ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Φοβούνται «χιονοστιβάδα»

Την «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» με ...ολίγον από κινδυνολογία, επιστράτευσε χτες ο πρωθυπουργός στο φόντο της κρίσης που απειλεί το ΠΑΣΟΚ ως συνέπεια της σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων

Τη γραμμή της ...«ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» επιστρατεύει για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ώστε να κερδίσει χρόνο, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι το ήδη βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λόγω της σκανδαλολογίας, μπορεί να μετατραπεί σε «χιονοστιβάδα». Φόβοι που έτσι κι αλλιώς έρχονται να υπογραμμίσουν ότι το σύστημα της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη την κυβέρνηση, κάθε φορά που το απόστημα απειλείται να σπάσει, λόγω των αντιτιθέμενων επιχειρηματικών συμφερόντων που συγκρούονται στο προσκήνιο.

Παρέμβαση Σημίτη

Η δήλωση του Κ. Σημίτη, κατά τη χτεσινή του αναχώρηση για τον γύρο των πρωτευουσών με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κινήθηκε ουσιαστικά στη λογική πως η κυβέρνηση διασφαλίζει τη νομιμότητα και από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο εισαγγελέας...

Ο πρωθυπουργός, αφού υπαινίχτηκε ότι δεν προέκυψε συμπτωματικά αυτή την περίοδο η εμπλοκή ονομάτων πολιτικών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ γύρω από παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, έκανε λόγο για «κακό κλίμα», το οποίο «δημιουργεί εντυπώσεις». Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε συγκρούσεις «επιχειρηματικών συμφερόντων» και στα δημοσιεύματα που «εμπλέκουν με τον ένα ή άλλο τρόπο πολιτικά πρόσωπα», υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται σε κάθε περίπτωση τη νομιμότητα και τη διαφάνεια», υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρξει «καμία συγκάλυψη», πρόσθεσε ότι «έχουμε ψηφίσει νόμους», για να συμπληρώσει ότι «είμαστε αδιάλλακτοι στην αντιμετώπιση της διαφθοράς».

Από εκεί και πέρα, σταθερός στη λογική «αν έχετε στοιχεία να πάτε στον εισαγγελέα», ανέφερε ότι η υπεράσπιση της νομιμότητας γίνεται «με τα όργανα της πολιτείας», αλλιώς θα υπάρξει αυθαιρεσία, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της»...

Η «εύρυθμη λειτουργία»...

Παράλληλα, επαναφέροντας δειλά τη γνωστή φιλολογία περί «κέντρων» που θέλουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και θυμίζοντας τις προπέρσινες δηλώσεις του περί ...εκτροπής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος», που τη διασφαλίζει η κυβέρνηση... Η κυβέρνηση, κατά τον κ. Σημίτη, δεν ασχολείται με τις αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ μιλώντας για τους εγκαλούμενους ότι συμμετέχουν σε παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, είπε ότι «τα πολιτικά πρόσωπα έχουν την προσωπική διαδρομή τους και ευθύνη», ότι «κρίνονται πολιτικά κάθε μέρα, από όλους μας», αρκεί, όπως είπε, «να διακρίνουμε την ουσία από τις προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων»...

«Παιχνιδιών» συνέχεια...

Η παραπάνω παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει κατευναστικά στο πλαίσιο τόσο του επιχειρηματικού πολέμου που μαίνεται, όσο και στην αντανάκλασή του στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Χτες, για παράδειγμα, η «Αυριανή» του Κουρή συνέχισε τα πρωτοσέλιδά της, ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν κασέτες που «αποδεικνύουν» το «λάδωμα» υπουργού και στενού συνεργάτη του Κ. Σημίτη, από τον επιχειρηματία της ΑΛΤΕΚ, Αθανασούλη... Στα ίδια δημοσιεύματα ο Κουρής επιτίθεται και κατά του υπουργού Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου επέμεινε ότι οι Νεονάκης-Μανίκας έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ότι η δραστηριότητά τους στο Χρηματιστήριο δε συνιστά παράνομη πράξη και ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Για το ηθικό πάντως ζήτημα που ανακύπτει από την όλη υπόθεση, απέτυχε για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ δήλωσε ότι δε συμμετέχει σε διάλογο με τον Κουρή. Παράλληλα, μίλησε για «νοσηρό κλίμα» και αναπόδεικτες κατηγορίες, που όποιος τις εκτοξεύει πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Επιστολή Πετσάλνικου

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα»... απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ε. Κρουσταλλάκη, ζητώντας από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να επιληφθεί της υπόθεσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και κατά την κρίση του. Ετσι, μετά από αυτές τις εξελίξεις θεωρείται βέβαιη η παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν ισχύουν όσα αποκάλυψε η «Αυριανή» σχετικά με τις σχέσεις των «λοχαγών» με το Χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα, πληροφορίες φέρουν τους Μαλέσιο, Νεονάκη, Μανίκα να προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά του Γ. Κουρή και της «Αυριανής».

«Συντροφικά μαχαιρώματα»

Την ίδια ώρα τα «συντροφικά μαχαιρώματα» στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται. Χτες ήταν η σειρά του Δ. Ρέππα, ο οποίος, απαντώντας στις επικρίσεις του Θ. Πάγκαλου, είπε (στα «ΝΕΑ») ότι «η πολτοποίηση των πάντων στο μίξερ των υπαινιγμών και της σύγχυσης δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση», συμπληρώνοντας ότι «η "κοτερολογία" δε συνιστά παραγωγή πολιτικής».

Οσο για τον Κ. Λαλιώτη, που το όνομά του φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς υπογείως ενοχοποιείται ότι «βρίσκεται πίσω από τον Κουρή για να πληγούν άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ», με αφορμή δημοσίευμα της «Απογευματινής» με τίτλο «...ο Λαλιώτης εξοντώνει τους Φενταγίν του Σημίτη», εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφού δηλώνει «πολιτική και ηθική αλληλεγγύη προς τον πρωθυπουργό», φροντίζει να τηρεί όλες τις δέουσες αποστάσεις: «Διαφάνεια παντού για τα πάντα, διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα», είναι η «αρχή» του, όπως λέει χαρακτηριστικά...

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου κινήθηκε κι αυτός σε ...μέση οδό, λέγοντας ότι «αν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία εμπλέκουν τον οποιονδήποτε πολιτικό, βεβαίως πρέπει να αναλάβει η Δικαιοσύνη...».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εναντίον του Θ. Πάγκαλου, που το τελευταίο διήμερο παρέμεινε «σιωπηλός», εκτοξεύονται διάφορα υπονοούμενα του τύπου ότι «επιτέθηκε κατά των πολιτικών φίλων του Αθανασούλη, της ΑΛΤΕΚ, διότι ο ίδιος είναι φίλος άλλου επιφανούς επιχειρηματία»...


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Εκκωφαντική» σιωπή για διαπλοκή

Χαμηλούς τόνους ακόμα και στο ζήτημα της διαπλοκής, που άλλοτε αποτελούσε την αιχμή του δόρατος της κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτικής τακτικής της, τηρεί η ηγεσία της ΝΔ.

Αν και η παραίτηση Μαλέσιου φέρνει με ένταση το ζήτημα στο προσκήνιο, η Ρηγίλλης δε δείχνει κανέναν ιδιαίτερο «ζήλο» να εκμεταλλευτεί την υπόθεση. Αντ' αυτού, περιορίζεται σε γενικόλογες και αφηρημένες καταγγελίες, καθώς και ακαδημαϊκού χαρακτήρα διαπιστώσεις και εκτιμήσεις. Η στάση αυτή δε θεωρείται άσχετη από την «ωρίμανση» της ηγεσίας της ΝΔ «μπροστά στην εξουσία», καθώς και την εμπλοκή της Ρηγίλλης στο γενικότερο παιχνίδι της διαπλοκής και τις σχέσεις της με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ενδεικτική είναι η παρενθετική αναφορά, που έκανε ο Κ. Καραμανλής στο θέμα του Χρηματιστηρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αιγάλεω, το Σάββατο: «Δε θέλω να επεκταθώ, είναι γνωστά τα δεδομένα», είπε και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «εκτός από σκάνδαλο, εκτός από πολιτικό τέχνασμα, πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας».

Η εξήγηση που δίνεται γι' αυτήν την «υποτονική» στάση αφορά στους φόβους της Ρηγίλλης για το ενδεχόμενο οι «αποκαλύψεις» να επεκταθούν και σε συγκεκριμένους βουλευτές της ΝΔ, που συμμετείχαν ενεργά στο «έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας»...

Η ηγεσία της ΝΔ προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την «περίεργη» συμπεριφορά της, ανεβάζοντας τους τόνους και επαναφέροντας την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που είχε απορρίψει η κυβέρνηση. Απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Σημίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε: «Επιτέλους, θα περιμέναμε από τον πρωθυπουργό να επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον και θάρρος. Εστω και τώρα, να αποδεχτεί εκείνη την πρότασή μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Για να αποκαλυφθεί το έγκλημα που έγινε σε βάρος των πολλών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ