ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαίωμα στην έκφραση γνώμης

Συνάντηση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της ΤΕΔΚΝΑ

Την ανάγκη πληροφόρησης του πολίτη για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης αναθεώρησής της, επισήμαναν στο προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, σε μεταξύ τους συνάντηση χτες. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια κύκλου επαφών με μαζικούς φορείς και οργανώσεις που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή, ώστε να τους ενημερώσει για τους στόχους και τις δραστηριότητές της. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ζήτησαν τη στήριξη της ΤΕΔΚΝΑ στην προσπάθειά της να εκφραστεί το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη για πληροφόρηση και έκφραση γνώμης, για το εθνικής διάστασης θέμα που αποτελεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Από την πλευρά του το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ δήλωσε ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό της Επιτροπής και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στην επόμενη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής, οπότε και θα διαμορφωθεί η θέση του φορέα.

Θετική κρίθηκε από τα μέλη της Επιτροπής η παραπάνω δέσμευση του προεδρείου της ΤΕΔΚΝΑ, θεωρώντας πως ως όργανο της Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, πρέπει να εκφράσει την άποψή του. "Ως Επιτροπή θα πιέσουμε στην κατεύθυνση αυτή και τα υπόλοιπα όργανα της Αυτοδιοίκησης", δήλωσε στο "Ρ", εκ μέρους της Επιτροπής η Βέρα Νικολαϊδου."Στη σημερινή συνάντηση υπερασπίσαμε το εύλογο, όπως πιστεύουμε, το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του Ελληνα πολίτη για πληροφόρηση και έκφραση γνώμης μέσα από εθνικό δημοψήφισμα για τέτοια θέματα κρίσιμης εθνικής διάστασης, έχοντας παράλληλα μια πεντάχρονη πλούσια λαϊκή πείρα και γνώση των συνεπειών αυτής της επιλογής του καλοκαιριού του 1992", τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αντώνης Ντρέκος,μέλος της Επιτροπής. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Γιώργος Τσαπόγας,επίσης μέλος της Επιτροπής, σημείωσε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση να έχει ο πολίτης μια αντίληψη για τα θέματα που αφορούν τη ζωή του και τις εξελίξεις και πως η ΤΕΔΚΝΑ, κατά το μέτρο που εκφράζει αμεσότερα τον πολίτη, πρέπει να δηλώσει την άποψή της για το θέμα.

Οψιμες ανησυχίες

Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, ότι "δεν υπάρχει θέμα πολιτικού διαλόγου ή διαπραγματεύσεων" με την Τουρκία, ακούγεται ελάχιστα πειστική. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρκετό καιρό τώρα, η κυβέρνηση συζητά και διαπραγματεύεται πάνω στα αμερικανόπνευστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία μπορούν βάσιμα να θεωρηθούν ως πρώτο βήμα για τη διευθέτηση των "διαφορών" στο Αιγαίο, υπό την επικυριαρχία των ΗΠΑ. Στο βάθος αυτής της διευθέτησης, είναι ολοφάνερη η επιδίωξη των ΗΠΑ για διχοτόμηση του Αιγαίου και αλλαγή των συνόρων.

* * *

Από την άλλη, η κυβέρνηση Σημίτη, από την αρχή, εξήγγειλε την πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία και ως πρώτο βήμα παρέπεμψε στο δικαστήριο της Χάγης την ...αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας στα Ιμια. Αμφισβήτηση που έγινε με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ, οι οποίες ποτέ δεν αναγνώρισαν την κυριαρχία της χώρας μας, συντηρώντας τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών".

Η υπό συγκρότηση επιτροπή εμπειρογνωμόνων έρχεται απλά να επισημοποιήσει το διάλογο που διεξάγεται με πολλούς τρόπους και παρασκηνιακά και πάντα υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Είναι ολοφάνερο ότι ο διάλογος δεν πρόκειται να γίνει για το διάλογο ούτε θα σταματήσει στα διαδικαστικά, αλλά θα προχωρήσει στις "εκκρεμότητες" μεταξύ των δύο χωρών. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ προαναγγέλλουν ότι έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο πακέτο για Αιγαίο - Κύπρο. Επρεπε, λοιπόν, να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο για να υπάρξει η όψιμη αντίδραση των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές αυτοί, όπως όλοι, γνώριζαν πολύ καλά την πολιτική και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον από την κρίση στα Ιμια, αλλά προτίμησαν να σιωπήσουν και να εκλεγούν υπό τη σημαία αυτής της πολιτικής! Ταυτόχρονα, επέλεξαν συνειδητά να καλλιεργούν σύγχυση και αυταπάτες στο λαό, διατυμπανίζοντας ότι "η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει".

Οι "32" γνώριζαν, καλύτερα από άλλους, την ύπαρξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, αλλά παρ' όλα αυτά δεν τόλμησαν να εναντιωθούν. Δεν το κάνουν ούτε με το κείμενό τους.

* * *

Αυτό ακριβώς είναι που γεννά εύλογα ερωτηματικά. Κατά πόσο, δηλαδή, η αντίδρασή τους δεν πηγάζει από υπερπατριωτικές αγκυλώσεις και δε στοχεύει στην παραπέρα καλλιέργεια ενός κλίματος εθνικισμού, ο οποίος τάσσεται "από θέση αρχής" ενάντια σε κάθε διάλογο, αποδίδοντας όλα τα δεινά στο καθεστώς της Αγκυρας; Από την άλλη, είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή δεν είναι απαλλαγμένη - κάθε άλλο - από τα εσωκομματικά παιχνίδια εξουσίας και την εκμετάλλευση σε αυτά τα πλαίσια των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Μηνύματα για τη μαύρη επέτειο

Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης τονίζουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, προσωπικότητες και φορείς σε σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, σε δήλωσή του προτρέπει τους νέους "να μελετούν την πρόσφατη, αλλά και όλη την ιστορία του νεότερου κράτους μας". Και συμπληρώνει: "Θα αποκομίσουν πολύτιμα συμπεράσματα και την πεποίθηση ότι η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που αρμόζει σε ελεύθερους ανθρώπους, το μόνο που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών".

Σε μήνυμά του το Εκτελεστικό Γραφείο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ φέρνει την επέτειο στα μέτρα του και κάνει λόγο για "αφετηρία μιας νέας εθνικής και κοινωνικής πορείας", στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι "σήμερα προχωρούμε με γοργά βήματα όχι απλά στη διεύρυνση της λειτουργίας της δημοκρατίας, αλλά και στη συνολική ανασυγκρότηση του δημοκρατικού πολιτικού μας συστήματος".

Η ΝΔ κάνει λόγο για την εξαγωγή των αναγκαίων διδαγμάτων από το παρελθόν"ώστε να αποφεύγουμε τα ίδια σφάλματα στο μέλλον". Και συμπληρώνει: "Βεβαίως, σήμερα η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την κατάλυσή της. Αυτό όμως δε σημαίνει απανάπαυση".

Ο ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "η δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πιο ισχυρή και ασφαλής, όσο πιο πολύ εμβαθύνεται και αναπτύσσεται, με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό της περιεχόμενο και την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων".

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει "την ανάγκη να αντισταθούν όλοι οι ενεργοί πολίτες στον κίνδυνο της λήθης, ο οποίος προβάλλει απειλητικός. Γιατί η νίκη της μνήμης στον αγώνα εναντίον της λήθης είναι προϋπόθεση για την ομαλή και δημιουργική πορεία του τόπου". Η ΕΣΗΕΑ διαδηλώνει την απόφαση των δημοσιογράφων να αγωνιστούν για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ζ. ΣΑΝΤΕΡ
Τέρμα η ομοφωνία

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ δήλωσε χτες ότι η απόρριψη της συνθήκης του Αμστερνταμ για τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ θα είναι καταστροφική τόσο για την εσωτερική συνοχή όσο και για την προγραμματισμένη διεύρυνση της 15μελούς Ενωσης.

Τα σχέδια για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτώνται από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της ΕΕ (IGC) στο Αμστερνταμ τον Ιούνιο, δήλωσε ο Σαντέρ σε ομιλία του για την ευρωπαϊκή ενοποίηση με τίτλο "ένα μήνυμα για τους σκεπτικιστές".

Ο Σαντέρ ζήτησε από τους ευρω-σκεπτικιστές να μην "εκτροχιάσουν" την πρόοδο και να είναι όσο πιο εποικοδομητικοί μπορούν.

Ο ίδιος είπε ότι η συνθήκη του Αμστερνταμ θα μεταρρυθμίσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τέτοιο τρόπο ώστε η λήψη των αποφάσεων να γίνει πιο αποτελεσματική και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Η αποτελεσματικότητα, είπε ο Σαντέρ, απαιτεί τον τερματισμό της ομόφωνης λήψης αποφάσεων, ειδικότερα στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η ομοφωνία θα πρέπει να αντικατασταθεί όσο πιο πολύ είναι δυνατό από τις αποφάσεις πλειοψηφίας", "κανείς δε θέλει το αδιέξοδο", πρόσθεσε.

Οι διαδικασίες λήψης των αποφάσεων πρέπει επίσης να περιοριστούν: "Εχουμε σήμερα 23 τέτοιες διαδικασίες, τις οποίες μόνο οι ειδικοί μπορούν να καταλάβουν. Τρεις είναι αρκετές", τόνισε.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να μιλά με μια φωνή για τα πολιτικά θέματα. "Προοδευτικά θα πρέπει να αποκτήσουμε στρατιωτική ικανότητα, χωρίς αυτήν η αξιοπιστία μας θα είναι μικρή", δήλωσε.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πλήρης στήριξη στην κυβέρνηση

Την πλήρη υποστήριξή του στην πολιτική της κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τη Διακυβερνητική, πρόσφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Κ. Στεφανόπουλος, σε μια ομιλία που ξεχώρισε για τους ύμνους της στο "ευρωπαϊκό ιδεώδες" και "το θεματοφύλακα των δημοκρατικών αρχών", όπως αποκάλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ότι η προσφυγή από την Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης, στο πλαίσιο της πολιτικής της "βήμα προς βήμα προσέγγισης", "θα οδηγούσε ασφαλώς στην εξυγίανση των σχέσεων". Η Ελλάς, πρόσθεσε, επαφίεται στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτή η διαδικασία, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκρίνεται γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί διάλογο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οσον αφορά τα Βαλκάνια, αφού υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος "να εξαπλωθούν οι κοινωνικές αναταραχές και οι αιματηρές συγκρούσεις", ανέφερε ότι η Ελλάδα παρέχει την "ομόθυμη υποστήριξή της σε κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην εμπέδωση της Δημοκρατίας στις γειτονικές της χώρες". Δεν παρέλειψε να υπαινιχθεί τον ηγεμονικό ρόλο της χώρας μας, με την αιτιολογία ότι "κατανοεί καλύτερα τα προβλήματα της περιοχής, τις πιθανές εξελίξεις, και τις ανάγκες".

Εξέφρασε, τέλος, επιφυλάξεις για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι "δεν έχει λύση να προτείνει" και διαπιστώνοντας ότι "ενώ διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση και επιζητείται ορθώς η υψηλή κερδοφορία των επενδεδυμένων κεφαλαίων, οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν δε διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους".

Εισαγγελέας Εφετών για τα σπίτια και τις "μίζες"

Ο εισαγγελέας Εφετών της Αθήνας Ι. Γαβρίλης θα διενεργήσει, τελικά, την ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα σπίτια που υπόσχεται η εφημερίδα "Εξουσία" στους αναγνώστες της. Η ανάληψη της έρευνας έγινε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" στις 17 Απρίλη, με τίτλο: "Αρπαχτά 400 δισ. του Ανδρουλιδάκη".

Και για τις "μίζες"

Στον ίδιο εισαγγελέα Εφετών ανατέθηκε και η προκαταρκτική έρευνα που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου για συμβάσεις δημόσιων έργων και προμηθειών, για τις οποίες αντάλλαξαν τις τελευταίες μέρες επιστολές ορισμένοι εκδότες εφημερίδων (Δ. Ρίζος, Στ. Ψυχάρης).

Πιάστηκαν στον ... ύπνο

Στον ...ύπνο πιάστηκαν οι λιμενικοί στο λιμάνι της Πρέβεζας από όπου 3 με 4 άτομα, κατά πάσα πιθανότητα Αλβανοί, ανενόχλητα κλέψανε τα ξημερώματα της Κυριακής πλωτό περιπολικό φουσκωτό σκάφος των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος 211! Το πλωτό σκάφος μήκους 9 μέτρων "έκανε φτερά" κάποια ώρα μεταξύ 2 και 5 το πρωί. Οι λιμενικοί της Πρέβεζας αντιλήφθηκαν την κλοπή λίγο μετά τις 5 το πρωί και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,κινητοποιήθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ιονίου, σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Το σκάφος εντοπίστηκε, σύμφωνα με το ΥΕΝ, στο στενό μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, όπου καταδιώχτηκε. Μετά από ανταλλαγή πυρών, το σκάφος κατέφυγε στον όρμο Εξαμιλίων.

Μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής, στο υπουργείο γίνονταν απανωτές συσκέψεις, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιστραφεί το σκάφος. Υπήρξαν και απόψεις που έλεγαν να πλησιάσουν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή που βρίσκεται το σκάφος, αφού πρώτα εξασφαλιζόταν η κάλυψη από ελληνική στρατιωτική δύναμη από το Δυρράχιο και την Αυλώνα. Τελικά επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο δρόμος της διπλωματικής οδού. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης,σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Περικλή Ουσαντζόπουλο να ξεκινήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ ο λιμενάρχης Πρέβεζας, υποπλοίαρχος ΛΣ Αθανάσιος Δήμος τέθηκε στη διάθεση του υπουργείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ