ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ
Ερωτηματολόγιο - εντολή για πλήρες ξεπούλημα

Αρχίζουν από σήμερα οι επαφές των εκπροσώπων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού. "Λόγο" θα δώσουν τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης, όσο και οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ

Ολη η περιουσία του δημοσίου είναι προς πώληση. Με αυτό ακριβώς το πλαίσιο - οδηγία, και εντολή στην πραγματικότητα, αρχίζουν από σήμερα οι επαφές των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Σημίτη και τους επικεφαλής των υπό ιδιωτικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Τυπικά η αποστολή της Γραμματείας του ΟΟΣΑ, που θα μείνει στη χώρα μας μέχρι την επόμενη Δευτέρα, θα υποβάλει ένα εκτενές ερωτηματολόγιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, και βάσει των απαντήσεων που θα λάβει, θα συντάξει μια Εκθεση η οποία θα δημοσιευτεί τον Ιούνη και θα συζητηθεί στη συνέλευση του ΟΟΣΑ τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Το "εξονυχιστικό" ερωτηματολόγιο του Οργανισμού αφορά τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠ, τη ΔΕΠΑ, την "Ολυμπιακή Αεροπορία", τον ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΡΤ, το σύνολο των επιχειρήσεων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα (όπως π.χ. αυτές που ελέγχονται από κρατικές τράπεζες).

Ψηλά στο ερωτηματολόγιο τίθεται το "πλαίσιο πολιτικής": οι κυβερνητικές προθέσεις, οι κυβερνητικοί "αντικειμενικοί στόχοι" και οι προσπάθειες για τις "μεταρρυθμίσεις" του δημοσίου τομέα.

Εκτιμάται πως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα δεσμευτεί τελεσίδικα ότι οι μόνες επιχειρήσεις που θα μείνουν υπό κρατικό έλεγχο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα ανήκουν πλήρως στο Δημόσιο, "θα είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και τα δύο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης". Ολα τα άλλα είναι προς πώληση...

Ο ΟΟΣΑ θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το νομοσχέδιο που αφορά την "Ολυμπιακή Αεροπορία", το οποίο φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως "κατευθυντήριος" και για τις άλλες κρατικές επιχειρήσεις. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι σαφές ότι αντιμετωπίζονται ως "εμπόδια" τα οποία πρέπει να αρθούν.

Επίσης προς άρση είναι τα "προνόμια" των κρατικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ιδιωτικές (προνομιακή αντιμετώπιση, για παράδειγμα, θεωρείται η παροχή χαμηλών επιτοκίων σε δάνεια προς το Δημόσιο).

Ο ΟΟΣΑ ζητά μια πλήρη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων "που έχουν λάβει χώρα από το 1990 ως σήμερα", που θα συμπεριλαμβάνει τα ονόματα των επιχειρήσεων, το ποσοστό επί τοις εκατό των μετοχών που διατέθηκαν προς πώληση, την αξία πώλησης, τη διαδικασία πώλησης και τη χρήση των κεφαλαίων που αποκομίστηκαν (αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση του δημοσίου χρέους ή για επενδύσεις).

Επίσης ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ζητά πλήρη κατάλογο των μισθών, έτσι όπως διαμορφώθηκαν το 1997 και τη σχέση των μισθών δημοσίου/ιδιωτικού τομέα, μαζί με τα μη-μισθολογικά "προνόμια" (παροχές σε είδος) των δημοσίων υπαλλήλων - τα οποία είναι προς άρση, εννοείται...

Απαιτεί επίσης πολλά άλλα στοιχεία, όπως το ύψος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη χρήση - απορρόφηση των κεφαλαίων, τις τιμές των αγαθών - υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, την προώθηση του "ελεύθερου ανταγωνισμού" κλπ.

Ειδικές αιτήσεις για πληροφόρηση γίνονται στο ερωτηματολόγιο του ΟΟΣΑ για τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των αερομεταφορών, των σιδηροδρόμων και των συγκοινωνιών, των ταχυδρομικών υπηρεσιών, της υδροδότησης, της τηλεόρασης, του τουρισμού, των επιχειρήσεων που ελέγχονται από κρατικές τράπεζες και τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Η θετική αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ "θα αποτελέσει πιλότο για το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο που ενόψει τη συγκρότησης της ΟΝΕ αναζητεί ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες και ογκώδεις επενδύσεις στην Ευρώπη", εκτιμούσαν χθες καλά πληροφορημένες πηγές, όσον αφορά τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να θυσιάσει μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων, καθώς και να συντείνει στην ιδιωτικοποίηση σχεδόν του συνόλου των κρατικών πόρων, προκειμένου να μη χάσει τους... (θρυλούμενους) πακτωλούς των επενδύσεων...

Στη γνωστή ρότα

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, η ΔΕΠΑ δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ίδρυση των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), από την οποία το μόνο που γίνεται σαφές είναι οι παραπέρα... καθυστερήσεις, καθώς και η διάθεση της κυβέρνησης για παραπέρα υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των υποψηφίων ιδιωτών, που βάσει του νόμου 2364/95 θα συμμετέχουν στις ΕΠΑ με ποσοστό 49%.

Αυτό γιατί η σχετική προκήρυξη αναφέρεται σε προεπιλογή ιδιωτών, η οποία λήγει την 1η Ιουνίου 1998 για να ακολουθήσει μετά άλλος διαγωνισμός για την τελική επιλογή, που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι ΕΠΑ που από το 1996 θα έπρεπε να ήταν έτοιμες, θα ήταν ευχής έργο εάν κατάφερναν να στηθούν περί τα τέλη του 1998.

Τέλος, κάνοντας σαφής και τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, στην προκήρυξη αναφέρεται ότι στον επενδυτή θα παραχωρηθούν συγκεκριμένα δικαιώματα ελέγχου της διοίκησης των ΕΠΑ, χωρίς βεβαίως να αναφέρεται ποια θα είναι αυτά. Είναι φανερό ότι η υπονόμευση και το ξεπούλημα του φυσικού αερίου συνεχίζεται στους γνωστούς ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Καταναλωτών, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, θα συμμετάσχει αύριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης.Θέματα της συνεδρίασης είναι η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πώληση και τις εγγυήσεις καταναλωτικών αγαθών, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον καταναλωτή, το ευρωπαϊκό σύστημα επαγρύπνησης για τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατ' οίκον και κατά τον ελεύθερο χρόνο, η πρόσβαση των καταναλωτών στη δικαιοσύνη και εξώδικη επίλυση των καταναλωτικών διαφορών, η θέσπιση ενός γενικού πλαισίου για τις κοινοτικές δραστηριότητες των καταναλωτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ