτέρα, σημείωσε πως αυτά «δεν είναι αρκετά».

Να καταδικαστεί ο ρόλος της ΕΕ

«Οι σκηνές φρίκης που ζούμε σε όλη τη Μεσόγειο έχουν υπεύθυνους που έχουν όνομα και ταυτότητα, λέγονται ΕΕ και ιμπεριαλισμός συνολικά», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Παφίλης.

Σημείωσε ακόμα τα εξής: «Θέσαμε το θέμα ότι πρέπει να παρθούν άμεσα και γρήγορα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των απελπισμένων και των κολασμένων της Γης που έρχονται στη χώρα μας, να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες υποδοχής, περίθαλψης. Επίσης, θέσαμε το γενικότερο πολιτικό θέμα που αφορά την πολιτική της ΕΕ, ότι δηλαδή πρέπει και η κυβέρνηση πολιτικά πια να στείλει όσους έρχονται κι έχουν προορισμό χώρες της ΕΕ, να τους στείλει με πάρα πολύ γρήγορες διαδικασίες. Παράλληλα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και του ΚΚΕ και των φορέων, η οποία δεν εκφράζεται μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, με δράσεις δηλαδή, όπως συγκέντρωση τροφίμων και όποιας βοήθειας μπορούμε να προσφέρουμε».

Ο Νικόλας Λαρδάς, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου ανέφερε πως στο περσινό πρώτο τρίμηνο υπολογίζεται ότι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας 3.000 άνθρωποι, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος φαίνεται ότι πέρασαν τα σύνορα περίπου 10.000 άτομα, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση, τη στέγαση, την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών.

Στην πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και φορέων της Κω, που συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, αναφέρθηκε η Κική Μακρή. Ανέφερε, επίσης, ότι το ξενοδοχείο που έχει παραχωρηθεί στην Κω φιλοξενεί μόλις 35 ανθρώπους και δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση.

ΠΑΜΕ - ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΒΑΣΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Συγκεντρώσεις αύριο σε Αθήνα και Ρώμη

Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλούν τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής και άλλοι φορείς του κινήματος

Ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Ρώμη, ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα των μαζικών πνιγμών μεταναστών στη Μεσόγειο, διοργανώνουν αύριο Πέμπτη το ΠΑΜΕ και η USB Ιταλίας (Ενωση Συνδικάτων Βάσης). Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Ρώμη, η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, ΠΑΜΕ και USB σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα, τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας που στηρίζουν τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ματοκυλούν όλη την περιοχή, από τη Λιβύη ως το Ιράκ και από τη Συρία ως την Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστών βρίσκονται όμηροι στα νύχια τους, αξιοποιούν ανθρώπινες ψυχές ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μεταξύ τους φαγωμάρα για τα πετρέλαια, τους δρόμους των αγωγών και των αγορών, τον έλεγχο της περιοχής.

Η Μεσόγειος γεμίζει πτώματα, όσοι γλιτώσουν ζουν κυνηγημένοι από την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το μαχαίρι του φασίστα. Υποκριτικά πραγματοποιούν Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις να απαιτήσουν: Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Κανένας εργαζόμενος να μην παρασυρθεί από τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών. Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν που μετατρέπουν τη χώρα μας σε "αποθήκη ψυχών", εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Ασυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς». Στη συγκέντρωση της Αθήνας καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ και η ΕΕΔΥΕ.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών

ΡΩΜΗ.--

Το αισχρό δουλεμπόριο που ανθεί στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αναδεικνύει το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, μεταξύ των λιβυκών ακτών και της ιταλικής Λαμπεντούζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς αλλάζουν διαρκώς. Χτες, εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ανακοίνωσαν από την Κατάνη της Σικελίας ότι, με βάση τις μαρτυρίες επιζώντων (που συνεχίζουν να μην ξεπερνούν τους 27) «μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί». Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε γίνει λόγος για 700 νεκρούς, αριθμός που ορισμένα ΜΜΕ - επικαλούμενα μαρτυρίες επιζώντων - ανέβασαν στους 950. Επίσης, η εισαγγελία της Κατάνης ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν ως δουλέμποροι δύο από τις επιζώντες, ένας 27χρονος Τυνήσιος που ήταν και ο καπετάνιος του σκάφους και ένας 25χρονος Σύρος. Οσον αφορά τα αίτια του ναυαγίου, η εισαγγελία υποστήριξε ότι το σκάφος ανατράπηκε όταν συγκρούστηκε με το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο που τους προσέγγισε για να τους διασώσει, αλλά και επειδή το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και αποσταθεροποιήθηκε μετά από μετατόπιση των μεταναστών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επικοινωνία με τον Δ. Αβραμόπουλο για το ζήτημα της μετανάστευσης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις τραγικές πλέον διαστάσεις που παίρνουν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, τα οποία φτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις, η οικονομική κρίση και η πολιτική των κυβερνήσεων ευθύνονται για το γεγονός ότι χιλιάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και το θάνατο, κατακλύζοντας τις ακτές της Ελλάδας και άλλων χωρών της Μεσογείου. Τόνισε τη θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη απειθαρχίας στον κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συνθήκη Σένγκεν, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, όπως και την ανάγκη να μη συμμετέχουν ελληνικά στρατεύματα σε επεμβάσεις και αποστολές.

Επεσήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστούν ανθρώπινοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας, στελεχωμένοι με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, ενημέρωσε το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ