ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ο λαός μπορεί να ανατρέψει την τακτική ΕΕ και κυβέρνησης

Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη περιόδευσε χτες. Συζήτησε με εκπροσώπους των εργαζομένων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης για τις αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και το μέλλον της επιχείρησης

Την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων, εντατικοποίησης των αγώνων τους και αντίστασης του λαού στις εντολές του υπερεθνικού κέντρου των Βρυξελλών και των εγχώριων υποστηρικτών τους, τόνισε ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, κατά την περιοδεία του στις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στη Μεγαλούπολη.

Ο Ορ. Κολοζώφ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, περιόδευσε χτες στις εγκαταστάσεις των δύο ατμοηλεκτρικών σταθμών και του λιγνιτωρυχείου, στην περιοχή Ψάθι.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, για μείωση και σταδιακή κατάργηση των κοινωνικών παροχών, με παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, μέχρι να κληθούν να αναλάβουν όλο το βάρος της ασφάλισής τους. Κατευθύνσεις, ακόμα, για μείωση και σταδιακή κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.Επισήμανε τις δραματικές συνέπειες, που θα έχουν τα παραπάνω για τους εργαζόμενους και υπογράμμισε ότι είναι "σημαδεμένος" και πρέπει να απορριφθεί ο "κοινωνικός διάλογος", που επιθυμεί να ξεκινήσει η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους για τα εργασιακά ζητήματα. Και αυτό γιατί οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, από την πλευρά της κυβέρνησης, και στόχο έχουν την ψήφιση μέτρων που θα εξυπηρετούν το κεφάλαιο και θα πλήττουν τα λαϊκά συμφέροντα.Σημείωσε πως σκόπιμα προβάλλεται, από διάφορες πλευρές, η άποψη ότι ο δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Συνέχισε λέγοντας πως οι δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας είναι παραγωγικές, προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, με χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή, ενώ ειδικά η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ παρουσιάζουν ενεργητικό και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Κοινή πάλη

Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, ο Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι πριν την ίδρυσή της, λειτουργούσαν στην Ελλάδα ιδιωτικά εργαστήρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία δεν ικανοποιούσαν τις ανάγκες που υπήρχαν και όταν το κράτος ίδρυσε τη ΔΕΗ, έδωσε τεράστια ώθηση στον ενεργειακό τομέα, ρευματοδότησε και το πιο απομακρυσμένο χωριό και νησί, παρέχοντας μεγάλο κοινωνικό έργο, με ελάχιστη επιβάρυνση για το λαό. Τόνισε επίσης πως είναι αναγκαίο να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις της επιχείρησης και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Επιπλέον υπογράμμισε πως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιστέκονται στις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και των ντόπιων υποστηρικτών της. Πως οι αντιδράσεις πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Να υπάρξουν πολλαπλές συσπειρώσεις των εργαζομένων και να αναδείξουν πολιτικούς στόχους, που θα ενώσουν όλες τις ομάδες των εργαζομένων, που θα αποτελέσουν ένα αντίβαρο για να ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία ουσιαστικά στηρίζουν και άλλα κόμματα. "Ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του και μπορεί να ανατρέψει την τακτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ενωμένος στη δουλιά και τον αγώνα μπορεί να αναδείξει τις θέσεις που θα συσπειρώσουν όλους τους εργαζόμενους σε κοινή πάλη", κατέληξε.

Χωρίς γιατρούς και προσωπικό

Τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και το "πέρασμα" του έργου της ΔΕΗ στα χέρια των ιδιωτών, αποκαλύφθηκαν κατά τις επαφές που είχε ο Ορ. Κολοζώφ με τους εργαζόμενους, τους εκπροσώπους τους και τους διευθυντές των δύο Ατμοηλεκτρικών Σταθμών και του λιγνιτωρυχείου του Ψαθίου της επιχείρησης στη Μεγαλόπολη.

Οπως είπε ο Σ. Σαραντόπουλος,πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής της Ενωσης Τεχνικών του ΑΗΣ Α, υπάρχουν ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες, λόγω της εκπομπής καυσαερίων, ενώ για 2.500 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ δεν υπάρχει γιατρός επί μονίμου βάσεως. Κι αυτό, ενώ έχουν γίνει πρόσφατα πολλά ατυχήματα και μάλιστα τρία θανατηφόρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το φαινόμενο ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούν να εκτελέσουν τις εργασίες που ανατίθενται στους εργολάβους.

Ο Α. Κουρέτας,πρόεδρος της ΤΔΕ/ΕΤΕ του ΑΗΣ Β, σημείωσε ότι και στο δεύτερο σταθμό υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δεν υπάρχει γιατρός εργασίας εκεί, ούτε καν εξοπλισμένο ιατρείο. Ο Μ. Παναγόπουλος,γραμματέας του Σωματείου Χειριστών Ορυχείων, σημείωσε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο υπάρχων εξοπλισμός, επειδή λείπει προσωπικό. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από ανθράκωση, ασθένεια από την οποία κινδυνεύουν όσοι εργάζονται στα ορυχεία και τόνισε ότι πρέπει να επανδρωθεί το πολυιατρείο της Μεγαλόπολης με γιατρούς σε μόνιμη βάση.

Περισσότερα στους εργολάβους

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Θ. Γραμματικός,επισήμανε ότι δίνονται πολύ περισσότερα χρήματα στους εργολάβους για εξόρυξη λιγνίτη από τα ορυχεία, από ό,τι θα κόστιζε αν το έκανε το προσωπικό της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο Στ. Αραπάκης,διευθυντής του ΑΗΣ Β, είπε ότι στο Σταθμό υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στις διοικητικές υπηρεσίες και ελλιπές στις τεχνικές, πρόβλημα που θα οξυνθεί αργότερα όταν αρκετοί τεχνίτες συνταξιοδοτηθούν. Συμπλήρωσε ότι από το Σταθμό (336 εργαζόμενοι), λείπει γιατρός εργασίας και νοσοκόμος εργασίας και όσοι εργαζόμενοι πάθουν ατύχημα αναγκάζονται να μεταβούν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης.

Ο διευθυντής των λιγνιτωρυχείων της περιοχής Ψαθί, Π. Νικολακάκος,υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν έγκαιρα προσλήψεις, ώστε οι νέοι τεχνίτες να προλάβουν να γνωρίσουν το αντικείμενό τους και να αντικαταστήσουν επαρκώς τους παλαιούς που θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα. Υποστήριξε, πάντως, ότι εργολάβοι δε χρησιμοποιούνται παρά μόνον όταν υπάρχουν εργασίες που δεν μπορούν να κάνουν οι τεχνίτες της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι οι εργολάβοι είναι "φθηνότεροι" επειδή παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο προσωπικό που απασχολούν. Ο ίδιος είπε ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατά της Σένγκεν

Να μπουν επικεφαλής του αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητά η Επιτροπή για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης των σωματείων που μετέχουν στην Επιτροπή, πολλοί συνδικαλιστές τόνισαν την ανάγκη η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να μην εφαρμοστεί και στη χώρα μας το ηλεκτρονικό φακέλωμα που καθιερώνει η συμφωνία.

Η αρχή βέβαια έχει γίνει μετά από την ψήφιση του "νόμου Γιαννόπουλου", ενός νόμου, που, όπως υπογράμμισαν πολλοί συνδικαλιστές, είναι ο πιο αντιδημοκρατικός από το 1974 και μετά.

Ηδη έχει εκπαιδευτεί το αναγκαίο προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ έχει τοποθετηθεί και βρίσκεται σε λειτουργία ο κατάλληλος εξοπλισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται μεταθέσεις προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πλήρη επάνδρωση αυτών των υπηρεσιών. "Ο νόμος Γιαννόπουλου είναι το απαραίτητο εργαλείο για την κύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν", υπογράμμισε ο Νίκος Τσιούνης,πρόεδρος της Επιτροπής. "Ακόμη, σε μερικά ζητήματα ξεπερνά και την ίδια τη Σένγκεν. Με πρόσχημα την προστασία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ο ίδιος ο νόμος Γιαννόπουλου το καθιερώνει".

Η Συμφωνία Σένγκεν, όπως είναι γνωστό, καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών, εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, περιορίζει τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών και αποτελεί εφαλτήριο καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η Επιτροπή καλεί τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους να αντισταθούν με κάθε πρόσφορο μέσο στις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων εκπροσώπων τους. Αποφάσισε δε να ζητήσει συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ γιατί αυτές οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει πρώτες να παλέψουν ώστε να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία Σένγκεν στη χώρα μας. Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση υλικού και η αξιοποίηση των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά και την ειρήνη.

Νέα παράταση για το λόφο "Ζαγάνι"

Μέχρι τις 16 Μάη 1997 παρατάθηκε, για δεύτερη φορά, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αναστολή των εργασιών στο λόφο "Ζαγάνι", που βρίσκεται μέσα στο χώρο του υπό κατασκευή αεροδρομίου των Σπάτων.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει αρχικά την αναστολή των έργων στο λόφο "Ζαγάνι" μέχρι τις 30 Απρίλη 1997 και με τη νεότερη απόφασή του δίνει παράταση για δύο περίπου βδομάδες, προκειμένου να διασωθούν και να μεταφερθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σ' αυτό το σημείο.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι πρέπει να προστατευτούν τα ευρήματα του λόφου και γι' αυτό απαιτείται η ακώλυτη διεξαγωγή των απαραίτητων εργασιών για την αποτελεσματική ταξινόμηση και μεταφορά σε κατάλληλο χώρο σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο λόφο "Ζαγάνι" βρέθηκε οικισμός με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά για τις... ανάγκες κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων αποφασίστηκε να ισοπεδώσουν το λόφο. Η δικάσιμος επί της κύριας προσφυγής έχει καθοριστεί για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 9 Μάη.

Ερευνα για τις δεξαμενές καυσίμων

Προκαταρκτική έρευνα παράγγειλε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γ. Κλειδαράς στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλο, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Βήματος" για τις παράνομες δεξαμενές καυσίμων στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάνω από 100 τέτοιες δεξαμενές, που διαθέτουν τεράστιους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, βρίσκονται ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές και λειτουργούν ανεξέλεγκτα χωρίς καμιά απολύτως έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ με όσα ομολογούνται σε εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργού Οικονομικών αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα στην καρδιά της Αθήνας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org