ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαλλάχτηκε ... λόγω αμφιβολιών ο Νετανιάχου
  • Με εφέσεις αντιδρά η ισραηλινή αντιπολίτευση και επιμένει στην παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού
  • Απογοητευμένη η Παλαιστινιακή Αρχή, που φοβάται νέες δυσκολίες στην "ειρηνευτική διαδικασία"

Ανεπαρκή κρίθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της δίμηνης έρευνάς της η ισραηλινή αστυνομία για την υπόθεση του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον ως νομικού συμβούλου της κυβέρνησης.Οπως ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο γενικός εισαγγελέας, Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, αν και παραμένουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις ενέργειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι αμφιβολίες αυτές δε στοιχειοθετούν αποδείξεις και συνεπώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δε θα προσαχθεί σε δίκη. Με το ίδιο σκεπτικό απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες της εμπλοκής του στην υπόθεση και οι Τσαχί Χανεγκμπί, υπουργός Δικαιοσύνης, και Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σύμβουλος του Νετανιάχου. Αντίθετα, στον ηγέτη του θρησκευτικού κόμματος "Σας", Αριέχ Ντερί, απαγγέλθηκαν κατηγορίες, γεγονός που εξόργισε τους οπαδούς του κόμματός του, που έκαναν λόγο για άνιση μεταχείριση.

Παράλογη χαρακτήρισε την απόφαση αθώωσης του Νετανιάχου, η ισραηλινή αντιπολίτευση,που επιμένει στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο έπληξε ανεπανόρθωτα τη νομιμότητά του. Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και του αριστερού κόμματος "Μερέτζ" κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο 4 εφέσεις κατά της απόφασης της Εισαγγελίας και ζητούν την επανεξέταση της έκθεσης της αστυνομίας. Πάντως, πηγές προσκείμενες στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριζαν, χτες, ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως ακατόρθωτο το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση της Εισαγγελίας, όταν εξετάσει, στις αρχές Μάη, τις εφέσεις.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου,αμέσως μετά την αθώωσή του, έσπευσε να ευχαριστήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους για την υποστήριξη που του έδειξαν και ανακοίνωσε, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το πρόσφατο σκάνδαλο, τη σύσταση μιας επιτηρητικής διυπουργικής επιτροπής που θα επιβλέπει τους κυβερνητικούς διορισμούς.

Αμηχανία και δυσαρέσκεια από Παλαιστινιακή Αρχή και Αραβες

Με απογοήτευση υποδέχτηκε την απόφαση απαλλαγής του Νετανιάχου η Παλαιστινιακή Αρχή.Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωνε, χτες, ότι η παραμονή του Νετανιάχου στη διακυβέρνηση του Ισραήλ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην "ειρηνευτική διαδικασία", ιδιαίτερα τώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μοιάζει να εξαρτάται περισσότερο από ποτέ άλλοτε από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους.Αλλωστε, μετά από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, αποκλείστηκε από το Εργατικό Κόμμα η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προοπτική που η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμούσε ως ιδιαίτερα θετική για την απεμπλοκή των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Σιωπηρή δυσαρέσκεια φαίνεται ότι επικρατεί και στον αραβικό κόσμο,ο οποίος απέφυγε το οποιοδήποτε σχόλιο για να μην αναμειχθεί στα εσωτερικά του Ισραήλ. Εντούτοις, αραβικοί διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν, χτες, ότι η απαλλαγή του Νετανιάχου εισάγει μια νέα δυσκολότατη περίοδο στην "ειρηνευτική διαδικασία", καθώς θεωρείται πιθανότατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για το πρόσωπό του, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσής του με τους Παλαιστινίους. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση από το 1982, οπότε η ΟΑΠ εκδιώχθηκε από τον Λίβανο, καθώς η Ουάσιγκτον δε φαίνεται να θέτει σε θέση προτεραιότητας την επίλυση της κρίσης, ενώ η προοπτική μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης φαντάζει μηδαμινή μετά την απογοητευτική περιοδεία του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Χανς βαν Μίρλο στην περιοχή.

Νέες συγκρούσεις και αποκλεισμός των αυτόνομων

Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, στο χωριό Ζουρίφ ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες. Από τις συγκρούσεις, που ξεκίνησαν όταν εκσκαφέας προσπάθησε να κατεδαφίσει το σπίτι ενός συλληφθέντα από τον ισραηλινό στρατό ως μέλος της "Χαμάς", τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Στο χωριό επιβλήθηκε και πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αυστηρός αποκλεισμός επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

ΖΑΪΡ
Βίαια επεισόδια αναστέλλουν τις ανθρωπιστικές αποστολές

Ρουαντέζοι ένοπλοι της φυλής των Χούτου, προσποιούμενοι τους πρόσφυγες, σκότωσαν έξι Ζαϊρινούς και τραυμάτισαν άλλους δύο

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Κατακόρυφα αυξήθηκε χτες η ένταση στην πόλη Καζέσε του ανατολικού Ζαϊρ, όταν Ρουαντέζοι ένοπλοι της φυλής των Χούτου που ζουν στα προσφυγικά στρατόπεδα, προσποιούμενοι τους πρόσφυγες, επιτέθηκαν σε Ζαϊρινούς, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας δύο άτομα. Μερίδα του ντόπιου πληθυσμού, οργισμένοι από το συμβάν και θεωρώντας τους Ρουαντέζους πρόσφυγες υπεύθυνους για τη σφαγή και την καταστροφή μέρους της σοδειάς τους, επιτέθηκε σε ξένους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, αλλά και φορτία τροφίμων που οι οργανώσεις αρωγής προετοίμαζαν για τους εξαθλιωμένους από την πείνα και τις κακουχίες πρόσφυγες!

Για αρκετές ώρες στο Καζέσε (26 χλμ. νότια της πόλης Κισανγκάνι), επικρατούσε αναβρασμός. Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων στα στρατόπεδα με τους Ρουαντέζους πρόσφυγες σταμάτησαν κάθε εργασία, καθώς ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν στο ξέσπασμα ενός πρωτοφανούς κύματος οργής, βίας και πλιάτσικου.

Ο Μικέλε Κιντάγκλι, εκπρόσωπος του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων", είπε ότι πλήθος Ζαϊρινών έκανε επιδρομή σε μία μεγάλη αποθήκη τροφίμων, αλλά και σε βαγόνια τρένου με είδη διατροφής για τους εξαντλημένους από την πείνα πρόσφυγες. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι στρατιώτες της ανταρτικής "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" παρατηρούσαν τα επεισόδια αμέτοχοι, χωρίς να αντιδρούν και μιλώντας σε δημοσιογράφο του "Ασοσιέιτεντ Πρες" σημείωσε:"Σχεδόν σε κάθε μέτωπο αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Σ' αυτό το σημείο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις αποστολές τροφίμων αξίας χιλιάδων δολαρίων χωρίς κάποια εγγύηση από την πλευρά των ανταρτών".

Οι αποστολές τροφίμων στους περίπου 100.000 Ρουαντέζους πρόσφυγες που έχουν απομείνει στο ανατολικό Ζαϊρ είναι πλέον ζωτικής σημασίας, μιας που κάθε 24ωρο που περνά τουλάχιστον 60 ανέστιοι Ρουαντέζοι πεθαίνουν από λιμοκτονία και ασθένειες.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες", Σαντάκο Ογκάτα, μιλώντας στη Γενεύη, εξέφρασε το φόβο ότι τα τελευταία επεισόδια κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό στο Καζέσε αυξάνουν τους φόβους για έναν εσπευσμένο επαναπατρισμό των προσφύγων.

Στο μεταξύ, στην Πρετόρια, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος του Ζαϊρ Μομπούτου Σέσε Σέκο δεν είχε μέχρι χτες απαντήσει επίσημα στην πρόσκληση του Προέδρου Νέλσον Μαντέλα να συναντηθεί με τον ηγέτη των ανταρτών του Ζαϊρ, Λόρεντ Καμπίλα. Πάντως, διπλωματικές πηγές ευελπιστούν πως η συνάντηση Καμπίλα - Μομπούτου θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαδήλωση απόγνωσης από 10.000 Ιταλούς αγρότες

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. -

Υψηλότερες επιδοτήσεις για τη γεωργία, αύξηση του ποσοστού στην παραγωγή γάλακτος και μεγαλύτερη προστασία από τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της ΕΕ σε σχέση με τις χαμηλότερες τιμές οπωροκηπευτικών που παράγουν χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ ζήτησαν χτες πάνω από 10.000 Ιταλοί αγρότες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιείται η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας, στο Λουξεμβούργο.

Τα συνθήματα των αγροτών καταφέρονταν ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, φέροντας περισσότερο τη "σφραγίδα" της απόγνωσης παρά της οργής: "Ευρώπη! Μην προδίδεις την Ιταλική Γεωργία" φώναζαν χιλιάδες από τους συγκεντρωθέντες, εκ των οποίων ορισμένοι δήλωναν στους δημοσιογράφους:"Η διαδήλωση αυτή συμβολίζει τη δυστυχία της ζωής μας. Οι τιμές και τα εισοδήματα μειώνονται. Ζητάμε περισσότερη δικαιοσύνη και να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα της γεωργίας στην Ιταλία...".

Οι αγρότες είχαν έρθει από σχεδόν όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας και οι περισσότεροι είναι μέλη της "Κολντιρέτι",της κύριας ιταλικής αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ταξίδεψαν ως το Λουξεμβούργο για να κάνουν γνωστή τη "δυστυχία της ζωής τους", όπως ανέφερε ένα από τα συνθήματά τους, που δεν έχει άλλη αιτία παρά την αγροτική πολιτική της ΕΕ. Αντιπροσωπεία της "Κολντιρέτι" με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Πάολο Νικολόνι, έγινε δεκτή από τον Ολλανδό υπουργό Γεωργίας, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ώρα της συνάντησης των δύο ανδρών, ακουγόταν από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών μία όπερα του Βέρντι.

Ωστόσο, οι φωνές των Ιταλών αγροτών "σκόνταψαν" στα "κλειστά αυτιά" του αρμόδιου εκπροσώπου της Κομισιόν που απέφυγε οποιαδήποτε "υπόσχεση" αύξησης των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος, αλλά και την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από τον ανταγωνισμό άλλων χωρών της Μεσογείου, επικαλούμενος τις απαγορευτικές διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου...

Χιλιάδες ιταλοί αγρότες ταξίδεψαν για να διαδηλώσουν στο Λουξεμβούργο

Χιλιάδες Ιταλοί αγρότες ταξίδεψαν, για να διαδηλώσουν στο Λουξεμβούργο

ΓΑΛΛΙΑ
Πρόωρες εκλογές

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών αναμενόταν να ανακοινώσει, αργά χτες το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Η προοπτική της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έγινε γνωστή χτες το πρωί, αν και πολλοί πολιτικοί αναλυτές αναφέρονταν σε αυτό το ενδεχόμενο με αρκετή σιγουριά, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση Ζιπέ χρειάζεται την ανανέωση μιας ισχυρής λαϊκής εντολής για να μπορέσει να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα λιτότητας, με στόχο την ικανοποίηση των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την επίτευξη της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο νυν πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ θα ηγηθεί, και πάλι, του συντηρητικού συνασπισμού και μάλιστα σχεδιάζει να παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα την Πέμπτη. Η προοπτική των πρόωρων εκλογών προκάλεσε, χτες, σημαντική υποχώρηση του γαλλικού φράγκου στις διεθνείς χρηματαγορές.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org