ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Οι ΕΒΕ δε θα γίνουν συνένοχοι

Παρέμβαση της Κίνησης, με αφορμή το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συνενόχους στις αντιλαϊκές επιλογές της

Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν συνένοχοι της κυβέρνησης στα αντιλαϊκά της σχέδια, όπως αυτή επιδιώκει να κάνει μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το προεδρείο της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι εάν περάσουν οι αλλαγές που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν περισσότερο υποταγμένο και υπερεκμεταλλευόμενο εργατοϋπάλληλο. Οι ΕΒΕ, επισημαίνει, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από μια τέτοια εξέλιξη, γιατί και οι ίδιοι είναι εκμεταλλευόμενοι από το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει αυτές τις επιδιώξεις. Αντίθετα, σε όσο χειρότερη θέση έρχονται οι εργαζόμενοι, τόσο χειρότερη θα είναι και η θέση των ΕΒΕ. Γι' αυτό πρέπει να αγωνίζονται δίπλα δίπλα, για να μην επεκταθεί η επίθεση της κυβέρνησης στα γενικότερα δικαιώματα του λαού και των ΕΒΕ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προωθεί τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να εξασφαλίσει συνενόχους στις αντιλαϊκές επιλογές της.

Για λόγους τακτικής μεταθέτει για λίγο αργότερα το "διάλογο" για την κοινωνική ασφάλιση και επικεντρώνει την προσοχή της τώρα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.

Ο "διάλογος" αυτός και από την άποψη του περιεχομένου του και από την άποψη των προθέσεων της κυβέρνησης, δεν μπορεί να δώσει καμία θετική απάντηση στα προβλήματα που βασανίζουν τους ΕΒΕ, όπως η πτώση του τζίρου, η αύξηση των φορολογικών βαρών και του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, τελικά ο άνισος ανταγωνισμός και η εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο.

Από τη θεματολογία του "διαλόγου", από τις κατευθύνσεις και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ και παγκόσμια, αλλά και από τις προθέσεις της κυβέρνησης που κατά καιρούς εκδηλώνονται, είναι καθαρό ότι επιδιώκεται η κατάργηση του 8ωρου, της κανονικής και πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης, η υπονόμευση - κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση τελικά και των ελάχιστων ορίων άμυνας, όσον αφορά στους όρους πώλησης της εργατικής τους δύναμης, που έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική τους πάλη σαν τάξη.

Οι αλλαγές αυτές αν περάσουν, θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν περισσότερο υποταγμένο και πειθαρχημένο στο μεγάλο κεφάλαιο, υπερεκμεταλλευόμενο εργατοϋπάλληλο.

Το ζήτημα, βέβαια, αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη.

Και πάνω σ' αυτό θα κριθεί και η ηγεσία του και συνολικά το εργατικό κίνημα.

Οσον αφορά τους ΕΒΕ, το ζήτημα δεν τίθεται απλά σαν ένα ζήτημα αλληλεγγύης, που και αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό.

Οι ΕΒΕ δεν έχουν και οι ίδιοι συμφέρον από έναν εργατοϋπάλληλο - άσχημα αμειβόμενο, περισσότερο υποταγμένο και υπερεκμεταλλευόμενο.

Από οικονομική άποψη,γιατί οι μισοί σχεδόν ΕΒΕ είναι αυτοαπασχολούμενοι και ένα επίσης πολύ μεγάλο κομμάτι τους απασχολεί 1 - 2 μισθωτούς.

Το μεγάλο κεφάλαιο είναι που εκμεταλλεύεται μαζικά την εργατική δύναμη και αυτό θα ωφεληθεί ασφαλώς από αυτές τις αλλαγές.

Και θα ωφεληθεί όχι μόνο σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων, αλλά και σε βάρος των ΕΒΕ, που επίσης, εκμεταλλεύεται.

Επιπλέον, όσο χειρότερα αμείβεται ο εργαζόμενος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αρνητική επίδραση πάνω στον τζίρο των ΕΒΕ.

Αλλά και από γενικότερη άποψη,γιατί οι ΕΒΕ μπορούν να απαλλαγούν από τα προβλήματα που τους βασανίζουν, μόνο όταν αγωνίζονται δίπλα και μαζί με ένα ισχυρό εργατικό κίνημα.

Σε όσο χειρότερη θέση έρχονται οι εργαζόμενοι, τόσο χειρότερη θα είναι και η θέση και προοπτική των ΕΒΕ.

Αν σήμερα περάσει αυτή η λογική του "κοινωνικού διαλόγου", αύριο μας περιμένει η κυβέρνηση στη γωνία για την κοινωνική ασφάλιση και έπεται συνέχεια.

Η επίθεση δε θα σταματήσει στις εργασιακές σχέσεις, θα επεκταθεί γενικότερα στα δικαιώματα και καταχτήσεις του λαού και των ΕΒΕ.

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), έθεσαν το ζήτημα του "κοινωνικού διαλόγου" και της στάσης της ΓΣΕΒΕΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας στις 19/4.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ, απέρριψαν την πρόταση για καταγγελία του "κοινωνικού διαλόγου" και άρνηση συμμετοχής σ' αυτόν και αποφάσισαν να μελετήσουν τη θεματολογία που θέτει η κυβέρνηση, να διαμορφώσουν τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ πάνω στο θέμα και η συμμετοχή ή όχι να αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του προεδρείου ή του ΔΣ.

Στην ουσία μ' αυτό τον τρόπο προωθούν τον εγκλωβισμό της ΓΣΕΒΕΕ στις κυβερνητικές επιλογές.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ να ενημερώσουν πλατιά τους συναδέλφους για το τι τους περιμένει αν δεν αντιδράσουν μαζικά και μαχητικά στα σχέδια της κυβέρνησης, να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τα αιτήματα της πάλης μας, που σκοπεύουν στη διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας και όχι στην κατάργησή τους, να οργανώσουν με κάθε τρόπο την πάλη για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, να καλέσουν τη ΓΣΕΒΕΕ να αρνηθεί τη συνενοχή στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Αθήνα 22/4/1997"

Προβλήματα από τη συγχώνευση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την ενοποίηση τριών ΔΟΥ της Αιτωλοακαρνανίας

Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη συγχώνευση τριών ΔΟΥ στην Αιτωλοακαρνανία, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου. Στην Ερώτηση που ακολουθεί, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα εξυπηρέτησης στους φορολογούμενους κατοίκους και δε βοηθούν την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

"Στη συγχώνευση των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) Αστακού, Βόνιτσας και Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας προχωρά η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούνται στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Πρόκειται για μια ενέργεια, που, παρ' όλες τις δημαγωγικές κορόνες περί αναβάθμισης και αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης, αποκαλύπτει με χαρακτηριστικό τρόπο τις διαθέσεις της κυβέρνησης να συρρικνώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, αντί να προχωρήσει στο δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία τους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να παραμείνουν οι ΔΟΥ στις περιοχές Αστακού, Βόνιτσας και Θέρμου, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής κατά τη συναλλαγή τους με τη ΔΟΥ".

Αύξηση 0,8% στη μεταποίηση

Κατά 0,8% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή των Γενάρη του 1997 σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των δεικτών των κλάδων στα είδη διατροφής, τα ποτά, τα μη μεταλλικά ορυκτά, τις κατασκευές τελικών προϊόντων από μέταλλο, τις ηλεκτρικές μηχανές, συσκευές κλπ.

Ο δείκτης παραγωγής Ηλεκτρισμού - Φωταερίου παρουσίασε αύξηση 2,3% και ο δείκτης παραγωγής Ορυχείων σημείωσε αύξηση 2,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Στατιστικής Υπηρεσίας το δελτίο που αναφέρεται στις εξελίξεις της βιομηχανικής παραγωγής περιέχει μόνο τα παραπάνω γενικά και άνευ ιδιαίτερης ουσίας στοιχεία. Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα στο σχετικό δελτίο υπήρχε ολοκληρωμένη ανάλυση για την πορεία της παραγωγής στους επιμέρους, είκοσι, κλάδους της μεταποίησης και στοιχεία που επέτρεπαν τη σύγκριση του σημερινού επιπέδου παραγωγής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ελπίζουν σε ανάκαμψη του τουρισμού

Μικρή αύξηση των ξένων τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας αναμένουν τα περισσότερα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις. Οι εκτιμήσεις αυτές παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που οργάνωσε χτες ο ΕΟΤ και στο οποίο συμμετείχαν - εκτός των προϊσταμένων των γραφείων του Οργανισμού στο εξωτερικό - εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", του υπουργείου Πολιτισμού κτλ. Στο συνέδριο εκτέθηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός, καθώς και οι προοπτικές του για το μέλλον.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι θα πρέπει να δοθεί στο εξής έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς ο φαύλος κύκλος χαμηλές τιμές - χαμηλή ποιότητα - νέα πίεση τιμών κτλ. στον οποίο εξωθούν, ως γνωστόν, οι μεγάλοι ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, μόνο υποβάθμιση της εικόνας της χώρας προσφέρει στις αγορές του εξωτερικού και θα πρέπει να πάψει να υφίσταται.

Στα πλαίσια αυτά, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου κάλεσε τους ιδιώτες επιχειρηματίες του τουρισμού να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουν από κοινού με το κράτος τα σχέδια των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται, ενώ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για ανάγκη ιδιωτικοποίησης μονάδων του ΕΟΤ, δημιουργία νέων μορφών τουρισμού κτλ. Από την πλευρά του, ο γγ του Οργανισμού Ν. Σκουλάς επισήμανε ότι το μοντέλο του μαζικού, παραθεριστικού τουρισμού, στο οποίο στηρίζεται η χώρα μας, θα πρέπει να μετατραπεί σταδιακά σε τουρισμό "δραστηριοτήτων", που θα προσφέρει διακοπές όλο το χρόνο και θα αναβαθμίσει ποιοτικά το μαζικό τουρισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ