ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αποχωρήσεις, νέα κλιμάκωση
  • Μετά από Ισπανία και Ονδούρα, και η Δομινικανή Δημοκρατία αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, ενώ αμφιταλαντεύεται η Πολωνία
  • Αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βασόρα, αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Φαλούτζα

Ξεσπιτωμένοι από τη Φαλούτζα σε συγκέντρωση ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη

Associated Press

Ξεσπιτωμένοι από τη Φαλούτζα σε συγκέντρωση ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

«Δεν κλυδωνίζεται η συμμαχία» επέμενε, χτες, ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση και της Δομινικανής Δημοκρατίας ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, αλλά και τις δηλώσεις της πολωνικής ηγεσίας που έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της στρατιωτικής της παρουσίας στους κόλπους των κατοχικών δυνάμεων. Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τους «συμμάχους» της, εκτός ελέγχου βρίσκεται και πάλι η κατάσταση στη Φαλούτζα, όπου χτες επαναλήφθηκαν οι σκληρές συγκρούσεις, ενώ η Βασόρα πνιγόταν στο αίμα από ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Περισσότεροι από 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν από τις τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις, πιθανότατα, καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα που πραγματοποιήθηκαν, νωρίς χτες το πρωί, εναντίον αστυνομικών τμημάτων στη Βασόρα. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται, εκτός από αμάχους και αστυνομικούς, και δεκάδες μαθητές που πήγαιναν εκείνη τη στιγμή στο σχολείο. Από τους τραυματίες, οι 168 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Λίγη ώρα αργότερα, άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε κατά της Αστυνομικής Ακαδημίας στη γειτονική πόλη Τζουμπέιρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 5 Βρετανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 2 πολύ σοβαρά. Στις δύο πόλεις επικράτησε πανικός και χάος. Οταν Βρετανοί στρατιώτες προσπάθησαν να βοηθήσουν στη μεταφορά των νεκρών, δέχτηκαν τις επιθέσεις με πέτρες των κατοίκων που τους κατηγόρησαν ότι «δεν κάνουν τίποτε για να τους προστατεύσουν».

Από τη στιγμή μιας από τις εκρήξεις στη Βασόρα

Associated Press

Από τη στιγμή μιας από τις εκρήξεις στη Βασόρα
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ υποστήριξε ότι «οι δράστες σκοτώνουν αδιακρίτως» και επανέλαβε, αυτό που υποστήριξαν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι, δηλαδή, οι επιθέσεις «φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα της αλ Κάιντα». Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε για άλλη μια φορά τη Συρία να «ελέγξει τα σύνορά της». Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι οι «βάρβαρες αυτές επιθέσεις κατά αθώων» αποδεικνύουν ότι «οι δράστες βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Αναζωπύρωση στη Φαλούτζα

Σκληρές πολύωρες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στη Φαλούτζα, όπου, όπως φαίνεται, η εκεχειρία βαίνει προς κατάρρευση, αν δεν έχει, ήδη, καταρρεύσει. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ένοπλοι εξεγερμένοι μέσα από την πόλη άρχισαν την επίθεση, στη συνοικία Γκολάν, με αποτέλεσμα μετά το πέρας των μαχών να έχουν σκοτωθεί «9 ένοπλοι και να έχουν τραυματιστεί 3 πεζοναύτες». Αντίθετη εκτίμηση δίνουν ορισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι αναφέρουν 6 αμάχους νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αντάρτες και οι κάτοικοι της πόλης δε φαίνονται διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα τους, όπως προβλέπει η εκεχειρία που συμφώνησαν κατοχικές δυνάμεις και διαμεσολαβητές. Εκτιμώντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για το ξέσπασμα νέων σκληρών μαχών έχει αρχίσει, οι κατοχικές δυνάμεις που παραμένουν πέριξ της πόλης δεν επέτρεψαν σε κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Υπενθυμίζεται ότι τη Φαλούτζα εγκατέλειψαν την περασμένη εβδομάδα, περίπου 70.000 κάτοικοι. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι λίγο πριν τις νέες συγκρούσεις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι «δεν πρόκειται η εκεχειρία να κρατήσει επ' αόριστον».

Συγκρούσεις και αλλού

Αντίθετα, σχετική ηρεμία επικρατούσε χτες στη Νατζάφ, όπου 25 τοπικοί φύλαρχοι φέρονται να υπογράφουν ένα κείμενο που καλεί «τους ενόπλους Ιρακινούς που βρίσκονται μέσα στην πόλη να μη βάψουν με αίμα τους Ιερούς Τόπους». Βορειότερα, στη Βαγδάτη, ρουκέτες έπλητταν ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 4. Στο Κιρκούκ, μάχες σημειώθηκαν ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και αντάρτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί και να τραυματιστεί 1 Αμερικανός. Στη Μοσούλη, από έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός, τραυματίστηκαν άλλοι 4 και 3 Ιρακινοί.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε σερί εκλογικών αναμετρήσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ο πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE), Φρανσίσκο Καρασκέρο, ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής αναφορικά με τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων ανάκλησης, αλλά και τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες...

Ετσι, οι τοπικές εκλογές, για κυβερνήτες επαρχιών, δημάρχους και συμβούλια, που ήταν προγραμματισμένες για το μήνα Αύγουστο, αναβάλλονται και νέα ημερομηνία διενέργειάς τους ορίστηκε η 26η Σεπτέμβρη. Η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι στις 8 Αυγούστου θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα για την ανάκληση εκλεγμένων βουλευτών (της αντιπολίτευσης), αφού ο αριθμός των υπογραφών που συλλέχτηκαν ήταν αναγκαίος και ικανός για την προσφυγή στις κάλπες. Τέλος, ο Καρασκέρο, αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας, τόνισε ότι η CNE ενέκρινε τους κανονισμούς - βασιζόμενη στις προτάσεις τόσο των οργανώσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες, αλλά και της «αντιπολίτευσης» - για την επανεπιβεβαίωση ή αποκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών (επιπροσθέτως για κάποιους βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης Τσάβες, αλλά και της αντιπολίτευσης). Εξαιτίας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της CNE, της πληθώρας των ανωμαλιών στις λίστες με τις υπογραφές εκ μέρους της «αντιπολίτευσης», η CNE ζητά από τους πολίτες είτε να επιβεβαιώσουν είτε να αρνηθούν τις υπογραφές τους, δηλώνοντας ότι μόλις 1.910.965 από αυτές που συλλέχτηκαν για την αποπομπή του προέδρου Τσάβες κρίθηκαν νόμιμες, 375.241 απορρίφθηκαν εντελώς, ενώ εκκρεμεί η νομιμότητα 1.192.914 υπογραφών. Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια υπογραφές για την προσφυγή σε δημοψήφισμα...

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της CNE έρχεται - κατόπιν αφόρητων πιέσεων ακόμη και απειλών - να ικανοποιήσει το αίτημα της «αντιπολίτευσης», αρκετά κόμματα που συνιστούν την «αντιπολίτευση» δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στη διαδικασία «αποκατάστασης» των υπογραφών. Ανάμεσα σε αυτά που αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από την Coordinadora Democratica, είναι και το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Ου. Μπους και Ντικ Τσέινι θα εμφανιστούν μαζί την 29η Απρίλη, ενώπιον της Επιτροπής που κάνει έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τους υποβάλουν τα μέλη της Επιτροπής.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Κάρλος Μένεμ εκδόθηκε έπειτα από και νέα άρνηση του Αργεντίνου πρώην προέδρου, που κατοικεί πια στο Σαντιάγο της Χιλής, να δώσει κατάθεση αναφορικά με οικονομικό σκάνδαλο - υπόθεση «χαριστικής» σύμβασης κατασκευής φυλακών - στη διάρκεια της θητείας του την περίοδο 1989-1999. Στον Μένεμ είχε επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός για 167 μέρες το 2001, λόγω της εμπλοκής του σε λαθρεμπόριο όπλων, με προορισμούς την Κροατία και τον Ισημερινό.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Σκηνές φρίκης εκτυλίχτηκαν τη νύχτα της Τρίτης σε φυλακή της βορείου Βραζιλίας, όπου έχει σημειωθεί στάση από την περασμένη Παρασκευή. Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ των στασιαστών στις φυλακές Ούρσου Μπράνκου στο Πόρτου Βέλιου, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Ροντόνια στην Αμαζονία, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι, όλοι τους κρατούμενοι. Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ούρσου Μπράνκου είναι απάνθρωπες, καθώς ενώ είναι χωρητικότητας 350 ατόμων βρίσκονται τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτίσει τις ποινές τους, αλλά δεν έχουν αποφυλακιστεί εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

ΚΙΤΟ.-- Σαν φωτιά επεκτείνονται οι εξεγέρσεις σε φυλακές του Εκουαδόρ. Τις τελευταίες τρεις ημέρες εξελίχθηκαν σε καθολικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, καθώς εξαπλώθηκαν σε όλες τις γυναικείες και αντρικές φυλακές, τη στιγμή μάλιστα που οι δεσμοφύλακες ξεκίνησαν απεργία με κύριο αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δύο Γερμανοί πιλότοι έχασαν τη ζωή τους, όταν δύο μαχητικά αεροπλάνα τύπου «Tornado» συγκρούστηκαν εν πτήσει, πάνω από το Γκάρντινγκ, στα βόρεια της χώρας. Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνονταν στη βάση Ταρπ. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-- «Επικείμενη» θεωρεί το Γαλλικό Πρακτορείο την εκδήλωση στάσης πρώην υποστηριχτών της στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατηγού Φρανσουά Μποζίζε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Με το δάκτυλο στη σκανδάλη φέρονται «ανεξάρτητες» - μη ελεγχόμενες απ' τη δικτατορία Μποζίζε - ομάδες ντόπιων ενόπλων, αλλά και άλλων απ' το γειτονικό Τσαντ, που βοήθησαν πέρσι το στρατηγό Μποζίζε να εκτοπίσει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο Ανγκ Φελίχ Πατάσε.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πέντε άνθρωποι που επιχείρησαν να εισέλθουν σε εγκαταστάσεις πετρελαιοαγωγού ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας στην πολιτεία Τεμπιντάμπα, στο Δέλτα του Νίγηρα, έπεσαν χτες νεκροί από πυρά νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας.

ΝΤΑΚΑ.-- Ταραχές ξέσπασαν χτες στο Μπαγκλαντές, όπου οι οπαδοί της Ενωσης Αουάμι επιχείρησαν να «πολιορκήσουν» το προεδρικό μέγαρο, απαιτώντας πρόωρες εκλογές και αποκρούστηκαν βίαια από την αστυνομία. 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 500 συνελήφθησαν.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Αρμενία, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Κοτσάριαν. Την προηγούμενη βδομάδα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένουν στη φυλακή οι Κούρδοι βουλευτές

ΑΓΚΥΡΑ.- Η πολύκροτη επανεκδίκαση της υπόθεσης των τεσσάρων Κούρδων πρώην βουλευτών, η οποία είχε επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί για την προβολή του «εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας, κατέληξε χθες σε φιάσκο ως προς αυτή τη διάστασή της, όταν Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας αποφάσισε ότι οι Κούρδοι πολιτικοί, γνωστότερη εκ των οποίων είναι η - τιμημένη από το Ευρωκοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ - Λεϊλά Ζανά, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή και να εκτίσουν την εναπομείνασα ποινή τους. Είχαν καταδικαστεί το 1994 για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», μια δίκη που ξανάνοιξε πέρυσι μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο την έκρινε άδικη.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Λουίτζι Βίντσι, ο οποίος παρέστη στη δίκη, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα «βλάψει» την απόπειρα της Τουρκίας να αποσπάσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων: Η απόφαση, δήλωσε, «αποτελεί ντροπή - είναι μια προσβολή στην ΕΕ, που ζητά από την Τουρκία να γίνει πιο δημοκρατική». Ο Ζαν - Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξέφρασε την «απογοήτευση και τη λύπη» των Βρυξελλών όσον αφορά στην απόφαση σε βάρος της Ζανά και των Ορχάν Ντογάν, Χατίπ Ντιτσλέ και Σελίμ Σαντάκ. Ο δικηγόρος τους, Γιουσούφ Αλατάς, δεν εμφανίστηκε να εκπλήσσεται. «Ξέραμε ότι οι προσπάθειές μας θα αποδεικνύονταν μάταιες... αλλά προσπαθήσαμε για 13 μήνες».

(Μόλις) ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Φαρούκ Ουνσάλ, εξέφρασε «τη λύπη του» για την κατάληξη της δίκης, λέγοντας πως «είχε την ελπίδα» πως το δικαστήριο θα ερμήνευε την υπόθεση στο πνεύμα των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται.

Αλλά το νομικό κατεστημένο, που για δεκαετίες ακολουθεί τη λογική της καταστολής - η υπόθεση της Ζανά και των τριών ακόμη Κούρδων βουλευτών είναι η κορυφή του παγόβουνου: Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στα κολαστήρια της τουρκικής «δικαιοσύνης» και 110 έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 4 χρόνια στη διαμαρτυρία εναντίον των φυλακών απομόνωσης... - είχε διαφορετική άποψη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχιση των επιθέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στη σύλληψη δύο ανθρώπων μετά την «ανακάλυψη εκρηκτικών» προχώρησαν οι κατοχικές δυνάμεις της ISAF στην Καμπούλ χτες, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών της λεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Χάμιντ Καρζάι. Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί «σε κατσαρόλα», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας των Αφγανών, μια κάπως κωμική μεθοδολογία, που όμως έχει αποδειχθεί εξαιρετικά φονική τους τελευταίους μήνες. Τα εκρηκτικά, μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», εξουδετερώθηκαν με ειδικό ρομπότ, το οποίο έκανε ελεγχόμενη έκρηξη με τηλεχειρισμό. Ο στόχος των δύο - η πολιτική «ταυτότητα» των οποίων ήταν ασαφής - δεν έγινε γνωστός.

Επίσης χτες, μια βόμβα κρυμμένη σε μοτοσικλέτα εξερράγη στο ταραγμένο Σπιν Μπολντάκ, μόλις 50 μέτρα από το σημείο όπου ο τοπικός κυβερνήτης είχε μια συνάντηση, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας δύο, περιλαμβανομένου ενός 6χρονου κοριτσιού.

Το συνεχιζόμενο κύμα επιθέσεων και αποπειρών εναντίον κυβερνητικών στελεχών προκαλεί νέους «προβληματισμούς» στις κατοχικές δυνάμεις και στους συνεργάτες τους - προχτές, οι Ταλιμπάν απειλούσαν τους πολίτες να μην ψηφίσουν αν θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί.

Κατά τα λοιπά, ο Καρζάι προανήγγειλε «ανασχηματισμό» της κυβέρνησής του, με στόχο, επίσημα, τη «μείωση» του αριθμού των μελών της, ωστόσο με πραγματικό περιεχόμενο πιθανότατα την αποπομπή ανθρώπων οι οποίοι δεν του είναι αρκετά πιστοί: Ενας πιθανός «στόχος», αν και είναι πολύ ισχυρός για να επιλεγεί μια απευθείας μαζί του σύγκρουση, είναι ο υπουργός Αμυνας, Τατζίκος Μοχάμεντ Φαχίμ. Η επιλογή της χρονικής στιγμής δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η ανακοίνωση του επικείμενου ανασχηματισμού έγινε στο άνοιγμα του Αναπτυξιακού Φόρουμ, για να αναλυθεί ο τρόπος δαπάνησης των 5,4 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκαν στην κυβέρνησή του οι «δωρητές» στη Βόννη προ τριών βδομάδων.

«Σκάνδαλο» στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκάνδαλο διαφθοράς, με την άμεση εμπλοκή του Σαντάμ Χουσεΐν και αξιωματούχων του ΟΗΕ σχετικά με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» για το Ιράκ, «αποκάλυψε» το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με το ABC, τα ποσά των προμηθειών που προσέφεραν οι εταιρίες που συναλλάσσονταν με το Ιράκ είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες στην Ιορδανία, στο Λίβανο, στη Συρία και σε άλλες χώρες, ο Σαντάμ Χουσεΐν φέρεται να είχε καταχραστεί 5 εκατ. δολάρια, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και περίπου 270 πρόσωπα από 22 χώρες. Επίσης, ο επικεφαλής του προγράμματος Μπενόν Σεβάν φέρεται, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο, να ενέχεται κι αυτός στην απάτη, έχοντας επωφεληθεί περίπου 3,5 εκατ. δολάρια, όμως στις επίσημες κατηγορίες που διατυπώθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη, ο Σεβάν διέψευσε ότι έχει επωφεληθεί προσωπικά από παράνομα εισοδήματα που αποκόμισε χάρις στο πρόγραμμα.

Η ιρακινή εφημερίδα «Αλ Μάντα», επικαλούμενη τα συμβόλαια του Κρατικού Οργανισμού για την Εμπορική Διακίνηση του Πετρελαίου (SOMO), είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Γενάρη έναν κατάλογο με εκατοντάδες προσωπικότητες και εταιρίες, στην πλειονότητά τους από τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, που θεωρούνται ύποπτες ότι επωφελήθηκαν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, υπό τη μορφή δωρεών, τα οποία ήταν εύκολα διαπραγματεύσιμα στην παγκόσμια αγορά του μαύρου χρυσού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ