ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τίμησε τους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα

Motion Team

Τους αγωνιστές που έπεσαν στην πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης δικτατορίας του '67, τους αγωνιστές που βασανίστηκαν, σύρθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες τίμησαν χθες οι συναγωνιστές τους, οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησαν με πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Με συνθήματα, κρατώντας ψηλά τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό, κατευθύνθηκαν προς το τότε άντρο βασανιστηρίων της Ασφάλειας στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη). Εκεί πραγματοποίησαν συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πρωτοπόρων αγωνιστών κομμουνιστών που δολοφονήθηκαν - του Γιώργη Τσαρουχά, του Γιάννη Χαλκίδη, του Βασίλη Μπεκροδημήτρη... Και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, για να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από το Ιράκ, να βγει η Ελλάδα από το Σφαγείο, να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα, για Βαλκάνια της ειρήνης, των ισότιμων σχέσεων χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

«Η χούντα, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα ξένα μονοπώλια, για να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Ολοκλήρωσε τη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανονατοϊκό πυρηνικό προγεφύρωμα κατά των σοσιαλιστικών χωρών και των αραβικών λαών», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μ. Κωνσταντινίδης. Και συμπληρώνοντας το σύνθημα που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι», σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ, όπως γράφει η ταυτότητά του, είναι ιμπεριαλιστικός οργανισμός, πιο ολοκληρωμένο το σύνθημα θα ήταν: "ιμπεριαλισμός σημαίνει χούντες και πολέμοι". Κι όχι μόνο. Γιατί στα σπλάχνα του ιμπεριαλισμού, εκεί όπου εκτρέφονται χούντες και κυοφορούνται πόλεμοι, εκεί χαράζεται η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει τους λαούς στη φτώχεια και την πείνα, την ανεργία και τη δυστυχία, για να συσσωρευτούν αμύθητα κέρδη στα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο. Να γιατί οριστική απόκρουση του κινδύνου που μας απειλεί με τη μορφή της χούντας, του πολέμου, του αυταρχισμού και της εκμετάλλευσης δεν είναι δυνατή χωρίς την απαλλαγή από τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, χωρίς τη λαϊκή εξουσία και παραπέρα την οικοδόμηση του σοσιαλισμού», κατέληξε.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Στη μνήμη των αγωνιστών και των θυμάτων της λαομίσητης δικτατορίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η νεολαία και η εργατιά της Θεσσαλονίκης ύμνησαν τη θυσία των ηρώων, σιγοτραγουδώντας το «επέσατε θύματα».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ - ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967 - 1974
Μέρα μνήμης και κάλεσμα αγώνα

Ζωντάνεψαν οι μνήμες των βασανιστηρίων, στα κολαστήρια της ΕΑΤ - ΕΣΑ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων, από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης, τα συναισθήματα που κυριαρχούν, αντικρίζοντας τον αλλοτινό χώρο βασανιστηρίων, που σήμερα φιλοξενεί φωτογραφίες και δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής. Ευθύνη για εξακολούθηση του αγώνα, απέναντι σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αξίες και ιδανικά, που σήμερα καταστρατηγούνται περισσότερο από ποτέ.

Μία τελετή μνήμης και μήνυμα της συνέχισης των αγώνων «για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι και σήμερα ύψιστο χρέος και έχουν τίμημα. Οι ίδιες δυνάμεις, που υποκίνησαν τη χούντα, σήμερα κάνουν πολέμους και ματώνουν τους λαούς», σύμφωνα και με τα λόγια του προέδρου του ΣΦΕΑ, Μιχάλη Βαρδάνη, που κατέθεσε στεφάνι, στο άγαλμα του Σπ. Μουστακλή, αποδίδοντας φόρο τιμής, στη μνήμη όσων μαρτύρησαν. «Τιμούμε τους νεκρούς και τους αγώνες τους, συνεχίζοντας και σήμερα τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα», είπε ο Σήφης Κωτσαντής, καταθέτοντας στεφάνι, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενώ συγκινητική ήταν και η Ε. Κιάου, από την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδος, που τόνισε ότι «οι μάνες των νεκρών αγωνιστών κρατάνε ό,τι πολυτιμότερο, τους αγώνες των παιδιών τους, για τις επόμενες γενιές».

Στην εκδήλωση του ΣΦΕΑ, έδωσαν το «παρών», πολλοί αντιστασιακοί, της περιόδου της επταετίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων Γιώργης Μωραΐτης, ο Μ.Γλέζος και ο Σ. Βερυβάκης.

«Εφυγε» ο σ. Μήτσος Μπάφας

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη, ώρα 3.30 μμ, από το νεκροταφείο Π. Φαλήρου

Πέθανε, το Σάββατο 20 Απρίλη, και κηδεύεται, σήμερα Τρίτη, ώρα 3.3Ο μμ, από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου, ο παλαίμαχος κομμουνιστής, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Μήτσος Μπάφας.

Ο Μ. Μπάφας γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Σερόκου συνοικία Βαθυπέδου Ιωαννίνων. Εντεκα μόλις χρονών κατεβαίνοντας στην Αθήνα ήρθε σε επαφή με τους κομμουνιστές και το «Ριζοσπάστη», κάτι που τον οδήγησε να ενταχθεί στη θρυλική ΟΚΝΕ. Στην περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας φυλακίζεται στην Αίγινα μέχρι το 1939, για να βρεθεί στρατιώτης, στη συνέχεια, στο γνωστό στρατόπεδο Καλπακίου, όπου πήγαιναν κομμουνιστές, και από κει στην πρώτη γραμμή στο Αλβανικό μέτωπο, το 1940.

Ο Μήτσος Μπάφας συμμετέχει από την αρχή στο αντιστασιακό κίνημα. Συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και φυλακίζεται στο Ξηρόμερο Κατούνας και από εκεί στέλνεται στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, απ' όπου δραπετεύει με τους άλλους κρατούμενους στην Αλβανία. Από εκεί φθάνει στην Ηπειρο και στα βουνά της Πάργας όπου αγωνίζεται μέσα από τις μονάδες του ΕΛΑΣ μέχρι την απελευθέρωση.

Αναδείχνεται καθοδηγητικό στέλεχος της ΚΟ Ιωαννίνων και, σε συνέχεια, της Αρτας. Το 1945, εκλέγεται πρόεδρος του ΕΚ Αρτας και υπεύθυνος της εργατικής δουλιάς στο νομό. Με τις διώξεις περνά στην παράνομη δουλιά και το 1946 ξανασυλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Σαντορίνη και, στη συνέχεια, στην Ικαρία.

Το 1948, ο Μήτσος Μπάφας, με απόφαση του Κόμματος και μαζί με τους συντρόφους Στρ. Τσαμπή, Γιαν. Τσερμέγκα, Κώστα Λίτσα, Αντ. Καλαμπόγια, Στεφ. Παπαγεωργάκη, Φιλ. Μαυρίκη και Μπάμπη Γκότσιο, βγαίνουν στην παρανομία στα βουνά του Νησιού. Σχηματίζουν την ανταρτοομάδα που θα γράψει μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας του ΔΣΕ, αφού για έξι χρόνια το μοναρχοφασιστικό καθεστώς του «κεντρώου» Σοφούλη δε θα μπορέσει να τον συλλάβει, μέχρι που πέρασε στην πολιτική προσφυγιά.

Ο σ. Μήτσος Μπάφας παντρεύτηκε τη σ. Χρύσα και απόχτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Κώστα. Επαναπατρίστηκε το 1983, αφού επί 9 χρόνια του αρνούνταν το δικαίωμα του επαναπατρισμού, όπου συνέχισε τη δράση του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org