ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Λενινισμός φωτίζει το μέλλον

Το όνομά του ζεσταίνει τις καρδιές και τις ελπίδες "των κολασμένων της Γης". Ο άνθρωπος - σύμβολο του αιώνα μας φωτίζει το δρόμο της εργατικής τάξης στο δικό της μέλλον. Ο Λένιν, ο μεγάλος δάσκαλος, θεωρητικός, διαφωτιστής και οργανωτής της επαναστατικής πάλης του προλεταριάτου, πέρασε στην ιστορία, σαν προσωπικότητα που το έργο της συγκλόνισε τον κόσμο. Συνεχιστής του έργου των Μαρξ - Ενγκελς στην εποχή που ο καπιταλισμός πέρασε στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, δε διακρίθηκε μόνο από τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του μαρξισμού για την εποχή του και την εποχή μας, αλλά έκανε πράξη την επιστημονική κοσμοθεωρία του Σοσιαλισμού, σαν επικεφαλής του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης της Ρωσίας με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η παγκόσμια εργατική τάξη και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα συνενώθηκαν κάτω από το έργο του στην κοινή πάλη για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Η δικαίωσή του, ακόμη και με τον αρνητικό τρόπο μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων, επιβεβαιώνεται καθημερινά στις σύγχρονες συνθήκες, αφού ο καπιταλισμός, την κρίση του οποίου πληρώνουν με την πιο άγρια εκμετάλλευση οι λαοί, περιμένει το νεκροθάφτη του, στο δρόμο που χάραξε ο Λένιν. Ετσι που, στα 128 χρόνια από τη γέννησή του, 22-Απρίλη-1870, δίκαια οι εργάτες όπου Γης πιστεύουν ότι ο Λενινισμός φωτίζει το μέλλον τους.

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Για τα 80 χρόνια της ίδρυσης του ΚΚΕ και τα 46 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, οργανώνονται στην Αμαλιάδα, ιδιαίτερη πατρίδα του, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εκδηλώσεις τιμής

Σαράντα έξι χρόνια πέρασαν από τότε, που το αιμοσταγές αμερικανόπνευστο μετεμφυλιακό καθεστώς, με στόχο τη συντήρηση του κλίματος μισαλλοδοξίας, δολοφονούσε ένα ακόμα κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, τον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, τιμώντας τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ διοργανώνει στον τόπο καταγωγής του Ν. Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα, διήμερο εκδηλώσεων:

Το Σάββατο 25 Απρίλη στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ν. Μπελογιάννη (που εκδόθηκε πρόσφατα) "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα". Η παρουσίαση γίνεται από το Ν. Κυρίτση, μέλος του ΚΜΕ, σε συνεργασία με το εκδοτικό της "Σύγχρονης Εποχής".

Την Κυριακή 26 Απρίλη θα γίνει εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Μπελογιάννη και πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, που διοργανώνει τις διήμερες εκδηλώσεις και με την οποία καλείται ο λαός της περιοχής να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής, ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζονται:

"Ο Ν. Μπελογιάννης αντιπροσωπεύει όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Κομμουνιστικού Κινήματος, που χάραξαν με τη δράση και τη θυσία τους την ιστορική πορεία του ΚΚΕ.

Η δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη αποκάλυψε το εγκληματικό, το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του αμερικάνικου, κατ' εντολήν του οποίου εκτελέστηκε και ο οποίος συνεχίζει να επιβάλει στους λαούς την κυριαρχία του με τη "νέα τάξη πραγμάτων" και μέσω του πρεσβευτή του Ν. Μπερνς να συμπεριφέρεται στη χώρα μας σαν σε αποικία.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, σε μια εποχή σαν τη σημερινή όπου ξεθεμελιώνονται εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση, οχτάωρο και ό,τι άλλο κατάκτησε η εργατική τάξη με αγώνες και θυσίες δεκαετιών και ο ιμπεριαλισμός μοιράζει την Κύπρο και το Αιγαίο και χτυπά τα τύμπανα του πολέμου στα Βαλκάνια, το παράδειγμα του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη αποτελεί μια πολύτιμη ηθική αγωνιστική παρακαταθήκη. Είναι το παράδειγμα εκείνου του αγωνιστή, που διάλεξε το δρόμο της ταξικής πάλης και έμεινε ορθός ως το τέλος.

Στις σημερινές συνθήκες, οι πολιτικές ηγεσίες και δυνάμεις που υποκλίνονται στη "νέα τάξη πραγμάτων", στην ΕΕ, στο Μάαστριχτ και στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και του Σένγκεν, επιχειρούν να ανατρέψουν όλες τις κατακτήσεις δεκαετιών, πάνω από 100 χρόνων της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι, η πλειοψηφία του λαού παλεύουν για μια άλλη φιλολαϊκή προοπτική και διέξοδο στον τόπο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ετσι, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη για τη συγκρότηση του ενιαίου αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου πάλης, όχι μόνον για να αποκρουστούν τα σχέδια του μεγάλου πολυεθνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης, αλλά και για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της άλλης πολιτικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής, για τη σοσιαλιστική προοπτική στον τόπο".

Ο ήρωας Ν. Μπελογιάννης γεννήθηκε στις 22 Δεκέμβρη του 1915 στην Αμαλιάδα. Από μαθητής ακόμα, '30 - '32, παίρνει μέρος στο μαζικό λαϊκό κίνημα, όντας μέλος της ΟΚΝΕ συλλαμβάνεται για τη συμμετοχή του σε μεγάλη αγροτική κινητοποίηση. Από φοιτητής στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε ηλικία 17 χρόνων, ακολουθεί το δρόμο του αγώνα μέσα από το ΚΚΕ, αντιμετωπίζοντας διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες, για να παραδοθεί δεσμώτης των Γερμανοϊταλών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Κατούνας, Βόνιτσας και Κέρκυρας. Γίνεται καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και αργότερα πολιτικός επίτροπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για να βρεθεί στην προσφυγιά μετά την ήττα του ΔΣΕ. Το 1950 επιστρέφει στην Ελλάδα, ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στις 20 Δεκέμβρη πιάνεται. Καταδικάζεται δύο φορές σε θάνατο, το 1951 στην υπόθεση των 93 και με την υπόθεση των 29, για να εκτελεστεί μυστικά στο Γουδί, καθώς οι Αμερικανοί κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διατηρήσουν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μισαλλοδοξίας σε βάρος του λαού μας και παρά την κατακραυγή των δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.

Η Κούβα παλεύει και θα νικήσει

Επέστρεψε από το νησί της Επανάστασης η μπριγάδα του Συνδικάτου των Οικοδόμων της Αθήνας

Πλημμυρισμένη από εμπειρίες, αλλά και αισιοδοξία και ατράνταχτη πίστη για το μέλλον της Επανάστασης και τον αγώνα, επέστρεψε η μπριγάδα των οικοδόμων από την Κούβα. Το Συνδικάτο των Οικοδόμων για την παραμονή και κυρίως για τη δουλιά της μπριγάδας εξέδωσε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

"Στις 16 του Απρίλη επέστρεψε από την Κούβα η μπριγάδα εργασίας που είχε στείλει στο νησί της Επανάστασης το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας.

Οι τέσσερις οικοδόμοι εθελοντές εντάχθηκαν στη δύναμη της μικρομπριγάδας των υγειονομικών της πόλης του Πινάρ δελ Ρίο και εργάστηκαν 3 εβδομάδες στην οικοδόμηση ενός πενταώροφου κτιρίου, που θα στεγάσει εργαζόμενους που δουλεύουν στα νοσοκομεία της πόλης. Η εμπειρία που αποκόμισε η μπριγάδα του Συνδικάτου στο νησί της Επανάστασης είναι σημαντική.

Επέστρεψε με τη βεβαιότητα ότι η Κούβα δεν παραδίνεται. Ο κουβανικός λαός, παρ' όλες τις δυσκολίες, τραβάει το δρόμο που χάραξε με την επανάστασή του. Ζει και θέλει να συνεχίσει να ζει με αξιοπρέπεια, ελεύθερος χωρίς προστάτες και δυνάστες, ειρηνικά, ισότιμα και αδελφωμένα με όλους τους λαούς.

Η θέληση αυτή του κουβανικού λαού φάνηκε από τα μέλη της μικρομπριγάδας στον τόπο δουλιάς, από τις συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις και από τις επαφές με το λαό της πόλης. Από παντού μας ήρθε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η απόφαση και η θέληση του κουβανικού λαού είναι μία. Αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό.Να στηρίξει τις επιλογές της ηγεσίας της χώρας, να δυναμώσει την επανάσταση, να χτίσει το σοσιαλιστικό του μέλλον, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του με όλους τους λαούς.

Αυτός ο περήφανος και ανυπόταχτος λαός που είναι το σύμβολο αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων των προοδευτικών ανθρώπων, όλων των εργατών, γιατί ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι και δικός μας αγώνας. Ο εχθρός του κουβανικού λαού είναι και δικός μας εχθρός.

Χρέος όλων μας είναι να συμμετέχουμε στην καμπάνια αλληλεγγύης του συνδικάτου. Στείλτε χρήματα και φάρμακα στα γραφεία του συνδικάτου ή στα γραφεία των παραρτημάτων στις συνοικίες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ"

ΝΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση - συζήτηση για το Μέτωπο

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει, την Παρασκευή 24 Απρίλη και ώρα 8.30 μμ στο κέντρο Νεότητας, στην Πλατεία Κάλβου στη Ζάκυνθο, συγκέντρωση - συζήτηση στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Θέμα της συζήτησης είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου, που θα εναντιώνεται αποτελεσματικά στη συντήρηση και τη "νέα τάξη πραγμάτων" και θα θέτει στόχο την ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση της ΝΕ, με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι της πόλης να συμμετέχουν: "Πεποίθησή μας είναι ότι σήμερα πολλοί και πολλές - ανεξάρτητα από κομματική ένταξη που έχουν ή είχαν ως τώρα - προβληματίζονται, ανησυχούν, αναζητούν έναν αποτελεσματικό δρόμο προς τη λύση των μεγάλων και οξυμένων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που απασχολούν το λαό και τη χώρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν να κάνουν το πατριωτικό χρέος τους απέναντι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών και πιο ειδικά στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή που ζούμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί σήμερα που δεν ανέχονται τη χειραγώγηση και τους μηχανισμούς εκμαυλισμού συνειδήσεων. Ανθρωποι με ριζοσπαστική συνείδηση που αναζητούν φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύουμε λοιπόν, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι η συμμετοχή σας στη συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων, θα είναι πολύ χρήσιμη για όλους μας".

Συνεχίζεται η τρίμηνη καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα,που έχει ξεκινήσει από καιρό το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για το σπάσιμο του απάνθρωπου εμπάργκο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Η συγκέντρωση φαρμάκων και χρημάτων γίνεται καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος,στην πλατεία Κάνιγγος και στα συνοικιακά γραφεία των Παραρτημάτων του.

Ο αριθμός του λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας,είναι: 155/482206-47.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ