ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζωντάνεψαν άθλοι της πιο βαθιάς παρανομίας

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Παράνομες Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις Φυλακές και τις Εξορίες»

Motion Team

Πτυχές από τον άθλο των πολιτικών κρατουμένων, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, στις συνθήκες της πιο βαθιάς παρανομίας, που κρατούσε άσβεστη τη φλόγα για αντίσταση κι αγώνα, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου «Παράνομες Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις Φυλακές και τις Εξορίες» το οποίο κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και η «Σύγχρονη Εποχή».

Η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γέμισε από τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, τους νεολαίους, τους αγωνιστές που έζησαν στα μαύρα χρόνια της παρανομίας και των διώξεων. Στιγμές του τιτάνιου αγώνα «ζωντάνεψαν» μέσα από τις αναγνώσεις μαρτυριών των ίδιων των πρωταγωνιστών της εποποιίας του «παράνομου Τύπου», που έκαναν οι ηθοποιοί Ρούλα Παντελίδου και Θανάσης Κεραμίδας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο Δημήτρης Γουσίδης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Σέρβος.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει υλικά για τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες που εκδίδονταν απ' τους εξόριστους στα νησιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εξορίας μέχρι το 1974. Και όπως είπε ο Δημήτρης Σέρβος, «αποτελεί τιμή για τον κρατούμενο-εξόριστο, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατάφερνε να κρατά ελεύθερη τη σκέψη του, να "εκδίδει" εφημερίδα που να ενημερώνει, να διαφωτίζει, να ατσαλώνει το φρόνημα, να ψυχαγωγεί, να μορφώνει.


Motion Team

Για τους πολιτικούς εξόριστους η παράνομη χειρόγραφη εφημερίδα ήταν ένα όπλο στα χέρια τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν πανίσχυρο αντίπαλο».

«Ιερό» από ιδεολογική άποψη χαρακτήρισε το υλικό του βιβλίου ο Δημήτρης Γουσίδης, γιατί, όπως είπε, «συνδέεται άμεσα με αγώνες και θυσίες». Πρόσθεσε πως πρόκειται για βιβλίο σπάνιας αξίας, που «για αρκετούς θα είναι "ευαγγέλιο", αλλά για όλους θα είναι ένας θησαυρός της βιβλιοθήκης τους». Και έκλεισε αναφερόμενος στον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΚΚΕ στην Ελλάδα: «Ανεξάρτητα από τις ιστορικές εξελίξεις και τη γνώμη που έχει κανείς γι' αυτές ή για τις ιδιότητες της ιστορικής πορείας, δεν μπορεί να αγνοήσει τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε στη χώρα μας το αρχαιότερο από τα σημερινά κόμματα, το ΚΚΕ, ούτε την αποφασιστική συμβολή του στις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Οπως είπε ο ποιητής, "για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλιά πολλή". Και για να γυρίσει κάπως ο ήλιος της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας χρειάστηκε πολλή δουλιά, μέγα μέρος της οποίας την έκαμε το ΚΚΕ».

Στην «κλωστή» που συνδέει το νήμα του χτες, του τότε, με το σήμερα και το αύριο, σε άλλες βέβαια συνθήκες, αλλά με τα ίδια οράματα και ιδανικά, τις ίδιες αξίες και τους ανεκπλήρωτους ακόμα στόχους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια ανάγκη, η ίδια ευαισθησία, ο ίδιος προβληματισμός και αγωνία για την αναζήτηση της αλήθειας και του δίκιου. Σήμερα είναι η εποχή που απαιτείται εξίσου γενναία και θαρραλέα στάση. Ολων! Και των δημοσιογράφων και των εργαζομένων και των νέων ανθρώπων.

«Ομως, σήμερα, όσο κι αν ψάξει κανείς στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, δε θα βρει δυστυχώς πολλά παραδείγματα που να κινούνται έστω και σε γενική κατεύθυνση σύγκρουσης με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές, που να ανοίγουν δρόμους σε μια διαφορετική κατεύθυνση η οποία να υπηρετεί τα λαϊκά και όχι τα μονοπωλιακά συμφέροντα», ανέφερε.

Επίσης, σημείωσε πως ακολουθείται συστηματικά επιθετική και εχθρική πολιτική κατά όσων εξακολουθούν να αντιστέκονται. Και στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το ίδιο το ΚΚΕ και το όργανο της ΚΕ του, ο «Ρ».

Και ανέφερε το παράδειγμα του αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ μετά τις εκλογές και κυρίως από τότε που μπήκε στο επίκεντρο των εξελίξεων το Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα παρελαύνουν καθημερινά στα ΜΜΕ εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ. «Το μόνο κριτήριο είναι η στάση τους απέναντι στα δημοψηφίσματα και στο "σχέδιο Ανάν". Αν είναι με το ΝΑΙ. Αν λειτουργούν ως παπαγαλάκια με βάση το κείμενο "προπαγάνδας" που στάλθηκε από τις ΗΠΑ ακόμα από τις μέρες της Λουκέρνης, όπου, προς όνειδος της δημοσιογραφίας, σε μια βραδιά άρχισαν όλοι, δημοσιογράφοι και "αναλυτές", να παπαγαλίζουν τα ίδια ακριβώς "επιχειρήματα". Αν εξαίρουν το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΓΓ του ΟΗΕ. Τότε τους καλούν αμέσως και βρίσκονται "πρώτο τραπέζι πίστα"! Αν είναι με θολές απόψεις - και λίγο "ναι" και λίγο "όχι" - με μπόλικη δόση "νηφαλιότητας" και "μελέτης των παραμέτρων", τότε επίσης είναι καλοδεχούμενοι στις διάφορες εκπομπές! Αν επίσης είναι μεν "οπαδοί του ΟΧΙ", όμως το "όχι" τους έχει μπόλικη δόση εθνικισμού, τότε τους καλούν για να γίνονται άλλοθι των καναλιών αλλά και για να παρουσιάζεται το ΝΑΙ ως πιο "ρεαλιστικό και νηφάλιο" (!) μπροστά στις "εξαλλοσύνες των εθνικιστών"! Αν πάλι το πολύ πολύ κάποιοι μιλούν μόνο για το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" περιφέροντας τη γνωστή ευρω-λαγνεία τους, τότε μπορεί να βρεθεί κι απ' αυτούς κανένας στα "παράθυρα"!

Ποιοι οι μονίμως απόντες, εκτός εξαιρέσεων; Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και όσοι έχουν διατυπώσει ένα βροντερό ΟΧΙ στο "σχέδιο Ανάν", από σκοπιά αντιιμπεριαλιστική, γνήσια πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική».

Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν επιστολές που έστειλαν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης.

Παραβρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, μεταξύ άλλων, διακρίναμε τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ Κωνσταντίνο Βελέντζα, τους καθηγητές πανεπιστημίου Ηλία Θερμό, Τρύφωνα Κωστόπουλο, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Λεωνίδα Αγγέλη, Σωκράτη Δεληβογιατζή, Λόη Λαμπριανίδη, τον καθηγητή ΤΕΙ Σταύρο Βουλασίκη, τον διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρο Κουζινόπουλο, τον Μιχάλη Λιάκο, τον Νίκο Μήττα. Επίσης, τους δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Γιαταγάνα και Νεάπολης Γιάννη Κοτσαϊλίδη και τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΠΠ Σπύρο Ράλλη, Πέτρο Μυλωνά, Γιάννη Φραγγίδη.


Motion Team

Τίμησαν τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

Εκδήλωση τιμής στους δημοκράτες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική χούντα που είχαν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές στη χώρα μας, πραγματοποίησε χθες η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη μαύρη επέτειο τους πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967.

Παρά τη δυνατή βροχή, εκατοντάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, νεολαίοι, πήραν μέρος στην εκδήλωση που ξεκίνησε με πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και κατέληξε έξω από το τότε κτίριο της Ασφάλειας, το άντρο βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Εξω από την είσοδο του τότε κτιρίου της Ασφάλειας, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη όλων των αγωνιστών και των πρωτομαρτύρων κομμουνιστών Γιώργη Τσαρουχά, Νίκου Νικηφορίδη και Γιάννη Χαλκίδη, ενώ μίλησε ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ