ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ως επιχειρήσεις θα λειτουργούν οι δήμοι

Ενα βήμα μπροστά στη μετατροπή των δήμων και κοινοτήτων σε διαχειριστές των επιλογών, για μείωση των κοινωνικών δαπανών, που σχεδιάζουν και προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, σηματοδοτεί απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που ενημερώνονται ήδη σχετικά από τις Περιφέρειες. Στην πράξη, η εφαρμογή του συστήματος αυτού συνεπάγεται τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ, στη βάση όχι της διαφάνειας, αλλά της εξυπηρέτησης των οικονομικών επιδιώξεων της κυβέρνησης. Δηλαδή, τον περιορισμό των κρατικών δαπανών με τη μετακύληση του κόστους των υπηρεσιών στους ΟΤΑ και, κατά συνέπεια, στο δημότη.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε η κυβέρνηση έχει "κάνει δουλιά", μεταφέροντας αρμοδιότητες, κρατικής ευθύνης, στην ΤΑ, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, χρησιμοποιώντας ακόμα παραπέρα το θεσμό ως άλλοθι για τις αντιλαϊκές της επιλογές. Χαρακτηριστικό είναι πως τη στιγμή που τα παρακρατημένα, από το '90 μέχρι σήμερα, έσοδα των ΟΤΑ αγγίζουν το 1,5 τρισ. δραχμές, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει εμφανιστεί πολλές φορές να κατακρίνει τους δήμους για κακοδιαχείριση και μη αξιοποίηση της δυνατότητας επιβολής φόρων.

Αυτή τη δυνατότητα έρχεται να επιβάλει η εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κύριες κατευθύνσεις του οποίου είναι η εξεύρεση ιδίων πόρων από τους δήμους και η παρακολούθηση της συμβατότητας όλων των ρυθμίσεων με τις γενικότερες οικονομικές επιδιώξεις. Η μετατροπή δηλαδή των ΟΤΑ σε εκτελεστικά όργανα των κυβερνητικών επιδιώξεων και επιλογών, η απομάκρυνση εν τέλει του θεσμού από τα λαϊκά του χαρακτηριστικά, που είναι η διαμόρφωση αιτημάτων και δράσης με γνώμονα τα συμφέροντα και σε όφελος του δημότη.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, συστάθηκε ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί και θα καθοδηγεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, οι δήμοι θα αναθέσουν την τήρηση των λογιστικών τους βιβλίων σε λογιστικά γραφεία και στη συνέχεια θα στελεχωθούν οι με το απαραίτητο τεχνοκρατικό προσωπικό.

Σύμμαχο των κυβερνητικών επιλογών αποτελεί η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία, στο όνομα της "οικονομικής αυτοτέλειας", ζήτησε, στο πρόσφατο συνέδριό της, το Νοέμβρη του 1997, στη Θεσσαλονίκη, την επέκταση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οδηγούνται στην εξόντωση

Στην εξόντωση οδηγεί η κυβέρνηση εξήντα περίπου οικογένειες πολιτικών προσφύγων από την Τσεχοσλοβακία, αρνούμενη να τους συνταξιοδοτήσει και καταπατώντας με τον τρόπο αυτό διακρατικές συμφωνίες. Οπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Β. Ελλάδος Πολιτικών Προσφύγων από την πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία Τσεχοσλοβακίας, όσοι επέστρεψαν από τη χώρα αυτή το 1990 και ήταν πάνω από 55 ετών δεν έχουν πλέον στον ήλιο μοίρα, αφού μονομερώς η ελληνική πλευρά τροποποίησε το νόμο 1539/85 και τους αναγνωρίζει μόνο 1.500 ένσημα από τα 12.000 περίπου, που έφερε ο καθένας στην Ελλάδα και που αντιστοιχούν σε 40 χρόνια βαριάς εργασίας. Ετσι άνθρωποι που πλησιάζουν ή ξεπέρασαν τα 65 χρόνια τους δεν παίρνουν σύνταξη ούτε με το κατώτερο όριο του ΙΚΑ, κι ας έχουν καταβληθεί 24 εκατομμύρια δολάρια από την Τσεχοσλοβακία.

Ετσι, για παράδειγμα, ο Σταύρος Κακουλίδης από το Νερόμυλο Πέλλης που επαναπατρίστηκε το 1990 και έχει 14.000 ένσημα από την Τσεχία και άλλα 500 που έχει κάνει στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, να περιμένει του λένε να φτάσει στα 65 για να πάρει την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ. Το ίδιο γίνεται με τον Γ. Κοράνη που είχε 11.900 ένσημα, τον Ευδ. Αγιαννίδη, με 14.300 ένσημα και πολλούς άλλους.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, είπε ότι το πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων έκλεισε και ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Επίσης ο τότε υπουργός Εργασίας, Στ. Τζουμάκας, απαντώντας τον Οκτώβρη του 1995 σε σχετικό υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφύγων από τη ΣΔ της Τσεχοσλοβακίας, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές Γ. Κατσαρό και Σπ. Στριφτάρη, υποσχέθηκε να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου σε συνεργασία με το ΙΚΑ και να "εκκαθαριστούν οριστικά αυτές οι εκκρεμότητες που αναφέρονται σε ιστορικά και πολιτικά γεγονότα μιας πολυτάραχης περιόδου για το ελληνικό έθνος". Καμία όμως ενέργεια δεν έγινε από πλευράς υπουργείου για λύση του προβλήματος, αδιαφορώντας για την κοινωνική πλευρά του θέματος, όπως δεν επιδίωξε σε συνεννόηση με την Τσεχία να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα.

"Δε ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε τον ιδρώτα μας για σαράντα χρόνια εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ζητάμε να μας αναγνωριστούν τόσα ένσημα όσα απαιτούνται για τη θεμελίωση σύνταξης λόγω γήρατος, λαμβάνοντας υπόψη και τα ένσημα που βγάλαμε στην Ελλάδα για την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ", αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή. Επίσης ζητούν ο Νόμος 1902 να ισχύει και για τους πολιτικούς πρόσφυγες της πρώην ΣΔ της Τσεχοσλοβακίας που υπέβαλαν τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση πριν το Νόμο 1902, όπως και την άμεση εφαρμογή των όρων της Διακρατικής Συμφωνίας, όπως αυτή υπογράφηκε από τις δύο χώρες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Κουβέντα για τα προβλήματα των νέων μεταναστών

Συνέδριο μίσους και αποπροσανατολισμού, καλλιέργειας του ευρωπαϊκού μονόδρομου, μακριά από κάθε αναφορά σε προβλήματα και λύσεις για τους νέους μετανάστες ήταν το συνέδριο, όπως καταγγέλλει ένας από τους εκλεγμένους συνέδρους από την Ελληνική Ομοσπονδία Νέων Σουηδίας

Συνέδριο μίσους και αποπροσανατολισμού, καλλιέργειας του ευρωπαϊκού μονόδρομου, μακριά από κάθε αναφορά σε προβλήματα και λύσεις για τους νέους μετανάστες, ήταν το Α Συνέδριο Νεολαίας Απόδημου Ελληνισμού Ευρώπης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 10 - 11 - 12 Απρίλη. Αυτό καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο Μενέλαος Γρηγοριάδης, ένας από τους λίγους εκλεγμένους συνέδρους από την Ελληνική Ομοσπονδία Νέων Σουηδίας, που συμμετείχαν στο συνέδριο - παρωδία.

Οπως καταγγέλλει, σκοπός του συνεδρίου ήταν η δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου - "γλάστρας", σαν πρόφαση αγωνίας του Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της κυβέρνησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απόδημη νεολαία της Ευρώπης. Ομως από την αρχή των διαδικασιών φάνηκε ότι πρόθεση του συνεδρίου και της κυβέρνησης ήταν η μετατροπή του σε χειροκροτητή της πολιτικής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των "συνέδρων" διορίστηκε, με φωτεινή εξαίρεση τους αντιπροσώπους από τη Σουηδία, που εκλέχτηκαν από την ομοσπονδία της νεολαίας τους.

Στήθηκε έτσι το σκηνικό, ώστε να διεξαχθεί ένα συνέδριο - παρωδία, όπου έλειπαν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μετανάστες. Ετσι, επιλέχθηκε και το θέμα: "Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος σύνορα της ενωμένης Ευρώπης", από το ΣΑΕ της περιφέρειας Ευρώπης και την κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και σειρά άλλων κυβερνητικών παραγόντων (υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, νομάρχης Θεσσαλονίκης, Δήμαρχος Νεάπολης). Παρέλασαν σειρά ομιλητών όπως στρατιωτικούς - καθηγητές- κυβερνητικούς συμβουλάτορες για μια εκτεταμένη ανάλυση γύρω από τα προβλήματα με τη γείτονα χώρα Τουρκία, έχοντας μοναδικό προσανατολισμό την καλλιέργεια μίσους απέναντι στους "κακούς" Τούρκους, κλείνοντας σε κάθε χρόνο τη λέξη "υποταγή" και "βοήθεια", που πρέπει να αποδεχτούμε από τις μεγάλες δυνάμεις, για να λύσουμε το πρόβλημα.

Οι διοργανωτές, μάλιστα, φρόντισαν να δώσουν στους συνέδρους το ρόλο του καλού ακροατή γι' αυτό δεν έδωσαν, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, το λόγο στους νέους που ήρθαν απ' όλη την Ευρώπη. Ετσι με διορισμένο ακροατήριο και βομβαρδισμό αναλύσεων από "εγκεφάλους" για τα Ελληνοτουρκικά δεν έγινε καμιά αναφορά για τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, όπως της ανεργίας, της παιδείας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την προοπτική του επαναπατρισμού και τι μέλλον μπορούν να έχουν στην πατρίδα μας.

"Πώς είναι δυνατόν να ανοιχτεί ζήτημα εκπαίδευσης για τα παιδιά των μεταναστών όταν στην πατρίδα, αυτή αποτελεί αγαθό για λίγους και ξεπουλιέται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πώς θα συζητάς για πολιτική απασχόλησης όταν στη χώρα σου το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι σε τεράστια και εκρηκτικά επίπεδα, όταν αποδέχεσαι την πολιτική της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ, όπου ισχύει για όλη την Ευρώπη, δίνοντας νέα κέρδη στις πολυεθνικές, όταν οργανώνεις "σαφάρι" για τους οικονομικούς μετανάστες Αλβανούς, Ιρακινούς και άλλους", καταγγέλλει ο Μ. Γρηγοριάδης.

Υπήρξε μάλιστα, και η μεθόδευση με κομματικές (γαλαζοπράσινες) λίστες ανάμεσα στους συνέδρους για την εκλογή εφταμελούς, όπως ήταν το πρόγραμμα, στην αρχή και αργότερα του εννιαμελούς συμβουλευτικού οργάνου, για να βολεύουν καλύτερα οι συσχετισμοί. "Επρεπε πάση θυσία να αποκλείσουν από το όργανο τους "ανεπιθύμητους" που μπορεί να διαταράξουν την εκσυγχρονιστική ηρεμία ΣΑΕ και κυβέρνησης", επισημαίνει ο Μ. Γρηγοριάδης.

Σύσκεψη για την προάσπιση της πρόνοιας

Σύσκεψη με θέμα "Οι εργαζόμενοι στον Κοινωνικο- προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας", συνδιοργανώνουν, στις 28 Απρίλη, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ.) και ώρα 6 μμ.

Στην πρόσκλησή τους, οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών, αναφέρουν ότι διοργανώνουν τη σύσκεψη, διότι:

  • Η Κοινωνική Πρόνοια για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), την οικογένεια και το παιδί, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι έργο των φιλανθρώπων ή των ιδιωτών κερδοσκόπων.
  • Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα υπαγορεύει την ανάπτυξη - διεύρυνση και εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και όχι τη συρρίκνωσή τους.
  • Ολοι βιώνουμε τα ποικιλόμορφα προβλήματα που απορρέουν από την περιορισμένη χρηματοδότηση και τον ανεπαρκή κρατικό προγραμματισμό, στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών καλούν όλους τους εργαζόμενους στην πρόνοια να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, για τη χάραξη κοινής πορείας που θα προασπίζει τα συμφέροντά τους και θα εγγυάται την ανάπτυξη του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 5323.129 (ΠΟΜΕΕΑ) και 8223.002 ή 8224.463 (ΟΣΝΙΕ).

Εκδήλωση της ΝΑΣ Αχα'ϊας

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αχαϊας διοργανώνει συγκέντρωση των μελών, φίλων και οπαδών της την Κυριακή 26 του Απρίλη στις 10.30 π.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα. Θέματα της συγκέντρωσης θα είναι: "Η παρουσίαση της Διακήρυξης της ΝΑΣ, η ανακήρυξη του επικεφαλής της Κίνησης και το πρόγραμμα δράσης της Κίνησης για τις επερχόμενες Νομαρχιακές εκλογές". Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Βασίλης Ασπρούλιας και Κώστας Μπάτσικας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ