ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πλειοδοσία υπέρ ΟΝΕ

Υπέρμαχος του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις επαφές που είχε χτες με τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Κλίμα. Κεντρικό σημείο των συνομιλιών, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, ήταν η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία όπως είπε ο Β. Κλίμα πρέπει να ολοκληρωθεί στο Αμστερνταμ, και ο ρόλος των "μικρών" κρατών - μελών της ΕΕ. Οσον αφορά την ΟΝΕ υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ, καθώς επίσης να υπάρξουν οι ίδιοι κανόνες για τα κράτη - μέλη που δε θα περιληφθούν στην πρώτη ομάδα της ΟΝΕ, τη δημιουργία της οποίας ο Κ. Σημίτης θεωρεί δεδομένη. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ώστε να υπάρξει ένα κεφάλαιο για την απασχόληση στη νέα συνθήκη της ΕΕ. Οπως δήλωσε ο Β. Κλίμα η Αυστρία θα ζητήσει, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής, να εκχωρηθούν μεταβατικές προθεσμίες σε συγκεκριμένους τομείς (ελεύθερη διακίνηση προσωπικού και παροχής υπηρεσιών).

Ωστόσο η Αυστρία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει διαφορετική θέση για τα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, λόγω της πολιτικής της "ουδετερότητας" που είχε ακολουθήσει επί δεκαετίες. Δέχεται όμως ότι "η ΕΕ πρέπει να καθορίσει την ταυτότητά της για τα θέματα αυτά". Ο Ελληνας πρωθυπουργός, βέβαια, πλειοδότησε υπέρ της ΚΕΠΠΑ. Ο Κ. Σημίτης... συμφώνησε όταν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ, με τον οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια, ζήτησε "κάθε χώρα να έχει το δικό της επίτροπο" στην Κομισιόν. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των μεταφορών, για το οποίο η Αυστρία δέχεται να υπάρξει κάποια έκπτωση όσον αφορά το κόστος μεταφοράς "σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα".

Αύριο ο Κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Βόννη, όπου, την Πέμπτη, θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο Χ. Κολ με "ανοιχτή ατζέντα".

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αναζητούν "συναίνεση"

Για "διαιώνιση της σκανδαλολογίας", κάνει λόγο η Β. Παπανδρέου και υπόσχεται προστασία των θεμελίων του πολιτικού συστήματος

Τη... συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το σκάνδαλο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τώρα οι "εκσυγχρονιστές" του Κ. Σημίτη, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε. Με χτεσινή της ανακοίνωση η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συναντηθεί "με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει επί των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας", ενώ παράλληλα ζητά από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής "να συζητηθεί άμεσα η σύμβαση της ΔΕΗ για το σταθμό της Φλώρινας".

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί η διατύπωση της Β. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη διαιώνιση κλίματος σκανδαλολογίας, που απειλεί να κλονίσει τα θεμέλια της αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού μας συστήματος". Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχολιάζουν παράγοντες που γνωρίζουν τα περί "διαπλεκομένων συμφερόντων", η υπουργός επαναλαμβάνει, από τη σκοπιά της κυβέρνησης ως θεματοφύλακα των επιλογών της άρχουσας τάξης, τη φράση γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα - όταν βγήκε στην επιφάνεια η επιχειρηματική κόντρα και οι μίζες που ανταλλάσσονται κάτω από το τραπέζι των μεγάλων έργων - δήλωνε πως "πρέπει να σταματήσει ο θόρυβος, γιατί αν συνεχιστεί, θα μας ζημιώσει όλους"! Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μην ξεφεύγει της προσοχής ότι η όποια "σκανδαλολογία" εκπορεύτηκε από τους ίδιους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που πριν από λίγες βδομάδες συμμετείχαν από κοινού με την υπουργό σε συσκέψεις και διεργασίες για το μοίρασμα των αγορών των Βαλκανίων και όχι μόνο...

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι για την ουσία του πραγματικού σκανδάλου γύρω από έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, η υπουργός και πάλι δε λέει κουβέντα. Απλά, συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση της μετακύλησης των ευθυνών της κυβέρνησης στο σώμα της Βουλής και στην ψήφο των συναδέλφων της βουλευτών, οι οποίοι καλούνται να νομιμοποιήσουν τη σχετική σύμβαση της ΔΕΗ, η οποία υπογράφεται σήμερα.

Στην κατεύθυνση της στήριξης ουσιαστικά της επένδυσης του Δ. Κοπελούζου στη Φλώρινα, τάσσεται και η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η οποία με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως "η Βουλή των Ελλήνων έχει το λόγο" και αυτή "πρέπει να εξετάσει το όλο θέμα σε βάρος".

Η πλευρά του σκανδάλου της Φλώρινας, που είναι η πλέον οφθαλμοφανής, συνδέεται με το ιδιαίτερα υψηλό τίμημα της επένδυσης, η οποία όπως είναι γνωστό ανατέθηκε απευθείας στον Κοπελούζο και τους Ρώσους συνεταίρους του. Το τίμημα φτάνει τα 180 δισ. δρχ., ενώ ο, ισοδύναμης ισχύος, σταθμός του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ κόστισε περίπου 105 δισ. δρχ! Επιπλέον στα κονδύλια, που εξασφάλισε ο Κοπελούζος για το σταθμό αυτό, δε συμπεριλαμβάνεται συμπληρωματικό κόστος περίπου 30 δισ. δρχ. απαραίτητο για την ολοκλήρωση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού (π. χ. αυλή λιγνίτη).

Τότε και τώρα

Τριάντα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 πολλοί θέλουν να ξεχάσουν και μαζί μ' αυτούς να ξεχάσει και ο ελληνικός λαός ότι η εφτάχρονη δικτατορία σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και επιβλήθηκε όχι μόνο εν γνώσει, αλλά και με την άμεση συμμετοχή των Αμερικανών. Ετσι και στη φετινή επέτειο ακούσαμε πάλι τα περί "αφρόνων αξιωματικών" και "νοσηρών εγκεφάλων", που εν αγνοία του παλατιού, των αστικών πολιτικών δυνάμεων, των ντόπιων καιξένων μυστικών υπηρεσιών έκαναν το πραξικόπημα. Τώρα όμως, τριάντα χρόνια μετά, με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά (έστω και αποσπασματικά) δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλοι οι παραπάνω ήσαν εν γνώσει του προετοιμαζόμενου πραξικοπήματος και επομένως στον ένα ή άλλο βαθμό ήσαν τουλάχιστον συνένοχοι.

Η αποσιώπηση, ή η ελαχιστοποίηση του ρόλου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για το στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα έχει την εξήγησή της. Σήμερα που οι δολοφόνοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, που οι Αμερικανοί προωθούν το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου, πρέπει να ξεχαστεί ότι για τους ίδιους ακριβώς λόγους πριν τριάντα χρόνια οι ίδιες δυνάμεις προχωρούσαν στο πραξικόπημα. Τότε, βέβαια, όχι μόνο λόγω των εσωτερικών εξελίξεων, αλλά και της διεθνούς κατάστασης, οι Αμερικανοί είχαν την ανάγκη μιας χούντας στην Αθήνα. Σήμερα έχουν πειθήνιες κυβερνήσεις, που όχι μόνο δεν αντιδρούν, αλλά φαίνεται να είναι και διατεθειμένες να συνυπογράψουν τα διχοτομικά σχέδια.

Επί είκοσι τρία τουλάχιστον χρόνια, μετά τη μεταπολίτευση, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους κυρίαρχους μηχανισμούς διαμόρφωσης της "κοινής γνώμης", την εκπαίδευση και την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, διεξάγεταισυστηματική επιχείρηση για την αποενοχοποίηση όχι μόνο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των ντόπιων αστικών πολιτικών δυνάμεων, θυγατρικές των οποίων είναι και οι δυνάμεις του μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Εξάλλου, όσοι εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα πήραν το"διαβατήριο" για τη συμμετοχή τους στο μεταπολιτευτικό σκηνικό, καταθέτοντας τα απαραίτητα διαπιστευτήρια της υποτέλειας.

Ομως και σ' αυτή την επέτειο δεν έλειψαν οι φωνές για την αποφυλάκιση των πρωταιτίων του πραξικοπήματος, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι τέσσερις μόνο απ' αυτούς παραμένουν στη φυλακή και οι οποίοι μάλιστα όχι μόνο αρνούνται να ζητήσουν χάρη, αλλά και δηλώνουν ότι, αν τους δινόταν ευκαιρία θα έκαναν τα ίδια και σήμερα. Δηλαδή, με λίγα λόγια, όσοι ζητούν την αποφυλάκιση, ούτε λίγο, ούτε πολύ συνηγορούν στην πολιτική δικαίωση των πραξικοπηματιών, των εκτελεστικών οργάνων ενός εγκλήματος που πληρώνουν ακόμη η χώρα και ο λαός. Οσοι, βέβαια, συμμετέχουν σ' αυτή την εκστρατεία, για να φέρουν την ιστορία στα μέτρα τους, για να απεκδυθούν κάθε ευθύνη τους, για να αποκρύψουν τους πραγματικούς ενόχους γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός στην επιχείρησή τους είναι ο ενωμένος αγώνας του λαού κατά του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων. Αυτός ο αγώνας συνδέει το τότε και το τώρα, δείχνοντας και το πώς φτάσαμε στη δικτατορία το '67, αλλά και πως μένουν ανεκπλήρωτα τα ιστορικά αιτήματα για εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ

Στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, στην Πολυκάρπου στο Βοτανικό, θα πραγματοποιήσει περιοδεία ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,σήμερα, στις 2 το μεσημέρι.

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας θα περιοδεύσει σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας.

  • Στις 10.00 το πρωί θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση.
  • Στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού.
  • Στις 5.00 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Πολιτική συγκέντρωση της ΚΝΕ

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι θέσεις της ΚΝΕ" διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση ΚΝΕ Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγ. Βαρβάρας, στο Πνευματικό Κέντρο "Γιάννης Ρίτσος" του Δήμου Αιγάλεω, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6.00 το απόγευμα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org