ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
"Σκοτάδι" γύρω από τα σχέδια των κερδοσκόπων

Με ρυθμούς υστερίας πραγματοποιούνται πλέον οι συνεδριάσεις της οδού Σοφοκλέους, αφού οι προσδοκίες απόσπασης εύκολων κερδών που καλλιεργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αναθερμάνθηκαν και πάλι μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση της Εθνικής και της Κτηματικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες σιωπηρής συγκέντρωσης μεγάλων πακέτων μετοχών από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων. Η συνεχής αύξηση μάλιστα των τιμών στο Χρηματιστήριο αγγίζει τέτοια ποσοστά, που οι περισσότεροι αρμόδιοι παράγοντες δυσκολεύονται να αναλύσουν και να εξηγήσουν τους πραγματικούς λόγους και τις αιτίες που "οι αγορές" - οι κερδοσκόποι δηλαδή των χρηματαγορών - δείχνουν τέτοια προτίμηση στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ουσία είναι ότι οι πάντες εκτιμούν πως οι τάσεις των τελευταίων βδομάδων που συνεχίζουν να είναι ανοδικές δεν έχουν κάποιο αντικειμενικό υπόβαθρο για να συνεχιστούν! "Για τη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν φυσικό να υπάρχει κάποια ανοδική τάση, όμως κανείς δε θα μπορούσε να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι η συνεδρίαση θα εξελισσόταν με αυτόν τον τρόπο", έλεγαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιριών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χτες στις 2.627 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 7,32%. Παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες εντολές για αγορά μετοχών έμειναν ανεκτέλεστες, ο τζίρος των αγοραπωλησιών έφτασε τα 101 δισεκατομμύρια δραχμές, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά την αγορά μετοχών από ξένα χρηματοοικονομικά συγκροτήματα.

Ενδεικτικό της εικόνας από τη χτεσινή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι από τις 272 μετοχές που διακινήθηκαν, οι 251 έκλεισαν με "κέρδη" και μόνο 13 μετοχές είχαν "ζημιές". Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σχεδόν 100 μετοχές έκλεισαν στο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο αύξησης του 8%, ενώ 100 επίσης μετοχές στο τέλος της συνεδρίασης ήταν "κλειδωμένες", αφού δεν υπήρχε γι' αυτές ούτε ένας υποψήφιος πωλητής.

Η ευφορία που υπάρχει στην οδό Σοφοκλέους όλο το τελευταίο διάστημα "σπρώχνει", σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτον οι χρηματιστηριακές εταιρίες όλο και περισσότερους "νέους πελάτες" στο Χρηματιστήριο. Η σκέψη του εύκολου κέρδους με την οποία επιχειρούν οι κυβερνώντες να ποτίσουν την κοινή γνώμη, αλλά και η συνεχής μείωση των επιτοκίων στις διάφορες μορφές καταθέσεων, δημιουργούν μια θετική εικόνα για τις προοπτικές απόδοσης των αποταμιεύσεων. Η προοπτική πάντως αποκόμισης κερδών για τους πολλούς, σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τα "παιχνίδια" που παίζουν οι "θεσμικοί επενδυτές", δηλαδή οι, Ελληνες και ξένοι, κερδοσκόποι. "Παιχνίδια" τα οποία δε σχετίζονται μόνο με την πορεία των τιμών, αλλά και με τις προσπάθειες συγκέντρωσης μετοχών.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη είναι τα στοιχεία που αφορούν τη χτεσινή κίνηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Οι συναλλαγές της συγκεκριμένης μετοχής έγιναν με αυξημένη κατά 8% την τιμή της Μεγάλης Πέμπτης, δηλαδή στις 50.112 δραχμές. Συνολικά έγιναν 161 πράξεις στα πλαίσια των οποίων διακινήθηκαν 29.111 μετοχές, συνολικής αξίας 1,96 δισεκατομμυρίων δραχμών. Την ίδια στιγμή μια και μόνο πράξη (αποτελεί το 0,6% των συναλλαγών) αφορούσε αγορά 9.200 μετοχών ή το 24% του συνόλου των μετοχών που διακινήθηκαν! Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και με τις μετοχές άλλων εταιριών, όπου τα σημάδια συγκέντρωσής τους σε λίγα χαρτοφυλάκια είναι μια καθημερινή εξέλιξη, χωρίς προβλέψιμες μέχρι στιγμής προοπτικές...

Στο μεταξύ νέα σενάρια για την προοπτική της οικονομικής πολιτικής έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή τις ερμηνείες που δίνουν διάφοροι αρμόδιοι παράγοντες για την ξέφρενη πορεία του Χρηματιστηρίου. Ανάμεσα στις ερμηνείες που δίνουν ορισμένοι εκπρόσωποι μεγάλων χρηματιστηριακών γραφείων είναι το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής προς τα τέλη της επόμενης βδομάδας, όταν θα αποφασιστούν οι οριστικές ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών - μελών της ΕΕ που θα μπουν στην "πρώτη ταχύτητα" της ΟΝΕ. Την ίδια στιγμή ορισμένοι από τους ίδιους κύκλους δε θεωρούν εντελώς απίθανο να υπάρχει κάποια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση Σημίτη και την ΕΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης και της δραχμής στην ΟΝΕ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από... "νέα προσαρμογή" της δραχμής έναντι των άλλων νομισμάτων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που, αν επαληθευτούν οι καταστάσεις του προηγούμενου μήνα, θα ανατροφοδοτήσει την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα "παιχνίδια" των κερδοσκόπων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης χτες αποκλειόταν σε κάθε περίπτωση τόσο η σκέψη "νέας προσαρμογής" με τη μορφή της υποτίμησης, όσο και η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της δραχμής στην ΟΝΕ.

Αυξημένος 2% ο τζίρος το Γενάρη

Μικρή αύξηση κατά 2% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά τον περασμένο Γενάρη, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που ανακοινώθηκαν χτες. Η αύξηση κατά 2% του γενικού δείκτη στο σύνολο της χώρας το Γενάρη του 1998, οφείλεται στην αύξηση που παρουσίασαν οι δείκτες διατροφής (7,4%), ένδυσης - υπόδησης (0,8%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (2,5), ενώ ο δείκτης λοιπών ειδών παρουσίασε μείωση κατά 2%.Πιο αναλυτικά τον περασμένο Γενάρη έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα:

  • Στην περιφέρεια πρωτεύουσας,η λαϊκή κατανάλωση παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%,λόγω της αύξησης των δεικτών διατροφής (10,5%), ένδυσης - υπόδησης (2,8%) και λοιπών ειδών (0,4%), ενώ ο δείκτης επίπλων και οικιακού εξοπλισμού κατά 1,2%.
  • Στην υπόλοιπη χώρα, ο τζίρος εμφάνισε αύξηση 1,1%,εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των δεικτών διατροφής (1,7%), ένδυσης - υπόδησης (1,7%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (5,5%), ενώ ο δείκτης λοιπών ειδών εμφάνισε μείωση κατά 3,2%.
Ανησυχίες για το "Μετσοβίτικο"

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εντονες ανησυχίες για το κατά πόσο θα ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο "Μετσοβίτικο" της ΔΕΗ εκφράζονται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για την υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου.

Οπως υπογραμμίζει η Ερώτηση, "στο υδροηλεκτρικό έργο "Μετσοβίτικο" της ΔΕΗ τελειώνει η πρώτη φάση (σήραγγα προσαγωγής) και ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί η Β φάση (έργα πολιτικού μηχανικού - εργοστασίου) παρότι οι μελέτες από τη ΔΑΥΕ είναι έτοιμες.

Αυτό και οι διάφορες πληροφορίες - δημοσιεύματα ότι δε θα συνεχιστεί το έργο προκαλούν ανησυχίες και ερωτηματικά στους εργαζόμενους και στους φορείς της περιοχής".

Κατόπιν αυτών οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό, γιατί δε δημοπρατήθηκε η Β φάση του έργου "ΥΗΣ - Μετσοβίτικο" μέχρι τώρα, αν θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, πότε θα δημοπρατηθεί η Β φάση και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο.

Συνεχίζεται η ύφεση στη βιομηχανική παραγωγή

Οριακή αύξηση 0,2% παρουσίασε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Γενάρη του 1998, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1997 η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε στασιμότητα, καθώς έμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του 1996, τάση, η οποία συνεχίστηκε και τον πρώτο μήνα του 1998.

Ανομοιογενή εικόνα παρουσιάζει η εξέλιξη των 20 κλάδων της βιομηχανίας, καθώς ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζουν αισθητή αύξηση, ενώ, αντίθετα, η πλειοψηφία των κλάδων παρουσιάζει μικρή έως και μεγάλη κάμψη, σε σύγκριση πάντα με το Γενάρη του 1997.

Η ίδια αντιθετική εικόνα παρουσιάζει διαχρονική εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς οι 9 από τους 20 κλάδους παρουσιάζουν σχετική αύξηση της παραγωγής τους, με βάση τα επίπεδα του 1980, ενώ, αντίθετα, στους 11 υπόλοιπους κλάδους, τα επίπεδα παραγωγής κινούνται κάτω από τα επίπεδα του 1980. Οι κλάδοι αυτοί βρίσκονται σε μια συνεχή συρρίκνωση και πολλοί πλέον κάνουν λόγο για νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.

Σε ετήσια βάση ως προς τα επίπεδα παραγωγής του Γενάρη του 1997 μεγάλη αύξηση 16,7% παρουσιάζουν τα είδη διατροφής, ο κλάδος ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών 27%,η παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα 8,8%,ενώ μικρότερη αύξηση παραγωγής παρουσίασαν οι κλάδοι προϊόντων από πλαστική και ελαστική ύλη, χημικά προϊόντα, μη μεταλλικά ορυκτά κλπ.

Αντίθετα, μεγάλη κάμψη παραγωγής παρουσίασαν οι κλάδοι των ποτών - 11,7%,του καπνού -28,6%,των ειδών υπόδησης ενδυμασίας -15,1%,των επίπλων -34,8%,του δέρματος -13,4%,των διαφόρων βιομηχανιών - 27,6%,η κατασκευή τελικών προϊόντων εκ μετάλλου -6,3%,των μηχανών και συσκευών εκτός ηλεκτρικών -5,8% κλπ.

Σεμινάρια από το Σύλλογο Οικονομολόγων

Νέα σειρά μαθημάτων - σεμινάριο επαγγελματικής εξειδίκευσης στη Μηχανογραφική Λογιστική (Λογιστική με ηλεκτρονικούς υπολογιστές) διάρκειας 40 διδακτικών ωρών, ξεκινά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οικονομολόγων στις 27 Απρίλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομολόγων, το σεμινάριο αυτό περιλαμβάνει θέματα αποθήκης, τιμολόγησης, πελατών, εσόδων - εξόδων, μισθοδοσίας και γενικά όλο το εμπορικό κύκλωμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ