ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

Την άμεση λύση στο πρόβλημα των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στην υπηρεσία καθαριότητας και στις άλλες Τεχνικές Διευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ζητάει με επιστολή του το Συνδικάτο Εργαζομένων με Ιδιωτικού Δικαίου σχέση εργασίας στο δήμο προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους συμβούλους, τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας.

Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εργάζονται σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του Δήμου και του υπεύθυνου αντιδημάρχου Καθαριότητας ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι στην υπηρεσία της καθαριότητας επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα και αναφέρονται στο τι πραγματικά συμβαίνει. "Τα εργοτάξια καθαριότητας, αναφέρουν στην επιστολή, είναι πραγματικές τρώγλες και μέσα σε αυτά κυκλοφορούν κάθε είδους ερπετά και ποντίκια. Μέσα σε τρώγλες 10 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζονται 40 και 50 εργάτες και ειδικά τον χειμώνα κινδυνεύουν να πάθουν ασφυξία. Σ' αυτές δεν υπάρχει ούτε νερό για να πλένονται οι εργάτες, ούτε μέρος να αλλάξουν τα ρούχα εργασίας τα οποία μεταφέρουν στο σπίτι γεμάτα μικρόβια, ενώ η ηπατίτιδα στους εργάτες καθαριότητας έχει καταντήσει "επαγγελματική νόσος"".

Ακόμα, στην επιστολή οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τα απορριμματοφόρα του δήμου είναι πεπαλαιωμένα και μεγάλης ηλικίας και ότι πολλά από αυτά μπορούν να παρομοιαστούν με κινούμενες γκιλοτίνες. Σημειώνουν ακόμα ότι τα γκαράζ του Δήμου δεν πληρούν ούτε τις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και ο κίνδυνος είναι καθημερινός για τη ζωή των εργαζομένων από φωτιά και τυχόν εκρήξεις. Επίσης επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου είναι γερασμένοι και χρειάζονται νέες προσλήψεις. Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι ζητάνε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους και συνδικαλιστές, η οποία θα επισκεφτεί τα εργοτάξια για να ελέγξει την κατάσταση.

Καταλήγοντας, στην επιστολή οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι "πολλές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δαπανώνται και σπαταλώνται για δευτερεύουσας σημασίας εκδηλώσεις και σκοπούς, όπως φιέστες, πανηγύρια, καρναβάλια κ.ά. και για την υγεία και ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων δε δίνεται ούτε μία δραχμή. Και ενώ η Θεσσαλονίκη είναι "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", οι εργαζόμενοι του δήμου αντιμετωπίζουν καθημερινά τις πιο απάνθρωπες συνθήκες εργασίας".

Μάτωσε η άσφαλτος στη Λάρισα

Ανθρωποθυσία στο Μολώχ της ασφάλτου, ενόψει της αναμενόμενης ομαδικής εξόδου των Αθηναίων για τις γιορτές του Πάσχα. Μόνο στο νομό Λάρισας σε τέσσερα τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν στη διάρκεια μιας νύχτας, έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα! Κι όλα αυτά, λίγο πριν ανακοινωθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα συνήθη μέτρα της Τροχαίας για την πρόληψη των ατυχημάτων.

Το πρώτο τροχαίο σημειώθηκε στις 20.35 το βράδυ της Κυριακής στο 9ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Λάρισας - Τρικάλων. Σε σύγκρουση δύο ΙΧ αυτοκινήτων έχασαν τη ζωή τους ο Θεόδωρος Α. Μακρίδης, 53 χρονών, οδηγός του ενός εκ των δύο ΙΧ, η 53χρονη σύζυγός του Δέσποινα και η σύζυγος του άλλου οδηγού Αρετή Καλφούτζου - Γαλατά, 34 χρόνων.

Είκοσι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα στο 374ο χλμ του εθνικού δρόμου Αθήνας - Θεσσαλονίκης συνέβη το δεύτερο πολύνεκρο δυστύχημα. Μια μοτοσικλέτα με οδηγό τον 24χρονο Κωνσταντίνο Δ. Τσάντζαλη και συνεπιβάτιδα την 19χρονη Μαρία Δ. Κουφοπούλου συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί και καρφώθηκε στο παρμπρίζ του, σκορπώντας το θάνατο. Εκτός από τους αναβάτες της έχασαν τη ζωή τους ο οδηγός και ο επιβάτης του ταξί Σωτήρης Ισιδώρου, 61 χρόνων και Ορέστης Ιωάννης Θ. Στάθης, αντίστοιχα. Και ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί "ουρά" σταθμευμένων αυτοκινήτων ήρθε να σημειωθεί ένα ακόμα δυστύχημα. Ο 65χρονος Λάμπρος Ι. Ζάρρας έχασε τη ζωή του όταν το ΙΧ που οδηγούσε επέπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε σταματημένη νταλίκα.

Το τέταρτο τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στο 9ο χλμ. του εθνικού δρόμου Λάρισας - Τρικάλων. ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό τον Ανδρέα Ι. Μαμέκα, 30 χρόνων, συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός και ο συνεπιβάτης Ιωάννης Ν. Τσιώτινος, 30 χρόνων.

Σε νέα δίκη ο Μπαρκούζος

Παραπέμπεται σε νέα δίκη ο Σπ. Μπαρκούζος,πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας της Πρέβεζας, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων που τον είχε καταδικάσει σε 18 χρόνια και έξι μήνες για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη κλοπή σε βάρος της τράπεζας, το καλοκαίρι του 1993.

Το αποτέλεσμα της κλοπής ήταν 25 εκατομμύρια λεία σε μετρητά, 225 εκατομμύρια έντοκα και 143 εκατομμύρια επιταγές.

Ο Αρειος Πάγος επισημαίνει ότι η εφετειακή απόφαση αποδίδει στον Σπ. Μπαρκούζο διάφορες πράξεις, που συνιστούν ενέργειες ηθικού αυτουργού, αλλά είναι ενδεχόμενο να θεμελιώνουν και ενοχή άμεσης η απλής συνέργειας.

ΟΧΙ στα "παράθυρα"

Θα πρέπει να σταματήσει η προβολή μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της υπόθεσης για τα κληρονομικά δικαιώματα της οικογένειας Α. Παπανδρέου και οι ποικίλες εκδοχές που προβάλλονται από τους δικηγόρους.

Αυτό επισημαίνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Α. Ρουπακιώτης, ο οποίος υπενθυμίζει την απόφαση του συλλόγου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αναπαραγωγή στα μέσα ενημέρωσης, υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων, είτε βρίσκονται σε προδικαστικό στάδιο.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει πως η συγκεκριμένη απόφαση αφορά όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου και ότι οι δικηγόροι θα πρέπει να εξαντλήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον, στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών μέσα στα δικαστήρια και όχι στα μέσα ενημέρωσης.

Εκδρομές της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), προγραμματίζει και φέτος εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας καθώς και στο εξωτερικό, κυρίως, στις χώρες που φιλοξενήθηκαν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Πρώτη εκδρομή την Κυριακή 4 - 5 - 97 σε Ναύπλιο, Επίδαυρο, Αργος.

Αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος στις 7.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλ: 5230.523 - 5230.534.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org