ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Στο τελικό στάδιο η ανάπτυξη της πολυεθνικής

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης επί αλβανικού εδάφους συνέχιζαν να "αυξάνονται και να πληθύνονται" χτες - ενώ οι τριγμοί στην κυβέρνηση Φίνο δεν έπαυαν να ακούγονται, κι οι πιέσεις για τήρηση του "χρονοδιαγράμματος" των εκλογών συνεχίζονταν...

Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης

Τέσσερις χιλιάδες άνδρες της πολυεθνικής δύναμης είχαν φθάσει μέχρι χτες στην Αλβανία. Η επιχείρηση ανάπτυξης της δύναμης, κατά τις πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αναμένεται να ολοκληρωθεί την 5η Μαϊου. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί σε Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Φίερι και Αυλώνα.

Ο επικεφαλής της πολυεθνικής, ιταλός στρατηγός Λουτσιάνο Φορλάνι, είπε ότι "όλα θα πάνε καλά" κι απέδωσε σε "εφευρήματα" των μέσων ενημέρωσης τις πληροφορίες περί επεισοδίων μεταξύ των πολυεθνικών δυνάμεων και του αλβανικού πληθυσμού και διαφωνιών μεταξύ των δυνάμεων διαφόρων χωρών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Φίνο αντέδρασε σε επικριτικές δηλώσεις για την απαλλαγή από τα καθήκοντα του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Αγκιμ Σέχου. Η απόφαση "είναι νόμιμη και δεν παραβιάζει τις αρμοδιότητες και το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας", ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Φίνο, προκαλώντας την αίσθηση σε πολλούς ότι θα υπάρξει νέα σύγκρουση με τον Σαλί Μπερίσα...

Οι εκλογές...

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών του Φίνο (αλλά πολιτικά προσκείμενο στον Πρόεδρο Μπερίσα), Αριάν Σταρόβα, οι εκλογές θα διεξαχθούν "όπως έχει προγραμματιστεί", στις 29 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση είναι σε θέση πλέον να ελέγξει πολλές από τις πόλεις του Νότου, οι οποίες ως πρόσφατα βρίσκονταν στον έλεγχο των εξεγερμένων. Κατόπιν συνομιλιών με τον Αυστριακό ομόλογό του, Βόλφγκαγκ Σούσελ, ο Σταρόβα είπε (πάλι...) ότι "το μόνο εμπόδιο" είναι οι επιτροπές των εξεγερμένων που εξακολουθούν να ελέγχουν ορισμένες πόλεις της νότιας Αλβανίας. Ο Σταρόβα ουσιαστικά επανέλαβε τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, που υπαγορεύει ότι για να διεξαχθούν εκλογές θα πρέπει οι εξεγερμένοι να παραδώσουν τα όπλα τους. Ομως οι επιτροπές των εξεγερμένων αρνούνται, όσο παραμένει στην εξουσία ο Σαλί Μπερίσα.

Την ημερομηνία των εκλογών θεωρεί "κρίσιμη" ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι: Η διεξαγωγή τους, υποστήριξε χτες, θα συμβάλει ώστε να βεβαιωθεί ότι "η κρίση στην Αλβανία ξεπεράστηκε", αλλά και για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποστολής και της αποχώρησης της πολυεθνικής από την Αλβανία.

Οσον αφορά τη χρηματική βοήθεια προς την Αλβανία, ο Πρόντι είπε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διοργανώσει διάσκεψη με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των αλβανικών αρχών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, για να εξεταστεί το θέμα.

Πάντως, τα δέκα πολιτικά κόμματα που υπογράφουν τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου για το σχηματισμό κυβέρνησης, δε συμφωνούν στο θέμα του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση Φίνο παρουσίασε σχέδιο νόμου στηριζόμενο σε ένα αναλογικό σύστημα, το οποίο στηρίζουν τα εννέα κόμματα πλην του Δημοκρατικού του Μπερίσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει σε ένα πλειοψηφικό σύστημα.

"Ανταρσία" κατά Μπερίσα;

Δεκατέσσερις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποίησαν το Σάββατο κίνηση για την ανεξαρτητοποίησή τους και συγκρότηση αυτόνομουπολιτικού σχήματος στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η κίνηση των "14" διαθέτει στήριξη και από άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αποστασιοποιηθούν.

Ιταλική στήριξη προς Φίνο

Εάν η αλβανική κυβέρνηση πέσει, η χώρα θα βρεθεί ξανά στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου, δήλωσε χτες ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα. "Ελπίζω ότι οι πολιτικοί άνδρες της Αλβανίας θα φανούν αρκετά σοφοί για να μην αφήσουν να χαθεί η μοναδική ελπίδα να αποφευχθεί μια εμφύλια σύγκρουση στην Αλβανία", διευκρίνισε.

Ο Ιταλός υπουργός εκδήλωσε ανησυχία για τη διαμάχη, την περασμένη βδομάδα, στην αλβανική πολιτική ηγεσία ως προς την ημερομηνία των εκλογών, που ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, καθόρισε για την 29η Ιουνίου.

"Μια δημοκρατία δε γεννιέται με μια μακρά παρουσία διεθνών δυνάμεων", "εξήγησε" ο Ιταλός πολιτικός...

Εκδηλώσεις - μηνύματα ενάντια στην επέμβαση

Η Οργάνωση Κορίνθου της ΚΝΕ καλεί την αγωνιζόμενη και ανυπότακτη νεολαία της πόλης να πάρει ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία. Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως "ο λαός της Αλβανίας ξεσηκώθηκε κατά του καθεστώτος Μπερίσα, που οι ΗΠΑ, ΕΕ στήριξαν και στηρίζουν, για να έχουν τη γειτονική χώρα τσιφλίκι τους. Αυτοί που βάζουν τους λαούς να σφάζονται είναι υποκρισία να λένε ότι επιδιώκουν να μη γίνει εμφύλιος πόλεμος. Αν ήταν αυτός ο σκοπός τους, δε θα στήριζαν τον Μπερίσα".Η Οργάνωση Κορίνθου επισημαίνει πως "ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του κάθε νέου, η πάλη για να μη σκοτώνονται Ελληνες σε ξένα μέρη για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, μας αφορά όλους. Με αυτή την προοπτική, η Οργάνωση Κορίνθου της ΚΝΕ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 23/4 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου για ένα δυνατό, νεανικό, αντιπολεμικό μέτωπο".

Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Ταύρου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή πολυεθνικών ταγμάτων στη γειτονική χώρα, την Αλβανία. Τονίζουν πως "οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ανησύχησαν πολύ από τη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι το πρόσχημα στην κλιμακούμενη στρατιωτικοπολιτική επέμβαση και την επέκταση του πολέμου στα Βαλκάνια". Σκοπός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι να μοιράσουν τα Βαλκάνια σε σφαίρες επιρροής. Να κατοχυρώσουν την οικονομική καταλήστευση των λαών και το άνοιγμα του δρόμου προς την Ανατολή. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας αποβλέπει στη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τον στραγγαλισμό των δικαιωμάτων του αλβανικού λαού για την ανεξαρτησία, δημοκρατία, την ελευθερία του και τη στήριξη του καθεστώτος της υποτέλειας που προκάλεσε την κρίση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Αναχώρησαν και οι υπόλοιποι Ράμπο

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή και νέων τμημάτων αναχώρησε χτες για την Αλβανία η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος. Η αναχώρηση έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα αρματαγωγά "ΣΑΜΟΣ" και "ΧΙΟΣ" του Πολεμικού Ναυτικού. Στην τελετή αναχώρησης που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκε και μίλησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, ο οποίος επισήμανε τον ειρηνευτικό χαρακτήρα της αποστολής και κάλεσε τους άνδρες της αποστολής να είναι εντελώς ουδέτεροι, χωρίς καμία παρέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία.

Η δύναμη που αναχώρησε χτες αποτελείται από περίπου 400 μισθοφόρους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, ενώ στα αρματαγωγά επιβιβάστηκαν και περίπου 100 οχήματα διαφόρων τύπων όπως φορτηγά, τζιπ, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα φορείς όπλων κλπ. Τα αρματαγωγά αναμένεται να καταπλεύσουν αύριο στο λιμάνι του Δυρραχίου και από εκεί να προωθηθούν οδικώς στα Τίρανα, όπου και θα εγκατασταθούν στα νότια προάστιά του. Στην Αλβανία βρίσκονται ήδη δύο ελληνικοί λόχοι, ο ένας 120 ανδρών εγκαταστημένος έξω από τα Τίρανα και ο άλλος 130 ανδρών που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την εγκατάστασή του που προβλεπόταν να γίνει στην Αυλώνα.

Στο μεταξύ, καθημερινά είναι τα προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας με την ιταλική διοίκηση, προβλήματα συνεννόησης αλλά και ανταγωνισμού, στα οποία οφείλεται και η καθυστέρηση εγκατάστασης της δύναμης στην Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε χτεσινές του δηλώσεις μίλησε για την ανάγκη πολιτικής λύσης στην αλβανική κρίση και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον ρόλο του Φ. Βρανίτσκι. Ωστόσο σημείωσε ότι "η κρίση δεν τερματίστηκε, διότι δε γνωρίζουμε πού θα εξελιχθεί η κατάσταση".

Η παρέμβαση ανέκοψε την ομαλή εξέλιξη

Δηλώσεις από τη συνέντευξη Τύπου του Ορ. Κολοζώφ στην Τρίπολη

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες το απόγευμα στην Τρίπολη, ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία είπε πως η εξέγερση του αλβανικού λαού ήταν μια δυναμική που αναπτύχθηκε από τα κάτω. Πως ανέδειξε ως στόχους να αποχωρήσει ο Μπερίσα από την εξουσία, να δημιουργηθεί πολιτική διέξοδος από μια κυβέρνηση αποδεκτή απ' όλους και αυτή η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές.

"Η παρέμβαση των δυνάμενων της ΕΕ και ιδιαίτερα των Γερμανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, σημείωσε, ανέκοψε αυτήν την εξέλιξη. Επιμένοντας η ΕΕ να συνεχίσει η κυβέρνηση Φίνο το έργο της, νομιμοποιεί τον Μπερίσα και τη Βουλή που εκλέχτηκε με νόθες εκλογές. Τα ξένα στρατεύματα εκεί, και τα ελληνικά, δυναμώνουν την παρουσία του Μπερίσα".

Ο Ορ. Κολοζώφ συμπλήρωσε πως όταν αναπτύχθηκε μια δυναμική από τα κάτω δεν υπήρχε περιθώριο για εμφύλια σύρραξη. Σήμερα, όμως, υπάρχει και υπάρχει ο φόβος μήπως η Ελλάδα είναι συμμέτοχος, με τη στρατιωτική εμπλοκή της και την αποστολή στρατιωτών μας στην Αλβανία, στην εξέλιξη αυτή.

"Τα στρατεύματά μας πάνε στην Αλβανία για να οργανώσουν ένα κράτος που στηρίζεται στον Μπερίσα, την κυβέρνηση Φίνο και ένα νόθο εκλεγμένο Κοινοβούλιο. Η αστυνομία και ο στρατός της Αλβανίας ανασυγκροτούνται με βάση τη βοήθεια που δίνουν οι ξένες δυνάμεις και που καμιά σχέση δεν έχει με ανθρωπιστική βοήθεια" είπε, κάνοντας σαφή την αντίθεση του ΚΚΕ με την επέμβαση της Ελλάδας και της ΕΕ στις εσωτερικές διεργασίες της Αλβανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ