ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Οι ευρω-ατλαντιστές απειλούν ανοιχτά τους Κύπριους που αντιστέκονται

ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας Θανάση ΛEKATH).--

Θα αποφασίσουν πράγματι μόνοι τους οι Κύπριοι για το μέλλον του τόπου τους; Εξαιρετικά δύσκολο. Και μόνο ό,τι απόμεινε όρθιο από την αδούλωτη ψυχή ενός πολύπαθου λαού μπορεί να δώσει την απάντηση. Το περιβάλλον πάντως μέσα στο οποίο οι Κύπριοι καλούνται να πάρουν την τελική τους απόφαση, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» κάθε άλλο παρά περιβάλλον για να σκεφτεί ψύχραιμα ο άνθρωπος είναι. Οι εικόνες που ξετυλίχτηκαν χτες στη Λευκωσία, ο ορυμαγδός των πιέσεων του ξένου παράγοντα και οι λυκοσυμαχίες που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για τον κυπριακό λαό.

Κι αυτό καθώς αυτοί που με τον πλέον επίσημο τρόπο έχουν χαρακτηριστεί από το σημερινό πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής νεκροθάφτες του Κυπριακού, αυτοί που έκαναν τα αδύνατα - δυνατά για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατάλυση κάθε έννοιας κυριαρχίας της, αυτοί που ψοφοδαείς υποκλίνονται καθημερινά στον ιμπεριαλισμό, αυτοί που έχουν και προσωπικές ευθύνες για τη διχοτόμηση, αυτοί που εναντίον τους έχει ξεσηκωθεί πάνδημη η λαϊκή κατακραυγή, αυτοί ακριβώς χτες το βράδυ βγήκαν από τα λαγούμια τους για να απειλήσουν ευθέως, προκλητικότατα, τους χιλιάδες και χιλιάδες που επιμένουν να επιλέγουν «OXI»!

Εκεί στην πλατεία Ελευθερίας, όλοι αυτοί έδωσαν χτες το βράδυ την τελευταία τους παράσταση - σ' αυτή τη φάση. Εστησαν τους κλακαδόρους τους να φωνάζουν «άντε παραιτήσου Παπαδόπουλε» (το σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί του Κληρίδη), δήλωσαν «ντροπιασμένοι» (σσ ο Βασιλείου το 'πε) γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσβαλε τον Φερχόιγκεν (ο λαός μας λέει κάτι για τη φοράδα που χέστηκε στ' αλώνι), προβοκάρισαν ευθέως το AKEΛ με συνθήματα «Χριστόφια είσαι μόνος σου», και ύμνους από τα μεγάφωνα «στον φίλο και σύντροφο Τσελεπή» και φράσεις του υπουργού Εσωτερικών Αντρέα Χρήστου «για το ΝΑΙ της λύσης και το ΟΧΙ της μη λύσης». Κι αναφώνησαν στα αφεντικά τους με ύφος δέκα καρδιναλίων «Ευρωπαίοι πολίτες μετρήστε μας». E, τους μέτρησαν: 100 μέτρα μήκος, επί 50 πλάτος, επί 4 άτομα στο τετραγωνικό. Τόσοι στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν αυτοί που βγήκαν από τα σπίτια τους για να βγουν να υπερασπίσουν τον Φερχόιγκεν και τον Κοξ, τον Μπους και τον Ανάν...

Κακόγουστη παράσταση. Αλλά και επικίνδυνη. Γιατί ήταν εξαιρετικά διχαστικός ο λόγος τους κι ας έκλεισαν σ' όλες τις πτώσεις τη λέξη ενότητα. Γιατί είπαν κατά συρροή ψέματα, αποκρύπτοντας την αλήθεια. Γιατί το μόνο επιχείρημα που βρήκαν να αρθρώσουν ήταν το δουλικό: «μας λένε οι Ευρωπαίοι να πούμε ναι, μας λέει ο OHE να πούμε ναι, μας λέει ο Σημίτης, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής να πούμε ναι».

Κι αυτοί, οι σκυφτοί, αποκάλεσαν «θλιβερούς» τους χιλιάδες Κυπρίους που επιμένουν να φωνάζουν «OXI». Ολους αυτούς που δεν ταυτίζονται ούτε με τον γονυπετή «ευρω-ατλαντισμό», ούτε με το φασίζοντα εθνικισμό, που μέσα στο χαμό σηκώνει ξανά κεφάλι, σε ένα θέατρο όπου το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο βαρούν βάναυσα τους Κυπρίους.

Την ώρα της συγκέντρωσης των «Ανανιστών», δείγμα της κρίσης που μαστίζει το ΔΗΣΥ, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός μελών και οπαδών του (κοντά στις 3.000), συγκεντρώνονταν σ' άλλο σημείο της πόλης για να πει ένα «όχι» στην ηγεσία του, ένα «όχι» όμως αρκετά μακριά απ' αυτό που απαιτούν οι καιροί. Πολύ περισσότερο που έδωσαν βήμα σε καραμπινάτους συνυπεύθυνους του Κληρίδη για το χωρισμό του νησιού.

Κατά τ' άλλα η Κύπρος περιμένει σήμερα στις 9 το βράδυ να ακούσει τι θα πει ο πρόεδρός της Τάσσος Παπαδόπουλος, που θα δώσει διακαναλική συνέντευξη παρά και ενάντια στην «εντολή Φερχόιγκεν» για τη ματαίωσή της.

Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε ευθέως στην πρόκληση Φερχόιγκεν ότι δεν ανέλαβε απέναντί του καμία δέσμευση για αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» ως αντάλλαγμα της ένταξης στην EE. Την ίδια ώρα εκατοντάδες μαθητές διαδήλωναν στους δρόμους το δικό τους «OXI» προκαλώντας κι άλλο πανικό στους προπαγανδιστές της υποταγής.

Από την πλευρά του το AKEΛ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, επανέλαβε ότι «ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (?) θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την επίτευξη λύσης η οποία θα βασίζεται στη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία». Υπενθυμίζεται ότι η συνδιάσκεψη του AKEΛ έχει αποφασίσει να καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν», καθώς ούτε και χτες δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια

ΗΠΑ, Βρετανία, Γ. Παπανδρέου, ΝΔ, ΣΥΝ και σία δεν έπεισαν ούτε την Μπενίν...

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, για το αν θα εκδοθεί ψήφισμα του Σώματος, που να δίνει κάποιες - υποτίθεται - εγγυήσεις ασφαλείας στους Ελληνοκύπριους. Το πρώτο κείμενο που παρουσίασαν οι Αγγλοαμερικανοί απορρίφθηκε πανηγυρικά. Το δεύτερο ήταν ακόμα χειρότερο από το πρώτο, καθώς ικανοποιούσε πλήρως έγγραφες απαιτήσεις της Αγκυρας.

Το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος παρουσιάστηκε στο ΣΑ προχθές από τη Βρετανία. Δήθεν θα διασφάλιζε τη Λευκωσία από μια άρνηση της Αγκυρας να προωθήσει ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα θετικά σημεία του «σχεδίου Ανάν» για τους Ελληνοκύπριους και τη βιωσιμότητα του προωθούμενου προτεκτοράτου. Ουσιαστικά, δεν έλεγε τίποτε περισσότερο από όσα έλεγε και το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν» στο Ε` παράρτημά του. Ψηφίστηκε μόνο από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ρουμανία και Πακιστάν. Διαφώνησαν δέκα μέλη του ΣΑ. Οι Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, ακόμα και οι Φιλιππίνες, Μπενίν, Αλγερία και Αγκόλα...

Χθες η Βρετανία κατέθεσε άλλο προσχέδιο, όπου υποβαθμίζονταν ακόμα περισσότερο και τοποθετούνταν σε παράρτημα όλες οι υποτιθέμενες εγγυήσεις για θέματα ασφάλειας, όπως η επιβολή εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στην Κύπρο και η δραστηριότητα της «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στο νησί.

Επιπλέον για να ικανοποιηθεί η Τουρκία που δεν επιθυμούσε αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ για το Κυπριακό, αφαιρέθηκε η λέξη «όλα» από τη φράση «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα», που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε τουρκικό έγγραφο που δόθηκε στα μέλη του ΣΑ και τη Γραμματεία του ΟΗΕ, με ημερομηνία 12 Απρίλη, «το ψήφισμα δε θα πρέπει να κάνει αναφορά σε άλλα ψηφίσματα του ΣΑ, όπως το 1250». Η τουρκική κυβέρνηση πετυχαίνει έτσι να μην εμφανίζεται ως εισβολέας και κατοχική δύναμη. Ούτε να αναλαμβάνει δεσμεύσεις, π.χ., για αποχώρηση στρατευμάτων και εξασφάλιση συνθηκών αποκατάστασης των προσφύγων.

Ακόμα, στο κυρίως κείμενο του νέου σχεδίου ψηφίσματος δε γινόταν πλέον καμία αναφορά στο κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το κεφάλαιο αυτό προβλέπει ανάληψη ακόμα και στρατιωτικής δράσης από τον ΟΗΕ, αν κάποιος - εν προκειμένω η τουρκική ηγεσία - εμποδίσει την εφαρμογή παραμέτρων του σχεδίου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες, που έρχονταν όλες αυτές τις μέρες από τη Ν. Υόρκη ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτρέψουν αναφορά στο Κεφάλαιο 7, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε την Αγκυρα.

Το χθεσινό προσχέδιο ψηφίσματος έλεγε απλά ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης του «σχεδίου Ανάν» ο ΟΗΕ θα «εξετάσει την ανάληψη της κατάλληλης δράσης». Αναφορά στο κεφάλαιο 7, γινόταν μόνο στο παράρτημα και περιοριζόταν στο δευτερεύον ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων και όχι, π.χ., για την εξασφάλιση της έστω και μακροπρόθεσμης απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ