ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΕΝ
Λύσεις σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων

Επιτάχυνση εφαρμογής των ΜΟΕ στο Αιγαίο, παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια της "νέας τάξης" και προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, τα κύρια αποτελέσματα της επίσκεψης στην ΑΘήνα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας

Η πλήρης υποταγή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή επίσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας και τη συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο,του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ου. Κοέν.Παράλληλα, προωθείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς και σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων η διευθέτηση όλων των "εκκρεμοτήτων" στην περιοχή, είτε αυτές αφορούν το Αιγαίο, είτε το Κυπριακό και γενικά ένα εφ' όλης της ύλης ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, επιβεβαίωσε ότι αντικείμενο των συνομιλιών ήταν τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που προωθεί κατ' εντολήν των ΗΠΑ ο γγ του ΝΑΤΟ. "Σήμερα πλέον, είπε, η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν ευκαιρίες, που τους επιτρέπουν να μειώσουν τις μακροχρόνιες εντάσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Επανέλαβα και εδώ αυτό που είπα και στην Αγκυρα: Οτι θα ήταν κρίμα αυτές οι ευκαιρίες να χαθούν. Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Τουρκία να φύγουν από το κλίμα καχυποψίας και να προχωρήσουν προς ένα κλίμα εμπιστοσύνης". Σε άλλο σημείο ήταν πιο σαφής: "Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Σολάνα, έχει κάνει μια πρόταση για μορατόριουμ σχετικά με ορισμένες δραστηριότητες σε ορισμένες περιοχές. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνει συζήτηση να σταματήσει η απειλή χρήσης των όπλων και να διατηρηθούν ανοιχτές οι διπλωματικές οδοί, ώστε να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες. Μια από αυτές είναι η πρόταση του κ. Σολάνα, αλλά η ουσία είναι ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις". Θέση βέβαια που παραπέμπει ευθέως στον αφοπλισμό των πολεμικών αεροσκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία Σολάνα. Αναφορικά με την Κύπρο και την εγκατάσταση των "S-300" ασκήθηκαν οι γνωστές αμερικανικές πιέσεις. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας", ο δε Ου. Κοέν χαρακτήρισε "λάθος" την εγκατάσταση των πυραύλων.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια των δηλώσεων μίλησε για "κοινούς στόχους" και "κοινή στρατηγική" ΗΠΑ και Ελλάδας, που είναι, όπως είπε, "η διαμόρφωση όρων σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής". Για να εισπράξει, για λογαριασμό της Ελλάδας, από τον Αμερικανό ομόλογό του την επιβεβαίωση ενός ρόλου τοποτηρητή και προαγωγού των αμερικανικών συμφερόντων: "Λόγω της ηγετικής και γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα, είπε ο Ου. Κοέν, μπορεί ν' αποτελέσει σημαντική δύναμη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας στα Βαλκάνια".Μάλιστα, ουσιαστικά προανήγγειλε νέες εντάσεις στα πλαίσια της προσπάθειας "να φέρουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια". Και πρόσθεσε: "Οι εντάσεις στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο δείχνουν ότι η Νότια Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά". Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκε το θέμα των προώθησης της δημιουργίας πολυεθνικής "ειρηνευτικής" δύναμης στα Βαλκάνια από χώρες - μέλη και μη μέλη του ΝΑΤΟ. "Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή, είπε ο Ου. Κοέν, θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά για τη σταθερότητα στην περιοχή".

Υπό αυτά τα δεδομένα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, θεωρώντας ότι δε χρειάζεται να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να πείσει τους συνομιλητές για τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, φαίνεται πως κατέβαλε περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών. Ο Ου. Κοέν στις δηλώσεις του μίλησε για "θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια της Ελλάδας για εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών της και με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι είμαστε ίσοι και αξιόπιστοι εταίροι και έχουμε κοινές αξίες και κοινούς στόχους". Ηταν μάλιστα ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: "Ενα μέρος, είπε, της συνάντησής μας αφιερώθηκε στη συζήτηση του σχετικού θέματος και στην εξέταση συγκεκριμένων συστημάτων, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της".

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας "συνέπεσε" με τη μαύρη επέτειο της 21ης Απρίλη και όταν ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ στη δικτατορία, είπε ότι το έλαβε - το θέμα της σύμπτωσης - υπόψη του, μίλησε για "αρκετά αμφιλεγόμενη ημερομηνία" και ισχυρίστηκε ότι "οι ΗΠΑ είναι υπέρ ενός συστήματος ελεύθερου, ανοιχτού και δημοκρατικού". Ο Α. Τσοχατζόπουλος βρήκε την ευκαιρία, με αφορμή ερώτηση για την τρομοκρατία, να καθησυχάσει τον Αμερικανό υπουργό ότι "τα όποια φαινόμενα δε σηματοδοτούν σε καμία περίπτωση είτε κλίμα αντιαμερικανισμού, είτε ότι οι μορφές της τρομοκρατίας έχουν προνομιακό αντίπαλο τη στάση και την παρουσία των ΗΠΑ εδώ στην Ελλάδα".

Ασφυκτικές οι αμερικανικές πιέσεις

Δρομολογείται διαδικασία εξίσωσης του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία

Υπό την ασφυκτική πίεση της Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά, ενώ παράλληλα σύρεται στην αμερικανικής έμπνευσης διαδικασία για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές από τις οποίες επιβεβαιώνονται από διπλωματική αλληλογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η Βραδυνή", οι τρέχουσες αμερικανικές απαιτήσεις προς την Αθήνα είναι δύο: Η πρώτη έχει να κάνει με την ακύρωση του συμβολαίου για τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η δεύτερη, με τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, οι Αμερικανοί, δίχως να τηρούν τα προσχήματα, πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις, οι οποίες - σύμφωνα με τη λογική της Ουάσιγκτον - μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές απαιτήσεις οδηγούν έμπειρους Ελληνες διπλωμάτες στο συμπέρασμα πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει: Πρώτον την εξίσωση της εκπροσώπησης του ψευδοκράτους με αυτήν της κυπριακής κυβέρνησης και δεύτερον πως η Ουάσιγκτον έχει αναλάβει έναντι της Αγκυρας, αλλά και της ΕΕ την υποχρέωση να ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Το αποτέλεσμα, αν ικανοποιηθούν οι αμερικανικές απαιτήσεις, θα είναι η νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, το οποίο έχοντας προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία, βαθμιαία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση απέναντι στο κυπριακό κράτος, το οποίο -σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - δεν έχει ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα να φροντίσει για την άμυνά του.

Παρά τη σφοδρή αμερικανική πίεση η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να αντιδράσει και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει θετικό το ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας. "Οι Αμερικανοί, δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών που προσφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προκειμένου να λυθεί το κυπριακό θέμα, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Συζητούν με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής για το κυπριακό θέμα και με τον κ. Κληρίδη και με τον κ. Ντενκτάς. Πιστεύουμε να είναι θετική η συμβολή τους στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Δεν είναι δυνατόν αυτούς οι οποίοι εκδηλώνουν μια πρωτοβουλία και εκφράζουν διάθεση να συμβάλουν στη λύση ενός προβλήματος, εμείς να τους αντιμετωπίσουμε αρνητικά. Τους αντιμετωπίζουμε θετικά, εφόσον βεβαίως οι πρωτοβουλίες και η δραστηριότητά τους κινείται εντός του πλαισίου που προανέφερα. Και αυτό γίνεται".

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πιθανότητα δρομολόγησης μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό, δεν το διέψευσε και υποστήριξε πως "η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα με πολύ ικανοποιητικό και θετικό τρόπο. Γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές. Η προσπάθεια την οποία κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και συμπαραστάτες, προκειμένου να οδηγηθούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

ΚΚΕ
Προωθείται διχοτόμηση - αμερικανοποίηση του Αιγαίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Την προώθηση των σχεδίων διχοτόμησης και αμερικανοποίησης του Αιγαίου, καταγγέλλει το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας και καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους Αμερικάνους.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Κοέν και οι συνομιλίες του με τον Α. Τσοχατζόπουλο οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα:

Πρώτο, ότι προωθείται η διχοτόμηση - αμερικανοποίηση του Αιγαίου. Αυτό δείχνει η συζήτηση για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που προβλέπονται στην κατάπτυστη συμφωνία της Μαδρίτης.

Δεύτερο, ότι ο υπουργός των ΗΠΑ, ως γνήσιος πλασιέ των πολυεθνικών του πολέμου, συζήτησε και πάλι με τον Ελληνα ομόλογό του το είδος των εξοπλισμών, που πρέπει να προμηθευτεί η Ελλάδα, εξοπλισμών ενταγμένων κατά κύριο λόγο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Τρίτο, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν καταγγέλλει το αμερικανικό σχέδιο διχοτόμησης - ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου, καθιστά προσχηματικά τα λεγόμενά της για λύση του Κυπριακού στηριγμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέταρτο, ότι καταλήγουν να είναι προβληματικού και αμφιβόλου αξίας περιεχομένου οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού, πως η Κύπρος έχει δικαίωμα να καθορίζει τον αμυντικό εξοπλισμό της, από τη στιγμή που και η ίδια η κυβέρνηση συμμετέχει στα εξοπλιστικά προγράμματα με βάση τις εντολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το λαό για τις συζητήσεις και για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, πολύ περισσότερο που ο Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ