ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ που τον φτύνουν και σκουπίζεται, θύμισε ο Τζ. Μπους, όταν ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως οι διαδηλώσεις των Ιρακινών ενάντια στην αμερικανική κατοχή «είναι ένα σύμβολο της ελευθερίας που ξαναβρήκε ο ιρακινός λαός μετά από χρόνια καταπίεσης». Επίσης, θέλοντας να αφομοιώσει στον «αμερικανικό τρόπο» αυτά τα πρώτα σπέρματα αντίστασης του ιρακινού λαού ενάντια στους κατακτητές του, είπε με περισσό θράσος: «Πάντα έλεγα ότι η δημοκρατία θα είναι δύσκολη. Δεν είναι εύκολο το πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία και αυτό θα γίνει. Οι άνθρωποι θα εκφράσουν τις γνώμες μας και εμείς χαιρόμαστε»... Πάντως και χτες πλήθος Ιρακινών διαδήλωσε για άλλη μια φορά στη Βαγδάτη, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην αποικιοκρατία».

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τη Συρία, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε φάση χρήσης του «καρότου», κραδαίνοντας ταυτόχρονα και το «μαστίγιο», αφού διαπίστωσε «θετικά σημάδια» στο γεγονός ότι η Συρία δε δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει καταφύγιο στους φυγάδες Ιρακινούς αξιωματούχους. «Φαίνεται ότι το μήνυμα περνάει», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος με πολύ νόημα, ουσιαστικά ομολογώντας πως το «καρότο και το μαστίγιο» είναι εργαλεία που επιτελούν τον ίδιο ακριβώς σκοπό στα στρατηγικά σχέδια του ιμπεριαλισμού.

«ΚΛΕΙΣΑΜΕ πλήρως τα σύνορα με το Ιράκ και ουδείς μπορεί να τα διασχίσει χωρίς βίζα», δήλωσε σχετικά ο αλ-Σάραα, υπουργός Εξωτερικών της Συρίας. «Στη διάρκεια των 25 τελευταίων ετών, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκαν τη Συρία. Δεν έχουμε αλλάξει και δεν έχουμε επιδοθεί σε καμιά κλιμάκωση» πρόσθεσε...

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή παίρνει η στρατιωτική κατοχή με την οποία θέλουν οι Αμερικανοί να ελέγξουν το Ιράκ. Ο απόστρατος στρατηγός και αγαπημένος των πολυεθνικών Τζέι Γκάρνερ έφτασε χτες στη Βαγδάτη για να αναλάβει τα καθήκοντα του... πολιτικού διοικητή του Ιράκ. Σχεδόν αμέσως, για να εμπεδώσει την εξουσία του, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, που σκόπιμα έχουν αφήσει οι δυνάμεις κατοχής σε υπολειτουργία για να έρθει η ώρα του... σωτήρα.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ του Αμερικανού απόστρατου στρατηγού θα είναι ο Βρετανός αξιωματούχος Τιμ Κρος. Προφανώς για να σιγουρεύονται και τα βρετανικά συμφέροντα. Ο Τζ. Γκάρνερ θα είναι πλαισιωμένος με 400 εμπειρογνώμονες, στρατιωτικούς, διπλωμάτες και νομικούς. Δηλαδή ετοιμοπαράδοτο «λυόμενο» μηχανισμό κατοχής... Εννοείται φυσικά πως ο Τζ. Γκάρνερ θα αναφέρεται στον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγό Τόμι Φρανκς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ο Τζ. Γκάρνερ έχει πρόβλημα και με τους αυτοκηρυσσόμενους εκπροσώπους των Ιρακινών. Πρόκειται κυρίως για φίλους των Αμερικανών Ιρακινούς ή ιρακινής καταγωγής που κατέφθασαν στη Βαγδάτη και... πότε κάποιος αυτοανακηρύσσεται δήμαρχος, πότε κάποιος άλλος κυβερνήτης... Είναι φανερό πως πολλά και αντιφατικά ήταν τα ταξίματα των Αμερικανών, που αντανακλούν και τις ξεχωριστές σχέσεις που έχουν αυτοί οι «παράγοντες» με πλευρές της αμερικανικής πολιτικής εξουσίας που αντανακλούν και ανταγωνιστικά οικονομικά συμφέροντα...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 12-14



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ