ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2000
Σελ. /28
Ιδεολογική αντιπαράθεση και συνεργασίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλες εφημερίδες παραξενεύτηκαν, άλλες βρήκαν ευκαιρία για πολλοστή φορά να χύσουν τη χολή τους, με αφορμή το άρθρο του Δημήτρη Κέδρου, στον προχτεσινό «Ριζοσπάστη», με τίτλο «Συγκόλληση σκορποχωρίου ή Λαϊκό Μέτωπο Πάλης;» και στο οποίο ασκείτο πολιτική κριτική σε δημόσια εκφρασμένες απόψεις του Κ. Ζουράρι. Δικαίωμα, βεβαίως, των συγκεκριμένων εφημερίδων να γράφουν ό,τι θέλουν. Ομως, ας έχουν τουλάχιστον καθαρό το εξής σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη»:

Οι κομμουνιστές ξέρουν και να συνεργάζονται με διαφορετικούς ανθρώπους, κινήσεις, κινήματα, κόμματα, όσο και να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, ιδιορρυθμίες, και τα πιστεύω του καθένα. Οι κομμουνιστές, ταυτόχρονα, έχουν τις ξεχωριστές απόψεις τους, τις θέσεις τους για μια σειρά ζητήματα, βασισμένες στην κοσμοθεωρία τους και τις συλλογικά επεξεργασμένες αποφάσεις του Κόμματος. Με βάση αυτές ασκούν κριτική, υπερασπίζονται τις απόψεις τους, διαδίδουν τις ιδέες τους, δημόσια και κατ' ιδίαν. Αυτό το κάνουν με όλους, πολύ περισσότερο με τους συνεργάτες και συμμάχους τους.

Ας πάψουν να εκπλήσσονται, λοιπόν, ορισμένοι, ή να παριστάνουν τον έκπληκτο άλλοι. Το κάθε κόμμα, η κάθε πολιτική κίνηση, ο κάθε παράγοντας, σε μια συμμαχία, διατηρεί τις ιδιαίτερες απόψεις του, τις εκθέτει και μπορεί να γίνεται σοβαρή και ανοιχτή ιδεολογική συντροφική αντιπαράθεση, αντί για πισώπλατα μαχαιρώματα και διαδικαστικές «κόντρες» άνευ σημασίας, ως συνηθίζεται σε άλλους «αριστερούς» και μη πολιτικούς φορείς. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά και αταλάντευτα.

Η «γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση»...

Πόσα μεγάλα λόγια δε μας σερβίρουν κάθε τόσο για την περίφημη «δημοκρατική» αντιπολίτευση, που, δήθεν, θέλει τον εκδημοκρατισμό της Γιουγκοσλαβίας με την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς. Αυτό, δηλαδή, που προβάλλουν οι Ευρω-Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί φονιάδες για το ...καλό του γιουγκοσλαβικού λαού! Ασφαλώς, πολλά θα έχουν ακούσει και διαβάσει οι αναγνώστες του «Ρ» για το ποιόν αυτών των «μαχητών» της δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι αποκαλυπτική, για το συνονθύλευμα των κάθε λογής τυχοδιωκτών, που απαρτίζουν αυτή την ομάδα των ηγετών της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» στη Γιουγκοσλαβία, η μάζωξη που διοργανώθηκε χτες στην Αθήνα, στο Καβούρι, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης και την ...εποπτεία των Αμερικάνων. Επικεφαλής, λοιπόν, είναι ο Αλεξάντερ Καραγιόργεβιτς, ο κυνηγημένος «Κοκός» της Γιουγκοσλαβίας, υπάλληλος του Λάτση αυτή την περίοδο. Από κει και πέρα, στη συνάντηση αυτή, το λόγο είχε ο Αμερικανός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοσσόβου, Τζέιμς Ντόμπινς, που όχι μόνον παρακολουθεί, αλλά και «συμβουλεύει» τους «δημοκράτες»...

... και η ελληνική «φιλοξενία» !

Και για να έχουμε όλη την εικόνα, πρέπει να αναφέρουμε πως οι κύριοι αυτοί, μαζί με τον «ατζέντη» τους, Αμερικανό υφυπουργό, θα μεταβούν μετά στις ΗΠΑ, προσκεκλημενοι, λέει, του Χάρβαρντ να... διδάξουν σε ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της Σερβίας και οι πιθανότητες αναγέννησης της Σερβίας μετά την αλλαγή του καθεστώτος»! Ποιος αμφιβάλλει, πλέον, ότι η «δημοκρατική αντιπολίτευση» στη Γιουγκοσλαβία δεν ενδιαφέρεται για το καλό του λαού της Γιουγκοσλαβίας; Προφανώς, άδικα τους καταγγέλλουν οι Γιουγκοσλάβοι σαν πράκτορες των ΗΠΑ και των Ευρωενωσιακών εταίρων τους. Δεν είναι αμερικανάκια δα... Εύλογα, ίσως, ορισμένοι αναρωτηθήκατε: και η ελληνική κυβέρνηση που τους φιλοξενεί και δίνει στέγη σ' όλους αυτούς ποιον υπηρετεί; Ε, την ελληνική φιλοξενία..!

«Στρίμωγμα» στο «Κέντρο»

Ολοι, σχεδόν, οι πολιτικοί των αστικών κομμάτων δηλώνουν τώρα «κεντρώοι». Από τους πάλαι ποτέ «αριστερούς» του ΠΑΣΟΚ, που υπέστησαν «φιλελεύθερη μετάλλαξη», μέχρι τους «καραμπινάτους δεξιούς» της ΝΔ, που, ενώ ως πρόσφατα εξέφραζαν δημοσίως τα φιλοχουντικά και φιλοβασιλικά αισθήματά τους, τώρα ψάχνουν στο γενεαλογικό τους δένδρο να βρουν σχέσεις με τον Ε. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου.

Αλλά, ποιος είπε σ' όλους αυτούς ότι το «Κέντρο» ως παράταξη στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας έπαιξε θετικό ρόλο, ώστε ν' αποτελεί σήμερα σημείο έλξης; Τουναντίον, το «Κέντρο» είναι που, εναλλάξ με τη «Δεξιά», ευθύνεται για πάρα πολλά από τα δεινά που υπέστη αυτός ο τόπος, σε ό,τι αφορά στην εθνική ανεξαρτησία και στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας. Ν' αναφέρουμε σχετικά το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου, τα «Δεκεμβριανά» του Γ. Παπανδρέου, την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του επί Πλαστήρα, το «τακίμιασμα» με το παλάτι και τα «Ιουλιανά» μετά, τις ευθύνες για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη των χουντικών σταγονιδίων που έφεραν τη δικτατορία και την εμπέδωση της πλήρους εξάρτησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ από το ΠΑΣΟΚ, στη μεταπολίτευση. Προς τι, λοιπόν, το πολιτικό «στρίμωγμα» στο «Κέντρο»; Απλώς είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν πλέον ενιαίο χώρο πολιτικής έκφρασης, δηλαδή, επί της ουσίας, ένα κόμμα χωρισμένο σε δυο μέρη, που διαγκωνίζονται για την κυβερνητική διαχείριση της ίδιας πολιτικής.


Εξηγήσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΥΤΗ Η ΕΞΗΓΗΣΗ Πάγκαλου για τη στάση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, πως ό,τι έκανε οφείλεται στο γεγονός ότι τον αποκάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού «οπαδό της μοναρχίας», είναι για ...να την πιστέψουμε, ή μας κάνει πλάκα;

Σιγά μην υπάρχει πρόβλημα ...καθεστωτικό σ' αυτήν την υπόθεση.

Θέλει να ξεχνά, φαίνεται, η κυβέρνηση ότι οι υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι θέμα διεθνών οικονομικών συμφερόντων, όπου οι πολυεθνικές έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά εμείς δεν το ξεχνάμε.

Λέτε η αγαπημένη ασχολία του Σάμαρανκ να είναι να κάθεται να ακούει κάθε βράδυ ...ελληνική τηλεόραση, για να δει τις δηλώσεις του Πάγκαλου; Μάλλον, έχει πιο σημαντικά και πιο προσοδοφόρα πράγματα να κάνει.

Αυτό που σίγουρα μας ανησυχεί πάντως, είναι ότι ο Λαλιώτης φροντίζει από νωρίς να ...«βγάλει την ουρά του απέξω», λέγοντας ότι από το 1997 δεν έχει ευθύνες για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι βέβαιο ότι άνθρωποι σαν τον Λαλιώτη ξέρουν πού πρέπει να μπλέκουν και πού πρέπει διακριτικά να αποχωρούν.

Στο θέμα μπερδεύτηκε, βέβαια, και ο ...γνωστός και μη εξαιρετέος «μαϊντανός» Δημήτρης Αβραμόπουλος, με μια δήλωση, που δεν έλεγε απολύτως τίποτε. Φαίνεται ότι τώρα που τελειώσαμε με τις εκλογές αποφάσισε να επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ: Την ανέξοδη (πολιτικά) προβολή.

ΦΑΝΕΡΑ ψήφισε τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, στο Κοινοβούλιο χτες, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική. Πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, φρόντισε να τον επιδείξει. Προφανώς, έχει πλέον αυξημένες ανάγκες διαφήμισης του κομματικού του πατριωτισμού!

Γιατί μην έχετε αμφιβολία ότι με την οριακή πλειοψηφία που έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όλοι εκεί μέσα κοιτάζονται μεταξύ τους με ...μισό μάτι, περιμένοντας ποιος θα ...προδώσει τον εκσυγχρονισμό.


Παπαγεωργίου Βασίλης


Το αστικό Κοινοβούλιο και οι κομμουνιστές

ΗΒουλή συγκροτήθηκε σε Σώμα. Οι βουλευτές ορκίστηκαν. Ολα δείχνουν ήρεμα και... τακτοποιημένα. Κάτι σαν ο λαός να τελείωσε την ολιγόλεπτη ενασχόλησή του με την πολιτική. Σαν να δόθηκε κάπου εκεί πίσω από το παραβάν της 9ης Απρίλη ο τελευταίος αποχαιρετισμός και τώρα ήρθαν να αναλάβουν οι ειδικοί...

Είναι έτσι τα πράγματα; Είναι αλήθεια ότι ο λαός έπραξε ό,τι του αναλογούσε, εξάσκησε τα «δικαιώματα» που του παρέχει το αστικό κράτος και τώρα οφείλει να κάτσει να περιμένει μέχρι την επόμενη 4ετία για να «μιλήσει»;

***

Αν το ερώτημα απευθύνεται στους καθήμενους στα έδρανα της Βουλής, τότε η απάντηση που δίδεται από τις πλευρές του πολύχρωμου δεξιού τόξου - αν και δε διατυπώνεται πάντα με τον κυνισμό της γνωστής φράσης που λέει «και τώρα καθίστε στα αυγά σας» - αναπόφευκτα διαπνέεται από αυτή ακριβώς την αντίληψη: Τα λαϊκά στρώματα, αφότου ψήφισαν - και με δεδομένο ότι «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται εκ της απομακρύνσεως από το ταμείο» - τώρα θα υπομείνουν υπομονετικά και θα... πληρώσουν. Διότι, όπως λένε οι φίλοι μας οι βουλευτές των αστικών κομμάτων, τώρα είναι η ώρα του Κοινοβουλίου...

***

Ηιστορία των ταξικών κοινωνιών πείθει ότι το παραπάνω σχήμα, αν μπορούσε να επιβληθεί, θα ήταν πολύ βολικό για τα συμφέροντα των πλουτοκρατών. Η ίδια η ιστορία, επιπλέον, πείθει ότι όλες οι λαϊκές κατακτήσεις - που πήραν και κοινοβουλευτική «έγκριση» παρά τη θέληση των αστών - επιτεύχθηκαν επειδή οι λαοί ποτέ δεν αυτοκαταργήθηκαν. Ποτέ δεν αυτοχειριάστηκαν, ποτέ δεν περιόρισαν το ρόλο τους σε ρόλο υπάκουου «ψηφοφόρου».

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που η ολιγαρχία (δικό της πρόβλημα είναι) το γνωρίζει. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, πως όσο κι αν «εκσυγχρονίσει» τις μεθόδους για την καθυπόταξη των λαϊκών διεκδικήσεων και δικαίων, ο στόχος της να «συνταξιοδοτήσει» τους λαϊκούς αγώνες αποδεικνύεται μάταιος. Τα λαϊκά στρώματα, ακόμα κι αν προηγουμένως εγκλωβίστηκαν στις καλλιεργούμενες αυταπάτες από τα κόμματα της ολιγαρχίας, τίποτα δεν εγγυάται ότι πιστεύουν κιόλας, και μάλιστα ότι θα πιστεύουν στο διηνεκές, τις κοινοβουλευτικές απάτες της άρχουσας τάξης.

Αλλωστε είναι η ίδια η πολιτική των αστών που επιβεβαιώνει στη συνείδηση των μαζών (αργά και βασανιστικά ίσως, αλλά την επιβεβαιώνει) την παρακάτω αλήθεια: «Να αποφασίζεις μια φορά στα κάμποσα χρόνια ποιο μέλος της κυρίαρχης τάξης θα καταπιέζει, θα καταπνίγει το λαό στη Βουλή, να ποια είναι η αληθινή ουσία του αστικού κοινοβουλευτισμού... και στα πιο δημοκρατικά πολιτεύματα» (Λένιν, «Κράτος και Επανάσταση»).

***

Τα παραπάνω, εκτός από την άρχουσα τάξη, τα λαμβάνουν και πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψη τους και οι επαναστάτες. Οι κομμουνιστές δίνουν τη μάχη μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Δεν παραιτούνται, δεν εφησυχάζουν, δεν επαναπαύονται. Η ιστορική τους αποστολή πάει πολύ μακρύτερα από την απόσπαση εδρών στα έδρανα του αστικού Κοινοβουλίου. Τις έδρες τις θέλουν, τις διεκδικούν γιατί διδάχτηκαν «σε καμία περίπτωση να μην παραιτούμαστε (εκτός από ειδικές περιπτώσεις, σαν εξαίρεση) από τη χρησιμοποίηση του κοινοβουλευτισμού και όλων των "ελευθεριών" της αστικής δημοκρατίας, να μην παραιτούμαστε από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά - και εδώ είναι η δεύτερη διδαχή του Λένιν - να τις θεωρούμε μόνο σαν ένα συμπληρωματικό αποτέλεσμα της επαναστατικής ταξικής πάλης του προλεταριάτου» (Λένιν, «Για τα καθήκοντα της 3ης Διεθνούς»).

Με τέτοια κριτήρια κρίνεται η πάλη των κομμουνιστών όταν δίνεται στη Βουλή, όταν δίνεται για τη Βουλή ή έξω από τη Βουλή. Με κριτήριο την αποτελεσματικότητα της επαναστατικής τους δουλιάς. Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Εντός και εκτός Βουλής. Και θα έχει αποτέλεσμα.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ