ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι ναυτεργάτες

ΣΙΔΝΕΪ.-

Η πρώτη σημαντική δικαίωση των απολυμένων ναυτεργατών της αυστραλέζικης εταιρίας "Πάτρικ" ήρθε χτες ...διά της δικαστικής οδού. Ο ομοσπονδιακός δικαστής, Αντονι Νορθ, αποφάσισε χτες πως η ναυτιλιακή εταιρία εκφορτώσεων απέλυσε παράνομα τους 1.400 συνδικαλιστές εργαζόμενους και ότι οφείλει να επαναπροσλάβει τους απολυμένους.

Η εταιρία "Πάτρικ" είχε απολύσει στις 7 Απρίλη τους εργαζόμενους, προφασιζόμενη πως και οι 1.400 εργάτες, που ήταν εγγεγραμμένοι στο σωματείο ναυτεργατών, δεν απέδιδαν στη δουλιά τους και έπαιρναν αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές. Το σωματείο ναυτεργατών αντέδρασε άμεσα, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου, εντός και εκτός Αυστραλίας, να σαμποτάρουν τις εκφορτώσεις προϊόντων που γίνονταν με μισθωμένους απεργοσπάστες της εταιρίας "Πάτρικ". Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πρώτων ημερών προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές ζημιές στην εταιρία, αλλά και ρήγμα στην ανίερη συμμαχία μεταξύ της εταιρίας "Πάτρικ" και της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, ο οποίος παρείχε πολιτική κάλυψη στις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρίας αφ' ενός γιατί η "Πάτρικ" ανήκει σε μεγαλογαιοκτήμονες - χρηματοδότες του "Συντηρητικού Κόμματος", αφ' ετέρου διότι ευελπιστούσε πως οι απολύσεις των 1.400 συνδικαλιζόμενων εργατών θα προκαλέσουν πλήγματα στη δύναμη των σωματείων...

ΟΗΕ
"Μικρή ανάσα" για τον κουβανικό λαό

ΓΕΝΕΥΗ.-

Δειλά - δειλά ακούγονται φωνές να εναντιώνονται και να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ και κυρίως στην προσπάθεια που αυτές καταβάλλουν να "σφίξουν" ακόμα περισσότερο τον κλοιό στην Κούβα, αλλά και να βρουν συμμάχους σε αυτό το ανελέητο κυνήγι των μαγισσών που έχει επιδοθεί χρόνια τώρα.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού απέρριψε το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αίτημα - πρόταση που επικρίνει την Κούβα για παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών, διακόπτοντας έτσι μια αρνητική για την Κούβα "παράδοση" ετών.

Ο Τζέικομπ Σελεμπί,από τη Νότια Αφρική, ο οποίος προεδρεύει του 53μελούς Σώματος, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη ότι το κείμενο των ΗΠΑ απορρίφθηκε κατά την ψηφοφορία, στην οποία 19 χώρες ψήφισαν εναντίον του, 16 υπέρ του και 18 απείχαν. Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά του κειμένου ήταν η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, χώρες που μετέβαλαν την ψήφο τους, αφού κατά την περσινή ψηφοφορία απείχαν. Το 1997, η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας εναλλάσσονται, είχε εγκρίνει το αμερικανικό κείμενο με 19 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 24 αποχές. Μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν φέτος την αμερικανική απόφαση είναι η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Αργεντινή. Ωστόσο οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής απείχαν, όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Βενεζουέλα. Ισως δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη θέση αυτή των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αφού παρά τις καλές σχέσεις που έχουν με την Κούβα οι κυβερνήσεις των χωρών τους είναι υποτελείς στις αποφάσεις των ΗΠΑ και μία πιθανή ανοιχτή διαφωνία τους με την αμερικανική πρόταση θα μπορούσε να προκαλέσει τα χίλια μύρια για τις χώρες τους και τους λαούς τους.

Οι αντιπρόσωποι πάντως που μετέχουν στην επιτροπή ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν ηττήθηκε το αμερικανικό κείμενο για την Κούβα, το οποίο αποτελεί ένα διπλωματικό πλήγμα για τις ΗΠΑ, καθώς σημαίνει επίσης τον τερματισμό της εντολής του ερευνητή της Επιτροπής που εξετάζει πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Ο ερευνητής είναι ο Καρλ - Γιόχαν Γκροτ από τη Σουηδία. Οι Κουβανοί αντιπρόσωποι χαιρέτισαν την απόφαση αυτή της Επιτροπής του ΟΗΕ, μέσω της επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας, Κάρλος Αματ Φλόρες,λέγοντας ότι "αυτή η νίκη είναι μία νίκη απέναντι στη δυσκαμψία και την έλλειψη ανοχής", καθώς και ότι η "Κούβα αξίζει όσο τίποτε άλλο αυτή την ανάσα που επιζητά εδώ και καιρό".

Η κουβανική αντιπροσωπεία ζήτησε σήμερα να τερματιστεί αυτό που αποκάλεσε "άσκηση εμπαιγμού και χειραγώγησης από τις ΗΠΑ".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τεταμένη κατάσταση πριν το δημοψήφισμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τεταμένη κατάσταση επικρατεί αυτές τις ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο, όπου αύριο (Πέμπτη) αναμένεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σερβία με βασικό ερώτημα την παρουσία ή απουσία διεθνούς μεσολάβησης στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς της περιοχής.

Το δημοψήφισμα οργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μια περίοδο που η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει εκρηκτική.

Οι Αλβανοί αρνούνται, εδώ και πέντε βδομάδες να πάρουν μέρος - χωρίς διεθνή μεσολάβηση - στο διάλογο που προτείνουν οι σερβικές αρχές. Η αντιπροσωπεία της σερβικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τακτικά την Πρίστινα δεν έχει μέχρι τώρα κατορθώσει να πείσει τους ηγέτες των Αλβανών να μετάσχουν στο διάλογο, με στόχο την επίλυση της κρίσης. Εν τούτοις, οι ηγέτες αλβανόφωνων κομμάτων εμμένουν στο αίτημα της διεθνούς μεσολάβησης. Χτες ο σύμβουλος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Αλούς Γκασί υποστήριξε ότι "ο λαός και οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιηθεί διάλογος για την επίλυση της κρίσης μόνο με διεθνή μεσολάβηση και εγγύηση για την εφαρμογή μιας πιθανής συμφωνίας".Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος τουΦιλελεύθερου Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου και συνεργάτης του Ρουγκόβα,Γκιέτζι Ντένταϊ,τόνισε ότι "το δημοψήφισμα είναι εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας και αφορά το λαό και τις σερβικές αρχές".

"Δε θέλουμε να αναμειχτούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας" τόνισε ο Ντένταϊ, καλώντας τους Αλβανούς να μην κυκλοφορούν στους δρόμους την ημέρα του δημοψηφίσματος, για να επιτραπεί στους Σέρβους να ψηφίσουν με ηρεμία. Δεν παρέλειψε, πάντως, να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα"περιττό και παράλογο, καθώς η Σερβία γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος χωρίς τη συμμετοχή μιας τρίτης πλευράς - των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης"...

Αυξημένη ένταση επικρατεί στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου το περασμένο 48ωρο, οι Σέρβοι κατήγγειλαν ότι ένας καταυλισμός Σέρβων προσφύγων δέχτηκε επίθεση με αυτόματα και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με σερβικές πηγές, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον καταυλισμού στο Μπάμπαλοτς, όπου φιλοξενούνται 123 σερβικές οικογένειες, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Το Κέντρο Σερβικής Πληροφόρησης που μετέδωσε την πληροφορία πρόσθεσε ότι ένοπλοι Αλβανοί έχουν συγκεντρωθεί στα δυτικά, κυρίως στο χωριό Γκλοντιάνε,στην περιοχή όπου οι Αλβανοί καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι έχουν συγκεντρωθεί σερβικές δυνάμεις. Στο χωριό αυτό, που θεωρείται οχυρό των Αλβανών, έγιναν συγκρούσεις μεταξύ σέρβων αστυνομικών και Αλβανών τον περασμένο Μάρτη.

Ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα κατήγγειλε ότι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Ντετσάνι.Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Σύνδεσμο, οι δυνάμεις του Βελιγραδίου"ετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση εναντίον του τοπικού αλβανικού πληθυσμού". Μάλιστα, ο ανεξάρτητος ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου Β - 92 μετέδωσε χτες πως ενισχύθηκαν οι μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο και ότι σχεδιάζουν σκληρότερα μέτρα εναντίον των "τρομοκρατών" που δρουν στο Κοσσυφοπέδιο.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αεροπορική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σε μηχανικά προβλήματα οφείλεται πιθανότατα η συντριβή ενός "Μπόινγκ 727" χτες τα ξημερώματα λίγα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της κολομβιανής πρωτεύουσας "Ελ Ντοράντο". Νεκροί θεωρούνται και οι 58 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Το αεροσκάφος κατέπεσε μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μπογκοτά "Ελ Ντοράντο" με προορισμό το Κίτο του Ισημερινού. Σύμφωνα με μηχανικό που είχε δει το αεροσκάφος πριν την απογείωσή του, ακουγόταν ασυνήθιστα δυνατός θόρυβος από τη μηχανή του μοιραίου "Μπόινγκ 727". Παρά ταύτα, το αεροσκάφος ξεκίνησε συμπαρασύροντας τους επιβάτες στο θάνατο...

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως πάνω στο αεροσκάφος "υπήρχαν 53 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος.Μέχρι νωρίς χτες βράδυ, δεν υπήρχαν ενδείξεις για επιζώντες".

Το αεροσκάφος ανήκε στη στρατιωτικής ιδιοκτησίας αεροπορική εταιρία "TAME", αλλά είχε μισθωθεί από την "Αιρ Φρανς",δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών της πολιτικής αεροπορίας.

Οι 48 από τους 53 συνολικά επιβάτες του μοιραίου "Μπόινγκ 727" προέρχονταν από την Ευρώπη. Ο υπεύθυνος των γαλλικών αερογραμμών "Αιρ Φρανς" για την περιοχή των Ανδεων, Αντουάν Φισιό, δήλωσε ότι τα θύματα προέρχονταν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι έξι επιβάτες ήταν Γάλλοι, άλλοι έξι Ιταλοί και τέσσερις Δανοί.

Στην ίδια περιοχή, το 1973 είχε συντριβεί αεροσκάφος των κολομβιανών αερογραμμών με 43 νεκρούς. Το 1995, αεροσκάφος αμερικανικών αερογραμμών τύπου "Μπόινγκ 757" συνετρίβη λίγα χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της πόλης Κάλι, σκοτώνοντας 4 από τους 163 επιβαίνοντες.

Τα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Οι ηγέτες των αντιμαχόμενων πλευρών του Αφγανιστάν άρχισαν χτες να καταφτάνουν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, για τις οποίες τους έπεισε ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον στη Νοτιοανατολική Ασία, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον.

Εχει ήδη ανακοινωθεί προσωρινή εκεχειρία στα πεδία του εμφυλίου του Αφγανιστάν, ενώ συμφωνήθηκε η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των Ισλαμιστών Ταλιμπάν ("Φοιτητές") και της αντιπολίτευσης υπό τον αποπεμφθέντα Πρόεδρο Μπουρχανουντίν Ραμπανί.

Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν επίσης να συναντηθούν με αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ανευρεθεί κοινό έδαφος για την ειρήνευση. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί την περασμένη Δευτέρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ