ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Προετοιμάζουν το έδαφος

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις σε ημερίδα που οργανώθηκε στην Ελευσίνα. Απείχαν τα περισσότερα εργατικά σωματεία, ενώ έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και από παριστάμενους συνδικαλιστές

Με την αποχή των περισσότερων εργατικών σωματείων της Δυτικής Αττικής, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις αρκετών συνδικαλιστών που πήραν μέρος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, το Εργατικό Κέντρο και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριασίου Πεδίου, με θέμα: "Ανεργία - Απασχόληση - Αποβιομηχάνιση - Προοπτικές Ανάπτυξης στη Δυτική Αττική". Μια εκδήλωση, που εντάχθηκε στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" και διοργανώθηκε σε χρόνο ρεκόρ σαν το προστάδιο της προώθησης "Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης" στην περιοχή!

"Ανοίγει η διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου" στη Δυτική Αττική", σημείωσε αναφορικά με την ημερίδα, ο νομάρχης Π. Παπαπέτρου,οποίος στις προτάσεις του για... ανάπτυξη της περιοχής επικέντρωσε στη δημιουργία ζωνών χονδρεμπορίου, Διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου και βιοτεχνικών πάρκων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη αλλαγής της εργατικής νομοθεσίας, "ώστε να δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής και ευελιξίας στις επιχειρήσεις"! Ο Α. Μαραγκός,πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θριασίου, δήλωσε πως ο αναπτυξιακός σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμβάλει στην υλοποίηση Τοπικού Σύμφωνου Απασχόλησης στο Θριάσιο. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Α. Τζεγιαννάκης,δήλωσε και αυτός έτοιμος να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από "έναν έντιμο και θεσμοθετημένο διάλογο", ζητώντας γι' αυτό το σκοπό, τη "συγκρότηση οργάνου έκφρασης βιομηχάνων και βιοτεχνών του νομού"...

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας,ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι "οι εργασιακές σχέσεις είναι του '50 και οι αλλαγές στην οικονομία απαιτούν νέο τύπο εργασίας". Πρότεινε να προχωρήσουν στην υπογραφή Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης στην περιοχή, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, π.χ. μειώνοντας τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους κ.ά., οι επιχειρηματίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες δράσης, με "παρακίνηση του εργατικού κινήματος, που πρέπει να προσφέρει κοινωνική ομαλότητα και ειρήνη"!

Μετά τους κυβερνητικούς φορείς που φρόντισαν να αποχωρήσουν αμέσως, ο λόγος δόθηκε σε παραβρισκόμενους συνδικαλιστές, αρκετοί από τους οποίους αντέδρασαν έντονα στα παραπάνω σχέδια. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση συνδικαλιστών από τον κλάδο του τσιμέντου. Ο πρόεδρος του σωματείου του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ι. Καβαδίας,κατήγγειλε τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τους διοργανωτές της ημερίδας ότι κάλεσαν τα σωματεία για "μαϊντανούς", ενώ τόνισε ότι μέσα από τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης" προσπαθούν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Ο Τ. Μάναλης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμέντων, τόνισε ότι "μας καλούν σε ένα διάλογο από τον οποίο έχουμε μόνο να χάσουμε". Ο Γ. Κοροπούλης,μέλος του ΔΣ του "ΧΑΛΥΨ", αναφερόμενος στα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "όλα γίνονται για μένα, χωρίς εμένα"...

Οι εφοπλιστές συγχαίρουν την κυβέρνηση

... και ζητούν περισσότερη τόλμη στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους! Αποκαλυπτικό ενημερωτικό δελτίο του ΚΟΜΙΤΙ. Ειλημμένες οι αποφάσεις, σε βάρος των ναυτεργατών και για τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε ευκαιρίας

"Ο ελληνικός εφοπλισμός δε νομίζει ότι δύναται να προκύψει ευνοϊκό αποτέλεσμα από την έναρξη διαλόγου με τη ναυτεργασία, που το κάθε σωματείο, πράγμα θεμιτόν βεβαίως, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα κλαδικά του συμφέροντα"!Αυτά διαμηνύει, μέσω του δελτίου Ενημερώσεως του περασμένου Φλεβάρη, η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ), κάνοντας σαφές ότι η απόφαση για το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας, είναι από καιρό ειλημμένη και δεν επιδέχεται καμιά διαπραγμάτευση.Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο διάλογος, που προτείνει στους ναυτεργάτες ο πρωθυπουργός και αποδέχεται η πλασματική πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,με τους εφοπλιστές, είναι "σικέ" και μόνο σκοπό έχει να καταστήσει τους ναυτεργάτες συνεργούς στην εφοπλιστική επέλαση.

Στο ίδιο δελτίο του ΚΟΜΙΤΙ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει την απόφαση να υλοποιήσει τις θρασύτατες αξιώσεις των εφοπλιστών, λόγω των απεργιών των ναυτεργατών. Επιπλέον ο ΚΟΜΙΤΙ συγχαίρει την κυβέρνηση που"δεν υπέκυψε στα αιτήματα των ναυτεργατών", αναφέροντας ότι "η κυβέρνηση ανθίσταται, προκειμένου να σταματήσει, επιτέλους, η προηγούμενη ασύνετος πολιτική παροχών, που έχει υπερχρεώσει τη χώρα μας, εμποδίζοντας έτσι την οικονομική της ανάπτυξη και σύγκλιση με τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης"!

Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει να πετάξει από τα καράβια τους ναυτεργάτες, το δελτίο του ΚΟΜΙΤΙ αναφέρει: "Η υφιστάμενη ευνοϊκή νομοθεσία για τα ελληνικά πληρώματα υπήρξε προϊόν μιας άλλης εποχής αδηρίτων κοινωνικών συνθηκών, που επέβαλλαν την προστασία των λόγω αδυναμίας απορροφήσεώς των από εργασίες ξηράς, που εξέλειπαν πλέον. Κατά συνέπεια, το κράτος θα πρέπει, δίχως άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει με τόλμη στη λήψη των αναγκαίων εκείνων μέτρων".

Τα μέτρα που αναφέρονται, αφορούν - όπως τέθηκαν από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου - την άρση του προστατευτισμού στη σύνδεση των πληρωμάτων, δηλαδή την αφαίρεση κάθε κατάκτησης των ναυτεργατών, τη δραστική μείωσή τους από τα πλοία, ώστε ειδικά στα ποντοπόρα πλοία να παραμείνουν έξι, εφτά και οχτώ, Ελληνες ναυτικοί ανάλογα με την κατηγορία του πλοίου!

Με... ανακοίνωση "αντιδρά" η ΠΝΟ

Η πλειοψηφία της ΕΕ της ναυτικής ομοσπονδίας απέρριψε και χτες τις προτάσεις ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για απεργιακές κινητοποιήσεις, αν και παραδέχεται ότι 6.000 ναυτεργάτες οδηγούνται άμεσα στην ανεργία

Με... έκδοση ανακοίνωσης αντέδρασε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην έφοδο που προετοιμάζουν οι εφοπλιστές σε κάθε κατάκτηση των ναυτεργατών! Παρά τις θρασύτατες αξιώσεις των εφοπλιστών, όπως τις εξέφρασε στις 17 Απρίλη με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,Ι. Λύρας,για παραμονή στα ποντοπόρα πλοία μέχρι 8 Ελλήνων ναυτεργατών, η πλασματική πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε οι όλες της αντιδράσεις να περιοριστούν στην έκδοση μιας και μόνο ανακοίνωσης..! Ετσι απέρριψε την πρόταση της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για απεργιακές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του ετήσιου τακτικού Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ για απεργιακές κινητοποιήσεις με κυρίαρχο αίτημα την προστασία της απασχόλησης. Απόφαση που είχε παρθεί πολύ πριν οι εφοπλιστές προβάλλουν ωμά την αξίωσή τους προς τους ναυτεργάτες να δουλεύουν σαν Φιλιππινέζοι ή θα ναυτολογήσουν Φιλιππινέζους.

"Αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, πέραν από την εξαφάνιση των κατωτέρων πληρωμάτων, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα αναπαραγωγής στελεχιακού δυναμικού για την κάλυψη των θέσεων των αξιωματικών και βέβαια θα μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 6.000 συνάδελφοι", παραδέχεται στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ και συμπληρώνει ότι "όσον αφορά τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, έγιναν από το 1983 τρεις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, στηριγμένες και πάλι στην ίδια επιχειρηματολογία που ακούμε σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν πάνω από 35 χιλ. θέσεις εργασίας, να οδηγηθούν στο κοινωνικό περιθώριο και την εξαθλίωση χιλιάδες συνάδελφοι, χωρίς όμως τα πλοία να επιστρέψουν στο Εθνικό Νηολόγιο".

Σημειώνει επίσης, τις τεράστιες επιπτώσεις στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και στην εθνική οικονομία που θα έχει μια νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων και καταλήγει αναφέροντας: "Δεν μπορεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου να περνά πάντα σαν οδοστρωτήρας πάνω από τους Ελληνες ναυτεργάτες. Αυτή η απαράδεκτη, προκλητική και εξοργιστική τακτική πρέπει να σταματήσει" χωρίς βέβαια να αναφέρει πώς, αλλά απλώς σημειώνει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα "συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο"...

Επιπλέον, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής, απέρριψε και την πρόταση των δύο ναυτεργατικών σωματείων να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον κλάδο με πραγματικές αυξήσεις.

Με την τακτική της η πλειοψηφία της Ε. Ε. της ΠΝΟ στρώνει το έδαφος γ

Με την τακτική της, η πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΝΟ στρώνει το έδαφος για την επέλαση των εφοπλιστών

Ενισχύθηκε η ΕΣΑΚ στον ΣΥΤΕ

Με βασικό σύνθημα "Τράπεζα της Ελλάδας στην υπηρεσία της ανάπτυξης της χώρας σε όφελος των εργαζομένων και όχι υποκατάστημα της γερμανικής BUNDESBANK, ψήφο στην ΕΣΑΚ για ένα σύλλογο, που θα ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στη διοίκηση",η ΕΣΑΚ, με αυτοδύναμη κάθοδο στις αρχαιρεσίες του συλλόγου, εξέλεξε έναμέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (πριν δεν είχε καμία), την οποία έχασε η Συνδικαλιστική Παρέμβαση. Επίσης, εξέλεξε δύο συνέδρους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, από έναν που είχε πριν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έχουν ως εξής: ΠΑΣΚΕ 7 έδρες (πριν 7), ΔΑΚΕ 4 (πριν 4), Συνδικαλιστική Παρέμβαση 2 (πριν 3), ΠΑΣ 1 (πριν 1) και ΕΣΑΚ 1.

Στάσεις στο μετρό

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο μετρό, με αιτήματα να σταματήσουν οι απολύσεις και να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, χωρίς πρόσθετο κόστος και νέες καθυστερήσεις. Στα πλαίσια της στάσης θα γίνει στις 9.30 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.Θα ακολουθήσει πορεία προς το Δήμο Αθήνας, όπου θα ζητηθεί από το δήμαρχο, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, να πάρει θέση για την κατάσταση που έχει περιέλθει το έργο και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πορευτούν προς το υπουργείο Εργασίας, όπου έχει καθοριστεί τετραμερής συνάντηση για το θέμα των 120 απολύσεων, που ήδη έχουν κοινοποιηθεί, καθώς και των άλλων 200 που προγραμματίζει η κοινοπραξία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org