ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ
Αρνητική για την Ελλάδα η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Εφτά στους δέκα Ελληνες χαρακτηρίζουν αρνητική την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία δημοσκοπήσεων «TNS Icap» σε 52 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των 52 χωρών όπου διεξήχθη η έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Θεωρείτε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει θετική επίδραση στη χώρα σας, αρνητική επίδραση ή η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν έχει καμία επίδραση στη χώρα σας;».

Οι Ελληνες πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 69% ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και με το ποσοστό αυτό κατέταξαν την Ελλάδα δεύτερη χώρα στη σχετική έρευνα πίσω από τη Ρωσία.

Στην έρευνα της «TNS Icap» που έγινε σε συνεργασία με τη «Gallup International Association», καταγράφηκαν οι απόψεις των κατοίκων 52 χωρών για τις επιπτώσεις της πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλιστα, από τις απαντήσεις των πολιτών προκύπτει ότι το 47% πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στη χώρα του, ενώ μόλις το 27% από το σύνολο των πολιτών των 52 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει θετική επίδραση στη χώρα τους.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό να αναφέρουμε και την αυξητική τάση που παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου στην καταγραφή των αρνητικών απόψεων για τη χώρα μας. Ετσι, ενώ το Σεπτέμβρη του 2001 το ποσοστό ήταν 49% των αρνητικών απόψεων των Ελλήνων, το Δεκέμβρη του 2003 έφτασε στο 69%.

Ετσι, από το 49% το Σεπτέμβρη του 2001 το ποσοστό των αρνητικών απόψεων των Ελλήνων αυξήθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2003 στο 51%, ενώ το Δεκέμβρη του 2003 έφτασε στο 69%. Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι σε διεθνές επίπεδο επικρατεί η αντίληψη πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Σφύζουν από... προβλήματα

Στα Φάρσαλα βρέθηκε ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με κατοίκους της επαρχίας και με φορείς τους. Στις συναντήσεις που είχε μαζί τους, συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις αιτίες που τα δημιουργούν, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ. Προβλήματα όπως αυτά των αγροτών της επαρχίας, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. «Στόχος αυτής της πολιτικής - τόνισε - που η νέα κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει με τον ίδιο ζήλο που εφάρμοσε η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, είναι το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η δημιουργία νέων, "σύγχρονων" τσιφλικιών». Αναφέρθηκε, δε, ιδιαίτερα στα νέα καταστροφικά μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας πως θα επισπεύσουν τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Και επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς πάλης του αγροτικού κόσμου για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό που προτείνει το ΚΚΕ.

Την πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό ανέπτυξε Τ. Τσιόγκας και στις επαφές που είχε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων που επισκέφτηκε και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Γ. Σούρλα και τη διοίκηση. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν, δε, τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση, καθώς είναι καταχρεωμένη, πολλά περιουσιακά της στοιχεία ξεπουλήθηκαν, οι περισσότερες δραστηριότητές της έχουν σταματήσει ή έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ενώ οι 59 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει ζουν με την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον.

Ο Τ. Τσιόγκας επισκέφτηκε, επίσης, και το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, στο οποίο υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό και υποδομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας δε διαθέτει ακτινολόγο, ελεγκτή γιατρό για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, ενώ χρειάζονται τρεις, στο γραφείο των γιατρών που εφημερεύουν δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα κ.ά.

Οι ελλείψεις, υπογράμμισε ο Τ. Τσιόγκας, είναι απόρροια των περικοπών που κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και μετατρέποντας το δημόσιο αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα. Κι αναπτύσσοντας την πρόταση του ΚΚΕ για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, τόνισε ότι αυτή πρέπει να γίνει πλαίσιο αγωνιστικής διεκδίκησης των λαϊκών στρωμάτων.

ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, που αποφάσισαν η ΕΕΔΥΕ και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, θα πραγματοποιηθούν σε Ηράκλειο και Χανιά μετά από απόφαση των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης τω νομών.

Σε ανακοίνωσή τους, οι επιτροπές καταδικάζουν τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, την ένταση της τρομοκρατίας σε βάρος των λαών, καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό για να αποδεχτεί μια λύση πέρα για πέρα άδικη, η οποία στην ουσία - όπως αναφέρεται - νομιμοποιεί μια εχθρική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος και διατηρεί μια ξένη κατοχή.

Για την αμερικάνικη βάση στη Σούδα στα Χανιά, τονίζουν ότι αποτελεί για τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στη «θερμή γραμμή» νέων επεμβάσεων, που προιωνίζονται οι ωμές απειλές των ΗΠΑ σε βάρος πολλών χωρών.

Καλούν τους λαούς να συνεχίζουν να αντιστέκονται, να αγωνίζονται και να δρουν για το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι, για τα ιδανικά της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Τους καλούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, γιατί, όπως υπογραμμίζουν: «Δε φτάνει να λέμε ναι στην ειρήνη, αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του εχθρού της ειρήνης».

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις:

- Στο Ηράκλειο την Κυριακή 25 Απρίλη, θα γίνει το πρωί, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Ηρακλείου στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΕΙΑ 2004», ποδηλατικός αγώνας αφιερωμένος στην Ολυμπιάδα Ειρήνης.

- Το απόγευμα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «ΑΝΔΡΟΓΕΩ» θα πραγματοποιηθεί ομιλία - συζήτηση με ομιλητή τον Νίκο Φωτιάδη, καθηγητή και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα - ΝΑΤΟ - Ολυμπιάδα Ειρήνης».

- Στα Χανιά την Τετάρτη 28 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικό τουρνουά στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.

- Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, θα πραγματοποιηθούν και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες, τόσο από τις Επιτροπές Ειρήνης των άλλων νομών, όσο και από μαζικούς συνδικαλιστικούς φορείς, που θα έχουν ως κορύφωση την 9η Μάη, επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με παγκρήτια κινητοποίηση στις αμερικάνικες βάσεις της Σούδας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ποίηση ειρήνης, δύναμη αγώνων

Εκατοντάδες κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα για τη δυναμική υπεράσπιση της ειρήνης και την αντίσταση κατά της ιμπεριαλιστικής βίας.

Γι' αυτούς τους καιρούς, μερικοί αποσπασματικοί στίχοι από την καρδιά των ποιητών:

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: (445-385 π.Χ.): Ελα μούσα, / παράτα την μπόρα των πολέμων που εκράτει καιρό. / Γιατί τώρα της χαράς αρχινούμε χορό.

ΒΑΚΧΥΛΙΔΗΣ: (516-450 π.Χ.): Τα σιδεροδεμένα χερούλια των ασπίδων αραχνιάζουν / (στην ειρήνη) και σκουριά σκεπάζει τα δίκοπα σπαθιά.

ΒΑΡΝΑΛΗΣ: Και μες στους λάκκους που 'σκαψαν οι οβίδες / φυτεύουμε δέντρα / και στις καρδιές που 'καψε η πυρκαϊά δένει τα πρώτα της μπουμπούκια η ελπίδα.

ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Η μάχη τέλειωσε /, η σιωπή έφερε τα πουλιά.../ Το χώμα ξαναβρήκε τη δύναμή του.

ΕΛΥΤΗΣ Εφτασαν ντυμένοι «φίλοι» οι εχθροί μας... / Και τα δώρα τους, άλλα δεν ήτανε / παρά μόνο σίδερο και φωτιά.

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ: Κάθε κραυγή σου / μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων.

ΛΟΡΚΑ: Νέα Υόρκη του ηλεκτρισμού και του θανάτου.

ΡΙΤΣΟΣ: Το αίμα δεν είναι μαύρο, ούτε άσπρο / είναι κόκκινο / όπως το χρώμα της αδελφοσύνης. / Δεν πρέπει να χύνεται το αίμα.

ΣΕΦΕΡΗΣ: Ομως τη σκέψη του πρόσφυγα, / τη σκέψη του αιχμάλωτου, τη σκέψη του ανθρώπου / σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια / δοκίμασε να την αλλάξεις. / Μπορείς;

ΜΠΡΕΧΤ: Μανάδες όλου του κόσμου, πέστε ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΧΙΚΜΕΤ: Στη Χιροσίμα ο θάνατος με βρήκε και είμαι παιδί./ Τα εφτά δεν τα 'κλεισα, / μα τα νεκρά παιδιά δεν μεγαλώνουν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΒΟΥΛΗ
Οι πρόεδροι των επιτροπών

Τα νέα προεδρεία των έξι Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αναδείχτηκαν χθες στη Βουλή, μετά από ψηφοφορία των βουλευτών που είναι μέλη στις αντίστοιχες επιτροπές. Οι επιτροπές αυτές είναι αρμόδιες για την επεξεργασία, αλλά και την ψήφιση νομοσχεδίων, που αντιστοιχούν σε ανάλογα υπουργεία και τις θέσεις στα προεδρεία κατέλαβαν βουλευτές της ΝΔ.

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πρόεδρος είναι ο Α. Σπηλιόπουλος, στην Εξωτερικών και Αμυνας ο Β. Μαγγίνας, στην Οικονομικών ο Θ. Κασσίμης, στην Κοινωνικών Υποθέσεων ο Π. Αδραχτάς, στη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η Ζ. Μακρή και στην Παραγωγής και Εμπορίου ο Γ. Καλατζής.

Σήμερα στη Βουλή συζητούνται Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την κατάσταση της Οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ