ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι δε λέει ο κ. διοικητής

Σήμερα, θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία - εκτός των άλλων - θα καταγράφονται τόσο οι μέχρι σήμερα εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όσο και οι προοπτικές της. Η πλειοψηφία του Τύπου, και άλλων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, σκιαγράφησαν τι περίπου θα πει - παρουσιάζοντας την έκθεση - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Κανείς, όμως, δεν έκρινε σκόπιμο, να επισημάνει τι δε θα πει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, που θέλει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας να κινείται στον αστερισμό των αντιλαϊκών συνταγών, εμείς, μπορούμε να ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι ο κύριος διοικητής δε θα πει σίγουρα δύο πράγματα.

***

Πρώτον, δε θα πει τίποτα, για την επιδείνωση, που προκάλεσε στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και φυσικά για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνέχιση της ίδιας πολιτικής στο να εξαπλωθεί η φτώχεια και η εξαθλίωση. Βλέπετε τα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, είναι η μικρότερη από όλες τις χώρες - μέλη της κοινότητας ή ότι περίπου το 25% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο φτώχειας, δεν είναι άξια αναφοράς, από εκείνους που κατέχουν καίρια πόστα, γιατί τέτοια στοιχεία αποκαλύπτουν το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής, που οι ίδιοι προωθούν στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας.

***

Δεύτερον, δε θα πει, επίσης, τίποτα, για τους κινδύνους της παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας, που προκαλεί η συγκεκριμένη πολιτική, καθώς τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών επενδύονται όχι στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε παρασιτικές δραστηριότητες ή και εξάγονται στο εξωτερικό όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο και τα κέρδη ακόμη μεγαλύτερα. Σε τέτοιες εκθέσεις, αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι, να αναφερθούν στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν, στα μεγάλα εργοστάσια που μαραζώνουν και εκποιούνται αντί πινακίου φακής στις πολυεθνικές.

***

Αυτά, είναι πράγματα, τα οποία δε λέγονται ούτε καν ψιθυριστά, γιατί κάθε είδους αναφορά σ' αυτά τα προβλήματα, αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξαργυρώνοντας τα γραμμάτια του Μάαστριχτ και του προγράμματος"σύγκλισης".

Λ. Τ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κόντρα στην αισχροκέρδεια με... "ενδεικτικές" τιμές

Οταν υπάρχουν τάσεις κερδοσκοπίας, οι καταναλωτές οφείλουν να ... αυτοπροστατεύονται, λέει η Β. Παπανδρέου

Αποκαλυπτικοί ήταν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου όσο και ο υφυπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα της αγορανομικής διάταξης που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή "ενδεικτικής τιμής" στις συσκευασίες του εμφιαλωμένου νερού και των αναψυκτικών από τις εταιρίες εμφιάλωσης. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, από εδώ και στο εξής οι εταιρίες υποχρεούνται να αναγράφουν πάνω στις συσκευασίες των συγκεκριμένων αυτών προϊόντων "ενδεικτικές" τιμές λιανικής πώλησης κυριολεκτικά και μόνο για τα μάτια των καταναλωτών.

Στην πραγματικότητα, όπως ομολόγησε ο Μ. Χρυσοχοϊδης,η τιμή αυτή είναι "ενδεικτική" και δεν υποχρεώνει σε καμία περίπτωση τους λιανοπωλητές να την εφαρμόζουν και μπορούν βεβαίως να την υπερβαίνουν χωρίς να επισείονται κυρώσεις, αφού η αγορά είναι απελευθερωμένη.Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές και σε σημεία όπου διευκολύνεται η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι σταθμοί τρένων και οι αρχαιολογικοί χώροι. Εκεί ακριβώς όπου κινούνται τουρίστες και οι καταναλωτές δεν έχουν και πολλές επιλογές και η απελευθέρωση έχει λύσει τα χέρια των κερδοσκόπων. Στην ουσία, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού το καθεστώς της απελευθέρωσης των τιμών παραμένει άθικτο και ο καθένας μπορεί να πουλάει όσο θέλει, ειδικά σε τέτοια σημεία πώλησης, όπου οι πωλητές έχουν "και το μαχαίρι και το πεπόνι".

Προκλητική, μάλιστα, ως προς την αναποτελεσματικότητα του νέου "πυροσβεστικού" μέτρου που εξαγγέλθηκε, εμφανίστηκε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, όταν για άλλη μια φορά δηλώνοντας την αδυναμία του υπουργείου να παρέμβει, όταν υπάρχει υπέρβαση αυτών των ενδεικτικών τιμών, πέταξε το μπαλάκι στους καταναλωτές και τους κάλεσε και πάλι να... "αυτοπροστατευτούν", δηλαδή ας κάτσουν να διψάσουν! Από τη μεριά τους, πάντως, οι εταιρίες εμφιάλωσης δηλώνουν ότι δεν προλαβαίνουν να εφαρμόσουν το μέτρο από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αναποτελεσματικότητα των μέτρων του είδους, στα πλαίσια της "ελεύθερης" αγοράς και μάλιστα σε σημεία με ανύπαρκτο ανταγωνισμό, παραδέχτηκε και η υπουργός Ανάπτυξης, όταν δήλωσε ότι το αντίστοιχης... αυστηρότητας μέτρο που εξαγγέλθηκε για το περασμένο καλοκαίρι, πάλι στα πλαίσια της "πάταξης" της αισχροκέρδειας, εκείνο που αφορούσε την ανάρτηση τιμοκαταλόγων με ανάλογες "ενδεικτικές" τιμές δεν έφερε αποτέλεσμα.

ΑΓΟΡΑ
Μέχρι 2.250 δρχ. τα αμνοερίφια

Ελέγχους στην αγορά για τις επόμενες μέρες υπόσχεται η κυβέρνηση. Περιορισμένη ακόμα η κίνηση

Στα ίδια πάνω - κάτω με τα περσινά επίπεδα κινούνταν μέχρι χτες οι τιμές τόσο στα κρέατα και ειδικά στα αμνοερίφια - που βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης τις μέρες του Πάσχα - όσο και στα οπωροκηπευτικά, με εξαίρεση την ντομάτα και την πατάτα, που πωλούνται μέχρι και 12% ακριβότερα η πρώτη και 42% η δεύτερη λόγω μειωμένης εγχώριας παραγωγής. Αυτό υποστήριξε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,η οποία ανέφερε ότι αυτές τις μέρες - όπως το απαιτεί η παράδοση για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου - εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σ' αυτά τα πλαίσια 20 μεικτά τετραμελή συνεργεία από υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης, την Αγορανομία και το ΣΔΟΕ πραγματοποιούν ελέγχους στους χώρους διακίνησης και πώλησης αμνοεριφίων και οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα με την υπουργό, ο εφοδιασμός της αγοράς διεξάγεται κανονικά και οι εισκομίσεις στην κεντρική αγορά του Ρέντη κινούνται στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα, με μια αύξηση κατά 27% στις εισκομίσεις εριφίων (κατσικιών). Επίσης, μειωμένες κατά 62% είναι σύμφωνα με την υπουργό Ανάπτυξης οι εισαγωγές αρνιών από τη Βουλγαρία.

Οι λιανικές τιμές στα αμνοερίφια χτες στην αγορά της Βαρβακείου κυμαίνονταν για μεν τα αρνιά μεταξύ 1.300 και 2.000 δρχ. το κιλό, ανάλογα με το βάρος τους, για δε τα κατσίκια στις 1.500-2.100 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές τους φτάνουν και τις 2.250 δρχ. το κιλό. Οι συκωταριές πωλούνταν χτες προς 1.400-1.500 δρχ. το κιλό. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι ουσιαστικά οι τιμές διαμορφώνονται τη Μ. Πέμπτη, όταν η καταναλωτική κίνηση είναι πιο έντονη, αφού ήδη μέχρι χτες Μ. Δευτέρα δεν είχαν αρχίσει οι πασχαλινές αγορές και ο κόσμος περιοριζόταν σε μία βόλτα για να βολιδοσκοπήσει τις τιμές.

Από τα οπωροκηπευτικά, η τιμή της ντομάτας στις λαϊκές αγορές ήταν και χτες τσιμπημένη, καθώς πωλούνταν στις 450 δρχ. το κιλό. Οι πατάτες πωλούνταν στις 170 δρχ., το μαρούλι προς 150 δρχ. το ένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια προς 350 δρχ. το κιλό, το λάχανο προς 100 δρχ., τα αγγούρια 120 δρχ., τα κολοκυθάκια 450 δρχ. το κιλό, τα λεμόνια 150 δρχ. Τέλος, τα πορτοκάλια πωλούνταν χτες στις 130 δρχ. το κιλό, τα μήλα 230 και οι φράουλες 600 δρχ. το κιλό.

ΕΟΜΜΕΧ
Προς ιδιωτικοποίηση παρά τις αντιδράσεις

Με... αντισυνέντευξη επιχείρησε να απαντήσει χτες στις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων στον ΕΟΜΜΕΧ, ο πρόεδρος της διοίκησης του Οργανισμού, Γ. Φρατζεσκάκης. Οι εργαζόμενοι αντιτάσσονται στην απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή του Οργανισμού σε ανώνυμη εταιρία, κατανοώντας ότι με τον τρόπο αυτό προωθείται ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, θέτοντας σε κίνδυνο και το ρόλο του αλλά και τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κοινοποίησαν τις αντιδράσεις τους αυτές, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική υπονόμευσης του Οργανισμού προς όφελος ιδιωτικών εταιριών, τις οποίες μάλιστα στήριξαν και με στοιχεία.

Ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΟΜΜΕΧ επιχειρώντας χτες να υποστηρίξει ότι ο Οργανισμός ούτε υπονομεύεται, ούτε κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί από τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία, ουσιαστικά κατάφερε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των εργαζομένων. Αφού υποστήριξε ότι ό ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη ότι πρόθεση της πολιτείας είναι η συρρίκνωση του Οργανισμού και η ιδιωτικοποίησή του, κατέληξε - εκμεταλλευόμενος προφανώς το πνεύμα των ημερών - ότι θα πρέπει "όλες οι πλευρές να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Οργανισμού". Στην ίδια συνέντευξη και επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες για κυβερνητική υπονόμευση του ΕΟΜΜΕΧ, έδωσε μια σειρά από απολογιστικά στοιχεία για τη μέχρι τώρα δράση του, αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι μια σειρά από προγράμματα που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Οργανισμού δόθηκαν έναντι υψηλών αμοιβών σε ιδιωτικές εταιρίες.

Το ωράριο των καταστημάτων

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι το Μ. Σάββατο έχει ως εξής:

  • Μ. Τρίτη 22/4 μέχρι και Μ. Πέμπτη 24/4: 8.30 π.μ.-8.30 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 25/4: 1.00 μ.μ.-7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 26/4: 8.30 π.μ.-3.00 μ.μ.

Τα καταστήματα του Πειραιά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, θα ανοίγουν το πρωί μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 8.00 π.μ.

Τα κρεοπωλεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Αθήνας - Αττικής, θα λειτουργήσουν τη Μ. Εβδομάδα ως εξής:

  • Μ. Τρίτη - Μ. Πέμπτη: 7.00 π.μ.-8.30 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ.-8.30 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 7.00 π.μ.-3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 28 Απρίλη τα κρεοπωλεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ